Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στη Μανωλάδα

Η εμφάνιση εστιών καταρροϊκού πυρετού στη Βόρεια Ηλεία δημιουργεί έντονη ανησυχία στους κτηνοτρόφους των δήμων Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Πην...

Η εμφάνιση εστιών καταρροϊκού πυρετού στη Βόρεια Ηλεία δημιουργεί έντονη ανησυχία στους κτηνοτρόφους των δήμων Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Πηνειού και Ήλιδας με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας να βρίσκεται σε επαγρύπνηση επιβάλλοντας την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου. 

Προχθές, όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφ. «Πατρίς», στην Παλαιά Μανωλάδα εμφανίστηκε σε αγελάδα κρούσμα καταρροϊκού πυρετού. Κτηνοτρόφοι του Κάμπου αλλά και κτηνίατρος της Περιφέρειας θεωρούν πως «είναι θέμα λίγων ημερών να πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα σε κοπάδια προβάτων και αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα θα σημάνει καταστροφή για τους κτηνοτρόφους στη Βόρεια Ηλεία». 

Τι λέει ο κτηνίατρος από την Περιφέρεια 

Ο κτηνίατρος κ. Γκούβας Γεώργιος , υπάλληλος Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας δήλωσε αποκλειστικά στην «Πατρίς»: «Πράγματι, στο πλαίσιο της ορολογικής επιτήρησης για τον καταρροϊκό πυρετό που κάνουμε κάθε χρόνο στα βοοειδή, εντοπίστηκε σε εκμετάλλευση στην παλιά Μανωλάδα ένα βοοειδές θετικό στον ιό του καταρροϊκού πυρετού. 

Η αιμοληψία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτέμβρη και τα αποτελέσματα βγήκαν πριν από μερικές μέρες. Στα πλαίσια αυτά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, εξέδωσε απόφαση σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το νόσημα αυτό. Τονίζω ότι τα βοοειδή δεν παρουσιάζουν κλινικά συμπτώματα της νόσου, αντίθετα με τα αιγοπρόβατα τα οποία εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα τα οποία μερικές φορές μπορεί να είναι και αρκετά βαριά». 

«Σύντομα κρούσμα στα αιγοπρόβατα» 

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Π» κ. Γούβας σημείωσε ότι «ο κίνδυνος μετάδοσης από τα βοοειδή στα αιγοπρόβατα είναι πολύ μεγάλος και λογικά –αν δεν έχει ήδη εμφανιστεί κάπου- θα εμφανιστεί λογικά σύντομα κρούσμα και στα αιγοπρόβατα. Εξάλλου όλη η Ελλάδα έχει καταρροϊκό πυρετό. Είμαστε από τις τελευταίες Περιφερειακές Ενότητες που δεν είχε εκδηλωθεί κρούσμα καταρροϊκού πυρετού, καθώς και την Πελοπόννησο γενικότερα». 

Άμεσα μέτρα

«Η τελευταία φορά που είχαμε καταρροϊκό πυρετό στην Ηλεία ήταν νομίζω το 2014», τονίζει ο κ. Γκούβας και συνεχίζει: «Ο καταρροϊκός πυρετός έχει ως χαρακτηριστικό αυτή την περιοδικότητα, κάνει κύκλους. Η νόσος του καταρροϊκού πυρετού, σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι πρέπει να λάβουν κάποια μέτρα σχετικά με τις μετακινήσεις των ζώων, θα πρέπει να προσέχουν τη διατροφή των ζώων τους και στην παρούσα φάση ο καλύτερος τρόπος προστασίας να κάνουν χρήση των εγκεκριμένων εντομοαποθητικών στα ζώα, έτσι ώστε να εμποδίσουν την μετάδοση του ιού, ο οποίος μεταδίδεται με τα κουνούπια. 

Ενδείκνυται επίσης και ο εμβολιασμός των ζώων –καλό είναι να εμβολιάσουν οι κτηνοτρόφοι- αλλά επειδή χρειάζεται χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων προκειμένου να δώσει ανοσία ο εμβολιασμός, θεωρώ ως πιο αποτελεσματικό τρόπο την χρήση εντομοαπωθητικών». Ζώνη Ελέγχου 20 χλμ. Και ο κτηνίατρος κ. Γιώργος Γκούβας συνεχίζει: «Έχει γίνει Ζώνη Ελέγχου σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από την εστία όπου έχει εντοπιστεί το κρούσμα. Εκεί, λοιπόν, κύριε Ζαφειρίου απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση ζώων, εκτός από τα ζώα που προορίζονται για άμεση σφαγή, τα οποία θα πρέπει να σφαγούν σε σφαγείο που να βρίσκεται εντός της ζώνης ελέγχου που έχει επιβληθεί ή εάν δεν υπάρχει στο πλησιέστερο σφαγείο.

Θα πρέπει να περιορίσουν τις εξόδους τους οι κτηνοτρόφοι αν είναι δυνατόν τη νύχτα οπότε υπάρχει δραστηριότητα των κουνουπιών και εντόμων, τα ζώα να μένουν στον στάβλο, να γίνονται ψεκασμοί με εντομοκτόνα στους στάβλους και να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για τα περαιτέρω». 

Τρεις δήμοι σε επαγρύπνηση 

Και ο κ. Γκούβας συνεχίζει: «Η διάρκεια της ζώνης ελέγχου διαρκεί τρεις εβδομάδες και στη συνέχεια περνάμε σε Ζώνη προστασίας, δηλαδή χαλαρώνουν τα μέτρα προστασίας, στην οποία βρισκόταν ήδη ο νομός Ηλείας λόγω κρούσματος από εστία στο Αγρίνιο (η Ζώνη προστασίας έχει διάμετρο 100 χιλιόμετρα). Ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης εκτός του Κάστρου , η πρώην ΔΕ Τραγανού, τα Καλύβια και Άγιος Δημήτριος από την Ήλιδα να είναι σε επαγρύπνηση. 

Αλλά ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι και οι κτηνοτρόφοι όχι μόνο των μονάδων που βρίσκονται εντός της Ζώνης Ελέγχου των 20 χιλιομέτρων από την εστία αλλά και των γύρω περιοχών, καθώς ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και σε απόσταση 30 ή και 40 χιλιομέτρων», συμβουλεύει ο κτηνίατρος υπάλληλος της Περιφέρειας κ. Γκούβας. 

Τσάγκου: «Είμαστε σε επαγρύπνηση» 

Η κτηνίατρος Παναγιώτα Τσάγκου από τα Λεχαινά δήλωσε: «Ο καταρροϊκός πυρετός έφτασε και στη περιοχή μας. Η υψηλή θερμοκρασία δε βοηθάει καθόλου. Αν δεν βοηθήσουν οι Δήμοι και η Περιφέρεια ,οι κτηνοτρόφοι θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση.Δε μπορεί κανείς να προστατέψει το κοπάδι του εάν δε γίνει μια κίνηση συλλογική και οργανωμένη.Ας ελπίσουμε ότι ο πρωτογενής τομέας δε θα αφεθεί στη τύχη του να παλεύει μόνος του». Να τονιστεί ότι κάθε εμβόλιο κοστίζει περίπου 2 ευρώ που σημαίνει υψηλό κόστος για ένα κτηνοτρόφο με 200 πρόβατα.

«Δύσκολα για τους κτηνοτρόφους» 

Ο Θάνος Φουσέκης, φοιτητής της Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης, δήλωσε στην “Πατρίς”: “Ο κτηνοτρόφος μετά από μια δυσκολη διετία με πτώση της τιμής του γάλακτος και του κρέατος ,έρχεται αντιμέτωπος με ένα νέο πρόβλημα .Ο καταρροϊκός πυρετός δημιουργεί πολλά προβλήματα σε ένα κοπάδι ,όπως αποβολές νοσηρότητα και μείωση γαλακτοπαραγωγής. Είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης. Η πρόληψη είναι πολύ βασική .Ραντίζουμε για τα κουνούπια και περνάμε με εξωπαρασιτοκτονα τα ζώα κάθε δεκαπέντε μέρες.Υπάρχει και εμβόλιο,,και πρέπει να εμβολιαστεί άμεσα όλο το κοπάδι ,κάθε ζώο άνω των τριών μηνών. Ο καταρροϊκός πυρετός είναι ασθένεια και των βοοειδών και των ιπποειδών” 

Τι είναι ο καταρροϊκός πυρετός 

Ο καταρροϊκός πυρετός είναι μια ιογενής, λοιμώδης νόσος των μηρυκαστικών, που μεταδίδεται με έντομα (σκνίπα). Από τον ιό προσβάλλονται όλα τα μηρυκαστικά, με τα πρόβατα να εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα, ενώ στις αίγες και στα βοοειδή η λοίμωξη είναι συνήθως ασυμπτωματική. Η τυπική μορφή της νόσου διαρκεί 1-4 εβδομάδες και τα ζώα παρουσιάζουν:Υψηλό πυρετό (42 βαθμούς C),οίδημα στην περιοχή της κεφαλής (κυρίως στο στόμα, στη γλώσσα στους οφθαλμούς και στα αυτιά), ρινικό έκκριμα, έντονη σιελόρροια με φλεγμονή και έλκη στο στοματικό βλεννογόνο. Είναι πολύ συχνές οι αποβολές ή γέννηση θνησιγενών αρνιών. Τα πρόβατα κάθε ηλικίας είναι ευπαθή. 

Η θνησιμότητα μπορεί να είναι υψηλή και παρατηρείται, σε μεγαλύτερο ποσοστό, όχι στην οξεία φάση της νόσου αλλά μετά δύο ή τριών εβδομάδων λόγω της αδυναμίας πρόσληψης της τροφής και των επιπλοκών.Δεν υπάρχουν ειδικά θεραπευτικά μέτρα. Εφαρμόζεται υποστηρικτική αγωγή. 

www.patrisnews.com

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στη Μανωλάδα
Κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στη Μανωλάδα
https://1.bp.blogspot.com/-fHF2U4p_ddQ/X5LAXfOGHUI/AAAAAAAEVvY/v0go43MZLrc_erwaghtkzFt0n1XSPmeTwCLcBGAsYHQ/s600/animal-3437467_960_720.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-fHF2U4p_ddQ/X5LAXfOGHUI/AAAAAAAEVvY/v0go43MZLrc_erwaghtkzFt0n1XSPmeTwCLcBGAsYHQ/s72-c/animal-3437467_960_720.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2020/10/blog-post_375.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/10/blog-post_375.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy