Του Paulo Coelho Ο Λόρενς Λεσάν βρισκόταν σε ένα επιστημονικό συνέδριο, όταν πρόσεξε ότι πολλοί που θεωρούνταν "ορθολογιστές&quo...
Του Paulo Coelho
Ο Λόρενς Λεσάν βρισκόταν σε ένα επιστημονικό συνέδριο, όταν πρόσεξε ότι πολλοί που θεωρούνταν "ορθολογιστές" έκαναν καθημερινά διαλογισμό.
Περίεργος, ζήτησε να μάθει γιατί έκαναν κάτι τόσο αντίθετο με τις επιταγές της επιστήμης. Πήρε διαφορετικές απαντήσεις, μέχρι που κάποιος του είπε: "Είναι σαν να επιστρέφεις σπίτι σου".
Ήταν ο μοναδικός ορισμός με τον οποίο συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.
Από εκείνη τη στιγμή ο Λεσάν άρχισε να διερευνά τις καθημερινές ασκήσεις συγκέντρωσης. Αποτέλεσμα των ερευνών του είναι το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο "Πως να διαλογιζόμαστε".
Ιδού ορισμένα από τα συμπεράσματά του:
"Ο διαλογισμός δεν είναι εφεύρεση ενός ατόμου, μιας θρησκείας ή μιας φιλοσοφικής σχολής, αλλά η αναζήτηση του ανθρώπου για τον ίδιο του τον εαυτό. Σε πολλά μέρη, ερευνητές της ανθρώπινης υπόστασης κατέληξαν ότι χρησιμοποιούμε πολύ μικρό μέρος της δυνατότητάς μας να ζούμε, να εκφραζόμαστε και να συμμετέχουμε.
Διαλογιζόμαστε για να βρούμε ή να ανακτήσουμε μια γνώση και ευτυχία, τις οποίες γνωρίζουμε υποσυνείδητα ότι κατέχουμε, παρόλο που οι συγκρούσεις και προκλήσεις της ζωής τις έχουν απωθήσει σε μια σκοτεινή γωνιά του εγκεφάλου μας. Καθώς αρχίζουμε να παραχωρούμε στον εαυτό μας λίγο χρόνο καθημερινής συγκέντρωσης, ανακαλύπτουμε ένα επίπεδο ανώτερης συνείδησης που μας φέρνει σε αρμονία με το σύμπαν και τις δραστηριότητές μας, αυξάνοντας έτσι την ικανότητά μας να αγαπάμε, να ενθουσιαζόμαστε και να δρούμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο".
Συγκρίνοντας το διαλογισμό με τη γυμναστική, ο Λεσάν σχολιάζει: "Κάποιος θα έλεγε ότι είναι τρελό να ανεβοκατεβάζουν επανειλημμένα οι άνθρωποι μια μπάρα με βάρη ή να κάνουν πετάλι σε ένα ποδήλατο που δεν μετακινείται. Ο στόχος ωστόσο των ασκήσεων αυτών δεν είναι τα βάρη ή το ποδήλατο, αλλά το αποτέλεσμα που οι δραστηριότητες αυτές θα έχουν στον οργανισμό του ατόμου που τις ασκεί. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο στόχος του διαλογισμού δεν είναι να κάθεται κανείς ακίνητος σε μια γωνιά ή να μετράει τις αναπνοές του, αλλά η "φυσική" διαδικασία η οποία θα αφυπνίσει ένα νέο στάδιο συνείδησης".
Ο Λεσάν θεωρεί ότι "οι περισσότερες αποτυχίες στις σχολές διαλογισμού οφείλονται στο γεγονός ότι οι καθηγητές προσπαθούν να επιβάλλουν ένα ενιαίο πρότυπο στους μαθητές τους. Εάν σέβονταν το παράδειγμα των γυμναστών, οι οποίοι γνωρίζουν ότι στον καθένα αντιστοιχεί μια διαφορετική σειρά ασκήσεων, θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν το σκοπό τους.
Ένας φυσιολογικός άνθρωπος προσπαθεί να επαναλάβει την ίδια συμπεριφορά, την οποία αποκαλούμε "ρουτίνα". Έτσι αρχίζει να λειτουργεί σαν μηχανή, χάνοντας σιγά-σιγά τα συναισθήματά του. Αν και υποφέρει πολύ γιατί η ζωή του είναι συνέχεια ίδια, αυτή η καθημερινή επανάληψη δραστηριοτήτων του δίνει την ψεύτικη] αίσθηση ότι έχει τον απόλυτο έλεγχο του σύμπαντός του. Όταν η "ρουτίνα" απειληθεί από έναν εξωτερικό παράγοντα, πανικοβάλλεται, γιατί δεν γνωρίζει εάν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις καινούργιες συνθήκες.
Ζούμε δηλαδή επιθυμώντας να αλλάξουν τα πάντα και ταυτόχρονα παλεύουμε να παραμείνουν ως έχουν. Αν και οι τεχνικές διαλογισμού έχουν εξελιχθεί από άτομα που αυτοαποκαλούνται "μυστικιστές", δεν συνδέονται απαραιτήτως με την αναζήτηση της πνευματικότητας αλλά με την επίτευξη της εσωτερικής γαλήνης".
Ας τελειώσουμε με ένα σχόλιο του Κρισναμούρτι: "Ο διαλογισμός δεν είναι έλεγχος του σώματος ούτε τεχνική αναπνοής. Πρέπει να υιοθετήσουμε μια σωστή στάση πριν ξεκινήσουμε να διαλογιζόμαστε, αλλά η σχέση με το σώμα τελειώνει εκεί.
Δεν προσπαθούμε να επιτύχουμε βεβιασμένη συγκέντρωση, η οποία το μόνο που κάνει είναι να μας προκαλεί ανησυχία. Όταν διαλογιζόμαστε σωστά, έρχεται η πραγματική συγκέντρωση. Δεν πηγάζει από το γεγονός ότι έχουμε επιλέξει κάποιες σκέψεις ή ότι έχουμε απαλλαχθεί από κάποια συναισθήματα. Εμφανίζεται γιατί η ψυχή μας δεν αναζητά απαντήσεις.
Όταν απαλλασσόμαστε από την ανάγκη να ορίζουμε τα πράγματα με το δικό μας τρόπο, επιτρέπουμε στη θεϊκή ροή να μας κατευθύνει προς τα εκεί όπου επιθυμούμε να φτάσουμε".