Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Ζάκυνθος: Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών στοιβάζονται στον Λίβα - Ανησυχία και για τον Σκοπό

Περίπου 80.000 τόνοι απορριμμάτων που έχουν συμπιεστεί σε δέματα στοιβάζονται στη μεταβατική μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή ...

Περίπου 80.000 τόνοι απορριμμάτων που έχουν συμπιεστεί σε δέματα στοιβάζονται στη μεταβατική μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή "Λίβας" της Ζακύνθου η οποία λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2017 ως προσωρινή λύση. Ωστόσο, τα δυο χρόνια λειτουργίας που προβλέπονταν πλέον ξεπεράστηκαν και κοντεύουν να συμπληρωθούν τρία χρόνια. 

Η κατάσταση είναι οριακή και κρίνεται ως επικίνδυνη για το περιβάλλον. Κάποιοι κάνουν λόγο για μια βραδυφλεγή βόμβα έτοιμη να εκραγεί, με σοβαρές επιπτώσεις για το όμορφο νησί του Ιονίου. Η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικού και Πολιτισμού Ιονίων Νήσων και μέλος του νέου Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) των Ιονίων Νήσων Κατερίνα Μοθωναίου η οποία, αν και ακόμη δεν έχει αναλάβει τα καθήκοντά της, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της. 

«Σίγουρα η σημερινή εικόνα δεν μπορεί να ικανοποιεί κανέναν μας, η κατάσταση είναι επικίνδυνη στον Λίβα. Πρέπει να ελευθερωθεί ο χώρος στη μονάδα διότι εκεί που υπάρχουν τόνοι απορριμμάτων σχεδιάστηκε να δημιουργηθεί το κύτταρο της νέας εγκατάστασης και ο βιολογικός σταθμός. Οι διαδικασίες της κατασκευής του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης έχουν καθυστερήσει αρκετά, αν και έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος από τον δήμο Ζακύνθου», αναφέρει στη Greenagenda.gr η κ. Μοθωναίου. 

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης τονίζει στη Greenagenda.gr ότι «αναγκαίο είναι να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία κατασκευής του νέου εργοστασίου». «Τα εδάφη είναι ασβεστολιθικά και αν δεν γίνει σωστή η μόνωση της εγκατάστασης θα καταστραφεί το υπέδαφος από το ρυπαντικό φορτίο. Η μεταβατική μονάδα παρουσιάζει έντονα σημάδια κορεσμού και όπως φαίνεται έχει γίνει αδύνατη η επεξεργασία τους ή μεταφορά τους. Είμαστε σε συνεννόηση με την εταιρεία για να δούμε τι θα γίνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων», σημειώνει ο κ. Αρετάκης.

Στραγγίδια παντού 

«Τα δέματα τα οποία έχουν σκιστεί ξεπλένονται από την βροχή και τα στραγγίδια καταλήγουν στο υπέδαφος με κίνδυνο να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Η μονάδα συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς να έχει ανανεώσει του περιβαλλοντικούς όρους (έχουν λήξει) και να έχει παρέλθει ο χρόνος συσκευασίας των δεμάτων. 

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση κατασκευάστηκε σε καταφύγιο Άγριας Ζωής και μόλις 500 μέτρα από τον κεντρικό και μοναδικό υδροφόρο ορίζοντα της Ζακύνθου στην περιοχή Λίβα όπου έχουμε ασβεστολιθικά πετρώματα με μεγάλη διαπερατότητα», καταγγέλλει στη Greenagenda.gr ο Νίκος Ζαράνης, Μηχανολόγος Μηχανικός και Τεχνικός σύμβουλος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ». Σύμφωνα με τον κ. Ζαράνη, η μονάδα από την αρχή μέχρι σήμερα δεν πληρούσε αρκετούς περιβαλλοντικούς όρους, όπως επεξεργασία βιολογικού για στραγγίδια, στέγαστρο, σύστημα πυρασφάλειας κ.ά.
Στον πράσινο κύκλο η κορυφή Λίβας του Βραχίονα και αποτελεί τη 2η σε υψόμετρο κορυφή της ομώνυμης οροσειράς «Λειτούργησε υποτίθεται για διαχείριση και ανακύκλωση και η μονάδα απλά δούλεψε για δεματοποίηση σύμμεικτων απορριμμάτων. Στον ήδη υπάρχοντα χώρο υποτίθεται ότι θα γίνει καινούργια μονάδα (Ολοκληρωμένη) από την ίδια εταιρεία που διαχειρίζεται ήδη την υπάρχουσα μονάδα. Όπως φαίνεται, λόγω χώρου αυτό είναι αδύνατο», επισημαίνει ο κ. Ζαράνης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, κάθε χρόνο επιβάλλονται πρόστιμα από την Περιφέρεια και τους Ελεγκτές περιβάλλοντος για μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων της μονάδας. Σκοπός
Στο μεταξύ, η κατάσταση στον Σκοπό όπου λειτουργούσε για αρκετά χρόνια ο ΧΥΤΑ είναι αρκετά επικίνδυνη. Ο Τοπικός Σύμβουλος Καλαμακίου Τάσος Τζίμης λέει στη Greenagenda.gr ότι συνεχίζεται η σοβαρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος. «Δεν έχει εκτιμηθεί η κατάσταση τα τελευταία τρία χρόνια. Τα στραγγίδια και όμβρια ύδατα προκαλούν μεγάλη καταστροφή. Το τοιχίο αντιστήριξης είναι σε κακή κατάσταση, πλέον υποχώρησε ο δρόμος μέσα στο ρέμα και δεν είναι εφικτό να προσεγγίσει κάποιος το σημείο, εξάλλου στην αριστερή πλευρά υπάρχουν τα σκουπίδια. 

Τα στραγγίδια είναι άκρως επικίνδυνα να καταλήγουν σε καλλιέργειες κυρίως ελαιόδεντρα, σε σπίτια και τις αυλές τους. Πρέπει να σκύψουν οι αρμόδιοι άμεσα πάνω από το πρόβλημα για να σωθεί το περιβάλλον και δεν χρειάζεται να ανταλλάσσουν ευθύνες μεταξύ τους οι φορείς», τονίζει ο κ. Τζίμης. Υπογραμμίζει, δε, ότι με ένα σκαπτικό μηχάνημα μπορούν να λυθούν πολλά από τα προβλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι έχει μιλήσει με τη Δημοτική Αρχή για να λυθεί το θέμα και να σταματήσει η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται. 

«Με ένα JCB αυτή τη στιγμή μπορούν να λυθούν πολλά προβλήματα στο Σκοπό. Δεν θα φέρνουν τα στραγγίδια εκεί που θέλουν. Τα λέμε σε όλους και επισκεφθήκαμε και τον κ. Αρετάκη τον περασμένο χειμώνα. Έχουμε ζητήσει να ανοιχθούν νέα χαντάκια, ώστε το βρόχινο νερό να πέφτει στα χαντάκια μαζί με τα στραγγίδια και να πηγαίνει στις δεξαμενές όπως πρέπει να γίνεται. Θέλουμε κάποιον να βοηθήσει αυτό το νησί», αναφέρει ο ίδιος. 

Οι κάτοικοι του Καλαμακίου προειδοποιούν ότι θα ζητήσουν ευθύνες για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον Σκοπό και δεν αποκλείεται να προσφύγουν και στη δικαιοσύνη, ώστε να σταματήσουν τα στραγγίδια να πέφτουν στη θάλασσα αλλά και στις περιουσίες τους.

Πηγή φωτογραφιών: Christos Nikolopoulos 

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις": Ζάκυνθος: Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών στοιβάζονται στον Λίβα - Ανησυχία και για τον Σκοπό
Ζάκυνθος: Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών στοιβάζονται στον Λίβα - Ανησυχία και για τον Σκοπό
https://1.bp.blogspot.com/-Zyhcla8kbiE/X4dR4oqe-wI/AAAAAAAEUWM/avGYhGzuIaoYYhjR4Ymwq1PZhLYTdc33QCLcBGAsYHQ/s600/livas1-600-x-459-600x420.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-Zyhcla8kbiE/X4dR4oqe-wI/AAAAAAAEUWM/avGYhGzuIaoYYhjR4Ymwq1PZhLYTdc33QCLcBGAsYHQ/s72-c/livas1-600-x-459-600x420.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2020/10/blog-post_225.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/10/blog-post_225.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy