-->

Η Καρδιά… στον καύσωνα!

Της Λήδας Κατσά  Ιατρός Επηρεάζει η ζέστη τον καρδιοπαθή; Κάθε άνθρωπος μεγάλης ηλικίας και δη καρδιοπαθής, μπορεί να παρουσιάσει ...



Της Λήδας Κατσά 
Ιατρός

Επηρεάζει η ζέστη τον καρδιοπαθή; Κάθε άνθρωπος μεγάλης ηλικίας και δη καρδιοπαθής, μπορεί να παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα υγείας μιας και το θερμορρυθμιστικό του σύστημα υπολειτουργεί. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αρχίζει να ξεπερνά τους 35° Κελσίου τότε το σώμα του ανθρώπου που φυσιολογικά έχει θερμοκρασία 36° με 37° αρχίζει να προσαρμόζεται, για να αντιμετωπίσει αυτήν τη μεταβολή.

Τα αγγεία (αρτηρίες και φλέβες) διαστέλλονται και αρχίζει η εφίδρωση. Υπεύθυνο όργανο για τη διατήρηση σταθεράς της θερμοκρασίας του σώματος είναι το θερμορρυθμιστικό σύστημα που βρίσκεσαι στον εγκέφαλο. Με την αντίδραση αυτή του οργανισμού αποβάλλεται θερμότητα από το σώμα καθώς ο ιδρώτας εξατμίζεται.

Όμως όταν υπάρχει υψηλή υγρασία στην ατμόσφαιρα, η εξάτμιση του ιδρώτα γίνεται δυσκολότερη και η ελάττωση της θερμοκρασίας του ανθρωπίνου σώματος δυσχεραίνει. Η αύξηση της ατμοσφαιρικής υγρασίας δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα έτσι ώστε και χαμηλότερες θερμοκρασίες των 35° Κελσίου μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε άτομα προβληματικά από πλευράς υγείας. Κάθε άνθρωπος μεγάλης ηλικίας και δη καρδιοπαθής, μπορεί να παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω καύσωνα.

Κάθε ασθενής που λαμβάνει αγγειοδιασταλτικά φάρμακα ή διουρητικά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις υψηλές θερμοκρασίες. Για παράδειγμα, ασθενείς που πάσχουν από αρτηριακή υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια ή και στεφανιαία νόσο. Για τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, πιο συγκεκριμένα, ο καύσωνας είναι επικίνδυνος, καθώς η ανάγκη για αύξηση των παλμών και εφίδρωσης (με την οποία αποβάλλονται πολύτιμα μέταλλα όπως κάλλιο και νάτριο που ο οργανισμός προσπαθεί να αντιμετωπίσει με έκκριση ορμονών ώστε να συγκρατήσει το νερό) μπορεί δυνητικά να προκαλέσει επικίνδυνα προβλήματα, όπως πτώση της αρτηριακής πίεσης, με κίνδυνο λιποθυμικού επεισοδίου ή και συγκοπής.

Μετά από μία παρατεταμένη δυσφορία που τα ευαίσθητα άτομα μπορεί να αισθανθούν, εάν δεν αντιμετωπισθούν σωστά, οδηγούνται στη θερμοπληξία. Γενικά, πρόδρομα, προειδοποιητικά συμπτώματα της θερμοπληξίας θεωρούνται η υπόταση σε συνδυασμό με την ελάττωση των ούρων. Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν την εκδήλωση της θερμοπληξίας είναι η εμφάνιση σύγχυσης με δυσκολίες προσανατολισμού στον τόπο και το χρόνο καθώς και πονοκεφάλου, ναυτίας ή τάσης προς έμετο και κόπωσης.

Η εικόνα αυτή μπορεί να συνοδεύεται απο υπόταση (πτώση της αρτηριακής πίεσης). Γι’ αυτό οι ασθενείς που παίρνουν αγγειοδιασταλτικά φάρμακα ή διουρητικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλεύονται τον γιατρό τους ούτως ώστε να ελαττώνουν τη δοσολογία των φαρμάκων που παίρνουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Καλό θα ήταν σε περίπτωση εμφάνισης των παραπάνω συμπτωμάτων, τα άτομα να μεταβούν σε δροσερό, κατά προτίμηση κλιματιζόμενο χώρο καθώς και να ενυδατωθούν επαρκώς με άφθονο νερό. Εάν δεν υποχωρήσουν, επιτακτική είναι η ανάγκη για άμεση ιατρική φροντίδα. Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις τις προσεχείς ημέρες, οι έχοντες προβλήματα με την καρδιά τους θα πρέπει να φροντίσουν να πράττουν τα δέοντα ώστε να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σωματός τους στα επιθυμητά επίπεδα.

Κατ’ αρχάς κάθε άτομο υψηλού κινδύνου θα πρέπει να αποφεύγει τις άσκοπες εξόδους τις ώρες με υψηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος, καθώς και την οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, όπως κολύμβηση σε αυτές τις ώρες. Παρόλα αυτά η κολύμβηση συνιστάται ως άριστη μορφή άσκησης ιδαίτερα για τους καρδιοπαθείς, σε ώρες όμως που η θερμοκρασία περιβάλλοντος δεν είναι υψηλή και η θερμοκρασία του νερού δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Εάν όμως είναι απαραίτητη κάποια μετακίνηση, πρέπει να επιλέγουν ώρες που η θερμοκρασία δεν είναι τόσο υψηλή και να προτιμούν ανοικτόχρωμα, φαρδιά, άνετα ρούχα και να χρησιμοποιούν καπέλο ή ομπρέλα και γυαλιά. Συμπληρωματικά, να επιλέγουν να παρεμένουν σε δροσερούς ή και κλιματιζόμενους χώρους, προσέχοντας πάντοτε τον απαραίτητο καθαρισμό των κλιματιστικών. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να προτιμούνται μικρά και ελαφρά γεύματα με έμφαση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Η κατατανάλωση χυμών και νερού θεωρείται απαραίτητη. Αξίζει να σημειωθεί πως κάποια φάρμακα μπορεί να αλλοιωθούν, γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο φύλαξής τους. Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω και όντας ενήμεροι για τους κινδύνους που ελλοχεύει ο καύσωνας, το καλοκαίρι μπορεί να μας προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ευχαρίστηση.


COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Η Καρδιά… στον καύσωνα!
Η Καρδιά… στον καύσωνα!
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEidn55xIm48Jag-usivOWXQVQRCcYwSN-bf9yS4yfIDX9-bpvK10CAhBay9PBYyjrB4KGpppzQEQZZDeZXb_yDy037NSxKEybjUwY43THhedCPofN4GKfDm9RsMvUieyici-L7rNcp0RoI/s640/fire-heart-961194_960_720.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEidn55xIm48Jag-usivOWXQVQRCcYwSN-bf9yS4yfIDX9-bpvK10CAhBay9PBYyjrB4KGpppzQEQZZDeZXb_yDy037NSxKEybjUwY43THhedCPofN4GKfDm9RsMvUieyici-L7rNcp0RoI/s72-c/fire-heart-961194_960_720.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/07/blog-post_651.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/07/blog-post_651.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy