Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Συνέντευξη Τύπου Γεωργιόπουλου, Αντωνακόπουλου, Λυμπέρη στην Αρχαία Ολυμπία : Κοινός αγώνας για παραμονή των πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ηλεία

Κοινή δράση για διεκδίκηση της παραμονής των πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ηλεία αναλαμβάνουν οι Δήμαρχοι Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, Ήλιδ...

Κοινή δράση για διεκδίκηση της παραμονής των πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ηλεία αναλαμβάνουν οι Δήμαρχοι Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης και Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, καλώντας όλους τους φορείς του νομού να συναθροιστούν μαζί τους. 

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, οι τρεις Δήμαρχοι μίλησαν με ιδιαίτερα κριτική διάθεση για τις τελευταίες εξελίξεις που θέλουν την κατάργηση των τμημάτων Μουσειολογίας Πύργου και Γεωπονίας Αμαλιάδας, με τη μεταφορά τους σε Πάτρα και Μεσολόγγι αντίστοιχα. Στα βασικά σημεία των δηλώσεών τους οι τρεις Δήμαρχοι ανέφεραν τα εξής: 

Γιώργος Γεωργιόπουλος: «Αγώνας με όλους τους φορείς» 

«Η Ολυμπία σηματοδοτούσε πάντα και διαχρονικά την ενότητα και η παρουσία μας σήμερα εδώ, γύρω από ένα κοινό σκοπό, θέλει να στείλει το μήνυμα της ενότητάς μας. Επιπλέον, οι αξίες της Ολυμπίας είναι απόλυτα συνυφασμένες με την αρχαιοελληνική Παιδεία. Καλλιέργεια σώματος και πνεύματος αποτελούσαν την πεμπτουσία του αρχαιοελληνικού τρόπου. Για να χωρέσω την Ηλεία του παρόντος θα μου επιτρέψετε να παραφράσω τον Αριστοτέλη. 

Η Ηλεία, χρόνια τώρα, οικονομικά, αναπτυξιακά, εκπαιδευτικά, μαζεύει τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των άλλων. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Συμμερίζομαι τις σκέψεις, τις αγωνίες και τους σχεδιασμούς της Πρυτανικής Αρχής για αναβαθμισμένη, εκσυγχρονισμένη και ακαδημαϊκά ισχυρή τριτοβάθμια εκπαίδευση, μακριά από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Όμως στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για δύο πόλεις, τις μόνες από όλη την υπόλοιπη χώρα, που μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν θα υπάρχουν στον πανεπιστημιακό χάρτη. 

Η επιτροπή στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών έπρεπε να διαβουλευτεί με τους φορείς του τόπου και να λάβει υπόψη την παραπάνω παράμετρο. Η απόφασή της έτσι όπως ελήφθη δεν είναι ανεκτή και θα μας βρει όλους δυναμικά αντίθετους. Η Ολυμπία εδώ και καιρό έχει διεκδικήσει -όχι ανταγωνιστικά με τις άλλες δύο πόλεις- ένα τμήμα που μπορεί να το υποστηρίξει, ένα Ξενόγλωσσο Πρόγραμμα Σπουδών που να συνάδει με τον χαρακτήρα της, αφού με το ισχυρό της όνομα μπορεί να προσελκύσει πολλούς ξένους φοιτητές. 

Δεν ξεχωρίζουμε τη διεκδίκησή μας από τους άλλους δύο, ή θα τα πάρουμε όλοι μαζί ή θα απεμπολήσουμε και την ιστορία μας στην Αυτοδιοίκηση την προοπτική του τόπου. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί με όλους τους φορείς. Αυτή η διεκδίκηση δεν έχει πολιτικό ούτε κομματικό χρώμα. Η κοινωνία μας, η οικονομία, η ανάπτυξη, ο πολιτισμός μας, όλη η Ηλεία έχει ανάγκη στήριξης. Αυτό θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους». 

Τάκης Αντωνακόπουλος: «Να παλέψουμε μόνοι μας» 

«Εδώ στην Ολυμπία θα έπρεπε να υποκλίνονται όλοι αυτοί που ασχολούνται με την Παιδεία και τις ανώτερες αξίες του πολιτισμού, οι σοφοί που σχεδιάζουν πώς θα μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση. Δυστυχώς το αξιακό απόθεμα του σύγχρονου Ελληνισμού έχει απαξιώσει αυτά τα μεγέθη. Η Παιδεία και οι υποδομές της δεν είναι υποδομές πώλησης προϊόντων. Πρέπει να δένουν και με συμβολισμούς που έχουν γεωγραφικές και μνημειακές αναφορές, όπως ο τόπος μας. Οι αρχές της χώρας μας δεν έχουν αξιοποιήσει τόσα χρόνια αυτό το μοναδικό απόθεμα, ως δύναμη έλξης της παγκόσμιας πανεπιστημιακής κοινότητας. Εδώ ο Απόλλωνας, ο θεός του φωτός, κέρδισε τον κερδώο Ερμή, σε μια συμβολική μάχη για να προβληθούν οι αξίες του Ελληνισμού. 

Ο Πύργος είναι δίπλα στην Αρχαία Ολυμπία και αισθανόμαστε ότι αυτά τα μεγέθη διαχέονται σε όλο το νομό. Αν υπήρχαν αυτά τα μεγέθη σε κάποιες άλλες χώρες που διακρίνονται για την καλλιέργεια των ανθρώπων, δεν θα είχαν τίποτα άλλο να παράγουν. Δυστυχώς αυτά δεν συγκινούν κάποιους που αποφασίζουν και μας έχουν συνεχώς στα αζήτητα. Κάνουμε λοιπόν έναν αγώνα με τους δήμους με όλους τους θεσμικούς φορείς να προχωρήσουμε σε απεργίες πόλης να κινητοποιηθούμε γιατί πιστεύουμε ότι η ιστορία γράφεται από αυτούς που διαφωνούν και αγωνίζονται όπως έγινε στην Άρτα που ξεσηκώθηκαν και πέτυχαν αυτό που ήθελαν. 

Είναι πολύ ευχάριστο και αλληλέγγυο το ξεχωριστό αίτημα για ένα πανεπιστήμιο ξενόγλωσσο. Κάποιοι όμως θα έπρεπε να παρακαλάνε αυτή την περιοχή και όχι αυτή να παρακαλάει αυτούς. Αν δεν το έχουν αντιληφθεί αυτό, τότε είναι σε πολύ λάθος θέσεις αυτοί που αποφασίζουν, κάνουν κακό εκεί που είναι και πρέπει να φύγουν. Και είναι πολλοί εκείνοι που βρίσκονται σε λάθος θέσεις σε όλους τους τομείς και ο τόπος μας έχει βαλτώσει ουραγός στον πίνακα της ανάπτυξης. Το μήνυμα που στέλνω από την Ολυμπία είναι ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το να παλέψουμε μόνοι μας». 

Γιάννης Λυμπέρης: «Αυτή τη φορά δεν θα περάσουν» 

«Εδώ, σ’ αυτό τον σπουδαίο τόπο που όλοι αισθανόμαστε ρίγος, ερχόμαστε να πούμε ένα “τέρμα πια”. Μας είπε ο κ. Υφυπουργός ότι δεν μπορεί ο κάθε Δήμαρχος να έρχεται και να ζητάει ένα τμήμα. Αυτός ο Δήμαρχος όμως εκπροσωπεί μια κοινωνία και στην Ευρώπη οι Δήμοι έχουν την ευθύνη και κάνουν πανεπιστήμια. Εμείς κρεμόμαστε από τον κάθε παράγοντα και πέφτουμε θύματα του “μπάρμπα της Κορώνης”. Ως Ηλείοι λέμε: Ως εδώ και μη παρέκει.

Καλούμε τον κ. Υφυπουργό Παιδείας να έρθει εδώ στην Ολυμπία για να δει πού αλλού μπορεί να βρει τόσα μουσεία για τη Μουσειολογία, ή να δει τους αρδευόμενους κάμπους της Ηλείας, ιδανικό πεδίο για τη Γεωπονία, που αν δεν την κατακερμάτιζαν εδώ κι εκεί θα είχε καλύτερη μοίρα. Εμείς απαιτούμε τα τμήματά μας να μείνουν εδώ. Επιτέλους, κάποια κυβέρνηση να κοιτάξει το κεφάλαιο “Ολυμπία” και να το αξιοποιήσει για τη χώρα, όχι για την ίδια την Ολυμπία. 

Γι’ αυτό είμαστε εδώ σήμερα, συμβολικά, για να δείξουμε απ’ αυτό τον ιερό τόπο, στο όνομα του οποίου παίζουν ατομικά και εθνικά συμφέροντα -όπως η Ολυμπία οδός που δεν φτάνει στην Ολυμπία- ότι δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να αποδείξουμε ότι εμπαιζόμαστε. Είμαι αποφασισμένος αυτή τη φορά να αντιδράσουμε όλοι, σύσσωμοι, σφοδρά. Να ανοίξουν τα στόματα οι βουλευτές, οι θεσμικοί φορείς, οι Ηλείοι. Και η αντίδραση, η κραυγή να είναι δυνατή. Αυτή τη φορά δεν θα περάσουν, όποιοι και να είναι».

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Συνέντευξη Τύπου Γεωργιόπουλου, Αντωνακόπουλου, Λυμπέρη στην Αρχαία Ολυμπία : Κοινός αγώνας για παραμονή των πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ηλεία
Συνέντευξη Τύπου Γεωργιόπουλου, Αντωνακόπουλου, Λυμπέρη στην Αρχαία Ολυμπία : Κοινός αγώνας για παραμονή των πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ηλεία
https://1.bp.blogspot.com/-kpMWWNAgRLE/YC6HlaKUeHI/AAAAAAAEhXw/q3GI0sv8Se8Hhx3A4nWfv6W8R2Se4bMFACLcBGAsYHQ/s600/Opera%2B%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%258C%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF_2021-02-18_172714_mail.google.com.png
https://1.bp.blogspot.com/-kpMWWNAgRLE/YC6HlaKUeHI/AAAAAAAEhXw/q3GI0sv8Se8Hhx3A4nWfv6W8R2Se4bMFACLcBGAsYHQ/s72-c/Opera%2B%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%258C%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF_2021-02-18_172714_mail.google.com.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2021/02/blog-post_180.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/02/blog-post_180.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy