-->

Ο Πηνειός ποταμός της Ηλείας

Ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου και συνονόματος του μεγάλου θεσσαλικού Πηνειού χαρακτηρίζει το τοπίο σε μια μεγάλη περιοχή...

Ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου και συνονόματος του μεγάλου θεσσαλικού Πηνειού χαρακτηρίζει το τοπίο σε μια μεγάλη περιοχή της Ηλείας, δίνοντας ζωή στις καλλιέργειες που απλώνονται στον μεγάλο κάμπο του νομού. 

Οι κύριες πηγές του ποταμού βρίσκονται στις κορφές του Ερύμανθου, στα σύνορα με τους νομούς Αχαΐας και Αρκαδίας, ενώ στην αρχή της πορείας του είναι δεκάδες τα ρέματα και οι πηγές που συμβάλλουν στα νερά του. Πιο γνωστά από αυτά είναι το Μπερδεσολάγκαδο, το λαγκάδι του Χαριά, το λαγκάδι του Ντάρνου, το λαγκάδι της Παναγιάς, το λαγκάδι του Βλάχου και το ποτάμι της Κερέσοβας. Στα πρώτα μάλιστα χιλιόμετρά του ο Πηνειός ονομάζεται Ξενιάς. 

Στις ίδιες περιοχές ο ποταμός σχηματίζει μικρά φαράγγια που διαδέχονται το ένα το άλλο, καθώς διασχίζει τις νοτιοδυτικές πλαγιές του Ερύμανθου. Η κατεύθυνση του αρχικά είναι από τα βόρεια προς τα νότια και λίγο μετά συνεχίζει προς την αντίθετη κατεύθυνση ώσπου στο σημείο που δέχεται τα νερά του Σκουροπόταμου και του Βουντουχλιάτικου ρέματος στρίβει τελικά προς τα δυτικά. Στο μέσον της πορείας του έχει δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη Πηνειού -η μεγαλύτερη της Πελοποννήσου- με σκοπό την άρδευση του μεγάλου ηλειακού κάμπου και την παραγωγή ρεύματος. 

Σε αυτήν συμβάλλουν με τα νερά τους ο Πηνειακός Λάδωνας που δεν έχει σχέση με τον γνωστό Λάδωνα της Αρκαδίας και ο Καλφαϊκός ποταμός. Από τη λίμνη ο Πηνειός συνεχίζει περνώντας ανάμεσα από την Ανδραβίδα και την Γαστούνη και λίγο μετά εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα της τελευταίας, στον κόλπο Χελωνίτη. 

Ο μεγάλος ποταμός της Ηλείας φτάνει σε μήκος τα 70 χιλιόμετρα και αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι οι δεκάδες διαφορετικοί βιότοποι που σχηματίζει στο διάβα του. Και παρότι το ποτάμι δεινοπαθεί, εδώ και χρόνια, από τα αστικά και τα αγροτικά λύματα, εντούτοις σε πολλά σημεία του διατηρεί τον άγριο χαρακτήρα του. Από τους δαίδαλους των ρεμάτων και τα πυκνά σε βλάστηση φαράγγια στην αρχή της πορείας του μέχρι τη λίμνη, το όμορφο παρόχθιο δάσος στον κάμπο και τις εκβολές με τις αμμοθίνες, ο Πηνειός προσφέρει αναρίθμητες διαφορετικές εικόνες από βιοτόπους γεμάτους ζωή. Στα ψηλά του ο ποταμός κινείται ανάμεσα σε πλαγιές που καλύπτονται από ένα σπάνιο δάσος αιωνόβιων πουρναριών σε δενδρώδη μορφή. 

Στη συνέχεια και σχεδόν μέχρι τις εκβολές του καλύπτεται από ένα παρόχθιο δάσος από πλατάνια, διάφορα είδη ιτιών, λυγαριές, λεύκες, χαλέπιο πεύκη, καλαμιώνες, βούρλα, κ.ά. Δυτικά των εκβολών του αναπτύσσονται μεγάλες εκτάσεις με αμμοθίνες και διάσπαρτα θαλασσόκεδρα. Στην πορεία του μπορεί να συναντήσει κανείς διάφορα είδη της πελοποννησιακής χλωρίδας. 



Σημαντικότερα είναι η ίριδα Iris unguicularis, ο νάρκισσος Narcissus serotinus, το κολχικό Colchicum bivonae, το Linum pubescens, ο κρόκος Crocus boryi και το κυκλάμινο Cyclamen peloponnesiacum. Άλλα είδη είναι το λυχνάρι Arum italicum, το Alisma plantago-aquatica, η Aristolochia elongata, η Anchusella cretica, ο Adonis flammeus, ο Dipsacus fullonum, το Lythrum salicaria και ορχιδέες όπως, οι Anacamptis pyramidalis, Α. papillionacea, Orchis simia, O. italica, O. quadripunctata, Limodorum abortivum, Serapias lingua, Ophrys mammosa, O. attica και O. bombyliflora. 

Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά είδη και αυτό γιατί ο Πηνειός δημιουργεί πολλά διαφορετικά ενδιαιτήματα. Από τα αρπακτικά ξεχωρίζουν οι γερακίνες, οι αετογερακίνες, οι φιδαετοί, οι καλαμόκιρκοι, τα βραχοκιρκίνεζα, τα ξεφτέρια, οι πετρίτες, τα σαΐνια, οι τυτούδες, οι κουκουβάγιες, οι χουχουριστές, οι γκιώνηδες και οι μπούφοι. 

Άλλα κοινά είδη στα ψηλά του ποταμού είναι οι δεντροτσοπανάκοι, οι σταχτοσουσουράδες, οι κάργιες, οι κίσσες, τα τρυγόνια, οι τσίχλες, τα κοτσύφια, τα σιρλοτσίχλονα, οι κοκκινοκεφαλάδες, οι αιγίθαλοι και οι αετομάχοι. Πιο χαμηλά συναντάει κανείς κούκους, αηδόνια, γαλαζοπαπαδίτσες, θαμνοτσιροβάκους, μαυρομυγοχάφτες, καρδερίνες, φλώρους και σκαρθάκια. Κοντά στις εκβολές και στη λίμνη ζούνε πολλοί ερωδιοί, κορμοράνοι, φαλαρίδες, νερόκοτες και βουτηχτάρια. 

Άλλα είδη της περιοχής είναι οι νεροκοτσέλες, οι μικροπουλάδες, οι πετροτουρλίδες, τα νεροχελίδονα, οι ποταμοσφυριχτές, οι σπάνιες καλημάνες, τα μπεκατσίνια, οι σταχτάρες, οι κιστικόλες, οι ψαθοποταμίδες, οι αλκυόνες, οι σταρήθρες, οι μικρογαλιάντρες, οι μελισσοφάγοι και οι λιβαδοκελάδες. Από τα αμφίβια στον Πηνειό ζούνε κοινοί τρίτωνες, πρασινόφρυνοι, γραικοβάτραχοι, βαλκανοβάτραχοι, δεντροβάτραχοι και ηπειρωτικοί βάτραχοι. 

Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει ποταμοχελώνες, βαλτοχελώνες, μεσογειακές χελώνες, κρασπεδοχελώνες, τρανόσαυρες, δεντρογαλιές, λαφιάτες, σαπίτες, νερόφιδα, λιμνόφιδα και οχιές, αλλά και οι ενδημικές της Πελοποννήσου σαύρες: το πελοποννησιακό κονάκι, η μοραϊτόσαυρα, η γραικόσαυρα και η πελοποννησιακή γουστέρα. Στην μεγάλη αμμώδη παραλία που απλώνεται γύρω από τις εκβολές κάνουν τις φωλιές τους δεκάδες θαλάσσιες χελώνες καρέτα. 

Από τα θηλαστικά στο ποτάμι πιστεύεται ότι ζούνε ακόμα βίδρες, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι σε κάποια σημεία στα χαμηλά έχουν επιστρέψει τα ακριβοθώρητα τσακάλια. Άλλα είδη είναι οι αλεπούδες, οι νυφίτσες, τα πετροκούναβα, οι ασβοί, οι λαγοί, οι αγριόχοιροι και οι σκαντζόχοιροι. Η ιχθυοπανίδα του ποταμού παραμένει πλούσια παρά τη συνεχή του ρύπανση. 

Στον Πηνειό ζούνε 14 είδη ψαριών από τα οποία ξεχωρίζουν ο στυμφαλικός πελασγός (Pelasgus stymphalicus), ο πελοποννησιακός ζουρνάς (Valencia robertae) και η γουρνάρα (Tropidophoxinellus hellenicus). Άλλα είδη είναι τα χέλια (Anguilla anguilla), οι πελοποννησιακές μπριάνες (Barbus peloponnesius), οι πεταλούδες (Carassius gibelio), οι κυπρίνοι (Cyprinus carpio), οι ποταμοσαλιάρες (Salaria fluviatilis), οι λιάρες (Telestes pleurobipunctatus), τα στρωσίδια (Luciobarbus albanicus), οι χορτοφάγοι κυπρίνοι (Ctenopharyngodon idella) και οι πελοποννησιακοί ποταμοκέφαλοι (Squalius peloponnensis). 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ο Πηνειός ποταμός της Ηλείας
Ο Πηνειός ποταμός της Ηλείας
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOvDQ0Y2v6paq0PcGQPz2J1rSgQe6Bt_wL5wMIiVjiyc-JjM9Y7TEP9aWMWcmLWeHhJh1hR81AUyeIZp2TY6xMHA6DlSJq4Ga1zhxxLkK8Tf6qwvfveVN6HNii_Il9x7vAFz1s5AZQK4Y/s600/%25CF%2580%25CE%25B7%25CE%25BD%25CE%25B5%25CE%25B9%25CE%25BF%25CF%25821.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjOvDQ0Y2v6paq0PcGQPz2J1rSgQe6Bt_wL5wMIiVjiyc-JjM9Y7TEP9aWMWcmLWeHhJh1hR81AUyeIZp2TY6xMHA6DlSJq4Ga1zhxxLkK8Tf6qwvfveVN6HNii_Il9x7vAFz1s5AZQK4Y/s72-c/%25CF%2580%25CE%25B7%25CE%25BD%25CE%25B5%25CE%25B9%25CE%25BF%25CF%25821.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2020/10/blog-post_680.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/10/blog-post_680.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy