Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ Το πόσο έχει βελτιωθεί η ζωή των ατόμων με αναπηρία, ποια...
Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ
Το πόσο έχει βελτιωθεί η ζωή των ατόμων με αναπηρία, ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια για μια αξιοπρεπή διαβίωση αλλά και πώς τα αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία εξετάζει έρευνα που δημοσιεύει η Κάπα Research με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ. Η έρευνα διεξήχθη σε άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 17 ετών και άνω, σε 600 άτομα στις 13 περιφέρειες της χώρας, ηλικίας από 17 και άνω (άνδρες και γυναίκες), με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.
Από τα στοιχεία της έρευνας, προέκυψε ότι: Η πλειοψηφία θεωρεί ότι η ζωή των ατόμων με αναπηρία ούτε βελτιώθηκε ούτε χειροτέρεψε, ενώ εκτιμάται πως τα ΑμεΑ γίνονται συχνά αποδέκτες κοινωνικών διακρίσεων. Ανάμεσα στους τομείς που έχουν χειροτερέψει περιλαμβάνονται η υποστήριξη στις οικογένειες των ατόμων με αναπηρία, τα επιδόματα και οι αναπηρικές συντάξεις.
Αναφορικά με τους τομείς που εμποδίζουν μια αξιοπρεπή διαβίωση στις δύο πρώτες θέσεις οι συμμετέχοντες τοποθετούν την ανεπάρκεια των υποδομών του Κράτους και τις κοινωνικές προκαταλήψεις. Οι περισσότεροι θεωρούν πως τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζονται με προκατάληψη από την ελληνική κοινωνία, ενώ ακολουθούν αυτοί που πιστεύουν πως αντιμετωπίζονται με οίκτο και φιλανθρωπία.
Στην ερώτηση αν γνωρίζετε πως υπάρχει νόμος που απαγορεύει τις διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία, η πλειονότητα, με 71%, απαντά «ναι», ενώ «όχι» απαντά ένα 21%. Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές κοινωνικής ένταξης, η συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας απαντά πως πρέπει να λαμβάνονται σχετικά μέτρα, 87%.
Σχετικά με το αν η οικονομική κρίση αύξησε τα κρούσματα αρνητικών διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, το 58% απαντά θετικά, ενώ το 26% απαντά αρνητικά.
www.altsantiri.gr