-->

Αντιδρούν για τα 4 ευρώ κοροϊδία θεματοφύλακες της κτηνοτροφίας

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις κτηνοτρόφων από όλη την Ελλάδα για την περιφρόνηση με την οποία, οι ιθύνοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξ...


Πληθαίνουν οι αντιδράσεις κτηνοτρόφων από όλη την Ελλάδα για την περιφρόνηση με την οποία, οι ιθύνοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αντιμετωπίζουν τελικά έναν περήφανο παραγωγικό κλάδο που δίνει την ψυχή του για την αγροτική παραγωγή και κρατάει ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο. 

Η μεγάλη αναδίπλωση που «βαφτίζει» τα αρνιά προβατίνες και αντί για το κατσικίσιο κρέας αποζημιώνει το γίδινο γάλα, τείνει να αποτελέσει μεγάλο πολιτικό ατόπημα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καθώς συνιστά ήδη πρωτοφανή κοροϊδία για τους θεματοφύλακες της παραδοσιακής κτηνοτροφίας.

Οι τελευταίες πληροφορίες του Agronews θέλουν τις λίγες οργανώσεις των κτηνοτρόφων που διατηρούν μια πραγματική επαφή με τον κόσμο της παραγωγής να προχωρούν σε καταιγισμό ανακοινώσεων, καταγγέλοντας την ανευθυνότητα με την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου χειρίζεται τα θέματα και τον ύποπτο ρόλο των αφανών συμβούλων που έχουν κατασκηνώσει και μ' αυτή την κυβέρνηση στους διαδρόμους του στρατηγείου της πλατείας Βάθη.

Σύσσωμοι εκφράζουν την ελπίδα ότι έστω και την τελευταία στιγμή, ο υπουργός, Μάκης Βορίδης, θα πάρει πίσω την «επιπόλαια λύση» που του ετοίμασαν οι κάτω όροφοι και θα επανεξετάσει το όλο ζήτημα πριν αυτό φθάσει με όλη του την ένταση στο Μέγαρο Μαξίμου. Να αναφερθεί εδώ ότι οι πληροφορίες του Agronews αναφορικά με την τελική επιλογή περί ειδικής οικονομικής ενίσυχσης 4 ευρώ το κεφάλι και συνολικά της τάξεως των 23,2 εκατ. ευρώ, για 5.800.000 θυλικά αιγοπρόβατα που είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ και παίρνουν συνδεδεμένη ενίσχυση, προέρχεται από μέλος της πολιτικής ηγεσίας και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Το θέμα είναι, τι θα γίνει τώρα, δηλαδή, μετά τις μεγάλες αντιδράσεις που εκφράζουν με κάθε τρόπο (και με τις αναρτήσεις στο agronews) οι κτηνοτρόφοι από όλη τη χώρα. Να αναφερθεί εδώ ότι έγκυροι αναλυτές των κοινοτικών κανόνων καταρρίπτουν το επιχείρημα της πολιτικής ηγεσίας περί μη δυνατότητας οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών κρέατος αμνοεριφίων και γι' αυτό επιλέγη δήθεν η οδός της αποζημίωσης των παραγωγών γάλακτος. Αν αυτό δεν συνιστά συνειδητή επιλογή, πρόκειται για μία ακόμα πλάνη στην οποία έχει περιπέσει η πολιτική ηγεσία εξαιτίας κακών συμβούλων.

Με το… σύκο του Χότζα μοιάζουν τα 4 ευρώ για κάθε πρόβατο με τα οποία «κλείνει» η ζημιά στα αρνιά του Πάσχα

Πίκρα και οργή εκφράζουν οι γνήσιοι τσελιγκάδες για τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετωπίζει άλλη μια φορά η κυβέρνηση, στο θέμα της ειδικής ενίσχυσης για τη ζημιά που υπέστησαν από την κατάρρευση της πασχαλινής αγοράς στα αμνοερίφια. Η κάλυψη των 2 ευρώ το κιλό για τα αρνιά και τα κατσίκια αυτής της περιόδου έγινε τελικά 4 ευρώ για κάθε θηλυκό ζώο (μάνες) που δηλώνεται στο ΟΣΔΕ και παίρνει συνδεδεμένη ενίσχυση. Να σημειωθεί ότι οι Ισπανοί, οι οποίοι θέλησαν να προσεγγίσουν το θέμα με την ίδια λογική, έδωσαν μεσούσης της κρίσης του κορωνοϊού, πριν από το Καθολικό Πάσχα, 30 ευρώ για κάθε θηλυκό ζώο και όχι 4 που ανακοινώνει και επίσημα εντός της ημέρας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Έχουμε πέσει θύματα της διάσπασης που υπάρχει στον κλάδο των κτηνοτρόφων και αυτών που μας εκπροσωπούν» δηλώνει με απογοήτευση στο Agronews ο περήφανος κτηνοτρόφος και έμπειρος συνδικαλιστής, Μιχάλης Τζιότζιος. Από αλλού ξεκίνησαν και αλλού κατέληξαν, ακολουθώντας τις λανθασμένες εισηγήσεις των άσχετων με τα θέματα της κτηνοτροφίας συμβούλων, συμπληρώνει. Ο αδελφός μου πούλησε 60 αρνιά, περίμενε να πάρει 1.200 ευρώ ενίσχυση και τώρα του δίνουν 160 ευρώ για τις 40 προβατίνες που έχει δηλωμένες στο ΟΣΔΕ, τονίζει με παράπονο, κτηνοτρόφος από το Ξηρόμερο.

Ντροπή τους, φωνάζει στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής κτηνοτρόφος από τη Σάμο. Εμείς εδώ δεν έχουμε γαλατά να πάρει το γάλα, το κάνουμε τυρί μόνοι μας, μας έχουν κόψει από τη συνδεδεμένη ενίσχυση, τώρα μας κόβουν και από την ενίσχυση για τα αρνιά του Πάσχα που πουλήσαμε με 3,5 ευρώ. Αυτή είναι η δικαιοσύνη τους. Ιδιαίτερα προβληματισμένος εμφανίζεται και ο Γιάννης Κουρομπίνος, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, που θεωρεί ότι υπήρξε πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των μέτρων.

Αντίθετα, έγινε για καιρό πολύ συζήτηση η οποία προκάλεσε μεγάλη ζημιά στην αγορά για να έρθει στο τέλος η κυβέρνηση και να ανακοινώσει μια μικρή ενίσχυση για τους πολλούς, η οποία αδικεί κατάφορα τους παραδοσιακούς κτηνοτρόφους, δηλαδή εκείνους οι οποίοι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην παραγωγή αρνιών και κατσικιών τη συγκεκριμένη περίοδο.

Πρόβατα αντί αρνιά επέλεξε να ενισχύσει ο Βορίδης με 4 ευρώ το κεφάλι και 24 εκατ. ευρώ στο σύνολο

Κάτι λιγότερο από 24 εκατ. ευρώ θα διαθέσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των αιγοπροβατοτροφίας. Το συγκεκριμένο ποσό μεταφράζεται σε 4 ευρώ το κεφάλι για 5,8 εκατομμύρια θηλυκά ζώα (μάνες) σε πρόβατα και γίδια. Αυτό σημαίνει ότι την ειδική ενίσχυση λόγω κορωνοϊού θα πάρουν όλοι όσοι δικαιούνται συνδεδεμένη ενίσχυση, κάτι που αδικεί κατάφορα τους παραδοσιακούς παραγωγούς αμνοεριφίων. Η απόφαση, με βάση τις πρώτες αντιδράσεις των πραγματικών παραγωγών δεν ικανοποιεί κανέναν.

Αδικεί με το παραπάνω εκείνους που δίνουν μεγάλη σημασία στην παραγωγή αρνιών και δεν σημαίνει κάτι αξιόλογο για τις εντατικές εκμεταλλεύσεις γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης οι οποίες ωστόσο παίρνουν θέση στη μοιρασιά της ενίσχυσης. Οι πληροφορίες θέλουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να κρύβεται πίσω από την «δυσκολία», όπως τονίζεται αρμοδίως, να περάσει στις Βρυξέλλες το αίτημα για άμεση ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων που είχαν σοβαρή εισοδηματική απώλεια, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν στη φετινή πασχαλινή αγορά.

Είναι προφανές οι συνήθεις άτυποι σύμβουλοι, πέρασαν για μια ακόμη φορά στην πολιτική ηγεσία τη δική τους άποψη. Έτσι, όμως, αναιρείται καταφανέστατα η δέσμεση Βορίδη που όλο αυτό το διάστημα έκανε λόγο προσπάθεια τεκμηρίωσης στοχευμένων ενισχύσεων και αναπλήρωση εισοδήματος εκεί όπου πραγματικά υπήρξε πρόβλημα λόγω της πανδημίας. Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, έχει να κάνει με το συνολικό ύψος της ενίσχυσης. Δεν μπορεί, 37.500 αιγοπροβατοτρόφοι να μοιράζονται 23.200.000 ευρώ (5,8 εκατ. ζώα Χ 4 ευρώ το κεφάλι), όταν λιγότεροι από 375 ανθοκαλλιεργητές μοιράζονται 10.130.000 ευρώ.

Η τελική έκβαση των πραγμάτων είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει και τους ίδιους τους αιγοπροβατοτρόφους, ως προς τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα θέματά τους η δική τους ηγεσία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αριθμός του ζωικού κεφαλαίου αποτελεί κριτήριο για το δικαίωμα ενίσχυσης, αφού ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να έχει δηλωμένα περισσότερα από 20 ζώα, κατσίκες ή προβατίνες και να παραδίδει ετησίως 100 κιλά ανά ζώο.

Το τελευταίο αν τελικά ισχύσει αδικεί κατάφορα τους μικρούς παραδοσιακούς παραγωγούς και ιδιαίτερα των μικρών νησιών οι οποίοι, ενώ δεν καλύπτουν το όριο των 100 κιλών ετήσιας παραγωγής ανά ζώο με βάση τις καταγεγραμμένες παραδόσεις, έχουν και διαθέτουν κάθε χρόνο στην αγορά αρνιά ή κατσίκια και μάλιστα με κρέας εξαιρετικής ποιότητας. Το υπουργείο επέλεξε να κινηθεί για μια ακόμη φορά με μπούσουλα τους παραγωγούς που εισπράττουν συνδεδεμένη ενίσχυση και τα ζώα που αυτοί δηλώνουν.

Το ξέρουν όμως και οι πέτρες ότι έτσι δεν ενισχύονται οι παραγωγοί που εκτρέφουν αμνοερίφια, δηλαδή παράγουν κρέας αλλά οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται κατά κύριο λόγο για την παραγωγή γάλακτος, εκτρέφοντας κατά βάση ξένες φυλές. Το γάλα από το αρνί δεν ξεχωρίζει ο Βορίδης στην αποζημίωση κτηνοτρόφων, λέει το ΑΚΚΕΛ Tι δουλειά έχει το γάλα και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις με την ζημιά που έπαθαν οι κτηνοτρόφοι, διερωτάται το Ελληνικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας-ΑΚΚΕΛ, αναφορικά με τις διαρροές περί αποζημίωσης των κτηνοτρόφων λόγω κορωνοϊού στα 4 ευρώ ανά πρόβατο αλλά μόνο των επιλέξιμων για συνδεδεμένη ενίσχυση γάλακτος.

Η ανακοίνωση του ΑΚΚΕΛ

Αν τελικά ισχύσουν αυτά τα οποία διαβάσαμε στα αγροτικά site περί αποζημίωσης των κτηνοτρόφων λόγω κορονοϊού στα 4€ ανά πρόβατο αλλά μόνο των επιλέξιμων για συνδεδεμένη ενίσχυση γάλακτος τότε έχουμε απόδειξη πως στο ΥΠΑΑΤ δεν μπορούν να μοιράσουν δύο γαιδάρων άχυρα. Καταρχάς τι δουλειά έχει το γάλα και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις με την ζημιά που έπαθαν οι κτηνοτρόφοι λόγω Αδωνοϊού; Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές εκμεταλλεύσεις που έχουν αιγοπρόβατα για παραγωγή κρέατος (κρεατοπαραγωγικές), σε πολλά νησιά δεν υπάρχουν εγκεκριμένα τυροκομεία από τον ΕΛΟΓΑΚ άρα πολλοί κτηνοτρόφοι είναι αδίκως εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Επίσης τίθεται το ζήτημα των κομμένων της συνδεδεμένης λόγω ποινών, έχουμε περιπτώσεις που παραγωγοί κόπηκαν λόγω μικροβίων στο γάλα ή λόγω του ότι ο ΕΛΟΓΑΚ δεν πήρε 3 δείγματα, αυτοί δηλαδή θα μείνουν εκτός αποζημίωσης για ζημιά που έπαθαν στο αρνί το Πάσχα; Ως τώρα ξέραμε ότι ο Βορίδης δεν μπορεί να ξεχωρίσει την γίδα από το πρόβατο, το σιτάρι από το κριθάρι, σήμερα μαθαίνουμε ότι δεν μπορεί να ξεχωρίσει και το αρνί από το γάλα.

Το να πληρωθεί με ένα ευτελές ποσό της τάξης των 23 εκατομμύριών μόνο το 1/3 του κτηνοτροφικού κόσμου ή 29.000 κτηνοτρόφοι από τους 100.000 ή 5,8 εκατομμύρια πρόβατα από τα 14,5 εκατομμύρια είναι αν μη τι άλλο εμπαιγμός για το σύνολο των κτηνοτρόφων. Και όσο για το αν υπάρχουν λεφτόδεντρα στο ταμείο του Μάκη Βορίδη, σάς τονίζω ότι ΝΑΙ υπάρχουν: 150 εκατομμύρια πήρε την 1η Μαρτίου από τον Σταϊκούρα, έχει δικαίωμα από την Ε.Ε να χρησιμοποιήσει το 1% επί του συνόλου του προϋπολογισμού του ΠΑΑ δηλαδή άλλα 58.888.000 € έχει άλλα 12 εκατομμύρια από deminimis αλλά μπορεί να διεκδικήσει από το Υπουργείο Οικονομικών τα 444.000.000€ από επιστροφές προστίμων λόγω ορισμού των βοσκοτόπων, που είναι χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τους κτηνοτρόφους μέσω τεχνικών λύσεων.

Θεωρούμε απαράδεκτη την λύση που επέλεξε ο Μάκης Βορίδης που ακόμη μια φορά μας υπενθυμίζει το πόσο άσχετος και πόσο επικίνδυνος είναι για τον πρωτογενή τομέα. Αφού φτάσαμε σε σημείο να μπερδεύουμε το γάλα με το αρνί δεν θέλουμε ούτε καν να φανταστούμε τι άλλο μας περιμένει με αυτή την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

www.agronews.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Αντιδρούν για τα 4 ευρώ κοροϊδία θεματοφύλακες της κτηνοτροφίας
Αντιδρούν για τα 4 ευρώ κοροϊδία θεματοφύλακες της κτηνοτροφίας
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2iA_TnEZybKqt21GuHohTHQdSDolwdXqJsvpAwglaYSTTJZFlm_fcE5zCx-mhsfuz-4mHKyjsyNaizINg_AAHuJ9zDh5fDbAweqOODXqh4Y_XqZfqWOmbhsUGHAzpB5i6l_QjeDRS9ug/s640/cow-5177251_960_720.webp
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2iA_TnEZybKqt21GuHohTHQdSDolwdXqJsvpAwglaYSTTJZFlm_fcE5zCx-mhsfuz-4mHKyjsyNaizINg_AAHuJ9zDh5fDbAweqOODXqh4Y_XqZfqWOmbhsUGHAzpB5i6l_QjeDRS9ug/s72-c/cow-5177251_960_720.webp
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2020/05/4_21.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/05/4_21.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy