-->

Αρθρίτιδα: Η νόσος που αφορά το 27% των ενηλίκων στην Ελλάδα

Μιλώντας για την αρθρίτιδα και σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα όπως αυτά προκύπτουν από δύο μελέτες του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογ...

Μιλώντας για την αρθρίτιδα και σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα όπως αυτά προκύπτουν από δύο μελέτες του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογίας (Ε.Ι.ΡΕ), το 27% των ενηλίκων στην Ελλάδα εμφανίζει κάποια μορφή ρευματικής νόσου. Όπως τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για τα ρευματικά νοσήματα ο Δημήτρης Καραμήτσος, Ειδικός Ρευματολόγος, Δ/ντής Γ.Ν.Α. Ευαγγελισμός, Πρόεδρος Ε.Ι.ΡΕ., οι ρευματικές νόσοι είναι οι συχνότερες μεταξύ των διαφόρων ομάδων παθήσεων στον εργαζόμενο πληθυσμό της χώρας μας, ηλικίας 19 έως 65 ετών.

Ευθύνονται περίπου για το: 

40% των χρόνιων προβλημάτων υγείας 50% της μακροχρόνιας σωματικής ανικανότητας
30% των απουσιών από την εργασία
25% της χρήσης φαρμάκων με συνταγή και
22% των ιατρικών επισκέψεων

"Παρόλα αυτά", συνέχισε ο κ. Καραμήτσος, "εξακολουθεί να υπάρχει μια σύγχυση για τη φύση αυτών των νοσημάτων και άγνοια για τη σημασία της έγκαιρης επίσκεψης στο γιατρό".

Μην αργείς, επικοινώνησε τώρα

Με το απλό αλλά σημαντικό αυτό σύνθημα, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), Αθανασία Παπά, προέτρεψε όλους να δίνουν σημασία στα συμπτώματα και να αναζητούν έγκαιρα ιατρική συμβουλή. Τόνισε ωστόσο και κάτι αυτονόητο αλλά που δυστυχώς δεν εφαρμόζεται στη χώρα μας. Πως οι απλές προσαρμογές στο εργασιακό περιβάλλον και οι ευέλικτοι χρόνοι εργασίας μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα να παραμείνουν στην εργασία, με τα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα να είναι μία από τις κύριες αιτίες της αναπηρίας, συμβάλλοντας στη σημαντική απώλεια παραγωγικότητας στο χώρο εργασίας.

Οι απλές προσαρμογές στο εργασιακό περιβάλλον, πολλές από τις οποίες έχουν χαμηλό κόστος, και οι ευέλικτοι χρόνοι εργασίας μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα να παραμείνουν στην εργασία είναι και το μήνυμα της Συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, που όπως κάθε χρόνο εορτάζεται και φέτος από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), αποκλειστικού μέλους της EULAR για την Ελλάδα. Φέτος ο εορτασμός πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογίας (Ε.Ι.ΡΕ) και την ευγενική χορηγία της εταιρείας Φαρμασέρβ – Lilly.

"Στην Ευρωπαϊκή Ένωση", τόνισε η κα Αθανασία Παππά, "1.000.000 επιπλέον εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εργάζονται καθημερινά εάν οι πρώιμες παρεμβάσεις ήταν ευρύτερα προσβάσιμες για τα άτομα με ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα. Αξίζει να σημειωθεί," συνέχισε, "ότι τα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα είναι η κύρια επαγγελματική ασθένεια αντιπροσωπεύοντας το 38% όλων των επαγγελματικών ασθενειών και περίπου το 60% όλων των προβλημάτων υγείας στον χώρο εργασίας.

Τα ρευματικά και μυοσκελετικά προβλήματα αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία για αναρρωτική άδεια και πρόωρη συνταξιοδότηση λόγω σωματικής αναπηρίας. Η δουλειά είναι ένας κρίσιμος παράγοντας της οικοδόμησης της αυτοεκτίμησης και είναι τραγωδία που χάνονται τόσα πολλά ταλέντα από το εργατικό δυναμικό. Αλλά και δημοσιονομικά, η διατήρηση του ενεργού πληθυσμού με φάρμακα είναι επωφελής για τη σωματική και ψυχική τους υγεία, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη λιγότερη ανάγκη για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης".

Στην Ελλάδα, σχετική έρευνα που διεξήγαγε η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. ανάμεσα σε ασθενείς μέλη της, έδειξε ότι:

20% δεν μιλούσε για το πρόβλημά του στον εργοδότη του με το φόβο πιθανής απόλυσης
30% απάντησε ότι ο εργοδότης του ήταν αρχικά φιλικός αλλά όχι υποστηρικτικός όταν χρειαζόταν
50% είχε πρόβλημα με τον εργοδότη του
70% ανέφερε ότι τα κτίρια δεν είναι προσβάσιμα με το 90% των εργασιακών χώρων να μην είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι
81% προτιμά να εργάζεται παρά να λαμβάνει επιδόματα από το κράτος
95% τόνισε ότι η εργασία έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στην υγεία όσο και στην ψυχολογία του.

Τι περιμένουμε σε επίπεδο θεραπειών 

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο κος Δημήτρης Κούβελας, Καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας και Δ/ντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, "στα υπάρχοντα εξαιρετικά κλασσικά φάρμακα, έχουν προστεθεί οι βιολογικοί παράγοντες που στοχεύουν παράγοντες φλεγμονής, αλλά και μικρά μόρια που αλλάζουν την κυτταρική πληροφορία. Είμαστε σε αναμονή νέων φαρμάκων όλων των κατηγοριών, αλλά και ανατρεπτικών θεραπευτικών μεθόδων, όπως οι γονιδιακές θεραπείες, κυτταρικές θεραπείες (ανοσοθεραπείες, αναγεννητικές), ιστικές θεραπείες (ανάπλαση του συνδετικού ιστού) κ.ά. Επιπλέον παλιές θεραπείες τεκμηριώνουν την χρήση τους και περιλαμβάνουν είτε φυτοθεραπευτικά (κάνναβη CBD, THC), είτε εναλλακτικές (βελονισμός κ.ά.), κυρίως σε συνδυασμό με τις νέες ανακαλύψεις".

Οι οδυνηρές συνέπειες του χρόνιου πόνου

"Ο χρόνιος πόνος είναι νόσος με οδυνηρές σωματικές, κοινωνικές, οικονομικές και συναισθηματικές επιπτώσεις," διευκρίνισε η κα Αθηνά Βαδαλούκα, Αναπλ. Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας-Θεραπείας Πόνου & Παρηγορικής Αγωγής ΕΚΠΑ, Πρώην Επίτ. Γεν. Γραμ. Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόνου (WIP), & Πρόεδρος ΠΑ.ΡΗ.ΣΥ.Α. "Η κατάθλιψη, η κοινωνική απόσυρση και το fatique syndrome έχουν αναγνωριστεί ως συνοσηρότητες του χρόνιου πόνου.

Στην Αμερική πάσχουν από χρόνιο πόνο 116 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ έχει υπολογιστεί πως το κόστος αντιμετώπισης της νόσου κυμαίνεται από 560-630 δις δολάρια το χρόνο. Αντίστοιχα στην Ευρώπη ένα στα πέντε άτομα υποφέρει από χρόνιο πόνο. Από αυτά το 1/3 υποφέρει καθημερινά και 1/3 δεν μπορεί να αντέξει τον έντονο πόνο. Μεγάλη είναι η επίπτωση στην εργασία λόγω απώλειας εισοδήματος σε προσωπικό επίπεδο αλλά και στο κοινωνικό σύνολο λόγω μη εκπλήρωσης εργασιακών καθηκόντων".

Ο σημαντικός ρόλος του φυσικοθεραπευτή

"Οι πιστοποιημένοι φυσικοθεραπευτές", επεσήμανε ο κος Σταύρος Σταθόπουλος, Φυσικοθεραπευτής, Γ.Ν.Α. "Ευαγγελισμός", Δ/ντής & Καθηγητής Μεταπτυχιακών προγραμμάτων επιμόρφωσης, Παν/μιο G. Marconi, "μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζομένους που πάσχουν από αρθρίτιδα να μην σταματήσουν την εργασία τους, να διευκολύνουν την επιστροφή τους στην εργασία με πλήρη κανονικά καθήκοντα ή εάν απαιτούνται εναλλακτικά ή τροποποιημένα".

www.capital.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Αρθρίτιδα: Η νόσος που αφορά το 27% των ενηλίκων στην Ελλάδα
Αρθρίτιδα: Η νόσος που αφορά το 27% των ενηλίκων στην Ελλάδα
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh45_fyItpw_QItHFbatS252ogPjH9EgMAUVh4ycBIfKT0dLIwO9HlzcO7RgYU8p7mHX1Ye1xuQqzyZVYQ-xGzSDer-sJP2nwOXG_clMjxSS0DcIxhjM5BI-9e_0qbTEb-FzJIu2yej1hk/s640/%2524+%25284%2529.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh45_fyItpw_QItHFbatS252ogPjH9EgMAUVh4ycBIfKT0dLIwO9HlzcO7RgYU8p7mHX1Ye1xuQqzyZVYQ-xGzSDer-sJP2nwOXG_clMjxSS0DcIxhjM5BI-9e_0qbTEb-FzJIu2yej1hk/s72-c/%2524+%25284%2529.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/10/27.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/10/27.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy