-->

Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

Την παραίτηση του υπέβαλλε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο  Η συνάντηση του διήρκεσε μιάμιση ώρα  Ο νέ...


Την παραίτηση του υπέβαλλε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο 

Η συνάντηση του διήρκεσε μιάμιση ώρα 

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα εκλεγεί στη Σύνοδο στις 9-11 Μαΐου 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος υπέβαλλε την παραίτηση του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το Σάββατο 4 Μαΐου, μετά από συνάντηση των δύο ανδρών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι. Η συνάντηση τους διήρκεσε μιάμιση ώρα. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναμένεται να εκλεγεί στη Σύνοδο που θα γίνει 9-11 Μαΐου.

Τα αίτια της παραίτησης 

Οι σχέσεις του Πατριαρχείου με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής ήταν τεταμένες για πολύ μεγάλο διάστημα, κυρίως εξαιτίας των σκανδάλων για κακοδιαχείρηση και οικονομικές ατασθαλίες με τα ταμεία της εκκλησίας, αλλά και εξαιτίας του «παγώματος» των έργων στο Ναό του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις φορές ως τώρα την παραίτηση του Δημήτριου, που έχει πατήσει τα 90 και βρίσκεται στο τιμόνι της Αρχιεπισκοπής από το 1999. Συγκεκριμένα, ο υπερήλικας ιεράρχης βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου από τον Αύγουστο του 2017, όταν του προτάθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να του απονεμηθεί ο τίτλος του Γέροντα Μητροπολίτη Ηρακλείας.

Η πληροφορία ταξίδεψε τότε για λίγες ώρες από το Φανάρι στη Νέα Υόρκη και την Ελλάδα πριν διαψευστεί επισήμως, καθώς ο Δημήτριος αρνήθηκε να αποδεχθεί την πρόταση για «βελούδινη» απομάκρυνση. Στο μεταξύ, ζητήθηκε άλλες δύο φορές η παραίτησή του τόσο επίσημα όσο και ανεπίσημα, ενώ πριν από έξι μήνες στη Γενεύη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον κάλεσε για τέταρτη φορά να αποχωρήσει.

Εκεί που όλοι περίμεναν την επόμενη ημέρα όμως, ο Δημήτριος δεν έδειξε διάθεση υποχώρησης και ζήτησε λίγο επιπλέον χρόνο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να ξεπαγώσει τα έργα στον Άγιο Νικόλαο ώστε να μη φύγει με τη σκιά των ατασθαλιών να τον συνοδεύει. Έτσι πήρε νέα παράταση, καθώς τότε υπήρχε και η αναταραχή με το θέμα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας που έκανε το Φανάρι να μην επιθυμεί να ανοίξει νέο μέτωπο.

H Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι η πιο πλούσια και ισχυρότερη αρχιεπισκοπή που βρίσκεται στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου, ωστόσο to έλλειμμα της είναι σχεδόν οκτώμισι εκατομμύρια και, όπως καταγγέλλει η κατασκευάστρια εταιρεία, τα χρήματα για τον ναό του Αγίου Νικολάου είχαν σταματήσει εδώ και ενάμιση χρόνο. Το έλλειμμα στα ταμεία της Αρχιεπισκοπής ξεπερνάει τα 8,5 εκατ. δολάρια, ενώ τα χρήματα που είχαν καταβληθεί ως δωρεές για τον ναό καταναλώθηκαν αλλού. Ταυτόχρονα, η Αρχιεπισκοπή αναγκάστηκε να υποθηκεύσει το κτίριο των γραφείων της δίπλα στο Σέντραλ Παρκ για τραπεζικό δανεισμό, ενώ το εσωτερικό του ναού είναι λίγο περισσότερο από ένα παρατημένο εργοτάξιο.

Τι συμβαίνει με τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου 

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στη Liberty street, που βρίσκεται στο νότιο Μανχάταν δίπλα στο μνημείο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, άρχισε να κατασκευάζεται το 2014 από μηδενική βάση. Ένα μικρότερο κτίριο του 1832, κατοικία στην αρχή που μετέπειτα έγινε ναός, στεκόταν στη σκιά των Δίδυμων Πύργων μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και ισοπεδώθηκε από την τρομοκρατική επίθεση. Με μόνη παρακαταθήκη μια ξύλινη εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής και μια χάρτινη του Αγίου Διονυσίου που διασώθηκαν από την καταστροφή, ξεκίνησε ο αγώνας για την ανοικοδόμηση του ναού, με όλους τους επιφανείς Ελληνοαμερικανούς να στηρίζουν αρχικά το εγχείρημα με γενναίες προσφορές.

Στη συνέχεια γύρω από τον ναό στήθηκε ένας «χορός» εκατομμυρίων που ταλανίζει μέχρι σήμερα την Αρχιεπισκοπή. Η έρευνα της Grant Thornton που επιβεβαίωσε την κακοδιαχείριση πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ βρίσκονταν ακόμη στις θέσεις τους ο εκτελεστικός διευθυντής και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών της Αρχιεπισκοπής, οι οποίοι στη συνέχεια απολύθηκαν.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, το συνολικό εκτιμώμενο κόστος ήταν 50 εκατομμύρια δολάρια, αλλά στη συνέχεια, σύμφωνα με τους New York Times, εκτινάχθηκε στα 78 εκατ. δολάρια. Η διακοπή των εργασιών έγινε από την κατασκευαστική εταιρεία Skanska USA που είχε αναλάβει το έργο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα λυθούν τα προβλήματα ώστε να αποπερατωθεί. Αντιπροσωπευτικά δείγματα βυζαντινής αρχιτεκτονικής, όπως ο εμβληματικός Ναός της Αγίας Σοφίας και η Μονή της Χώρας (Καριγέ Τζαμί) στην Κωνσταντινούπολη, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον Σαντιάγκο Καλατράβα στην κατασκευή του ναού. «Ήθελα ένα μοντέρνο κτίριο που θα αντανακλούσε με κάποιον τρόπο την παράδοση της Ορθοδοξίας», είχε δηλώσει ο διάσημος αρχιτέκτονας στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Για να παραχωρηθεί το σημείο κατασκευής της εκκλησίας από τη λιμενική αρχή της Νέας Υόρκης, η Αρχιεπισκοπή παραιτήθηκε από την αξίωσή της να ανεγερθεί ο ναός στο σημείο που βρισκόταν πριν από την τρομοκρατική επίθεση, στον αριθμό 155 της Cedar Street. Μετά από διαπραγματεύσεις ο χώρος παραχωρήθηκε τελικά για 99 χρόνια στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Πριν από λίγες ημέρες, δημοσίευμα της New York Post ανέφερε ότι ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο έχει πιέσει επτά σημαντικές προσωπικότητες να βοηθήσουν για την επανέναρξη των εργασιών, κάτι που δεν ευδοκίμησε.

(Με πληροφορίες από ethnos, iefimerida.gr)

www.altsantiri.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος
Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMqqwOmVvlFIIiEUKsant8YR7LGe_jsXVW4qneZwnCpvKeHGJkmy2kmoMvfnmC3SX4zWdUK-rGW7ZpbnRcMsNeX3Xo88M-ONV4jmaTpJbzDC0Xx7QMetIfJmUuP52CHiLzU1t8yADjcF8/s640/158505.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMqqwOmVvlFIIiEUKsant8YR7LGe_jsXVW4qneZwnCpvKeHGJkmy2kmoMvfnmC3SX4zWdUK-rGW7ZpbnRcMsNeX3Xo88M-ONV4jmaTpJbzDC0Xx7QMetIfJmUuP52CHiLzU1t8yADjcF8/s72-c/158505.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/05/blog-post_8.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/05/blog-post_8.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy