-->

Κορονοϊός: Το πρώτο κύμα δεν έχει ακόμη τελειώσει - Πώς θα είναι το δεύτερο;

Στην καθημερινότητά τους επιστρέφουν σιγά-σιγά οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη μετά την πανδημία του κορονοϊού. Τα μαγαζιά ανοίγου...


Στην καθημερινότητά τους επιστρέφουν σιγά-σιγά οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη μετά την πανδημία του κορονοϊού. Τα μαγαζιά ανοίγουν, τα πάρκα γεμίζουν και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις δουλειές τους. Χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής απολαμβάνουν τα οφέλη της επιπέδωσης της επιδημικής καμπύλης.

Την ίδια ώρα τμήματα των ΗΠΑ, της Ινδίας και της Λατινικής Αμερικής εξακολουθούν να καταγράφουν χιλιάδες νέες περιπτώσεις κάθε μέρα. Το πρώτο κύμα του κοροναϊού δεν έχει τελειώσει. Το μελλοντικό σχήμα της πανδημίας θα κριθεί τόσο από την ανθρώπινη δράση, υπό τη μορφή κοινωνικής απόστασης, τεστ και άλλων παραδοσιακών μεθόδων ελέγχου των ασθενειών, αλλά και αρκετών αναπάντητων ερωτημάτων σχετικά με τη φύση του ίδιου του ιού. Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν πολλά ενδεχόμενα.

Κορύφωση και ύφεση 

Ένα από τα ενδεχόμενα, όπως αναφέρει ο Guardian, είναι ότι ο ιός ξεσπά και καταστέλλεται στις κορυφώσεις και τις υφέσεις, έως ότου εμβολιασθεί αρκετός πληθυσμός ή πιθανώς αναπτύξει ανοσία. Οι δοκιμές αντισωμάτων σε αρκετά μέρη δείχνουν ότι τα μέτρα καραντίνας ήταν πολύ αποτελεσματικά στην επιβράδυνση του ιού. Λιγότερο από το 10% των πληθυσμών στη Γαλλία, την Ισπανία και τη Σουηδία έχουν αναπτύξει τα αντισώματα που θα μπορούσαν να αποδείξουν ότι έχουν κολλήσει τον ιό και, θεωρητικά, να γίνουν ανοσοποιητικοί, για τουλάχιστον ένα μικρό χρονικό διάστημα. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι η μεγάλη πλειονότητα των πληθυσμών παραμένει ευάλωτη.

Εάν οι κοινωνίες ξανανοίξουν προτού εξαλειφθεί επαρκώς ο ιός, ίσως αυτό το πρώτο κύμα να μην εξαφανιστεί εντελώς, λέει η Άνγκελα Ράσμουσεν, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια. "Στις ΗΠΑ, άρουμε το lockdown όταν εξακολουθούν να υπάρχουν αυξανόμενοι αριθμοί κρουσμάτων σε πολλές πολιτείες… Μπορεί να έχουμε κορυφώσεις και υφέσεις μετάδοσης που συμβαίνουν ξανά και ξανά καθώς η συμπεριφορά των ανθρώπων αλλάζει", δήλωσε.

Η κλίμακα αυτών των κορυφών θα μπορούσε να μειωθεί κάνοντας αλλαγές όπως η χρήση μάσκας, η χρήση δημόσιων μεταφορών με κλιμακωτό τρόπο και η αποφυγή πολλών ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεων - οι οποίες κατηγορούνται όλο και περισσότερο ότι είναι "υπερ-διασκορπιστές" του πρώτου κύματος του κορονοϊού. Εάν τα κρούσματα αυξηθούν υπερβολικά, ορισμένες κυβερνήσεις ενδέχεται να επιλέξουν να εφαρμόσουν εκ νέου την καραντίνα.

"Εάν ξανανοίξουμε και αρχίσουμε να βλέπουμε να αυξάνονται ταχύτατα οι αριθμοί των κρουσμάτων σε λίγες εβδομάδες, ενδέχεται να δούμε κυλιόμενα lockdown ή τερματισμούς για να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε τον ιό σε αυτές τις περιοχές", υποστήριξε ο Ράσμουσεν.

Μελλοντικά κύματα 

Οι περισσότερες πανδημίες γρίπης έχουν ιστορικά χτυπήσει σε διαφορετικά μοτίβα κυμάτων, με την πρώτη κορύφωση να ακολουθείται συνήθως από ένα αναδυόμενο δεύτερο κύμα έξι μήνες αργότερα. Αλλά δεν υπάρχει εγγύηση ότι ο κορονοϊός θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο. Οι κοινωνικές αποστάσεις και τα τεστ - ή η έλλειψη αυτών - θα είναι κρίσιμα για την μελλοντική εξέλιξη της πανδημίας. Αλλά η πορεία της θα επηρεαστεί επίσης από παράγοντες εκτός του ανθρώπινου ελέγχου. Το πρώτο είναι εάν μπορούμε να γίνουμε άνοσοι στον ιό και αν ναι, πόσο διαρκεί αυτή η προστασία. Μερικές φορές η ανοσία μπορεί να διαρκέσει για δεκαετίες.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης των χοίρων το 2009, οι αρχές δημόσιας υγείας μπερδεύτηκαν αρχικά με το γιατί πολλοί ηλικιωμένοι φάνηκαν να είναι ανοσοποιημένοι. Αργότερα, ανακάλυψαν ότι ο ιός ήταν δομικά παρόμοιος με αυτόν που κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του 1918. Το ανοσοποιητικό σύστημα πολλών ηλικιωμένων αντιμετώπισε έναν παρόμοιο ιό πριν από 92 χρόνια. Η αντίσταση σε μερικούς ιούς που είχαν ανακαλυφθεί παλιότερα πιστεύεται ότι θα εξασθενίσει μέσα σε ένα χρόνο. Εάν η ανοσία στο Sars-CoV-2 δεν είναι μόνιμη, μια έκθεση από τους επιδημιολόγους του Χάρβαρντ αναφέρει ότι είναι πιθανό να μονιμοποιηθεί η παρουσία του, να έρχεται σε ετήσια ή διετή κύματα ή σποραδικές εκρήξεις.

Η συχνότητα των μεγάλων ξεσπασμάτων μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τον καιρό. Οι περισσότερες μορφές γρίπης εξαπλώνονται ευκολότερα το χειμώνα, επειδή ο ιός πιστεύεται ότι προτιμά τον ξηρό αέρα από την υγρασία και επειδή οι άνθρωποι σε κρύα περιβάλλοντα περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και κοντά ο ένας στον άλλο. Οι υπάρχοντες κορονοϊοί ακολουθούν επίσης εποχιακά πρότυπα.

Εάν αυτός ο κορανοϊός συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο - και δεν υπάρχουν ακόμη ισχυρές ενδείξεις γι' αυτό - θα μπορούσαμε να δούμε τακτικές χειμερινές αυξήσεις του Covid-19. Όμως, με τόσους πολλούς ανθρώπους που φαίνεται να μην έχουν ανοσία στον ιό, αυτή η καλοκαιρινή ανακούφιση μπορεί να μην φτάσει φέτος, δήλωσε ο Τζέιμς Χέι, μεταδιδακτορικός ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. "Ο παράγοντας που συμβάλλει περισσότερο στη μετάδοση είναι πόσα άτομα είναι ακόμη ευαίσθητα. Και με τόσους πολλούς ακόμη ευπαθείς, αυτό θα εξαλείψει οποιαδήποτε κλιματική επίδραση" τόνισε. Σημαντικές μεταλλάξεις στον ιό θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε ένα κύμα νέων μολύνσεων.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχει τεράστια ανησυχία. "Ακόμα κι αν υπάρχουν διαφορετικά γονιδιώματα εκεί έξω που έχουν αλλαγές σε σύγκριση μεταξύ τους… δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι καμία από αυτές τις αλλαγές είναι τόσο σημαντική που δεν μπορεί να αναγνωριστεί από το ανοσοποιητικό σύστημα" τόνισε ο Ρασμούσεν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δούμε μια σημαντική μετάλλαξη αργότερα. "Τον γνωρίζουμε μόνο για έξι μήνες, οπότε είναι πιθανό να προκύψουν διαφορετικά στελέχη στο μέλλον, επειδή έχει υψηλότερο ποσοστό μετάλλαξης», λέει. "Αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία ότι συμβαίνουν".

Υπό έλεγχο τα κρούσματα 

Για χώρες που είναι σε θέση να εφαρμόσουν εξαιρετικά αποτελεσματικές παρεμβάσεις, όπως τεστ και ανίχνευση επαφών, αυτό το πρώτο κύμα κορονοϊού μπορεί να είναι το τελευταίο που βιώνουν, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα. Στη Νέα Ζηλανδία, η οποία κατάφερε να εξαλείψει ουσιαστικά τον ιό και να εγκαταστήσει ισχυρά συστήματα για την παρακολούθηση νέων εστιών, μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου νέα κρούσματα ή μελλοντικά κύματα, λέει ο Νικ Ουίλσον, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Οτάγκο.

"Η Νέα Ζηλανδία πρόκειται να εξαλείψει αυτόν τον ιό. Ακόμα κι αν υπάρχουν αποτυχίες ελέγχου των συνόρων, περιμένω ότι το σύστημα ανίχνευσης επαφών είναι τώρα αρκετά καλό για να ελέγχει μια περιστασιακή εστία. Έτσι, αυτή η χώρα πρέπει να είναι σε θέση να αποφύγει μελλοντικά κύματα μέχρι να έρθει ένα εμβόλιο" τόνισε ο Ουίλσον. Χώρες με μικρούς πληθυσμούς και μεμονωμένη γεωγραφία, όπως η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία, ενδέχεται να είναι σε θέση να το κάνουν. Η Νότια Κορέα είναι μια άλλη χώρα της οποίας τα συστήματα ανίχνευσης και καταστολής ιών ενδέχεται να έχουν προχωρήσει αρκετά ώστε να απαλύνουν τυχόν μελλοντικά κρούσματα. Αλλά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις περισσότερες χώρες, ειδικά για εκείνες με μεγάλους πληθυσμούς και "πορώδη" σύνορα.

Ο ιός απομακρύνεται 

Υπάρχει μια μειονότητα επιδημιολόγων που υποστηρίζει ότι η θνησιμότητα του κορονοϊού έχει υπερεκτιμηθεί. Μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες αυτής της μειονότητας είναι η Σουνέτρα Γκούπτα, καθηγήτρια θεωρητικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία υποστηρίζει ότι ο ιός θα μπορούσε να είναι ήδη στο δρόμο για εξαφάνιση. Υποστηρίζει ότι οι μελέτες αντισωμάτων που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής είναι αναξιόπιστες και δεν λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα ότι πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν ήδη να έχουν ανοσία στο Covid-19 λόγω της έκθεσης σε πιο καλοήθεις κορονοϊούς.

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του νευροεπιστήμονα Καρλ Φρίστον, έχουν επίσης μιλήσει για ορισμένους πληθυσμούς, όπως η Γερμανία που έχει κάποιο είδος ανοσολογικής "σκοτεινής ύλης" που έχει κρατήσει τους θανάτους εκεί χαμηλούς σε σύγκριση με την Ισπανία, την Ιταλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η άποψη είναι ακραία, και οι περισσότερες κυβερνήσεις προτίμησαν να σχεδιάσουν με βάση το χειρότερο σενάριο - ότι εκατομμύρια άνθρωποι είναι ευάλωτοι στον ιό. Ωστόσο, η Γκούπτα υποστηρίζει ότι απόδειξη για την θεωρία της είναι το γεγονός ότι οι ρυθμοί μετάδοσης του ιού έχουν κορυφωθεί και μειωθεί ακόμη και σε ορισμένα μέρη που δεν επέβαλαν σκληρό lockdown.

"Σχεδόν σε κάθε πλαίσιο έχουμε δει την επιδημία να κορυφώνεται, να γυρίζει και να εξαφανίζεται - σχεδόν σαν ρολόι", δήλωσε η Γκούπτα στο πρακτορείο ειδήσεων UnHerd την περασμένη εβδομάδα. "Για μένα αυτό υποδηλώνει ότι μεγάλο μέρος της κινητήριας δύναμης οφείλεται στο χτίσιμο ανοσίας", δήλωσε. "Νομίζω ότι αυτή είναι μια πιο φειδωλή εξήγηση από αυτήν που απαιτείται σε κάθε χώρα με lockdown ή διάφορους βαθμούς lockdown, συμπεριλαμβανομένου του μη lockdown και που είχαν το ίδιο αποτέλεσμα".

www.news247.grCOMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Κορονοϊός: Το πρώτο κύμα δεν έχει ακόμη τελειώσει - Πώς θα είναι το δεύτερο;
Κορονοϊός: Το πρώτο κύμα δεν έχει ακόμη τελειώσει - Πώς θα είναι το δεύτερο;
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhemtYjgUfjkzYtJP2YEVqrVhnygV6AmYwvcuD1YLIQNWAP-D_VZoP6qv06NEZvgclZXWMFN9ue-AETAAu6CdgjlMncs1MNlYX_tsCzk6sGxrTbVcrcqBy_2KJSmSFbMnmDgu7G9I2-FuU/s640/coronavirus-4914026_960_720.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhemtYjgUfjkzYtJP2YEVqrVhnygV6AmYwvcuD1YLIQNWAP-D_VZoP6qv06NEZvgclZXWMFN9ue-AETAAu6CdgjlMncs1MNlYX_tsCzk6sGxrTbVcrcqBy_2KJSmSFbMnmDgu7G9I2-FuU/s72-c/coronavirus-4914026_960_720.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2020/06/blog-post_640.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/06/blog-post_640.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy