Του Θάνου Μπακέλλα Φαρμακοποιός-Πιστοποιημένος εκπαιδευτής Α Βοηθειών του Ευρωπαικού Συμβουλίου Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης ( Ε....
Του Θάνου Μπακέλλα
Φαρμακοποιός-Πιστοποιημένος εκπαιδευτής Α Βοηθειών του Ευρωπαικού Συμβουλίου Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης ( Ε.R.C )
Τον τελευταίο καιρό, λόγω και της πανδημίας από τον 2019-nCoV που μαστίζει όλον τον πλανήτη , γίνεται όλο και περισσότερος λόγος για τις διάφορες προστατευτικές μάσκες και τις χρήσεις τους, έχοντας μπερδέψει πολύ τους πολίτες με όσα ακούγονται. Είναι επιτακτικό λοιπόν, να ειπωθούνε όλες οι αλήθειες που αφορούν την χρήση τους για να μπορούμε να έχουμε μια πλήρη και σωστή εικόνα του θέματος.
Το μέγεθος των κορωνοϊών
Οι κορωνοϊοί έχουν διάμετρο 100-150 νανόμετρα (600 φορές μικρότερο μέγεθος από την τρίχα) και μεταδίδονται από σταγονίδια (έπειτα από έκκριση), μετά από βήχα ή φτέρνισμα, με την αναπνοή.
Συγκεκριμένα το φτέρνισμα μπορεί να ωθήσει αυτά τα σταγονίδια μέχρι και 4 μέτρα μακριά. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να φτάσουν σε διαστάσεις λίγων micron, όπως ακριβώς είναι το αεροζόλ. Όπως γνωρίζουμε σήμερα, οι μάσκες προστασίας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στις χειρουργικές, οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους φορείς για να μην μεταδώσουνε στους υγιείς το νόσημα που φέρουνε και στις FFP1, FFP2, FFP3, -N95, N99 και N100.
Σχετικά με τις απλές χειρουργικές μάσκες
Ικανότητα φιλτραρίσματος: σχεδόν συνολική προς τα έξω (πάνω από 95% για τα βακτήρια), ενώ έχουν μειωμένη ικανότητα φιλτραρίσματος από το εξωτερικό προς τον χρήστη περίπου 20%, κυρίως λόγω της κακής προσκόλλησης στο πρόσωπο. Είναι πολύ αποτελεσματικές για να αποτρέψουν αυτόν που τη φοράει να μολύνει άλλους ανθρώπους, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες.
Προστατευτικές μάσκες με φίλτρα FFP1, FFP2 και FFP3, με βαλβίδα και χωρίς βαλβίδα
Η ικανότητα φιλτραρίσματος των μασκών χωρίς βαλβίδα:
FFP1: Από το εξωτερικό προς τον χειριστή και αντιστρόφως είναι 72%.
FFP2: Η ικανότητα φιλτραρίσματος και στις δύο κατευθύνσεις είναι 92% και το μέγεθος των πόρων φιλτραρίσματος είναι μεγαλύτερο από αυτό του ιού, αλλά εμποδίζει τα σωματίδια με ηλεκτροστατικές ίνες, καθώς και τους ιούς που δεν ταξιδεύουν υπό μορφή αεροζόλ. Είναι καλά ανεκτές και πρέπει να αλλάζουν λιγότερο συχνά, επειδή διατηρείται η ισχύς του φιλτραρίσματος.
FFP3: Έχουν εσωτερική και εξωτερική ικανότητα φιλτραρίσματος 98%. Είναι αυτές που προστατεύουν σχεδόν πλήρως, επειδή οι πόροι φιλτραρίσματος είναι μικρότεροι από τον ιό. Αντενδείξεις: Μπορεί να είναι ανεπαρκώς ανεκτές από τον χρήστη, επειδή ο εκπνεόμενος αέρας συσσωρεύεται μέσα στη μάσκα καθιστώντας την αναπνοή πιο δύσκολη. Επιπροσθέτως η υγρασία της μάσκας μειώνει τη δύναμη διήθησής της κατά την είσοδο του αέρα και επομένως πρέπει να αλλάζει συχνά.
Η ικανότητα φιλτραρίσματος των μασκών με βαλβίδα:
Έχουν το χαρακτηριστικό γνώρισμα να επιτρέπουν την εύκολη αναπνοή, αλλά προστατεύουν τον χρήστη και όχι τους άλλους, επειδή από τη βαλβίδα εξέρχεται ο αέρας. Η FFP1 έχει μια εισερχόμενη ικανότητα φιλτραρίσματος 72%, η FFP2 92%, ενώ η FFP3 98%.
Κατά τη διάρκεια της εκπνοής το φιλτράρισμα δεν υπερβαίνει το 20%, επομένως δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τον γενικό πληθυσμό εκτός του νοσοκομειακού προσωπικού, επειδή οι μολυσμένοι άνθρωποι (και συνεπώς και οι ασυμπτωματικοί) που τις φορούν θα μπορούσαν να μεταδώσουν τη νόσο σε άλλους ανθρώπους.
Πόσες φορές μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι διάφορες μάσκες
Οι χειρουργικές μάσκες είναι μιας χρήσης και δεν υπάρχουν επιστημονικά επικυρωμένες μελέτες για την απολύμανσή τους. Η χρήση απολυμαντικών ή ατμών θερμού αέρος μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ύφασμα καθιστώντας την αναποτελεσματική. Τα φίλτρα προσώπου FFP1, FFP 2 και FFP 3 μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν μόνο εάν δεν υποστούν υλική φθορά (εάν δεν έχουν υποστεί βλάβη).
Κατά γενική ομολογία όμως , η διάρκεια μιας μάσκας είναι από 4 έως 8 ώρες συνεχούς χρήσης. Τον τελευταίο καιρό και λόγω της παγκόσμιας αύξησης ζήτησης , παρατηρήθηκε μεγάλη έλλειψη στις μάσκες, με αποτέλεσμα κάποιοι να εκμεταλλευτούνε την κατάσταση και τον τρόμο του κόσμου και να πουλάνε στην αγορά υφασμάτινες μάσκες, οι οποίες όμως ουδεμία προστασία προσφέρουνε σε αυτόν που τις φοράει, αντί αυτού μπορούνε να προκαλέσουνε επιπλέον προβλήματα υγείας.
Για αυτόν το λόγο ο κόσμος πρέπει να απευθύνεται και να ρωτάει τους αρμόδιους επιστήμονες και φαρμακοποιούς που θα του δώσουνε τη σωστή συμβουλή που απαιτείται σε κάθε περίπτωση, γιατί όπως το μαχαίρι ανάλογα με τη χρήση του μπορεί να αποτελέσει είτε χρήσιμο εξάρτημα του σπιτιού είτε φονικό όπλο το ίδιο ισχύει και για τις μάσκες στα χέρια ατόμων που δεν γνωρίζουν τη σωστή χρήση τους.