-->

Γιάννης Λέντζας: "Ο οικογενειακός ιατρός πρέπει να υπάρχει στο σύστημα..." - Τι λέει ο υπουργός Υγείας

Για την κινητοποίηση χθες της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής και της Ένωσης Γενικής Ιατρικής, μίλησε στο newsgf.net , ο διοικητ...


Για την κινητοποίηση χθες της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής και της Ένωσης Γενικής Ιατρικής, μίλησε στο newsgf.net, ο διοικητής του Νοσοκομείου Aμαλιάδας, Γιάννης Λέντζας.

Ο Πρόεδρος της Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής αναφέρθηκε, επίσης, στον σημαντικό θεσμό του οικογενειακού ιατρού αλλά και στα προβλήματα που υπάρχουν, ενώ προανήγγειλε την συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, την προσεχή Τρίτη. 


"Χθες είχαμε μεταβεί στο υπουργείο Υγείας, η Ελληνική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής και η Ένωση Γενικής Ιατρικής. Ο ένας είναι ο επαγγελματικός φορέας και ο άλλος ο επιστημονικός. Θέλαμε να διαδηλώσουμε, γιατί ήταν σημαδιακή ημέρα, ήταν η μέρα που εορτάζεται παγκοσμίως σαν μέρα του οικογενειακού ιατρού, και από κει θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η Εταιρεία Γενικής Ιατρικής και η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής είναι υπέρ του οικογενειακού ιατρού, αλλά πρέπει το υπουργείο Υγείας να ακούσει κάποια στιγμή τις απόψεις και τις προτάσεις μας.

Δεν νοείται να επενδύει το υπουργείο στον θεσμό του οικογενειακού ιατρού και να τον ακρωτηριάζει παράλληλα από πολλά πράγματα. Για παράδειγμα η συνταγογράφηση. Δεν μπορεί να συνταγογραφήσει φυσικοθεραπείες. Δεν μπορεί να συνταγογραφήσει επιθέματα, όταν άλλες ειδικότητες μη εκπαιδευμένες το κάνουν. Με αυτό τον τρόπο οδηγείται κάθε άρρωστος να ψάχνει έναν ιατρό για να εξυπηρετηθεί.

Ένα άλλο θέμα αφορά την γενική ιατρική και την παραδοχή που υπάρχει ότι στις αλλαγές του νόμου 45/18 ότι έπρεπε να μετασχηματιστεί σε γενική οικογενειακή ιατρική, κάτι που το υπουργείο δεν το πέρασε μετά από απόφαση του ΚΕΣΥ.

Ένα άλλο θέμα είναι τα πρόστιμα. Έχουν πέσει πολλά πρόστιμα συνταγογράφησης σε συναδέλφους τα οποία είναι ιδιαίτερα υψηλά, για φάρμακα που έχουν μηδαμινή αξία, γιατί σύμφωνα με το υπουργείο δεν είναι στο γνωστικό αντικείμενο Γενικής Ιατρικής.

Υπάρχουν αρκετά θέματα. Ζητήσαμε συνάντηση από τον υπουργό τον κο Ξανθό αλλά βρισκόταν στην Βουλή και δεν μπορούσε να μας δεχτεί. Επειδή έχουμε κάνει αλλεπάλληλες συναντήσεις και με τους γενικούς γραμματείς και με τους φορείς, θεωρήσαμε ότι δεν θα εξυπηρετούσε κάτι μια ακόμη συνάντηση μαζί τους. Ζητήσαμε λοιπόν τη συνάντηση με τον υπουργό, δεν έγινε και αποχωρίσαμε. Προς τιμήν του όμως ο κος Ξανθός μας πήρε τηλέφωνο και μας ζήτησε την προσεχή Τρίτη το μεσημέρι να συναντηθούμε μαζί του και να συζητήσουμε όλα τα θέματα.

Το κράτος ζητάει έναν οικογενειακό ιατρό για κάθε 2.250 πολίτες, όταν παγκοσμίως το ανώτερο είναι το 1 προς 1.800 και αν εστιάσουμε περισσότερο στην Δυτική Ευρώπη θα δούμε πως είναι 1 προς 1200 ή προς 1.500.
Η οικονομική απολαβή, επίσης, των ιατρών είναι ελάχιστη.

Χρειαζόμαστε πολλές βελτιώσεις, ώστε να έχουμε μια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας λειτουργική και ποιοτική. Να μην στηρίζεται σε γυάλινα πόδια. Αυτό που έχουν τώρα φτιάξει είναι ένα σύστημα που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών και των ιατρών.

Να σημειώσω ότι ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού είναι σε μια σωστή κατεύθυνση, διότι πρέπει κάθε πολίτης να έχει τον προσωπικό ιατρό του, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την πρόληψη και τις παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει. Μετά πάμε στη νόσο. Επομένως, ο οικογενειακός ιατρός πρέπει να υπάρχει στο σύστημα, να είναι αυτός που θα καθοδηγεί τον ασθενή κι έτσι θα αποσυμφορείται  το νοσοκομειακό σύστημα. Σήμερα, για παράδειγμα, ο Ευαγγελισμός, που είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, κάνει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Πρέπει, λοιπόν, όλα να γίνουν αλλά με διαφορετικές δομές και κάτω από διαφορετικό πρίσμα. Οπως είναι τώρα στηρίζεται σε γυάλινα πόδια και πολύ σύντομα θα καταρρεύσει".




Τι είπε ο υπουργός Υγείας

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στον «105,5 Στο Κόκκινο» για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τον οικογενειακό γιατρό τόνισε τα εξής: «Θέλουμε όμως σιγά-σιγά να εμπιστευτούν τον νέο θεσμό, να αναζητούν υπηρεσίες μέσα από την οικογενειακή φροντίδα, ώστε σιγά-σιγά να μετατοπίζεται το βάρος από το νοσοκομείο και την περίθαλψη στην πρόληψη της ασθένειας. »Θα προχωρήσει αργά, σταδιακά, όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου για ποιοτική και δωρεάν φροντίδα». 

Τόνισε, επίσης, ότι οι 101 ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) που λειτουργούν αυτή την στιγμή έχουν ήδη πάνω από 1 εκατομμύριο εγγεγραμμένους πολίτες στους οικογενειακούς γιατρούς, 150.000 ενεργοποιημένους ηλεκτρονικούς φακέλους Υγείας, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί, ένα ελάχιστο ποσοστό παραπομπών στα άλλα επίπεδα του συστήματος Υγείας που σημαίνει, όπως είπε ο υπουργός, ότι «υπάρχει στις ΤΟΜΥ επάρκεια και δυνατότητα διαχείρισης σε πρωτοβάθμιο επίπεδο».

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις οικογενειακών γιατρών για να στελεχώσουν πλήρως το νέο σύστημα που προβλέπει 239 δομές σε όλη τη χώρα. Σταδιακά όμως γίνονται βήματα και ο στόχος του υπουργείου είναι τον Ιανουάριο οι ΤΟΜΥ να έχουν φτάσει τις 120.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Γιάννης Λέντζας: "Ο οικογενειακός ιατρός πρέπει να υπάρχει στο σύστημα..." - Τι λέει ο υπουργός Υγείας
Γιάννης Λέντζας: "Ο οικογενειακός ιατρός πρέπει να υπάρχει στο σύστημα..." - Τι λέει ο υπουργός Υγείας
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgKzCeP4w-2_H-hWYE6i6KWNN4nnGuy-twyGHH-RcotRmLnUbYsp5q71PBGq04Le3I7u3QuJX5FcNzQTRLfRYGQv4XoZHOSj4c70pM4fvfewtMf4tNA3bRjqWfcfIpyaFsND_r1RYuutGE/s640/P1160030.JPG
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgKzCeP4w-2_H-hWYE6i6KWNN4nnGuy-twyGHH-RcotRmLnUbYsp5q71PBGq04Le3I7u3QuJX5FcNzQTRLfRYGQv4XoZHOSj4c70pM4fvfewtMf4tNA3bRjqWfcfIpyaFsND_r1RYuutGE/s72-c/P1160030.JPG
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2018/12/blog-post_248.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2018/12/blog-post_248.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy