-->

Ερευνα-σοκ: Το 40% των φυτών παγκοσμίως απειλείται με εξαφάνιση

Δύο στα πέντε είδη φυτών του κόσμου κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος, σύμφωνα με μια διεθνή έκθεση. Τα ...

Δύο στα πέντε είδη φυτών του κόσμου κινδυνεύουν να εξαφανιστούν λόγω της καταστροφής του περιβάλλοντος, σύμφωνα με μια διεθνή έκθεση. Τα φυτά διασφαλίζουν τη ζωή στη Γη, ωστόσο οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι τώρα τα περισσότερα είδη φυτών δίνουν έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο. 

Αυτά τα είδη φυτών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, είτε ήταν άγνωστα μέχρι στιγμής είτε έχουν καταγραφεί για τις ιδιαίτερες ιδιότητές τους, ή ήταν ένα ανεκμετάλλευτο «σεντούκι θησαυρού» φαρμάκων και βιοκαυσίμων που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πολλές από τις προκλήσεις της ανθρωπότητας, ακόμα και θεραπείες για κορωνοϊούς και άλλα πανδημικά μικρόβια, ανέφεραν οι επιστήμονες. 

Περισσότερα από 4.000 είδη φυτών ανακαλύφθηκαν το 2019, ανάμεσά τους και ορισμένα «θεραπευτικά φυτά» περιλάμβαναν ένα είδος ερύγγιου στο Τέξας, το οποίο θεωρείται για φλεγμονές. «Δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε χωρίς φυτά και μύκητες - όλη η ζωή εξαρτάται από αυτά - και είναι πραγματικά καιρός να ανοίξουμε το σεντούκι του θησαυρού», δήλωσε ο καθηγητής Alexandre Antonelli, διευθυντής στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους, στο Ηνωμένο Βασίλειο (Royal Botanical Gardens, Kew). Σημειώνεται ότι στην έρευνα συμμετείχαν 210 επιστήμονες από 42 χώρες.

«Κάθε φορά που χάνουμε ένα είδος, χάνουμε μια ευκαιρία για την ανθρωπότητα», είπε ο Antonelli. «Χάνουμε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο καθώς χάνουμε είδη πιο γρήγορα από ό, τι μπορούμε να τα βρούμε και να τα ονομάσουμε». Τα Ηνωμένα Έθνη αποκάλυψαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι κυβερνήσεις διεθνώς δεν κατάφεραν να επιτύχουν να αναχαιτίσουν τις απώλειες της βιοποικιλότητας την τελευταία δεκαετία. Οι ερευνητές βασίστηκαν την εκτίμησή τους για την αναλογία των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση για την Κόκκινη Λίστα της Διατήρησης της Φύσης. 

Ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό από τα 350.000 γνωστά είδη φυτών έχει αξιολογηθεί, έτσι οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στατιστικές τεχνικές για να προσαρμόσουν τα στοιχεία στα δεδομένα, όπως η έλλειψη εργασιών γης σε ορισμένες περιοχές. Το 2019, ο Nic Lughadha, επικεφαλής της έρευνας στο RBG Kew, ανέφερε ότι 571 είδη είχαν εξαφανιστεί από το 1750, αν και ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος. 

Η κύρια αιτία είναι η καταστροφή άγριων οικοσυστημάτων για τη δημιουργία καλλιεργήσιμης γης. Η υπερβολική συγκομιδή άγριων φυτών, τα κτήρια, τα χωράφια, η ρύπανση και, η ολοένα και αυξανόμενη κλιματική αλλαγή συμβάλλουν στο δυσάρεστο αυτό αποτέλεσμα. Δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο βασίζονται σε φυτικά φάρμακα ως κύρια πηγή υγειονομικής περίθαλψης, αλλά η έκθεση διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 723 είδη που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς λόγους απειλούνται με εξαφάνιση. 

«Μόνο το 7% των γνωστών φυτών χρησιμοποιείται για αυτό το σκοπό και ως εκ τούτου τα φυτά και οι μύκητες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα ως πιθανές πηγές νέων φαρμάκων», δήλωσε η Melanie-Jayne Howes, ερευνητής στο RBG Kew. «Επομένως, είναι σημαντικό να προστατεύσουμε καλύτερα τη βιοποικιλότητα, ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τις νέες προκλήσεις για τον πλανήτη και την υγεία μας». Ο καθηγητής Monique Simmons, ο οποίος ερευνά τις χρήσεις των φυτών και των μυκήτων στο RBG Kew, δήλωσε ότι η φύση είναι ένα βασικό μέρος για να αναζητήσουμε θεραπείες για κορωνοϊούς και άλλες ασθένειες με προοπτικές πανδημίας. 

Η έκθεση υπογράμμισε επίσης τον πολύ μικρό αριθμό ειδών φυτών από τα οποία εξαρτάται η ανθρωπότητα για τα τρόφιμα. Αυτό καθιστά τις προμήθειες ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή και τις νέες ασθένειες, ειδικά με τον παγκόσμιο πληθυσμό που αναμένεται να αυξηθεί στα 10 δισεκατομμύρια έως το 2050. 

Οι μισοί άνθρωποι του κόσμου εξαρτώνται από το ρύζι, το αραβόσιτο και το σιτάρι. «Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε πάνω από 7.000 είδη βρώσιμων φυτών που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον για να διασφαλίσουμε τη διατροφή μας», δήλωσε η Tiziana Ulian, ερευνήτρια στο RBG Kew. Αυτά τα είδη είναι όλα θρεπτικά, ανθεκτικά, με χαμηλό κίνδυνο εξαφάνισης και έχουν ιστορικό ως τοπικά τρόφιμα, αλλά μόλις το 6% καλλιεργείται σε σημαντική κλίμακα». 

Πηγή: Lifo.gr 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ερευνα-σοκ: Το 40% των φυτών παγκοσμίως απειλείται με εξαφάνιση
Ερευνα-σοκ: Το 40% των φυτών παγκοσμίως απειλείται με εξαφάνιση
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjsPJdeKQPUaemdqzFdRwEfyoFZ3lUfgU4KSAAREQk-FwJg_01lK6DPvbR1YQjZ-NKRPkoj5iEEHP3O3J8TpolVBEPno8zU4FcGZD8FjsV_sthRMLv5AFz32YO3aPOQ7TlSGQjEwf5uh1E/s600/flowers-3215188_960_720.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjsPJdeKQPUaemdqzFdRwEfyoFZ3lUfgU4KSAAREQk-FwJg_01lK6DPvbR1YQjZ-NKRPkoj5iEEHP3O3J8TpolVBEPno8zU4FcGZD8FjsV_sthRMLv5AFz32YO3aPOQ7TlSGQjEwf5uh1E/s72-c/flowers-3215188_960_720.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2020/09/40_30.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/09/40_30.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy