-->

Υδατοδρόμιο στην Κυλλήνη - Οι κινήσεις Γ. Λέντζα, Α. Νικολακόπουλου και η προσπάθεια του Λ. Βαρουξή που δεν ευδοκίμησε!

Σε περίπου δύο μήνες θα κατατεθούν οι φάκελλοι, σύμφωνα με το υπουργείο, για την αδειοδότηση υδατοδρομίων σε όλη τη χώρα. Ανάμεσα σε αυ...


Σε περίπου δύο μήνες θα κατατεθούν οι φάκελλοι, σύμφωνα με το υπουργείο, για την αδειοδότηση υδατοδρομίων σε όλη τη χώρα. Ανάμεσα σε αυτά που θα αδειοδοτηθούν είναι και αυτό της Κυλλήνης, το οποίο θα αποτελέσει το μοναδικό όχι μόνο σε όλο το νομό Ηλείας αλλά πιθανών και σε όλη την Δυτική Ελλάδα. 

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, βρίσκεται σε συνεχής επαφές με το αρμόδιο υπουργείο παρακολουθώντας τις εξελίξεις, ενώ δήλωσε στο newsgf.net πως όταν ξεκινήσει η διαδικασία των αδειοδοτήσεων, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα δεχτεί προσφορές και στη συνέχεια θα κάνει την ανάθεση έτσι ώστε άμεσα να ξεκινήσουν τα αναγκαία έργα.

Ο ίδιος, σε δηλώσεις του τον Ιανουάριο του 2020 είχε πει: «Το ενδιαφέρον για το λιμάνι μας είναι μεγάλο. Ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές με μεγάλους διεθνείς φορείς που έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία, γεγονός που εφόσον ευδοκιμήσει θα μετατρέψει την Κυλλήνη σε κεντρικό κόμβο για το Δίκτυο Λιμένων της Δυτικής Ελλάδας. 

Η εξωστρέφεια του Λιμανιού της Κυλλήνης, είναι βασικός σκοπός, χωρίς ποτέ να ξεχνάμε βέβαια και τις καθημερινές ανάγκες. Για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό του Δ.Λ.Τ. Κυλλήνης έχουν προβλεφθεί μελέτες που αφορούν την ασφάλεια του λιμανιού (SALE ALE), την δημιουργία υδατοδρομείου και την σύνδεση του λιμανιού για εμπορικούς σκοπούς με λιμάνια του εξωτερικού Βέβαια είναι ακόμα νωρίς να αναφερθούμε με περισσότερες λεπτομέρειες σε όλα τα παραπάνω. 

Όμως το γεγονός είναι ότι είμαστε η δυτικότερη πύλη θαλάσσιας εισόδου της Ηπειρωτικής Ελλάδας είναι ένα προτέρημα που εμείς δεν θα το αναφέρουμε απλά. Θα το εκμεταλλευτούμε στο έπακρο, για την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου και των δημοτών».

Νέες προσδοκίες λοιπόν για την ανάπτυξη της τουριστικής αγοράς δημιουργεί η [καθυστερημένη] προσπάθεια δημιουργίας υδατοδρομίων στη χώρα αφού τα υδροπλάνα χαρακτηρίζονται ως τα πλέον κατάλληλα μέσα μεταφοράς συνδυάζοντας την άμεση και ταχεία εξυπηρέτηση των αεροπλάνων με την ευελιξία των πλωτών μέσων. Λαμβάνοντας υπόψη το νησιωτικό χαρακτήρα της Ελλάδας και τις συγκοινωνιακές ανάγκες της, τα υδροπλάνα μπορούν να αποτελέσουν ευέλικτη εναλλακτική επιλογή για τις μεταφορές προσώπων και αγαθών.

Το υδροπλάνο, σύμφωνα με την el.wikipedia.org  είναι ειδικός τύπος αεροσκάφους ικανό να πλέει και να κινείται στην επιφάνεια της θάλασσας ή και σε ευρεία υδάτινη έκταση π.χ. λίμνη ή ποταμό, καθώς και να ξεκινά την πτήση του απ΄ αυτή και να τερματίζει επίσης σε ίδια επιφάνεια. Για τα υδροπλάνα αντί για τους όρους "απογείωση" και "προσγείωση" χρησιμοποιούνται οι όροι "αποθαλάσσωση" και "προσθαλάσσωση" αντίστοιχα ακόμη και αν γίνεται σε λίμνη.

Η πλευστότητα του υδροπλάνου εξασφαλίζεται είτε με πλευρικούς πλωτήρες, είτε με ειδική διασκευή της ατράκτου σε σκάφος ή και με συνδυασμό σκάφους και πλωτήρων. Παλαιότερα τα υδροπλάνα που συνδύαζαν άτρακτο και πλωτήρες ονομάζονταν αεράκατοι.

Σήμερα παράλληλα με τον όρο υδροπλάνο χρησιμοποιείται και ο όρος "αμφίβιο αεροσκάφος". Αντιληπτό βεβαίως είναι ότι τα σκάφη αυτά διατηρούν σύστημα τροχοδρόμησης, τους τροχούς τους, για κανονική προσγείωση και απογείωση.

Η προσπάθεια του Λεωνίδα Βαρουξή για υδατοδρόμιο στο Κατάκολο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημιουργία υδατοδρομίου στο Κατάκολο ήταν ένα μεγάλο όνειρο του πρώην Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου, Λεωνίδα Βαρουξή, ο οποίος πρώτος απ' όλους είχε θέσει το θέμα διαβλέποντας τις μεγάλες ωφέλειες που θα είχε το επίνειο του Πύργου..

Ο ίδιος, με αλλεπάλληλες συναντήσεις κι ενέργειες, είχε καταφέρει να αποσπάσει την δέσμευση για αδειοδότηση όταν άνοιγε ο δρόμος για την δημιουργία υδατοδρομίων.

Ο σχετικός φάκελος ήταν σε φάση ολοκλήρωσης και σύντομα θα τον υπέβαλλαν για έγκριση στα συναρμόδια υπουργεία. Το Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου είχε πετύχει η υποχρέωση αδειοδότησης να αναληφθεί εξ ολοκλήρου από την εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια», αλλά και το κυριότερο η αδειοδότηση , που θα δοθεί , να αποτελεί ιδιοκτησία του Λιμενικού Ταμείου και όχι της Εταιρείας ( στοιχείο κυρίαρχο που οδήγησε και στην τελική επιλογή της εταιρείας) .

Δυστυχώς, όμως, η αποχώρηση του κ. Βαρουξή από το Λιμενικό Ταμείο φαίνεται πως οδήγησε σε "πάγωμα" όλων των κινήσεων που είχε ξεκινήσει και των δεσμεύσεων που είχε αποσπάσει κι έτσι μόνο η Κυλλήνη φαίνεται να αποκτάει υδατοδρόμιο, αφού ο δήμαρχος Γ. Λέντζας δεν άφησε το θέμα στη... τύχη του!

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης αύριο θα είναι στην Αθήνα για συναντήσεις με  παράγοντες διαφόρων υπουργείων ώστε να μάθει περισσότερα γα το συγκεκριμένο θέμα, αλλά και να προωθήσει ζητήματα του δήμου του που πρέπει να επιλυθούν.

Ενέργειες Ανδρέα Νικολακόπουλου

Από τον Δεκέμβριο του 2019 ο βουλευτής Ηλείας Aνδρέας Νικολακόπουλος, είχε σειρά επαφών βάζοντας θέμα αδειοδότησης για τέσσερα σημεία στο νομό.

Ο ίδιος, μαζί με τον δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και τον δήμαρχο Ζαχάρως είχαν συναντήσει τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Σε κείνη τη συνάντηση  συζητήθηκε και η πρόταση για κατασκευή επιπλέον Σταθμού Ανεφοδιασμού και Τεχνικής Βάσης στην Κυλλήνη. Έτσι θα έχει μια ευρύτερη απήχηση και δυναμική, αρκεί να γίνουν έγκαιρα και αποτελεσματικά όσα απαιτούνται.

Υπάρχουν άλλωστε όπως επισημάνθηκε και από τον Υπουργό οι ανάλογες προϋποθέσεις, και πρέπει να εξετασθεί κάτι τέτοιο με την ανάλογη συνεργασία του Δήμου και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.

Το κακό παρελθόν και ο… σκεπτικισμός 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σε ένα κομμάτι της αγοράς επικρατεί σκεπτικισμός. Από τη μία γνώστες της αγοράς υπενθυμίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμαστεί το συγκεκριμένο μέσο μεταφοράς στη χώρα μας. Η προηγούμενη ήταν μια δεκαετία πριν όπου το «πείραμα» των υδατοδρομίων έληξε άδοξα.

Αφού σταμάτησαν λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα υδροπλάνα επανεμφανίστηκαν στην Ελλάδα το 2004. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, μέχρι το 2008 που σταμάτησαν, πραγματοποιήθηκαν περί τις 18.500 πτήσεις μεταφέροντας περίπου 180.000 επιβάτες. Δημιουργήθηκε δίκτυο στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου, στο οποίο περιλαμβάνονταν προορισμοί όπως: τα Ιόνια νησιά (Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ιθάκη, Ζάκυνθος, Παξοί), η Αθήνα και η Πάτρα, καθώς και οι λίμνες Ιωαννίνων και Καστοριάς.

Για πολύ μικρό χρονικό διάστημα τα υδροπλάνα δραστηριοποιήθηκαν και στο Αιγαίο, συνδέοντας την Ίο, την Πάτμο και την Κάλυμνο με το Λαύριο.

Διαβάστε επίσης... 

Κυλλήνη: Υδατοδρόμιο εντός του έτους

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Υδατοδρόμιο στην Κυλλήνη - Οι κινήσεις Γ. Λέντζα, Α. Νικολακόπουλου και η προσπάθεια του Λ. Βαρουξή που δεν ευδοκίμησε!
Υδατοδρόμιο στην Κυλλήνη - Οι κινήσεις Γ. Λέντζα, Α. Νικολακόπουλου και η προσπάθεια του Λ. Βαρουξή που δεν ευδοκίμησε!
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOV__SXHEkTkMXDcKPwvWm32n3lDybjg6CLKtNdbezBEsbFYKXz-oEdOzOUVpXHEyoOiKNXM14nZKMX0JTK4sritLzf0LToMU4QsQ8-uUdk7x_6ir2WlF5Rh1L6uU3p0z-DFL9WgSrKDU/s640/seaplane-896834_960_720.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiOV__SXHEkTkMXDcKPwvWm32n3lDybjg6CLKtNdbezBEsbFYKXz-oEdOzOUVpXHEyoOiKNXM14nZKMX0JTK4sritLzf0LToMU4QsQ8-uUdk7x_6ir2WlF5Rh1L6uU3p0z-DFL9WgSrKDU/s72-c/seaplane-896834_960_720.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2020/06/blog-post_959.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/06/blog-post_959.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy