-->

Ελληνικό φάρμακο ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία της περιοδοντίτιδας

  Εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα δοκιμής Φάσης 2 στις ΗΠΑ για το πειραματικό φάρμακο ΑΜΥ-101 της εταιρείας "Αμύντας". Σταμ...

 

Εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα δοκιμής Φάσης 2 στις ΗΠΑ για το πειραματικό φάρμακο ΑΜΥ-101 της εταιρείας "Αμύντας". Σταματά τη φλεγμονή και την αιμορραγία των ούλων σε μόλις 3 εβδομάδες. Τι λέει στο iatronet o δημιουργός του, καθηγητής Ι. Λάμπρης. 

Η φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα) ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού και αν δεν αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα, μια από τις κύριες αιτίες απώλειας δοντιών σε ενήλικες. Αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες παγκοσμίως, επηρεάζοντας περίπου το 20-50% του πληθυσμού. Μάλιστα, περίπου 743 εκατομμύρια άνθρωποι (περίπου 11,2% του παγκόσμιου πληθυσμού) επηρεάζονται από μια μορφή περιοδοντίτιδας που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, αρθρίτιδας και επιπλοκών εγκυμοσύνης. 

Ένα καινοτόμο ελληνικό φάρμακο, που στοχεύει στο συμπλήρωμα, αφήνει υποσχέσεις όχι μόνο για αποτελεσματική θεραπεία, αλλά και για αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης της περιοδοντίτιδας. Η τοπική εφαρμογή του σε 39 ασθενείς στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής Φάσης 2, έδειξε πως μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τη φλεγμονή και την αιμορραγία στα ούλα, μέσα σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων. Μάλιστα, η θεραπεία αποδείχτηκε ασφαλής και ανεκτή από τους ασθενείς που την έλαβαν, ενώ τα οφέλη της χορήγησης του φαρμάκου διατηρήθηκαν για τουλάχιστον τρεις μήνες, χωρίς να χρειαστεί κάποιου άλλου είδους μηχανική παρέμβαση. 

"Είμαστε ενθουσιασμένοι με το ισχυρό ‘σήμα’ αποτελεσματικότητας που έδωσε το ΑΜΥ-101 σε αυτούς τους ασθενείς. Το σημαντικό δεν είναι μόνο η αποτελεσματικότητά του σε περιοδοντικές ασθένειες, αλλά ότι μπορεί να σημάνει και την αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισής τους", δήλωσε η Hatice Hasturk, επικεφαλής του Κέντρου Κλινικής και Μεταφραστικής Έρευνας του Ινστιτούτου Forsythτης Μασαχουσέτης στο πλαίσιο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της δοκιμής και εξήγησε: "οι τρέχουσες θεραπείες για την περιοδοντική νόσο περιορίζονται στην αφαίρεση της πέτρας και στη ριζική απόξυση των ριζών, ενώ σε ασθενείς με προχωρημένη νόσο μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική παρέμβαση. 

Οι πληροφορίες που αποκτήθηκαν από αυτή τη μελέτη είναι πολύ σημαντικές, καθώς υποστηρίζει μια πιθανή νέα θεραπευτική προσέγγιση που μπορεί να περιορίζει την περιοδοντική φλεγμονή, προσφέροντας μια περισσότερο αποτελεσματική θεραπεία της περιοδοντικής νόσου". Η κλινική δοκιμή έγινε σε συνδυασμό με placebo (εικονικό) φάρμακο. Στη μια πλευρά της οδοντοστοιχίας των ασθενών εφαρμόστηκε το AMY-101, τοπικά στους προσβεβλημένους ιστούς των ούλων και στην άλλη το εικονικό. Η εφαρμογή έγινε μια φορά την εβδομάδα, επί τρεις εβδομάδες.
Μέσω του συμπληρώματος 

Το ΑΜΥ-101 που αναπτύσσει η ελληνική εταιρία "Amyndas Pharmaceuticals" είναι ένα πειραματικό φάρμακο που στοχεύει στο συμπλήρωμα, έναν σημαντικό μηχανισμό φυσικής ανοσίας του οργανισμού, και συγκεκριμένα στην κεντρική πρωτεϊνη του συμπληρώματος C3. Το συμπλήρωμα έχει αποδειχθεί ότι εμπλέκεται στη περιοδοντική νόσο. Σε προκλινικές μελέτες που έγιναν σε πιθήκους έχει φανεί ότι η ενεργοποίηση του C3 τροφοδοτεί τη φλεγμονή των ούλων, οδηγώντας σε καταστροφή των οστών που υποστηρίζουν τα δόντια. Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι ένα συνθετικό κυκλικό πεπτίδιο που έχει σχεδιαστεί για να αναστέλλει αυτή την υπεραντίδραση. 

Η τοπική χορήγηση έχει αποδειχθεί ότι αναστρέφει την προϋπάρχουσα φυσικώς εμφανιζόμενη περιοδοντική φλεγμονή σε πιθήκους(https: //pubmed.ncbi.nlm.nih. gov / 26728318 /). "Αυτά τα κορυφαία αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής δείχνουν τώρα ότι το AMY-101 μπορεί πράγματι να περιορίσει την περιοδοντική φλεγμονή σε ανθρώπους και προσδοκούμε ότι έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει στο μέλλον ένα νέο πρότυπο αντιμετώπισης και θεραπείας της νόσου, εξαλείφοντας ενδεχομένως την ανάγκη για επαναλαμβανόμενες επεμβατικές περιοδοντικές θεραπείες", δήλωσε στο iatronet ο διακεκριμένος ελληνοαμερικανός καθηγητής ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Ιωάννης Λάμπρης (φωτογραφία πάνω), εφευρέτης του AMY-101, ιδρυτής της Amyndas, και ένας από τους κορυφαίους ερευνητές του συμπληρώματος σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η πρωτεϊνη C3 παίζει έναν κομβικό ρόλο στην περιοδοντική νόσο. 

Επιδρά αφενός στο μικροβίωμα των ούλων απορρυθμίζοντάς το μέσω της ανεξέλεγκτης φλεγμονής και αφετέρου «πυροδοτεί» μηχανισμούς που επιταχύνουν την καταστροφή του οστού που στηρίζει τα δόντια. Τα κλινικά ευρήματα της αναστολής του C3 επιβεβαιώνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο τις προγενέστερες μελέτες σε πιθήκους» συμπλήρωσε ο δρ Δημήτρης Μαστέλλος, Διευθυντής Ερευνών στον "Δημόκριτο" και συνεργάτης της ομάδας του δρ Λάμπρη. "Ανυπομονούμε να συζητήσουμε αυτά τα αποτελέσματα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA)και άλλους ρυθμιστικούς οργανισμούς, ώστε να σχεδιάσουμε την καλύτερη πορεία προς τα εμπρός, μέσω μιας πολυκεντρικής δοκιμής φάσης 3 του AMY-101. 

Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από περιοδοντική νόσο και ελπίζουμε να μπορούμε να παρέχουμε μια καλύτερη θεραπευτική επιλογή", δήλωσε από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος της "Αμύντας", δρ Δέσποινα Γιαγκοπούλου. 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ελληνικό φάρμακο ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία της περιοδοντίτιδας
Ελληνικό φάρμακο ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία της περιοδοντίτιδας
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh_s7G7QxIcijTbc_fJPQBCcnNZBBHW9ZtU1F664VNKvELj_9wKJEXsoGKZ8uCu9Wt0p9omzQ2X_1DiWU7GorjFe2NCK3zphLJMBLLLzMDDLG3eoOJM2rfWKlrpGbOEhFNY2pIu2UndliI/s600/dentists4_660.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh_s7G7QxIcijTbc_fJPQBCcnNZBBHW9ZtU1F664VNKvELj_9wKJEXsoGKZ8uCu9Wt0p9omzQ2X_1DiWU7GorjFe2NCK3zphLJMBLLLzMDDLG3eoOJM2rfWKlrpGbOEhFNY2pIu2UndliI/s72-c/dentists4_660.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2021/03/blog-post_851.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/03/blog-post_851.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy