Σε κατάσταση ομηρίας βρίσκονται από τις αρχές του χρόνου οι εργαζόμενοι της τεχνικής εταιρείας GD Infrastrutture, αλλά και υπεργολάβοι μ...
Σε κατάσταση ομηρίας βρίσκονται από τις αρχές του χρόνου οι εργαζόμενοι της τεχνικής εταιρείας GD Infrastrutture, αλλά και υπεργολάβοι με τους οποίους συνεργαζόταν, ο μέχρι πρότινος ανάδοχος δύο τμημάτων του αυτοκινητόδρομου Πατρών - Πύργου.
Η αποβολή της εταιρείας από το έργο, με εντολή της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, φαίνεται ότι είχε σοβαρές παράπλευρες απώλειες. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας, καταγγέλλουν ότι τους οφείλονται δεδουλευμένα 7 - 8 μηνών, συνολικού ύψους δεκάδεων χιλιάδων ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή η εταιρεία, έχει πληρωθεί με προκαταβολές ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ, για το έργο από το οποίο αποβλήθηκε.
Σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής εφημερίδας «Πελοπόννησος της Κυριακής», οι εργαζόμενοι της εταιρείας, έχουν προβεί εδώ και μήνες σε διαδικασία έγγραφης όχλησης προς την επιβλέπουσα αρχή ΕΥΔΕ Πελοποννήσου, όμως και από εκείνη την πλευρά, δεν έχει υπάρξει καμία ανταπόκριση, αν και η νομοθεσία προβλέπει ειδικές πρόνοιες γι΄αυτές τις περιπτώσεις. Οι εργαζόμενοι της τεχνικής εταιρείας, αριθμούσαν 20 άτομα, ωστόσο κάποιοι έχουν αποχωρήσει απογοητευμένοι, ενώ άλλοι προέβησαν σε έγγραφες οχλήσεις, για το χρονικό διάστημα που απασχολήθηκαν και δεν έχουν πληρωθεί.
Η εταιρεία επικαλείται από την πλευρά της οικονομικό στραγγαλισμό από το Υπουργείο Υποδομών, ενώ την ίδια στιγμή, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, έθεσε όλο το προσωπικό σε αναστολή σύμβασης για να μειώσει το μισθολογικό της κόστος και τώρα τους έχει εντάξει και στο πρόγραμμα «Συν-εργασία». Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η εταιρεία μπορεί να τους πληρώσει, γιατί έχει εισπράξει ως προκαταβολή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της σύμβασης, ποσό 1,4 εκατ. ευρώ για το τμήμα Μιντιλόγλι - Πάτρα.
Επίσης, για το τμήμα Κάτω Αχαΐα - Σαγέικα, η εταιρεία έχει επίσης εισπράξει προκαταβολή ύψους 600.000 ευρώ για εργασίες που επίσης έχει εκτελέσει στην περιοχή. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν στην «Π» ότι βρίσκονται σήμερα σε μια ιδιότυπη κατάσταση ομηρίας, αφού αν αποχωρήσουν οικειοθελώς, θα αργήσουν πολύ να εξοφληθούν, ενώ την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, μη δυνάμενοι να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες.
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία ετοιμάζεται να προσέλθει την ερχόμενη Τρίτη 7 Ιουλίου, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υποδομών, για να αντικρούσει με ένσταση την απόφαση αποβολής της και την κήρυξή της ως έκπτωτης, από το τμήμα Μιντιλόγλι - Πάτρα.
Παρόμοια προβλήματα επικαλούνται και προμηθευτές - υπεργολάβοι της συγκεκριμένης εταιρείας. Επιχείρηση χωματουργικών εργασιών, που είχε αναλάβει υπεργολαβία στην Πατρών - Πύργου από την GD Infrastrutture, έχει στα χέρια της επιταγές μεγάλης αξίας που έπρεπε να έχουν εξοφληθεί από τον περασμένο Ιανουάριο, για εργασίες διάρκειας 7 μηνών.
Μάλιστα, η εν λόγω εταιρεία, απασχολεί 30 άτομα προσωπικό, το οποίο τώρα, δεν μπορεί να εξοφλήσει για μεροκάματα που έχουν κάνει. «Υπολογίζαμε να πληρωθούμε, αλλά δυστυχώς πέσαμε έξω» ανέφερε στην «Π», ο ιδιοκτήτης της χωματουργικής εταιρείας, ο οποίος, ομολόγησε ότι αντιμετωπίζει για δεύτερη φορά το φάσμα της οικονομικής καταστροφής, από παρόμοια συνεργασία. Και αυτός, επικαλείται ότι η GD Infrastrutture έχει πληρωθεί για την δουλειά που έγινε, αλλά με την σειρά της, δεν εξόφλησε τον υπεργολάβο.
Η εργασία που ανέλαβε και υλοποίησε, αφορούσε στο τμήμα 6, Σαγέικα - Κάτω Αχαΐα, όπου έφτιαξε ένα μικρό επίχωμα και προχώρησε σε καθαρισμό φυτικών. Είχε καλές συστάσεις από την υπηρεσία, λέει, και συμφωνία για να πληρώνεται κάθε μήνα, η οποία δεν άργησε να καταστρατηγηθεί. Τώρα η επιχείρησή του κινδυνεύει, καθώς λαμβάνει εξώδικα από δικούς του προμηθευτές, που δεν μπορεί να ικανοποιήσει.
«Εχουμε κινήσει διαδικασίες για σφράγισμα επιταγών, κατάσχεση εις χείρας τρίτων, αλλά φοβόμαστε ότι θα τα χάσουμε όλα. Είμαστε απελπισμένοι. Και δεν είμαι μόνο εγώ» λέει με απόγνωση στην «Π» ο συγκεκριμένος υπεργολάβος.
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της εταιρείας, Γιώργος Καμποσιώρας, δήλωσε για την υπόθεση τα εξής: «Μια τέτοια συμπεριφορά δεν θα μπορούσε ποτέ να ευδοκιμήσει χωρίς την κρατική αδιαφορία, η οποία για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να μην αρρωστήσει ο πληθυσμός, τη στιγμή που οδηγείται σε οικονομικό θάνατο το παραγωγικό τμήμα του πληθυσμού αυτού και χωρίς την συμπαράσταση των υπηρεσιών και των εταιρειών που φροντίζουν να πληρώνουν εκατομμύρια ευρώ στους εργολάβους χωρίς όμως να παρακρατούν τα χρήματα που αυτοί οφείλουν στους εργαζόμενους αν και για τις απαιτήσεις αυτές έχουν δεόντως ενημερωθεί».
www.topontiki.gr