Ενισχύονται επίσης παραγωγοί σε Αχαία και Μεσσηνία Με ένα κονδύλι κοντά στα 4,5 εκατ. ευρώ αναμένεται να αποζημιωθούν οι παργωγοί πα...
Ενισχύονται επίσης παραγωγοί σε Αχαία και Μεσσηνία
Με ένα κονδύλι κοντά στα 4,5 εκατ. ευρώ αναμένεται να αποζημιωθούν οι παργωγοί πατάτας στις περιοχές της Μεσσηνίας, της Ηλείας και της Αχαΐας για την εισοδηματική απώλεια που υπέστησαν εξαιτίας της πανδημίας.
Η αποζημίωση θα υπολογιστεί με βάση τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ για το έτος 2020 λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα της αγοράς πατατόσπορου, όπως συμφωνήθηκε σε συνάντηση που είχαν οι πατατοπαραγωγοί του Αγροτικού Συλλόγου Λακκόπετρας στη Δυτική Αχαΐα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη.
Τα προβλήματα στις εξαγωγές, η κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης, λόγω της αναστολής λειτουργίας ξενοδοχείων και υπηρεσιών εστίασης και οι πιέσεις που δέχονται εξαιτίας των μεγάλων ποσοτήτων εισαγόμενης πατάτας - κυρίως από την Αίγυπτό που έχουν κατακλύσει την εγχώρια αγορά, ήταν τα κύρια ζητήματα της συνάντησης.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κος Βορίδης, αναγνωρίζοντας την απώλεια του εισοδήματος των πατατοπαραγωγων ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης και επομένως το δίκαιο του αιτήματος του για ενίσχυση, δήλωσε ότι το μπορεί το υπουργείο να προχωρήσει στην άμεση ενίσχυση των πατατατοπαραγωγων συμφώνα με τα στρεμματικά δεδομένα ΟΣΔΕ του 2020 και τα δεδομένα αγοράς παπατοσπορου, που τηρούνται από τα κέντρα έλεγχου και πιστοποίησης πολλαπλασιαστικού υλικού και έλεγχου λιπασμάτων του υπουργείου.
Παρακάτω παρατίθεται αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:
Αγροτικός Σύλλογος Λακκόπετρας– Δυτικής Αχαΐας
Ο πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Χρήστος Μπεκίρης είχε συνάντηση με το υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη έπειτα από πρωτοβουλία του βουλευτή Αχαΐας Ανδρέα Κατσανιώτη και βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτο Χρυσομάλλη. Στη συνάντηση συμμετείχαν πατατοπαραγωγοί της Αχαΐας και της Μεσσηνίας καθώς και εξαγωγείς πατάτας. Έπειτα από τρεις μήνες προσπαθειών και σχεδόν καθημερινής συνεργασίας των δυο βουλευτών με τον υπουργό, προκειμένου να βρεθεί ουσιαστική και βιώσιμη λύση για την ενίσχυση του εισοδήματος των πατατοπαραγωγών της δυτικής Πελοποννήσου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατέληξε σε συγκεκριμένες και ποσοτικοποιημένες λύσεις.
Ο Μ. Βορίδης ανέλυσε στους παριστάμενους τα δεδομένα αναφορικά με το ζήτημα των ενισχύσεων των παραγώγων και τις δυνατότητες των διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων που είχε στη διάθεση του το υπουργείο. Σημείωσε δε ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αναγνωρίζει την απώλεια εισοδήματος των πατατοπαραγωγων ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης και επομένως το δίκαιο του αιτήματος του για ενίσχυση.
Για τον λόγο αυτό και αφού έχει αναλύσει πλήρως τα απαραίτητα στοιχειά του δήλωσε ότι μπορεί το υπουργείο να προχωρήσει στην άμεση ενίσχυση των πατατατοπαραγωγων συμφώνα με τα στρεμματικά δεδομένα ΟΣΔΕ του 2019, χρησιμοποιώντας χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού. Τόνισε, μάλιστα, με έμφαση ότι η ΕΕ ακόμα δεν έχει προχωρήσει σε καμία αύξηση του προϋπολογισμού των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, πάρα μόνο σε νομοθετικές τροποποιήσεις για την διευκόλυνση της διάθεσης του. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που κράτησε πλέον της μιας ώρας, οι μεσήνιοι και αχαιοί πατατοπαραγωγοι ανέπτυξαν τις αντιπροτάσεις τους στον υπουργό, αναφορικά με τη μέθοδο υπολογισμού για τη χορήγηση των ενισχύσεων αλλά και τη διασταύρωση των δεδομένων.
Συνοψίζοντας τα σχόλια των παραγώγων, ο Χρήστος Μπεκίρης πρότεινε το υπουργείο να εξετάσει την ενίσχυση με βάση τα στρεμματικά δεδομένα του ΟΣΔΕ του 2020 σε συνδυασμό με τα δεδομένα αγοράς παπατοσπορου, που τηρούνται από τα κέντρα έλεγχου και πιστοποίησης πολλαπλασιαστικού υλικού και έλεγχου λιπασμάτων του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, πρόταση την όποια ο Μ. Βορίδης έκανε δεκτή. Η μέθοδος αύτη θα επιτρέψει την δικαιότερη αποζημίωση των πατατοπαραγωγων και θα αποτρέψει πιθανά φαινόμενα αδικίας ως προς αυτούς.
Επίσης, τέθηκε ως θέμα σε συζήτηση το παρόμοιο πρόβλημα των καρπουζιών. Παράλληλα, συζητήθηκε και το ζήτημα της αντιμετώπισης των ελληνοποιήσεων αιγυπτιακής πατάτας καθώς και των επιπτώσεων που έχει στο εισόδημα των παραγώγων αλλά και στην ποιότητα των προϊόντων που αγοράζουν οι καταναλωτές.
www.agronews.gr