ΝΕΟI – ΑΝΕΡΓΙΑ – ΚΙΝΔΥΝΟΙ Tι ελπίδα μπορεί να έχεις ένας τόπος όταν οι νέοι του βλέπουν το μέλλον σκοτεινό? Τι γίνεται όταν οι νέοι...
ΝΕΟI – ΑΝΕΡΓΙΑ – ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Tι ελπίδα μπορεί να έχεις ένας τόπος όταν οι νέοι του βλέπουν το μέλλον σκοτεινό? Τι γίνεται όταν οι νέοι δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς, έχουν πολύ αρνητική γνώμη για τη Βουλή, την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη, υπάρχει γενικευμένη ανασφάλεια, όταν νοιώθουν ένα αίσθημα ακύρωσης κάθε προσπάθειάς τους; Όταν αποκλεισμένοι από αγαθά, θεωρούν ότι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο φτώχειας? Οι σημερινοί νέοι κάτω των 30 ετών, έχουν να θυμούνται μόνο κρίση Κάποιοι εκ των ικανότερων νέων της χώρας μας, ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους και φεύγουν.
Προσωπικές εμπειρίες, μας πείθουν ότι τα πιο ικανά και δυναμικά στοιχεία της Ελλάδας κυριολεκτικά δραπετεύουν από ένα περιβάλλον αθλιότητας, μιζέριας, παραλογισμού και αναξιοκρατίας, όπως οι ίδιοι νιώθουν. Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους από 20 έως 40, με υψηλή μόρφωση και προσόντα, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, σε αναζήτηση δουλειάς, αλλά και ευοίωνης προοπτικής.
Γιατί το ζητούμενο δεν είναι μόνο να εργάζεσαι, είναι και να εξελίσσεσαι επαγγελματικά, να αξιοποιείς την εμπειρία και τις γνώσεις σου, να βελτιώνεις ανάλογα το επίπεδο της ζωής σου. Το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων αποτελεί μια από τις κρισιμότερες προκλήσεις για τη χώρα μας. Είναι μια πρόκληση κοινωνική, καθώς η ανεργία αποτέλεσε και αποτελεί ακόμα τη σκληρότερη ίσως έκφραση της κρίσης. Και βεβαίως, είναι μια πρόκληση οικονομική. Για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ανακάμψει και να αναπτυχθεί, χρειάζεται να επανεφεύρει, ουσιαστικά, τον εαυτό της.
Οι περιορισμένες προοπτικές για τους νέους μπορεί όχι μόνο να οδηγήσουν σε πολιτική απάθεια, αλλά και να αποτελέσουν εργαλείο στα χέρια διαφόρων λαϊκιστικών κινημάτων στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό, η Ε.Ε πρέπει να επενδύσει περισσότερο σε μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, δημιουργώντας αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, προκειμένου να εντάξει περισσότερο τη νεολαία στην κοινωνία και να εξαλείψει την άνοδο του λαϊκισμού.
Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, 2,5 μήνες πριν από τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, η νεολαία θα πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο της πολιτικής της Ε.Ε για το μέλλον.