-->

«Καίγονται» οι ελαιοπαραγωγοί… – Και νέες ζημιές από χαλάζι!

Για ισχυρό πλήγμα στην ελαιοπαραγωγή της Ηλείας, από τις υψηλότατες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το 3ήμερο 16 έως 18 Μαΐου 2020, κάνουν ...


Για ισχυρό πλήγμα στην ελαιοπαραγωγή της Ηλείας, από τις υψηλότατες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το 3ήμερο 16 έως 18 Μαΐου 2020, κάνουν λόγο ελαιοκαλλιεργητές από την περιοχή του Λαμπετίου Πύργου. Το έντονο καιρικό φαινόμενο είχε σαν αποτέλεσμα να διαταραχθεί η διαδικασία της καρπόδεσης στα λιοστάσια και την διαφαινόμενη ζημιά να ξεπερνά το 70%…

Οι υψηλές θερμοκρασίες που σε κάποια σημεία της Ηλείας έφτασαν -σύμφωνα με τις μετεωρολογικές μετρήσεις τους 40,3 – 40,6°C- προκάλεσαν ζημία στα άνθη και την καρπόδεση που έφτασε το 82-88%, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήρθε για να… τριτώσει το κακό μετά από δυο άσχημες χρονιές για το προϊόν-«χρυσό» της Ηλείας, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις για την φετινή ελαιοκομική παραγωγή έκαναν λόγο για μια πολύ καλή χρονιά. Το 2018 ήταν ο δάκος, το 2019 η χαμηλή παραγωγή και φέτος έρχονται –από πολύ νωρίς- τα έντονα καιρικά φαινόμενα να προξενήσουν ένα ακόμα τραύμα στο πιο ισχυρό κομμάτι της τοπικής αγροτικής οικονομίας.

Οι ελαιοπαραγωγοί κάνουν λόγο για ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε όλο το νομό κάτι που αν τελικά ισχύσει θα έχει επιπτώσεις «ντόμινο» σε όλη τη τοπική οικονομία… Ανάλογες πληροφορίες για ζημιά στην ελαιοκαλλιέργεια έρχονται από πολλά σημεία της Ηλείας δημιουργώντας μια ζοφερή εικόνα για το κοντινό μέλλον και τον χειμώνα που έρχεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» σε καλύτερη μοίρα φαίνεται ότι βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί που τα λιοστάσια τους βρίσκονται πιο κοντά στη θάλασσα αφού οι θερμοκρασίες που επικράτησαν στα συγκεκριμένα σημεία ήταν χαμηλότερες με αποτέλεσμα η ζημιά να είναι μικρότερη… Πάντως οι ελαιοκαλλιεργητές ζητούν από το υπουργείο Γεωργίας την άμεση ενεργοποίηση της Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ), στέλνοντας μήνυμα στον υπουργό Μάκη Βορίδη…

Κώστας Δρακόπουλος (Εκπρόσωπος Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου)

«Ζητάμε από την Πολιτεία την ενεργοποίηση των ΠΣΕΑ για την μεγάλη καταστροφή που πάθαμε στις ελιές από τον καύσωνα της 16ης-18ης Μαΐου με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα άνθη να καούν και να μην δέσει ο καρπός. Γνωρίζοντας ότι θα έρθει στον Πύργο ο υπουργός κ. Βορίδης ζητάμε από τα χωράφια μας ήδη την ενεργοποίηση των ΠΣΕΑ. Η ζημιά σε ορισμένα λιοστάσια έχει ξεπεράσει το 70% ενώ σε κάποια άλλα είναι 100%!

Οι γεωπόνοι μπορούν να αντιληφθούν την ζημιά από τώρα αλλά μέσα στις επόμενες ημέρες η ζημιά θα είναι ορατή και από κάποιον που δεν είναι έμπειρος στην ελαιοκαλλιέργεια. Φέτος περιμέναμε, όχι μόνο στο χωριό μας άλλα σε όλη την Ηλεία, υπερπαραγωγή ελιάς. Αν πέρυσι η Ηλεία έχασε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ λόγω της χαμηλής τιμής, φέτος με αυτή τη καταστροφή μπορεί να χάσει και 250 εκατομμύρια ευρώ!».

Θανάσης Φουφόπουλος (Αγρότης-ελαιοπαραγωγός)

«Αυτή τη χρονιά οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα αντίξοες με ρεκόρ θερμοκρασίας εδώ και έναν αιώνα. Αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες, όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι γεωπόνοι, πάνω στο δέσιμο της ελιάς, επηρεάζουν πάρα πολύ την καρποφορία. Η ζημιά ξεκινά από τα ποτιστικά, 50% σίγουρα, μέχρι τα ξερικά λιοστάσια που μπορεί να φτάσει και το 100% κι αυτό εξαρτάται από την ακριβή θέση του χωραφιού. Πρόκειται για την τρίτη κακή χρονιά στην παραγωγή, μετά από δάκο πρόπερσι, την περσινή με χαμηλή παραγωγή, και φέτος έρχεται να μας αποτελειώσει.

Τα καλλιεργητικά έξοδα είναι πολλά και για Τρίτη χρονιά δεν θα έχουμε εισόδημα κι αυτό πρέπει να το προσέξει η Πολιτεία και το υπουργείο Γεωργίας. Θα πρέπει ν` αλλάξει η πολιτική του ΕΛΓΑ που δεν δίνει αποζημίωση στην ανθοφορία και φυσικά να μπούμε στη διαδικασία των ΠΣΕΑ. Εκεί όμως θα αδικηθούν αυτοί που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Στην Ηλεία όμως υπάρχουν πολλοί ελαιοκαλλιεργητές που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ας φροντίσει η Πολιτεία να μην αδικείται κανείς.

Πρέπει οπωσδήποτε να μπούμε στη διαδικασία των ΠΣΕΑ γιατί χρωστάμε στην Εφορία, θα πληρώσουμε ΟΓΑ… θα πεθάνει η αγορά του Πύργου αν οι ελαιοπαραγωγοί δεν πάνε καλά για τρίτη χρονιά. Επίσης ενώ ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει εμπάργκο αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία και αφήνεται η Ιταλία να κάνει εισαγωγές λαδιού από την Τυνησία και δεν έχουμε ακούσει ούτε μια φωνή διαμαρτυρίας από Έλληνα ευρωβουλευτή στο Ευρωκοινοβούλιο».

Γιάννης Παπαβασιλείου (Μέλος Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου)

«Βάση της εκτίμησης που έχουμε κάνει η ζημιά στην παραγωγή υπερβαίνει το 60%-70%. Οι πληροφορίες μας λένε ότι και σε περιοχές όπως πχ η Βαρβάσαινα και ο Άγιος Γεώργιος η ζημιά είναι στα ίδια επίπεδα. Πρέπει η Πολιτεία να δει το πρόβλημα και να πράξει καταλλήλως. Επίσης πρέπει ν` αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και να λαμβάνεται υπ` όψιν και η κλιματική αλλαγή. Κι εμείς σαν αγρότες-παραγωγοί πρέπει να φωνάξουμε περισσότερο και περισσότεροι.

Σαν επαγγελματίες αντιμετωπίζουμε προβλήματα, είτε με τον καιρό, είτε με τον δάκο, παρ` ότι έχουμε γεννηθεί μέσα στην ελιά και γνωρίζουμε τα μυστικά της παραγωγής. Αν μπουν νέοι στο επάγγελμα δεν ξέρω πως θα μπορέσουν να τα καταφέρουν. Οι κλιματικές συνθήκες και οι τιμές, όπως διαμορφώνονται είναι αποτρεπτικός παράγοντας. Πριν πουλούσαμε 3,5 ευρώ το κιλό και τώρα έχει πέσει στα 2. Δεν έχουμε τα έσοδα για να ανταπεξέλθουμε στα προς το ζην». Επιστολή Αντωνακόπουλου στον Υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης: «Να αποζημιωθούν για το σύνολο της ζημιάς και σύντομα οι ελαιοκαλλιεργητές»

Επιστολή στον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, απέστειλε ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, για την ζημιά στις ελαιοκαλλιέργειες στον δήμο Πύργου. 

Πιο συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,

Λόγω αυξημένων θερμοκρασιών στην περιοχή μας κατά το τριήμερο 16 έως18 Μαΐου 2020, επλήγει ανεπανόρθωτα η ελαιοπαραγωγή. Ήδη πολλές περιοχές του Δήμου μας έχουν υποστεί 100% ζημιά. Δυστυχώς ο καύσωνας βρήκε την ελαιοκαλλιέργεια στο κρίσιμο στάδιο της ανθοφορίας και καρπόδεσης. Πολλοί παραγωγοί είδαν τον ανθό στα δέντρα τους -που αυτή την εποχή βρίσκονται σε ανθοφορία- να καταστρέφεται, δημιουργώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στην παραγωγή τους.

Είναι γνωστή η δυσμενής κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία της χώρας μας, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δυσμενής είναι και η θέση των ελαιοπαραγωγών μας που βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση για τις ανάγκες επιβίωσης τόσο των οικογενειών τους όσο και των αγροτικών τους δραστηριοτήτων. Ο υπάρχων κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών λόγω καύσωνα στο στάδιο της ανθοφορίας.

Με δεδομένο όμως ότι ήταν πρωτοφανείς και άκαιρες οι θερμοκρασίες και είναι οριακή η φάση μεταξύ ανθοφορίας και καρπόδεσης, εκτιμούμε βάσιμα ότι πρέπει άμεσα να αλλάξει το ασφαλιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ και να καλυφθεί η ζημιά των παραγωγών. Θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τη νομοθετική ρύθμιση ώστε να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί από τον ΕΛΓΑ και σε κάθε περίπτωση να αποζημιωθούν για το σύνολο της ζημιάς και σύντομα».

www.patrisnews.com


COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : «Καίγονται» οι ελαιοπαραγωγοί… – Και νέες ζημιές από χαλάζι!
«Καίγονται» οι ελαιοπαραγωγοί… – Και νέες ζημιές από χαλάζι!
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgzX5K5WfCYg9oim4H7nGyDWt_kERVhwTCic9yUq6ya93oyd1lVd2dfDiQ6g4arpAaxAeC-ovwVnDR_jzNslVCVJBI1E1OKlTsfbdGSPdObo4WCKZCIwrqNRY5rwsZqye9iGcjSYOTIVyo/s640/foggy-1077725_960_720.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgzX5K5WfCYg9oim4H7nGyDWt_kERVhwTCic9yUq6ya93oyd1lVd2dfDiQ6g4arpAaxAeC-ovwVnDR_jzNslVCVJBI1E1OKlTsfbdGSPdObo4WCKZCIwrqNRY5rwsZqye9iGcjSYOTIVyo/s72-c/foggy-1077725_960_720.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2020/05/blog-post_549.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/05/blog-post_549.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy