-->

Γλιτώστε μήνες από τα τέλη κυκλοφορίας του 2021

Ενώ σήμερα (7/12) ανακοινώθηκε δίμηνη παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, την ευκαιρία να γλιτώσουν κάποιους μήνες α...

Ενώ σήμερα (7/12) ανακοινώθηκε δίμηνη παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, την ευκαιρία να γλιτώσουν κάποιους μήνες από τα τέλη κυκλοφορίας του 2021, θα έχουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων, μια εξέλιξη που διευκολύνει, λόγω του lockdown και της απαγόρευσης των μετακινήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα νομοθετηθεί και φέτος η δυνατότητα ακινησίας των αυτοκινήτων καθώς και η επιλογή της επανακυκλοφορίας αργότερα, μέσα στο έτος, καταβάλλοντας τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας για τόσους μήνες επιθυμεί. 

Σημειώνεται ότι, σήμερα δόθηκε παράταση και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Λόγω της πανδημίας και των απαγορεύσεων των μετακινήσεων εντός και εκτός νομού, που ήδη ισχύουν και το γεγονός ότι η πιο πιθανή εξέλιξη είναι η παράταση των απαγορεύσεων, η θέση σε ακινησία των αυτοκινήτων είναι μια ιδιαίτερα συμφέρουσα εξέλιξη. Ειδικά διευκολύνει οικογένειες που έχουν δύο ή περισσότερα αυτοκίνητα, καθώς μπορούν να καταβάλλουν κανονικά τα τέλη κυκλοφορίας για ένα αυτοκίνητο για ώρα ανάγκης και να θέσουν το άλλο ή τα άλλα, σε ακινησία, γλιτώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας, για τους μήνες που θα μεσολαβήσουν μέχρι να το χρειαστούν. 

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ετοιμάζονται να ανοίξουν την πλατφόρμα για την ηλεκτρονική κατάθεση των πινακίδων των οχημάτων. Σε αυτήν θα εισέρχονται οι ιδιοκτήτες των οχημάτων και θα δηλώνουν υπεύθυνα ότι θέτουν σε ακινησία το αυτοκίνητό τους για το 2021. Από το όχημα θα υποχρεούνται να αφαιρέσουν τις πινακίδες, τις οποίες θα τις φυλάσσουν οι ίδιοι, για την περίπτωση που τους ζητηθεί η προσκόμισή τους στην Εφορία ή την Αστυνομία. 

Στόχος του μέτρου, είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις Εφορίες που καταγράφεται κάθε χρόνο στα τέλη Δεκεμβρίου με χιλιάδες φορολογούμενους που προσέρχονται να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων του και ειδικά φέτος, υπό την απειλή του κορονοϊού. Ωστόσο, προκειμένου να μην γίνει καταστρατήγηση τη δυνατότητας της ηλεκτρονικής κατάθεσης των πινακίδων, από ορισμένους επιτήδειους, οι οποίοι θα σκεφτούν να δηλώσουν ακινησία, αλλά και να εξακολουθούν να κινούν το όχημά τους, προβλέπεται αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων. 

Ειδικότερα, θεσπίζεται η ηλεκτρονική μέσω e-mail δήλωση ακινησίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων, η οποία θα υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος. Το όχημα, για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, απαγορεύεται απολύτως να κυκλοφορήσει για οποιαδήποτε αιτία, ενώ όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε. 

Εφόσον εντοπιστεί παράβαση της ακινησίας, στο πλαίσιο ελέγχων που διενεργούνται από τα κατά νόμο αρμόδια όργανα και από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, διοικητικό πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ το οποίο τριπλασιάζεται (30.000 ευρώ) σε περίπτωση υποτροπής, αλλά και του χρεώνεται το διπλάσιο των τελών κυκλοφορίας που αναλογούν. Ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. 

Η άρση της ακινησίας 

Με την ηλεκτρονική κατάθεση των πινακίδων, το όχημα ακινητοποιείται, όπως άλλωστε είναι τα περισσότερα, τώρα, λόγω των περιοριστικών μέτρων, για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού. Με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία να τα επανακυκλοφορήσουν εντός του 2021 για όσους μήνες επιθυμούν καταβάλλοντας το αναλογικό τμήμα των τελών κυκλοφορίας, για τους μήνες που θα κυκλοφορήσουν το αυτοκίνητο.

Αν άρουν την ακινησία τον Μάρτιο θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας για 10 μήνες, αν την άρουν τον Ιούλιο θα πληρώσουν τα μισά τέλη, για έξι μήνες, εφόσον θέλουν να διατηρήσουν «ενεργό» το αυτοκίνητο για όλους τους επόμενους μήνες του έτους. Αν το αυτοκίνητο έχει ετήσια τέλη κυκλοφορίας 280 ευρώ, αν τεθεί σε ακινησία για ένα τρίμηνο, τα τέλη θα είναι 70 ευρώ λιγότερα ήτοι 210 ευρώ ή αν είναι σε ακινησία για έξι μήνες, θα πληρώσει τέλη κυκλοφορίας 140 ευρώ. 

Παράλληλα, θα υπάρχει και η δυνατότητα να άρουν την ακινησία για ορισμένο ή ορισμένους μήνες του έτους. Δηλαδή θα μπορεί κανείς να θέσει σε ακινησία το αυτοκίνητό του από τον Ιανουάριο και να την άρει για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, πληρώνοντας μόνο 70 ευρώ. Όμως, αν άρει την ακινησία π.χ. για τους μήνες Ιούνιο έως Αύγουστο, δεν θα έχει τη δυνατότητα να το επανακυκλοφορήσει αργότερα. Παράδειγμα, ιδιοκτήτης Ι.Χ. με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 280 ευρώ, το θέτει σε ακινησία από τον Ιανουάριο του 2021. 

Τον Ιούνιο δηλώνει άρση της ακινησίας για τρείς μήνες, μέχρι τον Αύγουστο. Καταβάλει τα 3/12 των τελών κυκλοφορίας ή ποσό 70 ευρώ. Ο κάτοχος του συγκεκριμένου Ι.Χ. υποχρεούται να θέσει σε ακινησία το Ι.Χ. στις 30 Αυγούστου και δεν θα έχει τη δυνατότητα να άρει την ακινησία από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά, πληρώνοντας αναλογικά τέλη. Αν θέλει, να άρει ξανά την ακινησία, θα πρέπει να πληρώσει ολόκληρα (τα ετήσια) τέλη κυκλοφορίας, 280 ευρώ.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Γλιτώστε μήνες από τα τέλη κυκλοφορίας του 2021
Γλιτώστε μήνες από τα τέλη κυκλοφορίας του 2021
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhlb6ctPN1rpYYJJtJ4E5OQaG9DA7jgFP1TQk16HoG8f2Mv13hRU0Pg0sV8gN-KJTC6T3yPyuBaV6yiiBzkqXDsYxHnEUmGKF2zPEKuOyXvB3-DQb2S4wNU-WofmTyBmGtG36L-7ikTxJw/s600/car-1149997_960_720.webp
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhlb6ctPN1rpYYJJtJ4E5OQaG9DA7jgFP1TQk16HoG8f2Mv13hRU0Pg0sV8gN-KJTC6T3yPyuBaV6yiiBzkqXDsYxHnEUmGKF2zPEKuOyXvB3-DQb2S4wNU-WofmTyBmGtG36L-7ikTxJw/s72-c/car-1149997_960_720.webp
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2020/12/2021.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2020/12/2021.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy