Στο πιο κρίσιμο σημείο εισέρχεται η παρακολούθηση της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας, με τον Απρίλιο να έχει εδώ και καιρό χαρακτη...
Στο πιο κρίσιμο σημείο εισέρχεται η παρακολούθηση της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας, με τον Απρίλιο να έχει εδώ και καιρό χαρακτηριστεί ως μήνας καθοριστικός για τη διασπορά. Τα περιοριστικά μέτρα μετακίνησης ήδη παρατάθηκαν για τρεις εβδομάδες ακόμη, μέχρι τις 27 Απριλίου. "Είμαστε σε μία εξαιρετική καμπή.
Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Πιστεύω ότι όλοι το έχουμε καταλάβει. Είναι σημαντικό να αποφύγουμε τα λάθη, να μην εφησυχάσουμε, να μην γκρεμίσουμε ό,τι μέχρι σήμερα με συνέπεια, με κόπο έχουμε χτίσει. Μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας, φτάνει να το πιστέψουμε", σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Χθες ανακοινώθηκαν 60 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 1.673, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Όπως ανέφερε ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, 343 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 592 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι θάνατοι στην Ελλάδα έφτασαν τους 68. Η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη και το 91% είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 92 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 20 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Περισσότερο από 70% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 10 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τα "πιστοποιητικά" ανοσίας
"Ο στοχευμένος εργαστηριακός έλεγχος αυτή τη στιγμή υλοποιείται στην πατρίδα μας, αλλά και στις περισσότερες χώρες του κόσμου και στις ευρωπαϊκές χώρες. Σίγουρα, όμως, στρατηγική μαζικού εργαστηριακού ελέγχου είναι απαραίτητη και θα υλοποιηθεί στη φάση στην οποία αίρονται τα μέτρα. Και αυτό συζητούν οι περισσότερες χώρες αυτήν τη στιγμή", υπογράμμισε ο Καθηγητής Σ.Τσιόδρας.
Γίνεται τεράστια προσπάθεια και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να έχουμε αξιόπιστα τεστ, τα οποία κατά κάποιο τρόπο θα εξασφαλίζουν ένα "πιστοποιητικό ανοσίας" στον ιό, ιδιαίτερα για αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή, τους επαγγελματίες υγείας και άλλους. Και αυτά θα χρησιμοποιηθούν σε αυτή τη φάση. Δεν είναι μόνο η επάρκεια στη διάγνωση, αλλά είναι και η επάρκεια στην πιστοποίηση της ανοσίας".
Τι γίνεται με τα κλιματιστικά
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η αλλαγή του καιρού ευνοεί τη διασπορά του ιού, όπως για όλους τους αναπνευστικούς ιούς. "Γίνεται αυτή τη στιγμή ειδική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για να διαπιστωθεί πώς συμπεριφέρεται ο ιός, ιδιαίτερα σε θαλάμους ασθενών, που μπορούμε καλύτερα να ελέγξουμε και να απομονώσουμε τον ιό από διάφορες επιφάνειες.
Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή, το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να αερίζει συχνά και τακτικά τον χώρο στον οποίο έχει κάποιον ο οποίος έχει ήπια συμπτώματα και δεν ξέρει αν έχει ή δεν έχει τον ιό. Σχετικά με τα κλιματιστικά, υπάρχουν μερικά αναπάντητα ερωτηματικά. Καλύτερα να εξαερίζουν τον αέρα προς τα έξω, παρά να κυκλώνουν τον ίδιο τον αέρα του σπιτιού", εξήγησε.
capital.gr