Η αξιοποίηση ευρωπαϊκών έργων με στόχο να υιοθετηθούν οι βέλτιστες πρακτικές που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των πολιτών και προάγου...
Η αξιοποίηση ευρωπαϊκών έργων με στόχο να υιοθετηθούν οι βέλτιστες πρακτικές που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των πολιτών και προάγουν τις δυνατότητες της περιοχής, βρίσκονται στον άξονα των προτεραιοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, σήμερα Τρίτη 7 Ιουλίου 2020, συμμετείχε στο Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Έργου «ESMARTCITY», στην Πάτρα και στο θεματικό εργαστήριο του έργου «BALKANET» για την ταυτότητα των αγροδιατροφικών προϊόντων, που έγινε στην Αμαλιάδα.
Ειδικότερα, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, μιλώντας για «Έξυπνες Πόλεις» ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι έξυπνες είναι εκείνες οι πόλεις που μπορούν να προγραμματίζουν για το μέλλον. Ανέφερε ότι στο πλαίσιο του έργου ESMARTCITY, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουν εγκατασταθεί 28 έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε 14 κτίρια, εκ των οποίων 11 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τρία στα Πειραματικά Σχολεία του Πανεπιστημίου Πατρών.
«Από τους μετρητές αυτούς λαμβάνονται μετρήσεις με συχνότητα λεπτού. Είμαστε πλέον σε θέση να γνωρίζουμε πότε και γιατί η κατανάλωση είναι υψηλή, αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τους όρους λειτουργίας των κτιρίων για να μπορέσουμε να περάσουμε σε ένα μοντέλο ορθολογικής διαχείρισης της ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος».
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στη χρήση νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητα και τόνισε: «Διεκδικούμε εργαλεία για να μεταβεί η περιοχή μας σε μια νέα πραγματικότητα. Έχουμε ένα κοινό στόχο, αναζητούμε λύσεις για καλύτερη ποιότητα ζωής, για βιώσιμη διαχείριση και ανάπτυξη χωρίς κατασπατάληση των ενεργειακών πόρων, λύσεις για κοινωνία ίσων ευκαιριών και λύσεις για καλύτερη λειτουργία των πόλεων».
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Η γόνιμη, αλλά και πλούσια σε υδάτινους πόρους, γη της Δυτικής Ελλάδας, είναι το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα. Και όλοι πρέπει να εργαστούμε για να μετατρέψουμε τον πρωτογενή τομέα στον πιο σύγχρονο επιχειρηματικό τομέα του τόπου μας». Με αυτά τα λόγια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ενέταξε τον πρωτογενή τομέα δίπλα στον τουρισμό και τον πολιτισμό, περιγράφοντας τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους η περιοχή μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξή της. «Η ανάπτυξη για την οποία όλοι μιλάμε, δεν είναι μία έννοια γενική και αόριστη. Ανάπτυξη σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερα εισοδήματα για τους πολίτες.
Και αυτή η ανάπτυξη για τη Δυτική Ελλάδα, πρέπει να ξεκινήσει από τη γη!» τόνισε ο κ. Φαρμάκης και περιέγραψε σύγχρονες μεθόδους παραγωγής με συνεπακόλουθο την ποιοτική αναβάθμιση προϊόντων που θα πουλιόνται σε υψηλές τιμές, σε Ελλάδα και Ευρώπη.
«Ο στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλο, λάδι με το μπιτόνι και πατάτα με το τελάρο. Αλλά μία νέου τύπου αγροτική επιχειρηματικότητα που θα διαμορφώσει ένα ισχυρό brand και ένα ισχυρό πλεονέκτημα για τα προϊόντα μας και αυτούς που τα παράγουν» κατέληξε .