[νέο βίντεο] Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Προς αύξηση η κατανάλωση οσπρίων και κρέατος στα επόμενα δέκα χρόνια

Περισσότερες φακές, κουκιά και ξερά φασόλια: σε δέκα χρόνια, ο πλανήτης αναμένεται να καταναλώνει περισσότερα όσπρια, πηγή πρωτεϊνών, κά...


Περισσότερες φακές, κουκιά και ξερά φασόλια: σε δέκα χρόνια, ο πλανήτης αναμένεται να καταναλώνει περισσότερα όσπρια, πηγή πρωτεϊνών, κάτι, ωστόσο, που δεν θα αναχαιτίσει την κατανάλωση κρέατος, λένε ειδικοί του FAO και του ΟΟΣΑ. Μέχρι το 2028, η κατανάλωση οσπρίων, ριζών και βολβών αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9% τον χρόνο παγκοσμίως, σύμφωνα με την έκθεση «αγροτικές προοπτικές» για την περίοδο 2019-2028 που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα (FAO) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Πρόκειται για την πιο μεγάλη αύξηση στα διατροφικά προϊόντα βάσης: όσον αφορά τα δημητριακά, η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2% τον χρόνο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, τα ζωικά προϊόντα, τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα κατά 1,7%, η ζάχαρη και τα φυτικά έλαια κατά 1,8%. Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης «πως στη διάρκεια των επόμενων δέκα χρόνων, η ζήτηση αγροτικών προϊόντων θα εξαρτηθεί κυρίως από τις ανάγκες (...) ενός αυξανόμενου και πιο εύπορου πληθυσμού».

Έτσι στην Ασία, όπου το εισόδημα ανά κάτοικο αναμένεται να αυξηθεί πολύ έως το 2028, η κατανάλωση κρέατος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 5 κιλά το έτος ανά κάτοικο στην Κίνα και κατά 4 κιλά στη Νοτιοανατολική Ασία, σημειώνουν οι ειδικοί.

Ηνωμένες Πολιτείες: 100 κιλά κρέατος τον χρόνο και ανά κάτοικο

Αυτή η επέκταση θα αφορά κυρίως τα πουλερικά και το χοιρινό, τα κρέατα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην περιοχή. Η κατανάλωση βοδινού αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,5 κιλό (500 γραμμάρια) τον χρόνο και ανά κάτοικο τα επόμενα δέκα χρόνια, με 4 κιλά κατά μέσο όρο ανά κάτοικο. Στη Νότια Ασία, αντίθετα, η αύξηση των εισοδημάτων θα συνδέεται περισσότερο με μια αύξηση της ζήτησης γαλακτοκομικών προϊόντων, ζάχαρης και φυτικών ελαίων.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα όσπρια θα παραμείνουν οι κύριες πηγές πρωτεϊνών στην περιοχή αυτή. Είναι στο Πακιστάν που η αύξηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να είναι η πιο ισχυρή στον κόσμο, με μια αναμενόμενη αύξηση 42 κιλών ανά κάτοικο έως το 2028. Στις χώρες με υψηλό εισόδημα, η κατανάλωση κρεάτων ανά κάτοικο θα αυξηθεί με πιο αργό ρυθμό απ΄ό,τι στις οικονομίες με χαμηλό εισόδημα, αλλά καθώς φθάνει ήδη ένα υψηλό επίπεδο, η αύξηση αυτή θα είναι πιο σημαντική σε απόλυτες τιμές.

Έτσι στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατανάλωση κρέατος ανά κάτοικο θα αυξηθεί μόνο κατά 2%, αλλά με περισσότερα από 2 κιλά επιπλέον τον χρόνο ανά κάτοικο, θα υπερβεί τα 100 κιλά ανά κάτοικο το 2028, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ, σύμφωνα με την έκθεση. Στην Αφρική, η κατανάλωση κρέατος αναμένεται να καταγράψει άνοδο 25% μέσα στη δεκαετία. Ωστόσο, ο FAO και ο ΟΑΣΑ σημειώνουν πως ο αριθμός αυτός είναι κατώτερος εκείνου της προβλεπόμενης δημογραφικής αύξησης (+30%) στην ήπειρο.

Υποσαχάρια Αφρική: 12,9 κιλά κρέατος τον χρόνο ανά κάτοικο

Στην υποσαχάρια Αφρική, η συνολική κατανάλωση κρέατος ανά κάτοικο αναμένεται να μειωθεί κατά 0,6 κιλό (600 γραμμάρια) πέφτοντας στα 12,9 κιλά κατά μέσο όρο έως το 2028. Στην περιοχή αυτή, «τα εισοδήματα δεν θα αυξηθούν αρκετά έτσι ώστε τα προϊόντα από κρέας να γίνουν προσβάσιμα στο σύνολο του πληθυσμού», σημειώνουν οι ειδικοί.

Αυτή η πτώση της κατανάλωσης αναμένεται να αφορά κυρίως το αρνί, το βοδινό και το μοσχάρι, ενώ μια «μετριοπαθής» αύξηση αναμένεται στην κατανάλωση πουλερικών σε ορισμένες χώρες της περιοχής. Όσον αφορά τη ζάχαρη, το 2028, η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να φθάσει τα 24 κιλά ανά κάτοικο το έτος, δηλ. μια αύξηση σχεδόν κατά 2 κιλά μέσα σε δέκα χρόνια, σύμφωνα με τις προβολές.

Η κατανάλωση φυτικών ελαίων στον κόσμο αναμένεται να φθάσει σχεδόν τα 20 κιλά ανά κάτοικο. «Ενώ το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει αυτή τη στιγμή σε αστικό περιβάλλον και αυτό το παγκόσμιο ποσοστό θα φθάσει σχεδόν το 60% στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, η ζήτηση για έτοιμα και μεταποιημένα τρόφιμα θα αυξηθεί, και μαζί της η κατανάλωση ζάχαρης και φυτικών ελαίων», προβλέπουν οι δύο οργανισμοί. Ο ΟΟΣΑ και ο FAO προβλέπουν επίσης ότι οι αγροτικές επιφάνειες, που αποτελούν το 40% των εδαφών του πλανήτη, δεν θα επεκτείνονται πλέον μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, παρά μια «επέκταση των καλλιεργημένων εδαφών» που θα αντισταθμιστεί από μια «μείωση των βοσκοτοπιών».

Οι δύο οργανισμοί καταγγέλλουν επίσης μια «επιδημία παχυσαρκίας» στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική, που πλήττονται κατά παράδοξο τρόπο την ίδια στιγμή από διατροφική ανασφάλεια.

www.matrix24.gr

COMMENTS

Όνομα

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Αλις Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διάφορα ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Διηγήματα ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ Μίγκος Μισέλ Αμπού-Χάντμπα ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μπακέλλας Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Πάνος Αβραμόπουλος Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Προορισμοί Πρόσωπα ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ Πύργος Ραμμος Ρεπορτάζ Σημεία πώλησης ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ Συνέντευξη ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ About me ACTION TIME Break News EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Προς αύξηση η κατανάλωση οσπρίων και κρέατος στα επόμενα δέκα χρόνια
Προς αύξηση η κατανάλωση οσπρίων και κρέατος στα επόμενα δέκα χρόνια
https://3.bp.blogspot.com/-04tq-XWr1E8/XSOfO2bJQSI/AAAAAAADni8/Rvn7SSNy-CYlYffwwQuY_RK8U3ZS699AACLcBGAs/s640/w08-185133legumes-587x330.jpg
https://3.bp.blogspot.com/-04tq-XWr1E8/XSOfO2bJQSI/AAAAAAADni8/Rvn7SSNy-CYlYffwwQuY_RK8U3ZS699AACLcBGAs/s72-c/w08-185133legumes-587x330.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/07/blog-post_287.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/07/blog-post_287.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Διαβάστε παλιότερα άρθρα LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy