Ο Διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ μιλά στην εφημερίδα «Πατρίς»: Από Δευτέρα έως και Σάββατο οι εμβολιασμοί Με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης ...
Ο Διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ μιλά στην εφημερίδα «Πατρίς»: Από Δευτέρα έως και Σάββατο οι εμβολιασμοί
Με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του covid19 έτσι ώστε να ξεκινήσει η θωράκιση του πληθυσμού απέναντι στην αόρατη απειλή το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει την προετοιμασία των εμβολιαστικών κέντρων σε ολόκληρη τη χώρα.
Στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων που ανήκει και ο νομός ετοιμάζονται με πυρετώδεις διαδικασίες τα 167 εμβολιαστικά κέντρα από τα οποία τα 11 θα είναι στην Ηλεία.
Η επίσημη λειτουργία τους θα ξεκινήσει στις αρχές του Ιανουαρίου και έχει οριστεί για έξι ημέρες την εβδομάδα και συγκεκριμένα από Δευτέρα ως και Σάββατο και σε δύο βάρδιες μία το πρωί και μία το απόγευμα.
Τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία που θα γίνονται οι εμβολιασμοί τις επόμενες ημέρες θα στελεχωθούν με το απαιτούμενο επιστημονικό προσωπικό, έτσι ώστε όλα να κυλήσουν ομαλά. Όσο για την προσέλευση των πολιτών θα γίνεται κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού και σε δύο δόσεις τόσο για την αποφυγή συνωστισμού, όσο και για την ομαλότερη λειτουργία και τάξη.
Να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός θα υλοποιηθεί στα καθορισμένα Κέντρα επειδή τα εμβόλια φυλάσσονται σε ιδιαίτερες συνθήκες και σε βαθμούς -70.
Όπως είναι άλλωστε γνωστό, για την μείωση εξάπλωσης των λοιμωδών νοσημάτων, όπως είναι και ο νέος κορονοϊός, απαιτείται ένα ποσοστό 70-95% εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού, ως ασπίδα ανοσίας του συνολικού πληθυσμού.
Αναλυτικά τα εμβολιαστικά Κέντρα της Ηλείας
Ως εμβολιαστικά Κέντρα στην Ηλεία έχουν οριστεί να λειτουργήσουν από τη νέα χρονιά οι εξής δομές προκειμένου να εξυπηρετήσουν αρχικά τις ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Πρόκειται για τα Κέντρα Υγείας Βάρδας, Σιμόπουλου, Ανδρίτσαινας, Αρχαίας Ολυμπίας, Γαστούνης, Πύργου, Ζαχάρως, Ιη ΤΟΜΥ Πύργου, το Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο Λεχαινών, το Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας και το Γενικό Νοσοκομείο Κρεστένων.
Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του υπουργείου προετοιμάζεται ανάλογα έτσι ώστε με την έλευση των εμβολίων στη χώρα μας να ξεκινήσει η διαδικασία.
Για την καλύτερη επιτυχία της λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων, την προηγούμενη Δευτέρα και Τρίτη πραγματοποιήθηκαν προσομοιώσεις στον τρόπο οργάνωσης της εμβολιαστικής διαδικασίας στα συγκεκριμένα κέντρα. Και όπως δήλωσε στην εφημ. Πατρίς ο διοικητής της 6ης Υ.ΠΕ., κ. Γιάννης Καρβέλης
«Πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα για τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας,
προκειμένου να ενισχυθεί η ανοσοποίηση του πληθυσμού κατά του νέου λοιμώδους νοσήματος. Θα πρέπει να γίνει ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και να εμβολιαστούν σύμφωνα με τη στόχευση του Υπουργείου αρχικά οι υγειονομικοί και στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες. Με εφόδιο το εμβόλιο και με την απαιτούμενη προσοχή από όλους μας, θα μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την πανδημία και τη διασπορά που έχει προκαλέσει στην κοινότητα. ».
Οι επιστήμονες συνιστούν…
Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού θα μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος από τον ιο, με σοβαρά ή ήπια συμπτώματα, αλλά δεν διασφαλίζουν ότι δεν θα μολυνθεί καθόλου.
Γι αυτό οι επιστήμονες συνιστούν προσοχή και στα άτομα που θα εμβολιαστούν καθώς κάποιοι μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί και να μεταδίδουν τον ιο και συνιστούν να συνεχιστεί η χρήση μάσκας, για τους επόμενους μήνες μέχρι να αποσαφηνιστεί η όλη κατάσταση. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για τη μείωση της μετάδοσης του ιού μετά τον εμβολιασμό..
Αυτό θα συμβάλλει άμεσα στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας
με κύριο στόχο την εξάλειψη της νόσου στη χώρα μας. Έτσι θα ξεκινήσει και ο δρόμος της επιστροφής στην «κανονικότητα» που διεκόπη τόσο βίαια τον περασμένο Φεβρουάριο πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού τροφοδοτώντας με τόσα προβλήματα και σε όλους τους τομείς στην επικράτεια…
Το υπουργείο υγείας προβλέπει τον εμβολιασμό 2.117.440 πολιτών σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας προτεραιότητα θα έχουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέλη των ευπαθών ομάδων, ηλικιωμένοι, πάσχοντες με σοβαρά χρόνια νοσήματα και φιλοξενούμενοι σε κλειστές δομές και έπειτα ο γενικός πληθυσμός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι….
Με την πρόοδο της επιστήμης ο εμβολιασμός είναι μια από τις σημαντικότερες πράξεις που πραγματοποιούνται για το συμφέρον των ανθρώπων, προκειμένου να προστατευτούν από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα. Ήδη ασθένειες του προηγούμενου αιώνα που στοίχιζαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους έχουν εξαφανιστεί και είναι εύκολο να διαπιστωθεί αν κάνουμε μια αναδρομή σε πανδημίες και ασθένειες του παρελθόντος.
Σκοπός των εμβολίων δεν είναι άλλος από το να ισχυροποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον συγκεκριμένων μικροβίων έτσι ώστε ο οργανισμός να είναι ικανός και να αντισταθεί σε αυτά τα μικρόβια όταν ξαναέρθει σε επαφή μαζί τους..
Όταν υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων ατόμων σε ένα δεδομένο πληθυσμό, η παρουσία τους μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της ασθένειας σε άτομα του ίδιου πληθυσμού, τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί.
Έτσι, τα εμβόλια μπορεί να είναι ευεργετικά για ανθρώπους όλων των ηλικιών, προστατεύουν από ασθένειες και σώζουν ζωές.
www.patrisnews.com