-->

Μαρία Ζαφειροπούλου: «Αν αρνηθούμε τα αρχαία ελληνικά, θα χάσουμε τη γλώσσα μας στο μέλλον»

Η Μαρία Ζαφειροπούλου γεννήθηκε στη Μυρσίνη της Ηλείας. Σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Ακολούθησε ειδίκε...


Η Μαρία Ζαφειροπούλου γεννήθηκε στη Μυρσίνη της Ηλείας. Σπούδασε Ιστορία, Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων. Ακολούθησε ειδίκευση στην Ιστορία. Τελείωσε τις σπουδές της το 1993 και από τότε εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Από το 1998 μέχρι σήμερα εργάζεται στο φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης «Η Μέθοδος», [τηλέφωνο: 26230 24275], που η ίδια έχει ιδρύσει με συνάδελφό της μαθηματικό, στην Μυρσίνη του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

[Η συνέντευξη που ακολουθεί είναι σε συνεργασία με το σύλλογο γυναικών Μυρσίνης και δημοσιεύτηκε στο 5ο φύλλο της εφημερίδας "Ο Πολίτης"] 

• Υπάρχει παιδεία στην Ελλάδα;

«Σαφώς και υπάρχει παιδεία στην Ελλάδα! Το γεγονός ότι έλληνες επιστήμονες, με σπουδές στα ελληνικά πανεπιστήμια, διαπρέπουν στο εξωτερικό και καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις σε διάφορους τομείς, αποδεικνύει ότι στην χώρα μας υπάρχει παιδεία υψηλού επιπέδου. Οι έλληνες, μαθητές και φοιτητές, κατά τη διάρκεια της θητείας τους στις σχολικές αίθουσες και στα αμφιθέατρα, έρχονται αντιμέτωποι μ’ έναν τεράστιο όγκο γνώσεων, πράγμα για το οποίο μπορεί να επικρίνεται η ελληνική εκπαίδευση, όμως αυτές οι γνώσεις είναι που τους κάνουν να προοδεύουν και να αναγνωρίζονται παγκοσμίως».

• Οι νέοι πάσχουν από λεξιπενία;

«Σ’ αυτή την ερώτηση δεν μπορούμε να απαντήσουμε με ένα ‘ναι’ ή ένα ‘όχι’ και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είμαστε ακυρωτικοί με τους νέους. Είναι γεγονός ότι τα ηλεκτρονικά μέσα επηρεάζουν το γλωσσικό αισθητήριο των νέων και σε αρκετές περιπτώσεις συμβάλλουν στη συρρίκνωση της σκέψης άρα και της έκφρασης. Όμως, κατά τη γνώμη μου, αυτό δεν είναι κανόνας. Οι νέοι έχουν ένα δικό τους τρόπο να εκφράζονται στα πλαίσια της παρέας των συνομήλικων. Στην επικοινωνία τους όμως με τους μεγάλους η γλώσσα που χρησιμοποιούν είναι πιο ‘ποιοτική’.

Όταν έχουμε τη διάθεση να ακούσουμε τα παιδιά και να τα αντιμετωπίσουμε με τη σοβαρότητα που τους αρμόζει, θα μας εκπλήξουν και με τις γνώσεις και με την επιχειρηματολογία και με τον τρόπο που εκφράζονται. Άλλωστε, αν δεχτούμε αβασάνιστα ότι οι νέοι πάσχουν από λεξιπενία, θα πρέπει να αναζητήσουμε και τις δικές μας ευθύνες γι’ αυτό. Προτού, λοιπόν, καταδικάσουμε τη νεανική διάλεκτο ας αναλογιστούμε τα γλωσσικά πρότυπα που εμείς τους προσφέρουμε».

• Ο Εμμανουήλ Κριαράς είχε άδικο που έλεγε να μη διδάσκονται τα αρχαία Ελληνικά στα σχολεία;

«Προσωπικά πιστεύω πως ναι, είχε άδικο. Τα αρχαία ελληνικά είναι οι ρίζες της γλώσσας μας. Είναι η φιλοσοφία, η σκέψη, οι αξίες του παρελθόντος που σε βοηθούν να οργανώνεις το παρόν. Μας πειράζει που στο ελληνικό λεξιλόγιο εισβάλλουν ξένες λέξεις και αντικαθιστούν τις ελληνικές!

Μας ενοχλεί η αλλοτρίωση της γλώσσας μας από την εξέλιξη της τεχνολογίας και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κι εντέλει από διάφορους άλλους παράγοντες! Αλλά προσπερνάμε την αλλοτρίωση που προέρχεται από την άγνοια της γλωσσικής μας παράδοσης που έχει τις αρχές στην αρχαία ελληνική. Αν αρνηθούμε τα αρχαία ελληνικά, θα χάσουμε τη γλώσσα μας στο μέλλον. Είναι σαν να θέλουμε να διατηρήσουμε ένα δέντρο ζωντανό έχοντας ξεκόψει τις ρίζες του».

• Διαβάζουν οι νέοι σήμερα;

«Υπάρχουν παιδιά που διαβάζουν πολύ. Άλλα διαβάζουν λιγότερο και άλλα καθόλου. Αν σύγκρινα τα σημερινά παιδιά με τη δική μου γενιά, θα έλεγα ότι εμείς στα μαθητικά μας χρόνια διαβάζαμε περισσότερο».

Πηγαίνοντας πίσω, στην παιδική σας ηλικία, ποιο πράγμα θα μπορούσατε να πείτε ότι σας καθόρισε; Ποιες ήταν οι αναφορές σας, οι δάσκαλοί σας, όλα εκείνα που σας κινητοποίησαν;

«Θυμάμαι τον εαυτό μου από παιδί να θέλω να κάνω τη δασκάλα. Ήταν κάτι που προέκυψε χωρίς να το καταλάβω. Στη συνέχεια στο γυμνάσιο και στο λύκειο είχα την τύχη να έχω εξαιρετικούς φιλολόγους. Θαύμαζα τις γνώσεις τους, το έργο τους και την αγάπη τους για τα παιδιά. Αποτέλεσαν πρότυπο για μένα και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, ώστε να επιλέξω τελικά αυτή την δουλειά».

• Ποιος είναι ο τελικός κριτής σας στη δουλειά και τι αρέσει σε εσάς ή τους μαθητές σας;

«Θεωρώ ότι σ’ αυτή την δουλειά ο τελικός κριτής είναι οι μαθητές μου. Τα παιδιά είναι αμείλικτα, αλλά πάντα σωστά στην κρίση τους. Τα χαρακτηρίζει ο αυθορμητισμός και η ειλικρίνεια και πάντα τα εμπιστεύομαι. Από τον εαυτό μας μπορούμε ίσως να κρυφτούμε και να μην έχουμε το θάρρος να παραδεχτούμε λάθη ή αδυναμίες μας ή να μη θέλουμε να κάνουμε αυτοκριτική. Τα παιδιά, όμως, δεν μπορούμε να τα κοροϊδέψουμε.

Ζητάω συχνά από τους μαθητές μου να με κρίνουν στην προσπάθειά μου να γίνομαι καλύτερη γι’ αυτούς. Η σχέση μου μαζί τους είναι κάτι παραπάνω από μια απλή σχέση δασκάλου-μαθητή. Στα 25 χρόνια που δουλεύω έχουν περάσει από τα χέρια μου εκατοντάδες μαθητές. Τους θυμάμαι όλους έναν προς έναν. Καθένας τους έχει ‘γράψει’ μέσα μου και κάτι διαφορετικό. Τα παιδιά μού έχουν προσφέρει τόσες χαρές και τόσες συγκινήσεις που νομίζω δεν θα εισέπραττα αν είχα επιλέξει κάποια άλλη δουλειά».

• Ποια χαρακτηριστικά εκτιμάτε στους άλλους ανθρώπους και ποια γνωρίσματα κάνουν κάποιον αντιπαθή στα μάτια σας;

«Εκτιμώ τους ανθρώπους που είναι ειλικρινής και που σέβονται και βοηθούν τον συνάνθρωπό τους και αντιπαθώ την υποκρισία και την αχαριστία. Δυστυχώς ζούμε σε εποχές που δύσκολα ξεχωρίζεις τον γνήσιο άνθρωπο από τον χαμαιλέοντα»

• Αν έπρεπε να διαλέξετε ένα απόσπασμα με μια φιλοσοφία ζωής που σας εκφράζει απόλυτα αυτή την στιγμή ποιο θα ήταν;

«Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό και που λέω πάντα και στους μαθητές μου είναι ένα απόσπασμα από την Ιθάκη του Καβάφη:
‘Κι αν πτωχική την βρεις,
η Ιθάκη δε σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες,
με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες
οι Ιθάκες τι σημαίνουν’».

• Τι μήνυμα θέλετε να δώσετε στους μαθητές;

«Αυτό που θα ήθελα να πω στους μαθητές μου και σε όλα τα παιδιά είναι να αγωνίζονται στη ζωή τους και να μη παραδίδουν ποτέ τα όπλα. Στη ζωή τίποτα δεν κατακτάται χωρίς κόπο. Κάθε καινούρια γνώση που παίρνουν ανοίγει κι ένα παράθυρο στο μυαλό τους και στη ζωή τους και τους κάνει πιο δυνατούς».

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Μαρία Ζαφειροπούλου: «Αν αρνηθούμε τα αρχαία ελληνικά, θα χάσουμε τη γλώσσα μας στο μέλλον»
Μαρία Ζαφειροπούλου: «Αν αρνηθούμε τα αρχαία ελληνικά, θα χάσουμε τη γλώσσα μας στο μέλλον»
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWEzQjjzELSLMQYPhEat82dvaJScfQTEk-514qefNPPsYZ6S_jBLcX8VqAdOhyphenhypheny7nHiTH2gjEFPy9OUOQp2qdEwxvZZP7qJ-3oLwLgYPRXKJBRvblWH9l6srDXkaLNQdZtV6Un3_0an-M/s640/52143709_2163690320610591_2552001646670381056_n.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWEzQjjzELSLMQYPhEat82dvaJScfQTEk-514qefNPPsYZ6S_jBLcX8VqAdOhyphenhypheny7nHiTH2gjEFPy9OUOQp2qdEwxvZZP7qJ-3oLwLgYPRXKJBRvblWH9l6srDXkaLNQdZtV6Un3_0an-M/s72-c/52143709_2163690320610591_2552001646670381056_n.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/02/blog-post_632.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/02/blog-post_632.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy