Την παρέμβαση της εισαγγελίας Καλαμάτας προκάλεσε ο αποκλεισμός τσιγγανόπαιδων από την τηλεκπαίδευση, όπως γράφει το messinialive.gr . Συ...
Την παρέμβαση της εισαγγελίας Καλαμάτας προκάλεσε ο αποκλεισμός τσιγγανόπαιδων από την τηλεκπαίδευση, όπως γράφει το messinialive.gr.
Συγκεκριμένα υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα προς την υπουργό Παιδείας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ "Μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού αλλά και Γυμνασίου-Λυκείου τα τσιγγανόπουλα στους καταυλισμούς έχουν μείνει αποκομμένα, απο την τηλεδιδασκαλία. Εκτός από τις δύσκολες, τριτοκοσμικές συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουν καθημερινά στους καταυλισμούς, είναι αποκομμένα και από το σχολείο, το μοναδικό παράθυρο γνώσης που θα τους οδηγήσει στην κοινωνική ένταξη. Σοβαρές ευθύνες έχει το Υπουργείο Παιδείας που ολιγώρησε να προμηθεύσει με τάμπλετ και ιντερνετ τα παιδια αυτά, παραβλέποντας τα δεκάδες αιτήματα ήδη από τους προηγούμενους μήνες, την ώρα που καθιέρωνε υποχρεωτική τηλεκπαίδευση".
ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΠΑΙΔΑ ΕΚΤΟΣ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ απέστειλε σήμερα υπόμνημα – κατεπείγουσα επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με το δικαίωμα όλων στην εκπαίδευση και τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό των Τσιγγανοπαίδων από την τηλεκπαίδευση. Ενώ, επιδόθηκε και εισαγγελική παραγγελία προς την Υπουργό, σε συνέχεια της εισαγγελικής παρέμβασης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας.
Η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εκπαίδευση είναι δικαίωμα κι όχι ζητούμενο.
Κι όμως το αναφαίρετο αυτό δικαίωμα όλων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία καταπατάται κατάφωρα για μια μεγάλη μερίδα μαθητών, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού, αλλά και λόγω των εγκληματικών παραλείψεων και αβλεψιών των αρμοδίων.
Η ισότιμη πρόσβαση για όλους στη δημόσια εκπαίδευση, στην εποχή του κορωνοϊού, δεν είναι τόσο ισότιμη για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Υπάρχουν οικογένειες χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ, χωρίς επάρκεια σε υπολογιστές, τάμπλετ και κινητά με αποτέλεσμα να αποκλείονται παντελώς από την εκπαιδευτική διαδικασία. Πολύ συχνό είναι, επίσης, το φαινόμενο των οικογενειών με δύο, τρία ή και περισσότερα παιδιά να βρίσκονται στην ίδια εκπαιδευτική βαθμίδα (πχ. δημοτικό) και να πρέπει να παρακολουθήσουν μαθήματα ταυτόχρονα με ελάχιστα διαθέσιμα μέσα.
Τα παιδιά εκείνα που πλήττονται περισσότερα από αυτή τη δυσμενή πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι τα παιδιά των Ελλήνων Ρομά.
Τα ερωτήματα που γεννιούνται από όλα τα παραπάνω και με δεδομένο ότι μεσολάβησαν έξι μήνες ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο πανδημικό κύμα, είναι πάρα πολλά και χρήζουν απαντήσεων και άμεσων λύσεων από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με τη μορφή του κατεπείγοντος.
Οσο διαρκεί η τηλεκπαίδευση πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά των Ρομά θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν με τα αναγκαία μέσα. Ενώ, απαιτείται η αυτονόητη μέριμνα για την επίτευξη της πραγματικής παροχής εκπαίδευσης στους Ρομά, ανά πάσα στιγμή ανεξαιρέτως. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο!”
Στην Ηλεία;
Μήπως κάτι αντίστοιχο πρέπει να γίνει και στην Ηλεία, όπου δυστυχώς για πολλούς τα τσιγγανόπαιδα αποτελούν μαθητές β' κατηγορίας; Μήπως εν τέλει η δική μας συμπεριφορά που αποκλείεει τσιγγανόπαιδα από τη διδασκαλία και την ευκαιρία για την πλήρη κοινωνική τους ένταξη, οδηγεί πολλά από αυτά σε παραβατικές συμπεριφορές;
Μήπως όλοι οι αρμόδιοι φορείς -επιτέλους- πρέπει να σκύψουν σοβαρά πάνω από το πρόβλημα και να αφήσουν τις αερολογίες
*Φωτογραφία από protothema.gr