Της Στέλλας Παναγοπούλου Πολιτισμολόγος ΕΑΠ Ο ρόλος της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία είναι πολύπλευρος και πολυδιάστατος. Η ...
Της Στέλλας Παναγοπούλου
Πολιτισμολόγος ΕΑΠ
Ο ρόλος της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία είναι πολύπλευρος και πολυδιάστατος. Η γυναίκα κόρη, η γυναίκα μάνα, η γυναίκα σύζυγος, η γυναίκα ερωμένη, η χήρα, η διαζευγμένη, η εργαζόμενη. Είναι αυτή που πρέπει να φροντίσει την οικογένεια της, να έχει ένα σπίτι καθαρό, Να γεμίσει το τραπέζι της με φαγητό.
Η γυναίκα που έχει όνειρα, που θέλει να κάνει καριέρα, να σπουδάσει, να πετύχει. Η γυναίκα αρέσει να αρέσκεται και θέλει να είναι όμορφη! Όλες οι γυναίκες νιώθουν όμορφες μέσα τους. Κάνει μόνιμα μία επανάσταση. Αρχικά να αποδείξει ότι δεν είναι υποδεέστερη από τον άντρα και στην συνέχεια να παλέψει για να κρατήσει για όσα πάλεψε να έχει μέσα στα χρόνια που πέρασαν. Όλες οι γυναίκες είναι πολεμίστριες, αγωνίστριες, επαναστάτριες.
Σκέψου τη Σύρια Μάνα, γυναίκα που θέλει να σώσει το παιδί της από τον πόλεμο, θα τα βάλει με τη θάλασσα με τον καιρό με τον δουλέμπορο. Θα κάνει τα πάντα. Η Ρομά γυναίκα χωρίς συνήθως να ξέρει γράμματα θα πάει στη λαϊκή αγορά ή στους δρόμους να πουλήσει την πραγμάτια της για να συντηρήσει το σπίτι της.
Η καθημερινή μέση ελληνίδα θα τρέξει στο μεροκάματο για να προσφέρει στην οικογένεια της ή να συντηρήσει τον εαυτό της. Η γυναίκα πολιτικός, γιατρός, και η κάθε γυναίκα που αδιάκοπα αγωνίζεται να συνδυάσει καριέρα και τα προσωπικά της θέλω. Υπάρχει και ένα μικρό μερίδιο γυναικών αυτό της γυναίκας Αθλήτριας. Η οποία μέσα στο καθημερινό πρόγραμμα πρέπει να κάνει και την προπόνηση για τον εκάστοτε στόχο της.
Αυτή η γυναίκα που καταπονεί το σώμα της για να πετύχει τα προσωπικά θέλω της. Μέσα σε αυτές τις γυναίκες είμαι και εγώ. Και πολλές άλλες που θαυμάζω. Πρέπει να συνδυάσουμε οικογένεια, καριέρα και αθλητισμό!
Ιστορία της 8ης Μαρτίου
Η 8η Μαρτίου ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη. Η ιδέα για τον εορτασμό της προέκυψε κατά το πέρασμα στον 20ό αιώνα, το οποίο σηματοδοτήθηκε από την εκβιομηχάνιση, την πληθυσμιακή έκρηξη και τις ριζοσπαστικές ιδεολογίες.
Το έναυσμα, όμως, είχε δοθεί αιώνες πριν, με τη Λυσιστράτη να πρωτοστατεί σε μια ιδιόμορφη «φεμινιστική» απεργία, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος των ανδρών. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής επανάστασης οι γυναίκες του Παρισιού ζητούσαν «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα» στις Βερσαλίες. Η γιορτή ουσιαστικά αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητα τους έγραψαν ιστορία.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εργάτριες στο τομέα της υφαντουργίας και του ιματισμού κινητοποιήθηκαν στις 8 Μάρτη του 1857 στη Νέα Υόρκη για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών, όμως το εργατικό κίνημα είχε ήδη γεννηθεί. Δυο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους.
Το 1908 παρέλασαν 15.000 γυναίκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.
Η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ στις 28 Φεβρουαρίου 1909. Ο εορτασμός της καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, η φεμινίστρια Alexandra Kollontai έπεισε τον Λένιν να επισημοποιήσει τη γιορτή στη Σοβιετική Ένωση, όμως μέχρι το 1965 αυτή παρέμεινε γιορτή των εργατών.
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος το 1960 αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στις μέρες μας, όμως, σε πολλές χώρες η Ημέρα αυτή έχει χάσει το πολιτικό της μήνυμα: Αφενός εμπορευματοποιήθηκε και αφετέρου εκλήφθηκε ως ευκαιρία για να εκφράσουν οι άνδρες την αγάπη τους στις γυναίκες, όπως κατά την Ημέρα της Μητέρας και του Αγίου Βαλεντίνου.
Ωστόσο, περιστατικά που σημειώνονται με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας τη Γυναίκας, αποδεικνύουν την ανάγκη προβολής και τίμησης, αν μη τι άλλο, των αγώνων των γυναικών. Στην Τεχεράνη στις 4 Μαρτίου 2007, η αστυνομία ξυλοφόρτωσε χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που σχεδίαζαν συλλαλητήριο για τον εορτασμό της ημέρας.
Οι δεκάδες γυναίκες που συνελήφθησαν κρατήθηκαν για μέρες στην απομόνωση. Οι ακτιβίστριες Shadi Sadr και Mahbubeh Abbasgholizadeh αφέθηκαν ελεύθερες μετά από δεκαπέντε μέρες απεργία πείνας.
*Το άρθρο αυτό το αφιερώνω στη φίλη μου, συμμαθήτρια μου και υπέροχη μάνα που χάθηκε πρόσφατα Σπυριδούλα Κωνσταντοπούλου από την Κεραμιδιά από την σπάνια νόσο Cushing.