-->

Αγροτικός απολογισμός 2020: Τα προβλήματα παραμένουν - Σε απόγνωση οι παραγωγοί...

Για ακόμη μία χρονιά, ο πρωτογενείς τομέας [και] στην Ηλεία παρουσίασε μεγάλα προβλήματα -προβλήματα που έφεραν την απόγνωση σε παραγω...

Για ακόμη μία χρονιά, ο πρωτογενείς τομέας [και] στην Ηλεία παρουσίασε μεγάλα προβλήματα -προβλήματα που έφεραν την απόγνωση σε παραγωγούς. Δεν ήταν μόνο τα καιρικά φαινόμενα που πληττουν τις παραγωγές αλλά και οι εκάστοτε πολιτικές που αντί να λύνουν προβλήματα τα διογκώνουν. 

Για άλλη μία χρονιά που η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας ξεχώρισε για την πλούσια δράση που ανέπτυξε και που καταφερε να δώσει πολλές λύσεις σε θέματα που άλλοι αδιαφόρησαν να δώσουν. 

Ας δούμε τα κυριότερα ζητήματα που προέκυψαν καθ' όλο το 2020 στον αγροτικό κόσμο...

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: 
  • Στις αρχές Ιανουαρίου, ενισχύσεις έως 200.000 ευρώ ανά δικαιούχο θα λάβουν όσοι ζημιώθηκαν από πυρκαγιές κατά το έτος 2018, αλλά και όσοι επλήγησαν από θεομηνίες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2018, σύμφωνα με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών & Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα ανώτατα ποσά ενίσχυσης καθορίζονται σε 150.000 ευρώ ανά δικαιούχο για το πάγιο κεφάλαιο και σε 70.000 ευρώ για τα λοιπά, ενώ στο σύνολο της κατά περίπτωση Κοινής Υπουργικής Απόφασης η συνολική καταβληθείσα ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ ανά δικαιούχο, εκτός των Συνεταιρισμών
  • Ευρύτατες ανακατατάξεις στη σύνθεση της αγροτικής ιδιοκτησίας σε συνδυασµό µε την ανανέωση στο αγροτικό δυναµικό, την όλο και µεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής δραστηριότητας και την «ψηφιοποίηση» των καλλιεργητικών µέσων, στοιχειοθετούν νέα δυναµική γύρω από το αγροτικό επάγγελµα, οι επιπτώσεις της οποίας γίνονται ήδη αισθητές στις αγροτικές περιοχές. Η συζήτηση έχει ξεφύγει από το αν θα φύγουν οι παλιοί ή θα παραµείνουν οι νέοι, ξεπερνάει ακόµη και τις πτυχές που είχε η κουβέντα περί µικρών ανίσχυρων και µεγάλων δυναµικών καλλιεργειών και γίνεται µε τον καιρό πολύ πιο σύνθετη. Έχει να κάνει ωστόσο, µε το πνεύµα της εποχής, τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, τα στενά οικονοµικά περιθώρια που αφήνει η αγροτική δραστηριότητα, τη συρρίκνωση των άµεσων ενισχύσεων (ΚΑΠ) και φυσικά, µε την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Αυτό που καταγράφεται µε σαφήνεια ως εξέλιξη σε κάθε µικρό ή µεγάλο χωρίο της ελληνικής περιφέρειας, είναι µια κινητικότητα στην οριζόντια ιδιοκτησία και κυρίως στις αγοραπωλησίες που συνδέονται µε παραγωγικές ή και λιγότερο παραγωγικές αγροτικές γαίες.
  • H Ελλάδα είναι η τρίτη κύρια χώρα παραγωγής, με 0,9 εκατομμύρια τόνους πορτοκαλιών, που αντιστοιχούν στο 14% του συνόλου της ΕΕ. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία, η αύξηση στην παραγωγή πορτοκαλιών στην Ένωση οφείλεται κατά κύριο λόγο σε μια ιστορική συγκομιδή που σημείωσε η Ισπανία, με 3,6 εκατομμύρια τόνους πορτοκαλιών, που αντιστοιχεί στο 56% του συνόλου της ΕΕ. Οι κλιματικές απαιτήσεις για τα πορτοκάλια συνεπάγονται και τον περιορισμό της παραγωγής σε λίγα κράτη μέλη. Εκτός από την Ισπανία, οι άλλες κύριες χώρες παραγωγής ήταν η Ιταλία με 1,6 εκατ. τόνους, δηλαδή το 24% του συνόλου της ΕΕ και η Ελλάδα με 0,9 εκατ. τόνους, που αντιστοιχούν στο 14% του συνόλου της ΕΕ.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ:
  • Συνάντηση στα γραφεία της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας είχαν σήμερα το απόγευμα οι διοικήσεις των τριών Ομάδων Παραγωγών της Ηλείας με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρο Βασιλόπουλο. Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση για τα πορίσματα της βιομηχανικής τομάτας και της κορινθιακής σταφίδας.
  • Παρέμβαση σχετικά με τις μη αποζημιώσεις των σταφιδοπαραγωγών, λόγω απόρριψης των αιτήσεων τους από τον ΕΛΓΑ, έκανε χθες ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, ο οποίος μετά από επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ, κατάφερε να δοθεί προθεσμία 30 ημερών για ένσταση από τους παραγωγούς, ώστε να διευθετηθεί το θέμα. Ο κ. Βαλιανάτος ανέφερε ότι οι παραγωγοί που δεν αποζημιώνονται δεν έκαναν μεταβολή, όπως προβλέπονταν, στην Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, με συνέπεια να μην περιλαμβάνονται στις καταστάσεις.
  • Στη θέση του προέδρου του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού «επιστρέφει» ο Αναστάσιος Αλτάνης, μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη.
  • Απεβίωσε ο πρώην δήμαρχος Τυρνάβου Θανάσης Νασίκας, σε ηλικία 66 ετών, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες, αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα υγείας. Είχε γίνει γνωστός στο πανελλήνιο από τη δράση του ως αγροτοσυνδικαλιστής της Θεσσαλίας και πρωταγωνιστούσε στα μπλόκα, ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του ’90.
  • Η υπεραυξημένη εισαγωγή αιγυπτιακής πατάτας δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους έλληνες παραγωγούς αφού το προϊόν τους θα μείνει απούλητο ή θα διατεθεί σε εξευτελιστικές τιμές. Οι πατατοπαραγωγοί Ηλείας σε συνέντευξη Τύπου από το Κουρτέσι, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, τόνισαν ότι ετοιμάζουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης ενώ δεν αποκλείουν το γεγονός των κινητοποιήσεων αν δεν βρεθεί άμεσα λύση.
  • Παρά την κακοκαιρία που επικρατεί, όλο και περισσότεροι αγρότες καταφθάνουν στην σύσκεψη που πραγματοποιείται στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδα. Σε αυτή τη σύσκεψη, την οποία διοργάνωσε για ακόμη μια φορά η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, γίνεται ενημέρωση των αγροτών για σειρά θεμάτων που απασχολούν τους Ηλείους αγρότες και θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ τους.
Χρήστος Βαλιανάτος
Πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας

ΜΑΡΤΙΟΣ:
  • Με νέο έγγραφό της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, τον Πρόεδρο ΕΛΓΑ και τους βουλευτές Ηλείας, η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας αναφέρεται στη βιομηχανική ντομάτα και την κορινθιακή σταφίδα, επισημαίνοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η επιβίωση του Αγροτικού κόσμου και όλων αυτών που στηρίζουν το πρωτογενή τομέα.
  • Τα πάνω κάτω έφερε σήμερα η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει δίμηνη παράταση για τις εισφορές ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα, μετά από έγγραφο που σήμερα το πρωί έστειλε ο Πρόεδρος της Ομάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αμέσως προχώρησε σε παράταση μέχρι τις 31 Μαίου 2020 (αντί της 31ης Μαρτίου) τη προθεσμία καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ για το ασφαλιστικό έτος 2019, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ίδιος ο Οργανισμός πριν λίγη ώρα.
  • Με δεδομένη την τεράστια οικονομική καταστροφή που έχει επέλθει λόγω της κρίσης του κορωνοϊού στους παραγωγούς της φράουλας, ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, με αναλυτικό και ιδιαίτερα ενημερωτικό υπόμνημά του προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ζητά την ένταξη της επιχειρηματικής και παραγωγικής δραστηριότητας για το συγκεκριμένο προϊόν στα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.
  • Αδιάθετη στα θερμοκήπια παραμένει η φράουλα, ο «κόκκινος χρυσός» της οικονομίας, ενώ οι φραουλοπαραγωγοί για να αποσυμφορήσουν τα θερμοκήπια πετούν σε ελεγχόμενες «χωματερές» το αδιάθετο προϊόν! Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί είναι τραγική και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης, το πλέον ισχυρό κομμάτι της πρωτογενούς παραγωγής «θα κατεβάσει ρολά»
ΑΠΡΙΛΙΟΣ:
  • Τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση άλλαξε και το προϊόν πάει στα... αζήτητα αφού λόγω κορονοϊού και πετρελαϊκής κρίσης έκλεισαν κεντρικές αγορές σε όλη την Ευρώπη - Στην Ηλεία και στη Δυτική Αχαία, όπου η φράουλα είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια, οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση αφού αναγκάζονται να πληρώνουν εργατικά χέρια… για να πετούν τη σοδειά τους «Θύματα» του κορονοϊού αλλά και της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας είναι εκατοντάδες παραγωγοί φράουλας σε όλη τη χώρα. Το προϊόν τους βρίσκει «κλειστές πόρτες» στο εξωτερικό αφού έχουν κλείσει κεντρικές αγορές και λαϊκές σε όλες τις χώρες όπου εξάγονταν, ενώ οι παραγωγοί είδαν ακόμα και τις ποσότητες που προορίζονταν για τη ρωσική αγορά να μένουν ουσιαστικά… χωρίς τιμή μετά την υποχώρηση στην αξλια του που κατέγραψε το ρούβλι. Στην Ηλεία και στη Δυτική Αχαία, όπου η φράουλα είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια, οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση αφού αναγκάζονται να πληρώνουν εργατικά χέρια… για να πετούν τη σοδειά τους. Η χρονιά ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές. Το προϊόν τους ήταν υψηλής ποιότητας και η τιμή που είχαν εξασφαλίσει πολύ καλή περίπου στα 2,9 ευρώ το κιλό… «Μέσα σε λίγες μέρες όλα άλλαξαν κι ήρθαν τα πάνω κάτω.
  • Τις εκτιµήσεις ότι η εαρινή συγκοµιδή πατάτας θα δηµιουργούσε συνθήκες υπερπροσφοράς του προϊόντος, ως αποτέλεσµα µιας καλής διετίας για την καλλιέργεια τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, ήρθε να ανατρέψει η κρίση του κορωνοϊού. Σήµερα και σε µία αγορά που επιστρέφει µαζικά στην κατανάλωση πατάτας ως ένα από τα σύµβολα της παλιάς καλής διατροφής, η διάθεση των 100.000 τόνων της φετινής εγχώριας εαρινής παραγωγής αναµένεται να είναι δυναµική
  • Ένα από τα πιο βασικά αιτήματα που είχαν διατυπώσει εδώ και πολύ καιρό οι αγρότες μας και ιδιαίτερα οι καλλιεργητές μας, φαίνεται πλέον να ικανοποιείται από την κυβέρνηση κατά τη δύσκολη περίοδο του κορωνοϊού με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ομαλοποιώντας έτσι και ένα ζήτημα που αποτέλεσε πολλές φορές σημείο αρνητικής αναφοράς για την περιοχή μας. Πρόκειται ειδικότερα για την απλοποίηση των διαδικασιών σχετικά με την πρόσληψη από τους αγρότες μας, αλλοδαπών εργατών γης που θα βάλει πέραν των άλλων τάξη στην κατάσταση σύγχυσης που επικρατούσε και θα δώσει λύση σε ένα από τα βασικά προβλήματα που συχνά εμφανίζεται στις αγροτικές καλλιέργειες. Την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξέφρασε χθες και ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.
  • Την αγωνία του αγροτικού κόσμου [και] της Ηλείας εξέφρασε με δηλώσεις του στο newsgf.net, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα για τους παραγωγούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.
  • Άρχισε η καλλιεργητική περίοδος Βιομηχανικής Τομάτας, με τους παραγωγούς να φυτεύουν σε ένα κλίμα αβεβαιότητας που έχει αυξηθεί λόγω και των περαιτέρω οικονομικών επιπτώσεων από τον κορονοϊό. Σύμφωνα και με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστο Βαλιανάτο, ακόμα δεν έχει υπάρξει τοποθέτηση για συγκεκριμένα μέτρα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πέραν της ενημέρωσης από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι θα δοθούν 150 εκατ. ευρώ για τον αγροτικό τομέα.
  • Σε συμφωνίες με τιμές γύρω από τα 2,60-2,65 ευρώ το κιλό εστιάζει η εγχώρια αγορά ελαιολάδου για το προσεχές διάστημα, με το ταβάνι των ημερών αυτών να μην ξεπερνά τα 2,45 ευρώ. Ήδη έχει συντελεστεί μια αύξηση των κατώτερων τιμών, με τα ελαιόλαδα που πληρώνονταν μέχρι 2,10 ευρώ το κιλό να έχουν κερδίσει 10 σεντς
ΜΑΙΟΣ:
  • Επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη, έστειλε ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας-Ολυμπίας Γεράσιμος Καλλιμώρος για την έγκαιρη λήψη μέτρων εξαγωγών καρπουζιού που στη νοτιοδυτική Ελλάδα έχει ξεκινήσει η συγκομιδή.
  • Υπόμνημα απέστειλαν ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης κ. Λέντζας Γ. και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κακαλέτρη Γ. στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη Μ., για την άμεση στήριξη των παραγωγών πατάτας και των συναφών κλάδων του Δήμου μας, που έχουν υποστεί οικονομική καταστροφή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Χαρακτηριστικά ανέφεραν στον Υπουργό, πως αιτούμεθα και ευελπιστούμε στις δικές του ενέργειες για την ένταξη των καλλιεργητών πατάτας στους πληττόμενους από τον κορωνοϊό κλάδους, ώστε να τύχουν ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, αποζημίωσης για την κάλυψη του κόστους παραγωγής, καθώς και στη λήψη άλλων ευνοϊκών μέτρων γι’ αυτούς.
  • Σε απόγνωση βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί της Ηλείας λόγω των εισαγωγών προϊόντος από την Αίγυπτο και άλλες χώρες, με την περιορισμένη πλέον ζήτηση λόγω του κορονοϊού να αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα σε μια συγκυρία που έχει αυξηθεί και το καλλιεργητικό κόστος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν. Αυτά εξάλλου τέθηκαν κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του κοινοτικού γραφείου Καρδαμά, την οποία συγκάλεσαν η ΟΑΣΗ, ο Αγροτικός Σύλλογος Καρδαμά και ο Αγροτικός Σύλλογος Αμαλιάδας.
  • Με επίσημα στοιχεία φέτος (1.1.20-26.4.20) η εισαγωγή αιγυπτιακής πατάτας έφτασε τους 100.000 τόνους, ενώ έφυγαν προς εξαγωγή μόνο 3.000 τόνοι (3%), δηλαδή στην ελληνική αγορά διατέθηκαν 97.000 τόνοι, που πρέπει να ελεγχθούν που πήγαν και αν πουλήθηκαν ως αιγυπτιακές ή ελληνικές. Σημειώνεται, ότι από τους 60.000 τόνους,τα τελευταία 3 χρόνια, ξεπέρασαν τους 110.000 τόνους. Και αυτές οι εισαγωγές είναι οι επίσημες. Υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις και καταγγελίες ότι γίνεται εκτεταμένο λαθρεμπόριο αιγυπτιακής πατάτας, από τα λιμάνια της χώρας, κυρίως από Κιάτο, συγκεντρώνονται σε αποθήκες βαπτιζόμενες ελληνικές. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η απώλεια εσόδων από το κράτος, κυρίως είναι η προστασία της υγείας των καταναλωτών, γιατί δε γίνεται υγειονομικός έλεγχος για προϊόντα που χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, εκτός προδιαγραφών της ΕΕ.
  • Την αύξηση κατά 10 λεπτά επιπλέον στη σταφίδα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος. Ο ίδιος επίσης καλεί τους σταφιδοπαραγωγούς να πάρουν τα εκκαθαριστικά, ενώ μίλησε και για την αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας που απαιτεί μόνο την υπογραφή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.
  • Η απορρόφηση της πρώιμης υπαίθριας ανοιξιάτικης πατάτας στην Πελοπόννησο γίνεται με αργούς ρυθμούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού να πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι παραγωγοί καταγγέλουν ότι έχουν γίνει μεγάλες εισαγωγές πατάτας από Αίγυπτο και έχουν ρίξει τις τιμές. Αυτή την εποχή στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν πατάτες από Ηλεία και Αχαΐα αλλά αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα στην αγορά θα επηρεάσει τις τιμές πατάτας και των υπόλοιπων περιοχών της χώρας.
  • Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στα εσπεριδοειδή στον Κάμπο λόγω του καύσωνα που διήρκησε τέσσερα εικοσιτετράωρα και η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 39 βαθμούς.
  • Σημαντικές καταστροφές στις καλλιέργειες κοινοτήτων του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων προκάλεσε η χθεσινή έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή. Η χαλαζόπτωση κράτησε πάνω από 25 λεπτά και ήταν πολύ έντονη δίνοντας το … τελικό χτύπημα σε ελιές και άλλες καλλιέργειες. Είχε προηγηθεί ο καύσωνας της προηγούμενης εβδομάδας, που είχε δημιουργήσει προβλήματα, ήρθε και η χαλαζόπτωση και πλέον οι παραγωγοί βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.
  • Για ισχυρό πλήγμα στην ελαιοπαραγωγή της Ηλείας, από τις υψηλότατες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν το 3ήμερο 16 έως 18 Μαΐου 2020, κάνουν λόγο ελαιοκαλλιεργητές από την περιοχή του Λαμπετίου Πύργου. Το έντονο καιρικό φαινόμενο είχε σαν αποτέλεσμα να διαταραχθεί η διαδικασία της καρπόδεσης στα λιοστάσια και την διαφαινόμενη ζημιά να ξεπερνά το 70%… Οι υψηλές θερμοκρασίες που σε κάποια σημεία της Ηλείας έφτασαν -σύμφωνα με τις μετεωρολογικές μετρήσεις τους 40,3 – 40,6°C- προκάλεσαν ζημία στα άνθη και την καρπόδεση που έφτασε το 82-88%, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πύργου.
  • Ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, αφουγκράζεται τις αγωνίες και ανησυχίες των αγροτών, στηρίζει έμπρακτα τον αγροτικό κόσμο και τον πρωτογενή τομέα αφού όπως τονίζει «αποτελούν έναν από τους πυλώνες ανάπτυξης του Δήμου». Άλλωστε στο Δήμο με πρωτοβουλία του δημάρχου έχει συσταθεί Γραφείο Αγροτικής Παραγωγής. Ο δήμαρχος αφού ενημερώθηκε από παραγωγούς εσπεριδοειδών για την μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν από τις υψηλές θερμοκρασίες , απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Ανδρέας Νικολακόπουλος
Βουλευτής Ηλείας

ΙΟΥΝΙΟΣ:
  • Εγκλωβισµένη σε ένα εύρος 15 µε 17 λεπτά το κιλό είναι η τιµή παραγωγού πατάτας, µε πάνω από 80% της παραγωγής σε Αχαΐα, Ηλεία και Μεσσηνία να έχει βρει το δρόµο της για την αγορά. Φήµες θέλουν τον κατήφορο των τιµών να τελειώνει τις επόµενες ηµέρες, µε τις συζητήσεις ανάµεσα σε παραγωγούς και εµπόρους να διαµορφώνονται για το υπόλοιπο της σοδειάς στα 20 µε 25 λεπτά, κάτι που ωστόσο µένει να φανεί, αφού οι αντιστάσεις του εµπορίου παραµένουν ισχυρές. Ως καταλύτης στις συµφωνίες αυτές θα λειτουργήσει σύµφωνα µε το ρεπορτάζ η νέα κατάσταση στην αγορά µετά το τέλος του lockdown, όταν τα µηνύµατα από την εστίαση και την πορεία της τουριστικής σεζόν γίνουν πιο ξεκάθαρα.
  • Πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο, με την συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα. Ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου που κατέληξε στην Αντιπεριφέρεια Ηλείας
  • Κραυγή αγωνίας, εκφράζουν οι καρπουζοπαραγωγοί της περιοχής Βαρθολομιού, για το λόγο ότι το προιόν τους παραμένει στα χωράφια, αφού λόγω του κορονοιού οι μεγάλες ξενοδοχειακές, κυρίως, μονάδες παραμένουν κλειστές. Η απόγνωσή τους εκφράζεται με δηλώσεις τους στο newsgf.net, ζητώντας τη στήριξη της πολιτείας, τους οποίους αγρότες ξέχασε. Παράλληλα, εκφράζουν και το παράπονό τους ότι κανείς δεν τους έχει επισκεφθεί να συζητήσει μαζί τους, ενώ, όπως τονίζουν, μόνο σε κάθε προεκλογική περίοδο τους θυμούνται! "Αν φέτος δεν καλύψουμε τα έξοδά μας τουλάχιστον, πως του χρόνου θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε", αναρωτιούνται όλοι τους. "Τα οικονομικά βάρη είναι αβάσταχτα"...
  • Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοιού, οι αγρότες της Ηλείας πραγματοποίησαν την Γενική τους Συνέλευση, στον αύλειο χώρο της Ενωσης Παραγωγών ΑΕΣ-ΑΕ, στην είσοδο της Αμαλιάδας. Το πρώτο θέμα που απασχόλησε τη Γ.Σ. ήταν η τροποποίηση του καταστατικού, ενώ στη συνέχεια συζήτησαν τα πολλά προβλήματα που τους απασχολούν. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε ο πάντα ήρεμος πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, ο οποίος για πρώτη γ\φορά "σήκωσε" τους τόνους αφού τα προβλήματα είναι χρόνια και ποτέ δεν λύνονται. "Σβήνει ο αγροτικός τομέας", ανέφερε χαρακτηριστικά. "Τι άλλο πρέπει α τους πούμε για να το καταλάβουν;"
  • Στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και στην εκπομπή "Κοινωνία 'ώρα MEGA", μίλησε ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος. Ο κ. Βαλιανάτος αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στοχεύοντας κυρίως στη πατάτα και το καρπούζι, τα οποία αποτελούν πυλώνες για την οικονομία του νομού. Σύμφωνα με όσα είπε στην εκπομπή, οι δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε ο κορωνοϊός σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης, έριξαν τις τιμές των βασικών αυτών προϊόντων στα… τάρταρα. Ως εκ τούτου, το αίτημα του αγροτικού κόσμου του νομού από το υπουργείο έχει να κάνει με κάλυψη του χαμένου εισοδήματός του. «Ζητάμε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δραστικές αποφάσεις, σήμερα κιόλας. Διαφορετικά, θα ψάχνουν αγροτικό εισόδημα να φορολογήσουν και δεν θα βρίσκουν» τόνισε ο πρόεδρος.
ΙΟΥΛΙΟΣ:
  • Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κλειστή σύσκεψη της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με θέμα τα οξυμένα αγροτικά προβλήματα, κυρίως των καρπουζοπαραγωγών που βλέπουν τη φετεινή σοδειά τους να παραμένει στα χωράφια, αδυνατώντας ακόμη και τα έξοδά τους να καλύψουν. Την άσχημη κατάσταση, που σε ότι αφορά κυρίως τα καρπούζια οφείλεται στον κορονοιό, περιέγραψε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών, Χρήστος Βαλιανάτος, στους βουλευτές, δημάρχους, στον αντιπεριφερειάρχη, στον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου. αλλά και στους παραγωγούς που το πρωί παρευρέθηκαν αγωνιώντας για το μέλλον τους, το οποίο κάθε άλλο παρά ρόδινο εμφανίζεται.
  • Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα τα προιόντα της Ηλείας που επλήγησαν από τον κορονοιό. Τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστο Βαλιανάτο και τον αντιπρόεδρο Σωτήρη Κακαλέτρη υποδέχθηκαν η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή και ο Γ. Γραμματέας Γιώργος Στρατάκος. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ομάδα υψηλόβαθμων τεχνοκρατών που ασχολείται με τα προιόντα που επλήγησαν στην πανδημία. Η συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και η απόφαση που πάρθηκε είναι να ετοιμαστεί μια συγκεκριμένη πρόταση για το καρπούζι και την πατάτα η οποία θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα σε νέα σύσκεψη υπό τον υπουργό Μάκη Βορίδη. Πρόθεση του υπουργείου είναι να ενισχυθούν και τα δύο προιόντα, κάτι όμως που δεν αναμένεται να συμβεί σύντομα, διότι η πρόταση οικονομικής ενίσχυσης πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την Ευρωπαική Ενωση, όπου ο σχετικός φάκελος που θα κατατεθεί πρέπει να είναι πλήρης και να υπάρχουν οι αποδείξεις ότι πράγματι τα ηλειακά προιόντα επλήγησαν από τον κορονοιό. Το ίδιο συμβαίνει και με την αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας. Παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισαν πως τα χρήματα έχουν βρεθεί αλλά ακόμα δεν έχει δοθεί το "πράσινο φως" από την Ε.Ε. για να κατατεθούν στους παραγωγούς.
  • Εγκρίθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το νέο καταστατικό λειτουργίας της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, με βάση το νόμο 4073/2020. Οπως είχε δηλώσει στο newsgf.net ο Χρήστος Βαλιανάτος, στις 17 Ιουνίου 2020, "η Ομάδα πρέπει να είναι νόμιμη, πρέπει να είναι σύμφωνη με τον καινούργιο νόμο. Είμαστε από τις πρώτες οργανώσεις πανελλαδική που κάναμε τροποποίηση καταστατικού. Αυτό που προβλέπει το καταστατικό και δεν το δέχτηκε η αποψινή Γενική Συνέλευση ήταν να βάλουμε ιδιώτες επενδυτές. Αυτοί αποκλείονται από την Ομάδα μας, μόνο μέλη αγρότες θα είναι κι αυτό γιατί η Ομάδα ανήκει μόνο στους μικρομεσαίους αγρότες. Κρατάμε την Ομάδα αμιγώς αγροτική. Με το που θα εγκριθεί το νέο καταστατικό από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα προχωρήσουμε αμέσως σε εκλογές, πιστεύω εντός του Ιουλίου".
  • Ρεπορτάζ για την βιομηχανική ντομάτα στην Ηλεία έκανε ο τηλεοπτικός σταθμός SKAI. Στο ρεπορτάζ μίλησε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, ο οποίος δήλωσε την ικανοποίησή του για την πορεία του προιόντος στο νομό, αναφέροντας ταυτόχρονα τις ζημιές που υπέστησαν τα προηγούμενα χρόνια οι παραγωγοί. Στο ρεπορτάζ, επίσης, αναφέρθηκε και ο σύγχρονος τρόπος συγκομιδής της ντομάτας, ενώ μίλησαν και Ηλείοι ντοματοπαραγωγοί.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ:
  • Νέα επιστολή για τα καρπούζια της Ηλείας, έστειλε η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας στον υπουργό Μάκη Βορίδη με κοινοποίηση στους Ηλείους βουλευτές.
  • Ο συντονισμός των κοινών δράσεων Δήμου Πηνειού και των ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, Γαστούνης και Σαβαλίων, ώστε να μην υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου τους επόμενους μήνες ήταν ένα από τα θέματα της συνάντησης των προέδρων των Οργανισμών με τον Δήμαρχο Πηνειού. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ανδρέα Μαρίνου, στην οποία ανταποκρίθηκαν οι τρείς πρόεδροι κ.κ. Χρ. Παλαιολόγος, Λ. Παναγούλιας και Δημ. Κολούρης.
  • Σε μία από τις καλύτερες χρονιές εξελίχθηκε η φετινή για την βιομηχανική ντομάτα στην Ηλεία. Μια χρονιά η οποία θα δώσει την απαραίτητη οικονομική ανάσα στους παραγωγούς οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια υπέστησαν αρκετές ζημιές με αποτέλεσμα η παραγωγή του συγκεκριμένου προιόντος να γίνεται με πολλά προβλήματα, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που σκέφτονταν την αλλαγή της καλλιέργειας.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: 
  • Την ικανοποίησή του για την ποιότητα της κορινθιακής σταφίδας εξέφρασε στο newsgf.net, ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος. Ο ίδιος ανακοίνωσε αύξηση κατά 5 λεπτά στο κιλό.
  • Να είναι σε εγρήγορση καλεί τους καρπουζοπαραγωγούς ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, προκειμένου όλοι όσοι έπαθαν ζημιές να αποζημιωθούν. Ο ίδιος τόνισε πως ο φάκελος βρίσκεται στην Ευρωπαική Ενωση, εκφράζοντας ανησυχία εάν τελικά δώσει την έγκριση για ολική αποζημίωση των στρεμμάτων.
  • Πέθανε σε ηλικία 66 ετών ο αγροσυνδικαλιστής και πρώην Βουλευτής Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας. Τους τελευταίους μήνες αντιμετώπισε προβλήματα με τη υγεία του ενώ την περαιτέρω εξέλιξη της υγείας του επιβάρυνε και το ατύχημα που είχε με το τρακτέρ του σε αγρό στις 29 Απριλίου 2018.
  • Μεγάλες ζημιές άφησαν πίσω τους στις αγροτικές καλλιέργειες τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης στην Νότια Ηλεία. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «εξ’ αιτίας της καταιγίδας και του ανεμοστρόβιλου προκλήθηκαν πτώσεις δέντρων στην περιοχή του Γιαννιτσοχωρίου στον Δήμο Ζαχάρως, ενώ δημιουργήθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση λόγω πτώσης στύλων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος». Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «μάς έχουν αναφερθεί μεμονωμένες καταστροφές σε θερμοκήπια της περιοχής».
  • Την άμεση αποζημίωση καρπουζοπαραγωγών και πατατοπαραγωγών, ζητούν από την Κυβέρνηση ο Αγροτικός Σύλλογος Αμαλιάδας και ο Αγροτικός Σύλλογος Καρδαμά που συνεδρίασαν την Κυριακή. Βασικό θέμα, εξάλλου, την κοινής συνεδρίασης ήταν οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειες των δύο αυτών προϊόντων και παράλληλα τέθηκαν και οι ζημιές που προξένησε η σφοδρή κακοκαιρία στις 17- 18 Σεπτεμβρίου.
  • Ελαιοπαραγωγοί σε Γαστούνη, Βαρθολομιό και άλλες περιοχές είδαν τις ελιές τους πεσμένες στο χώμα, αφού οι θυελλώδεις άνεμοι από την τελευταία κακοκαιρία λειτούργησαν σαν «ραβδιστές». Ζημιές έχουν υποστεί παραγωγοί κηπευτικών και καλαμποκοπαραγωγοί που δεν είχαν προλάβει να συγκομίσουν το προϊόν τους.
  • Σε ολική καταστροφή φαίνεται να οδηγείται η φετινή παραγωγής ελιάς και ελαιολάδου ενώ εκτεταμένες είναι οι ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και σε υπαίθριες καλλιέργειες με κηπευτικά από το δυνατό «σφυροκόπημα» ισχυρών ανέμων και χαλαζιού τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί της Ηλείας. Ο καρπός της ελιάς είτε έχει πέσει είτε παρέμεινε στα δέντρα αλλά χτυπημένη σε μεγάλο ποσοστό. Τις ελπίδες τους εναποθέτουν πλέον στον ΕΛΓΑ όπου θα δηλώσουν την καταστροφή περιμένοντας τις αποζημιώσεις.
  • Σε ολική καταστροφή φαίνεται να οδηγείται η φετινή παραγωγής ελιάς και ελαιολάδου ενώ εκτεταμένες είναι οι ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και σε υπαίθριες καλλιέργειες με κηπευτικά από το δυνατό «σφυροκόπημα» ισχυρών ανέμων και χαλαζιού τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί. Ο καρπός της ελιάς είτε έχει πέσει είτε παρέμεινε στα δέντρα αλλά χτυπημένη σε μεγάλο ποσοστό. Τις ελπίδες τους εναποθέτουν πλέον στον ΕΛΓΑ όπου θα δηλώσουν την καταστροφή περιμένοντας τις αποζημιώσεις.
  • Με βαρείς χαρακτηρισμούς και υπόνοιες για διάφορους χειρισμούς επιτίθεται η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας ΔΑΚΕ Γεωτεχνικών του Δημοσίου Τομέα εναντίον του Θοδωρή Βασιλόπουλου, Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για την Αγροτική Ανάπτυξη, που ανήκει επίσης στη Νέα Δημοκρατία. Τον χαρακτηρίζει "Υπουργό Περιφερειών"!


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: 
  • Επανεξελέγη πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών ο Χρήστος Βαλιανάτος μετά τις διεργασίες που έγιναν για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου και Εποπτικού.
  • Αλλαγή γεωπόνου πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στην Ενωση Παραγωγών. Στη θέση του Ηλία Σαμπρίκη ήρθε ο Γιάννης Καραφλός και με την αλλαγή αυτή η Ενωση φιλοδοξεί να έρθει πιο κοντά στον παραγωγό. Στη χάραξη της νέας πολιτικής που άρχισε να εμφανίζεται στόχος είναι οι αγρότες του νομού να έχουν καλύτερη εξυπηρέτηση και συνεχείς συμβουλές τόσο για τις καλλιέργειές τους όσο και για τα εφόδια που η Ενωση προσφέρει σε ακόμη καλύτερες τιμές.
  • Μαχητική συγκέντρωση στο κόμβο του Αϊ Γιώργη και πορεία με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου έκαναν αγρότες και κτηνοτρόφοι από πολλές περιοχές του νομού, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Η πορεία κατέληξε στην αντιπεριφέρεια Ηλείας. Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον αντιπεριφεριάρχη αγροτικής ανάπτυξης. 
  • Εκκληση προς τους παραγωγούς κηπευτικών που υπέστησαν ζημιές ή πούλησαν τα προιόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές, κάνει η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, η οποία ανέλαβε να φτιάξει τον σχετικό φάκελο.
  • «Πράσινο φως» από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Ηλεία. Μετά την σχετική παρέμβαση που έκανε στον αρμόδιο Υπουργό ο Ηλείος βουλευτής Ανδρέας Νικολακόπουλος, το Υπουργείο θα συμπεριλάβει στον φάκελο που ετοιμάζει για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις αντίστοιχες καλλιέργειες του νομού, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα εδικής ενίσχυσης.
  • Η εμφάνιση εστιών καταρροϊκού πυρετού στη Βόρεια Ηλεία δημιουργεί έντονη ανησυχία στους κτηνοτρόφους των δήμων Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Πηνειού και Ήλιδας με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας να βρίσκεται σε επαγρύπνηση επιβάλλοντας την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: 
  • Με συντονισμένες ενέργειες της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, του Δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης και του Βουλευτή Ηλείας κου Νικολακόπουλου Ανδρέα εγκρίθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η δημιουργία φακέλου και αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποζημίωση υπαίθριων και θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών (κολοκύθι, φασόλια, μελιτζάνες κλπ) που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.
  • Στην Αθήνα βρέθηκαν ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος με τον αντιπρόεδρο Σωτήρη Κακαλέτρη, όπου παρέδωσαν το φάκελο για τα κηπευτικά του νομού Ηλείας [φασόλια, μελιτζάνες, κολοκύθια κ.α.] ώστε να φύγει για την Ευρωπαική Ενωση, όπως θα φύγει και ο φάκελος για τα υπαίθρια καρπούζια και άρα οι καρπουζοπαραγωγοί θα πληρωθούν στο σύνολό τους.
  • Υλικά για τη συγκομιδή της ελιάς μοίρασε η δραστήρια Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας στους ελαιοκαλλιεργητές, στα πλαίσια του σχετικού προγράμματος. Παράλληλα, έστειλαν και το φάκελο για έγκριση των παραγωγών φυστικιού.
  • Έως και τις 20 Νοεμβρίου, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 333 εστίες Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου σε αρκετές Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ), μεταξύ αυτών και στην Ηλεία.
  • Την παραίτησή του υπέβαλλε ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αλφείου – Πηνείου, κ. Τάσος Αλτάνης.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ:
  • Την αγωνία των τοματοπαραγωγών της Ηλείας για το τι θα γίνει με το εργοστάσιο Unilever pummaro στη Γαστούνη, μετέφερε στο newsgf.net, ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος. Οπως τόνισε, το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχει νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και τι αυτό θα αποφασίσει, έχει δημιουργήσει αγωνία στους παραγωγούς για την συνέχεια της καλλιέργειας, η οποία αποτελεί οικονομική διέξοδος για το νομό.
  • Νέος πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνείου Αλφειού είναι ο Γεωπόνος της Π.Ε. Ηλείας, Αντώνης Γιαχαλής μετά από πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. 
  • Την λήψη δέσμης μέτρων για την οικονομική στήριξη των παραγωγών κηπευτικών προϊόντων θα επιδιώξει με την ανάληψη δράσης ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος ο οποίος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία αγροτών στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία των αντιδημάρχων κ.κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου και Γιώργου Κολοκατίνη.
  • Η έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος έγινε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χρήστο Βαλιανάτο "η έγκριση του Επιχειρησιακού Προγράμματος μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε ακόμη περισσότερα και καλύτερα πράγματα για τους αγρότες μας που βρίσκοντα σε δεινή οικονομική κατάσταση. Για άλλη μια φορά θα απευθύνω πρόσκληση σε όλους τους αγρότες να έρθουν κοντά στην Ομάδα, αφού μόνο μονιασμένοι και δυνατοί θα πετύχουμε όλα όσα μας αξίζουν".

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Αγροτικός απολογισμός 2020: Τα προβλήματα παραμένουν - Σε απόγνωση οι παραγωγοί...
Αγροτικός απολογισμός 2020: Τα προβλήματα παραμένουν - Σε απόγνωση οι παραγωγοί...
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7zaiJA-NTofFaytUi3m33o6gZmzxdfeaM9oLuYjofdNT-_VlKDirutOp8y2EtobmHDZcLX9V9-a317A8Cqa63rQRKWXR4q_IcyzfjU6Uc9ssCQyoq25EfU1Ucm91F5WMACOx5h4Rl31U/s600/tractor-5765800_960_720.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7zaiJA-NTofFaytUi3m33o6gZmzxdfeaM9oLuYjofdNT-_VlKDirutOp8y2EtobmHDZcLX9V9-a317A8Cqa63rQRKWXR4q_IcyzfjU6Uc9ssCQyoq25EfU1Ucm91F5WMACOx5h4Rl31U/s72-c/tractor-5765800_960_720.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2020/12/2020_29.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/12/2020_29.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy