-->

Η γυμναστική του πνεύματος

Του Paulo Coelho Ο Λόρενς Λεσάν βρισκόταν σε ένα επιστημονικό συνέδριο, όταν πρόσεξε ότι πολλοί που θεωρούνταν "ορθολογιστές&quo...


Του Paulo Coelho

Ο Λόρενς Λεσάν βρισκόταν σε ένα επιστημονικό συνέδριο, όταν πρόσεξε ότι πολλοί που θεωρούνταν "ορθολογιστές" έκαναν καθημερινά διαλογισμό.
Περίεργος, ζήτησε να μάθει γιατί έκαναν κάτι τόσο αντίθετο με τις επιταγές της επιστήμης. Πήρε διαφορετικές απαντήσεις, μέχρι που κάποιος του είπε: "Είναι σαν να επιστρέφεις σπίτι σου".
Ήταν ο μοναδικός ορισμός με τον οποίο συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Από εκείνη τη στιγμή ο Λεσάν άρχισε να διερευνά τις καθημερινές ασκήσεις συγκέντρωσης. Αποτέλεσμα των ερευνών του είναι το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο "Πως να διαλογιζόμαστε".
Ιδού ορισμένα από τα συμπεράσματά του:

"Ο διαλογισμός δεν είναι εφεύρεση ενός ατόμου, μιας θρησκείας ή μιας φιλοσοφικής σχολής, αλλά η αναζήτηση του ανθρώπου για τον ίδιο του τον εαυτό. Σε πολλά μέρη, ερευνητές της ανθρώπινης υπόστασης κατέληξαν ότι χρησιμοποιούμε πολύ μικρό μέρος της δυνατότητάς μας να ζούμε, να εκφραζόμαστε και να συμμετέχουμε.
Διαλογιζόμαστε για να βρούμε ή να ανακτήσουμε μια γνώση και ευτυχία, τις οποίες γνωρίζουμε υποσυνείδητα ότι κατέχουμε, παρόλο που οι συγκρούσεις και προκλήσεις της ζωής τις έχουν απωθήσει σε μια σκοτεινή γωνιά του εγκεφάλου μας. Καθώς αρχίζουμε να παραχωρούμε στον εαυτό μας λίγο χρόνο καθημερινής συγκέντρωσης, ανακαλύπτουμε ένα επίπεδο ανώτερης συνείδησης που μας φέρνει σε αρμονία με το σύμπαν και τις δραστηριότητές μας, αυξάνοντας έτσι την ικανότητά μας να αγαπάμε, να ενθουσιαζόμαστε και να δρούμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο".

Συγκρίνοντας το διαλογισμό με τη γυμναστική, ο Λεσάν σχολιάζει: "Κάποιος θα έλεγε ότι είναι τρελό να ανεβοκατεβάζουν επανειλημμένα οι άνθρωποι μια μπάρα με βάρη ή να κάνουν πετάλι σε ένα ποδήλατο που δεν μετακινείται. Ο στόχος ωστόσο των ασκήσεων αυτών δεν είναι τα βάρη ή το ποδήλατο, αλλά το αποτέλεσμα που οι δραστηριότητες αυτές θα έχουν στον οργανισμό του ατόμου που τις ασκεί. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο στόχος του διαλογισμού δεν είναι να κάθεται κανείς ακίνητος σε μια γωνιά ή να μετράει τις αναπνοές του, αλλά η "φυσική" διαδικασία η οποία θα αφυπνίσει ένα νέο στάδιο συνείδησης".

Ο Λεσάν θεωρεί ότι "οι περισσότερες αποτυχίες στις σχολές διαλογισμού οφείλονται στο γεγονός ότι οι καθηγητές προσπαθούν να επιβάλλουν ένα ενιαίο πρότυπο στους μαθητές τους. Εάν σέβονταν το παράδειγμα των γυμναστών, οι οποίοι γνωρίζουν ότι στον καθένα αντιστοιχεί μια διαφορετική σειρά ασκήσεων, θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν το σκοπό τους.

Ένας φυσιολογικός άνθρωπος προσπαθεί να επαναλάβει την ίδια συμπεριφορά, την οποία αποκαλούμε "ρουτίνα". Έτσι αρχίζει να λειτουργεί σαν μηχανή, χάνοντας σιγά-σιγά τα συναισθήματά του. Αν και υποφέρει πολύ γιατί η ζωή του είναι συνέχεια ίδια, αυτή η καθημερινή επανάληψη δραστηριοτήτων του δίνει την ψεύτικη] αίσθηση ότι έχει τον απόλυτο έλεγχο του σύμπαντός του. Όταν η "ρουτίνα" απειληθεί από έναν εξωτερικό παράγοντα, πανικοβάλλεται, γιατί δεν γνωρίζει εάν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις καινούργιες συνθήκες.

Ζούμε δηλαδή επιθυμώντας να αλλάξουν τα πάντα και ταυτόχρονα παλεύουμε να παραμείνουν ως έχουν. Αν και οι τεχνικές διαλογισμού έχουν εξελιχθεί από άτομα που αυτοαποκαλούνται "μυστικιστές", δεν συνδέονται απαραιτήτως με την αναζήτηση της πνευματικότητας αλλά με την επίτευξη της εσωτερικής γαλήνης".

Ας τελειώσουμε με ένα σχόλιο του Κρισναμούρτι: "Ο διαλογισμός δεν είναι έλεγχος του σώματος ούτε τεχνική αναπνοής. Πρέπει να υιοθετήσουμε μια σωστή στάση πριν ξεκινήσουμε να διαλογιζόμαστε, αλλά η σχέση με το σώμα τελειώνει εκεί.

Δεν προσπαθούμε να επιτύχουμε βεβιασμένη συγκέντρωση, η οποία το μόνο που κάνει είναι να μας προκαλεί ανησυχία. Όταν διαλογιζόμαστε σωστά, έρχεται η πραγματική συγκέντρωση. Δεν πηγάζει από το γεγονός ότι έχουμε επιλέξει κάποιες σκέψεις ή ότι έχουμε απαλλαχθεί από κάποια συναισθήματα. Εμφανίζεται γιατί η ψυχή μας δεν αναζητά απαντήσεις.

Όταν απαλλασσόμαστε από την ανάγκη να ορίζουμε τα πράγματα με το δικό μας τρόπο, επιτρέπουμε στη θεϊκή ροή να μας κατευθύνει προς τα εκεί όπου επιθυμούμε να φτάσουμε".

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Η γυμναστική του πνεύματος
Η γυμναστική του πνεύματος
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiv74f8swr1GIrUaYs1Lu-nI4OxHN0oEq5S0KAhZspKN63bJsyTLTh4YSPAe_4kRiUAcwjnz8ogd_px_NyqYJSNYDwMobJR7aT9AhMSAe6vQNeK6JRduLKBITvmPmvZdxEZKmp0kv0oHOM/s640/yoga-2176668_960_720.webp
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiv74f8swr1GIrUaYs1Lu-nI4OxHN0oEq5S0KAhZspKN63bJsyTLTh4YSPAe_4kRiUAcwjnz8ogd_px_NyqYJSNYDwMobJR7aT9AhMSAe6vQNeK6JRduLKBITvmPmvZdxEZKmp0kv0oHOM/s72-c/yoga-2176668_960_720.webp
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2019/11/blog-post_447.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2019/11/blog-post_447.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy