Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Γιάννα Σταυροπούλου: "Η εθελοντική αιμοδοσία είναι πράξη αλτρουισμού, ανιδιοτέλειας και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο"

*Η έλλειψη ενημέρωσης και η άγνοια είναι οι κυριότερες αιτίες αδικαιολόγητου φόβου και αδιαφορίας *Η πανδημία έχει επηρεάσει τα αποθέματ...

*Η έλλειψη ενημέρωσης και η άγνοια είναι οι κυριότερες αιτίες αδικαιολόγητου φόβου και αδιαφορίας

*Η πανδημία έχει επηρεάσει τα αποθέματα αίματος σε όλη τη χώρα 

Η αιμοδοσία Αμαλιάδας υποστηρίζεται από 25 ενεργούς συλλόγους 

Η Γιάννα Σταυροπούλου γεννήθηκε στο Ρουπάκι Ηλείας. 
Το 1994 αποφοίτησε από το 1οΛύκειο Αμαλιάδας και εισήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κραϊόβας, στο τμήμα Ιατρικής Σχολής. 
Το 2000 ολοκλήρωσε τις σπουδές της και πραγματοποίησε την υποχρεωτική εκπαίδευση- εξάσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας .
Τον Οκτώβριο του 2003 έως και τον Ιούλιο του 2005 εργάστηκε στο Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο όπου και ειδικεύτηκε στην Αιματολογία, υπηρετώντας στο Βιοχημικό και Μικροβιολογικό τμήμα. 
Από το 2006 έως το 2009 εργάστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών « Ο Άγιος Ανδρέας », όπου και ειδικεύτηκε στο ορολογικό δουλεύοντας τις μεθόδους ανοσοδιάχυσης, νεφομετρίας ανοσοφθορισμού, ανοσοενζυμικές μεθόδους ( ELISA ), παθητικής αιμοσυγκόλλησης, ενώ παράλληλα έλαβε ενεργό μέρος στις εφημερίες του μικροβιολογικού τμήματος του Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Καραμανδάνειο» και ασχολήθηκε με αναλύσεις δειγμάτων στην παιδική ηλικία. 
Το 2009 έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας στην Ιατρική Βιοπαθολογία ( Μικροβιολογία). 

Στη συνέχεια εργάστηκε ως επικουρική ιατρός, στο μικροβιολογικό τμήμα της Ν.Μ. Πύργου καθώς και στο τμήμα αιμοδοσίας της Ν.Μ. Αμαλιάδας. 
Εκπαιδεύτηκε στο Κέντρο Αίματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών σε πεδία που αφορούν τις υπηρεσίες Αιμοδοσίας. 

Σήμερα εργάζεται στο τμήμα Αιμοδοσίας της Ν.Μ Αμαλιάδας με τον Βαθμό του Επιμελητή Α. 
Από το 2017 έως και σήμερα έχει ορισθεί Επιστημονικά Υπεύθυνη του τμήματος Αιμοδοσίας της Ν.Μ Αμαλιάδας. 

Έχει επίσης σημαντική επιστημονική δράση με ανακοινώσεις σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και ενεργή συμμετοχή σε σεμινάρια επιστημονικού ενδιαφέροντος της ειδικότητάς της . 
Είναι Αντιπρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Αμαλιάδας και Δημοτική Σύμβουλος στο Δ 'Ηλιδας. 

-Ποιο είναι το κυριότερο όφελος της εθελοντικής αιμοδοσίας στον αιμοδότη; 

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια πράξη αλτρουισμού , ανιδιοτέλειας και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο. Σε μια εποχή που συχνά ξεχνάμε το εμείς και επικεντρωνόμαστε στο εγώ ,ο εθελοντής αιμοδότης κάνει τη διαφορά στην κοινωνία. Γνωρίζει ότι για τους ασθενείς που χρειάζονται μετάγγιση το αίμα του είναι σωτήριο οπότε το κυριότερο όφελoς για τον ίδιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της πράξης. Η εθελοντική προσφορά αίματος σε κάνει καλύτερο άνθρωπο γιατί αισθάνεσαι και ξέρεις πως έχεις προσφέρει, έχεις σώσει ζωές . Νοιώθεις ο ίδιος καλύτερα με τον εαυτό σου, γεμίζει η ψυχή σου...

-Υπάρχει μεγάλο ποσοστό συμμετοχής από την πλευρά των νέων σας αιμοδοτών; 

Καθημερινά τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε και να προσελκύσουμε νέους εθελοντές αιμοδότες . Γίνονται ενημερώσεις στα σχολεία., δράσεις και εκδηλώσεις με στόχο να φέρουμε σε επαφή τα παιδιά, τους πολίτες με την ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας, να τους πληροφορήσουμε διεξοδικά για την ασφαλή διαδικασία της αιμοληψίας, να μάθουν για την σπουδαιότητα της αιμοδοσίας και να γίνουν κοινωνοί της μεγάλης ιδέας με τη στάση τους και το παράδειγμά τους. 

Τα αποτελέσματα της επαφής μας με τα παιδιά είναι πλέον ορατά καθώς πολλοί μαθητές άνω των 17 ετών δίνουν αίμα και γίνονται οι μελλοντικοί αιμοδότες. Σε αυτή την προσπάθεια έχουν συμβάλλει οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί των λυκείων της περιοχής μας διοργανώνοντας συχνά εθελοντικές αιμοδοσίες στα σχολεία. Έτσι έχουμε καταφέρει να υπάρχει ένα ικανοποιητικό ποσοστό συμμετοχής νέων εθελοντών όμως έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. 

-Υπάρχουν πολλά νεαρά άτομα που ενώ έχουν την δυνατότητα να δώσουν αίμα ,το αποφεύγουν χρησιμοποιώντας πολλές δικαιολογίες ,με αποτέλεσμα συχνά η προσέλευση στα κέντρα αιμοδοσίας να είναι «φτωχή» . Τι θα τους λέγατε ώστε να κινητοποιηθούν και να συνεισφέρουν και αυτοί στην όλη διαδικασία; 

Η ελλειπής ενημέρωση και η άγνοια είναι οι κυριότερες αιτίες αδικαιολόγητου φόβου και αδιαφορίας . Για αυτό θα τους έλεγα να ενημερωθούν για τη διαδικασία της αιμοδοσίας και είμαι σίγουρη πως θα ξεπεράσουν τους φόβους τους , όταν μάθουν πως πρόκειται για μια ασφαλή, ανώδυνη διαδικασία που διαρκεί 10 λεπτά και μέσω αυτής σώζουν ζωές. 

Ακριβώς επειδή θεωρώ πως με τη σωστή ενημέρωση θα ξεπεραστούν οι λανθασμένες αντιλήψεις και θα αυξηθεί το ενδιαφέρον των νέων για την αξία της εθελοντικής προσφοράς αίματος, εδώ και αρκετά χρόνια ενημερώνω τους μαθητές στα σχολεία και έχω παρατηρήσει πως οι νέοι όταν γνωρίζουν τα πάντα για το αίμα και την αιμοδοσία τότε περνούν από τη θεωρία στην πράξη. 

-Ο φόβος για μετάδοση του κορονοιού έχει συμβάλλει στη μείωση των εθελοντών αιμοδοτών; Και τι έχετε να πείτε σε αυτούς που φοβούνται να δώσουν αίμα; 

Δυστυχώς η πανδημία έχει επηρεάσει τα αποθέματα αίματος σε όλη τη χώρα και ένας από τους λόγους είναι η μειωμένη προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών επειδή φοβούνται να επισκεφτούν τα νοσοκομεία. Κατανοώντας, αυτή την εποχή, την ανάγκη τους να δώσουν αίμα σε έναν κατάλληλο εκτός νοσοκομείου χώρο, και να αισθάνονται οι ίδιοι άνετα και ευχάριστα βρισκόμαστε καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής , 9:00-13:30 στον Πολυχώρο Δ.'Ηλιδας. 

Να τονίσω πως τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και να μην ξεχνάμε πως οι μεταγγιζόμενοι ασθενείς μας συνεχίζουν και εν μέσω πανδημίας να χρειάζονται αίμα για κρατηθούν στη ζωή. Ας ευαισθητοποιηθούμε όλοι κι ας αφιερώσουμε 10 λεπτά απ το χρόνο μας... 


-Ποια είναι τα «πριν» και τα «μετά» της διαδικασίας που ακολουθείται για την αιμοδοσία;

Ο εθελοντής θα πρέπει να έρθει έχοντας μαζί του τον ΑΜΚΑ. Θέλουμε να έχει κοιμηθεί καλά, να είναι ξεκούραστος, να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ. Να έχει φάει πρωινό ή να έχουν περάσει 2 -3 ώρες από το γεύμα του εάν δώσει αίμα απόγευμα. Η διαδικασία της αιμοδοσίας γίνεται μετά από ιατρικό έλεγχο καταλληλότητας του αιμοδότη. 

Πρόκειται για μια διαδικασία ασφαλής ανώδυνη που διαρκεί μόνο 10 λεπτά. Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες που θα δώσει το προσωπικό της αιμοδοσίας και είναι: Να μην καπνίσει και να μην οδηγήσει για 1 ώρα, να πιει πολλά υγρά (νερό,χυμό) να μην καταναλώσει αλκοόλ , να αποφύγει να σηκώσει βάρος ή να κάνει βαριά χειρωνακτική εργασία για το υπόλοιπο της ημέρας και να κρατήσει τον επίδεσμο στο χέρι του για 2 ώρες.   

-Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ομάδα αίματος όπου η έλλειψη είναι μεγαλύτερη; 

Oι ομάδες αίματος στον ελληνικό πληθυσμό κατανέμονται ποσοστιαία ως εξής :Ο:44% Α:38% Β:13% ΑΒ:5% Ρέζους Rh + 85% και Rh - 15%. Εγώ θα σας πω πως χρειαζόμαστε «παίχτες» απ όλες τις ομάδες. 

-Πόσο καιρό μπορεί να φυλάγεται προς χρήση το αίμα; 

Tο ολικό αίμα δηλαδή η μονάδα που χαρίζει ο αιμοδότης είναι περίπου 400-450 ml.Στο εργαστήριο διαχωρίζεται σε 3 παράγωγα γι αυτό και λέμε πως με μια μονάδα αίματος ο αιμοδότης μπορεί βοηθήσει 3 συνανθρώπους. Τα 3 παράγωγα είναι : Συμπυκνωμένα ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία συντηρούνται στους 2 o -6 ο c για 35 με 42 ημέρες, το πλάσμα συντηρείται σε κατάψυξη -30 ο C για 1 χρόνο, και τα αιμοπετάλια στους 20 ο -24 ο C για 5 ημέρες.    

-Ένα τόσο σπουδαίο και σημαντικό έργο όπως η εθελοντική αιμοδοσία ,δεδομένης της έλλειψης αίματος στα ελληνικά νοσοκομεία, υποστηρίζεται από κάποιους φορείς; 

Η διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας και η διενέργεια αιμοληψιών υποστηρίζεται από φορείς τόσο σε πανελλήνιο όσο και τοπικό επίπεδο. Συγκεκριμένα η αιμοδοσία Αμαλιάδας υποστηρίζεται από 25 ενεργούς συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών και από άλλους φορείς της πόλης. Χάρη στη δική τους συμμετοχή διαδίδεται η ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας, της υπέρτατης προσφοράς στον συνάνθρωπο . Τους ευχαριστώ.

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Υεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Γιάννα Σταυροπούλου: "Η εθελοντική αιμοδοσία είναι πράξη αλτρουισμού, ανιδιοτέλειας και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο"
Γιάννα Σταυροπούλου: "Η εθελοντική αιμοδοσία είναι πράξη αλτρουισμού, ανιδιοτέλειας και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο"
https://1.bp.blogspot.com/-vNmLKxbgHSg/X7_F0LhRycI/AAAAAAAEZko/rbTC31VDkiQkE1cnHRN7_lejk3jW00v6wCLcBGAsYHQ/s600/127280810_1741202902748231_1925073023487176056_n.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-vNmLKxbgHSg/X7_F0LhRycI/AAAAAAAEZko/rbTC31VDkiQkE1cnHRN7_lejk3jW00v6wCLcBGAsYHQ/s72-c/127280810_1741202902748231_1925073023487176056_n.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2020/11/blog-post_883.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/11/blog-post_883.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy