Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ: Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους αγωνιστές της πόλης της 3ης Απριλίου 1821 [φωτογραφίες]

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: “Η πόλης μας έχει Ιστορία!”   “Έχουμε εκκρεμότητα απέναντι στην Ιστορία αυτή τη μέρα να τη θεσμοθετήσουμε ως ...

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: “Η πόλης μας έχει Ιστορία!” 

“Έχουμε εκκρεμότητα απέναντι στην Ιστορία αυτή τη μέρα να τη θεσμοθετήσουμε ως ημέρα μνήμης και τιμής. Και θα το κάνουμε!... Δεν δικαιούμαστε να ξεχνάμε την ιστορία μας, να απαξιώνουμε τους αγώνες του παρελθόντος...Έχει ο Πύργος ιστορία, απλά η σκόνη της λήθης την έχει ξεχάσει”. Μ’ αυτά τα λόγια του δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, ο Δήμος Πύργου έκανε για πρώτη φορά μια μεγάλη αρχή: να τιμήσει τους ήρωες και αγωνιστές της 3η Απριλίου του 1821 με απώτερο στόχο να θεσμοθετηθεί η 3η Απριλίου ως ημέρα μνήμης και τιμής και η Μάχη του Πύργου να πάρει τη θέση που της αξίζει στην Ιστορία. 

Με μια λιτή και σεμνή τελετή, τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, ο Δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού απέτισαν φόρο τιμής στους εκατοντάδες αγωνιστές και ήρωες της πόλης με αφορμή και την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Μάχη του Πύργου στις 3 Απριλίου 1821. Από νωρίς το απόγευμα, η εικόνα της πλατείας πρόδιδε ότι κάτι ξεχωριστό θα συμβεί. Σημαίες και λάβαρα στόλιζαν το δημαρχείο, και ολιγομελείς ομάδες λαογραφικών-πολιτιστικών και ιστορικών συλλόγων έκαναν την εμφάνισή τους. 

Όλοι ντυμένοι με τις εντυπωσιακές παραδοσιακές στολές του τόπου μας και οι άντρες κρατούσαν με τιμή τα όπλα που πολλά από αυτά ήταν αυθεντικά και προέρχονταν από εκείνη την εποχή. Το “Λυκείο Ελληνίδων Πύργου” και οι σύλλογοι της πόλης "Ηλείων Παράδοσις”, “Αρχαία Λέτρινα”, “Ηλείων ΕΣΘΗΤΑ;”, “Σύλλογος Φίλων Ιστορίας Χαράλαμπος Βιλαέτης”, “Φάρος Κατακόλου” καθώς αντιπροσωπεία του Σκοπευτικού Συλλόγου της Πάτρας “έντυσαν” με τις πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις το χώρο της πλατείας μπροστά στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.
Στις 7 μ.μ. ακριβώς τα παιδιά της Φιλαρμονικής Πύργου έδωσαν το ρυθμό με τα τύμπανά τους και ηγήθηκαν της παρέλασης όλων των Συλλόγων προς το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ.Γερμανού συνοδευόμενου από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης Αθάνασιο Μπαχό. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Πύργου και τους Συλλόγους, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χαιρετισμούς και ομιλίες έμπροσθεν του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου. 

Η Ιστορία του Πύργου είναι παρούσα 

Το λόγο πήρε πρώτος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός ο οποίος συνεχάρη τον δήμαρχο Πύργου για την πρωτοβουλία του και τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Αναφερόμενος στην εποικοδομητική τιμή του παρελθόντος μας ανέφερε πως “οι πρόγονοί μας έβαλαν την ελευθερία της πατρίδος πάνω απ’ όλα και από τις ίδιες τους τις ζωές” και υπογράμμισε την μεγάλη αξία της μνήμης στους αγώνες εκείνης της εποχής. Αμέσως μετά στο βήμα ανέβηκε ο δήμαρχος Πύργου ο οποίος υπογράμμισε ότι η πρώτη αξία το 1821 ήταν η πίστη όλων στον Χριστό καθώς το ομόθρησκο και η Πίστη των Ελλήνων ήταν τα ιδανικά που κράτησαν ζωντανή τη φλόγα της ελευθερίας στους αγωνιστές. 

Αναφερόμενος στη Μάχη του Πύργου στις 3 Απριλίου 1821 τόνισε ότι “ήταν η πρώτη μάχη που συστάθηκε μετά την κήρυξη της Επανάστασης του 1821. Πολέμησαν εκατοντάδες αγωνιστές. Χάθηκαν πολλές ψυχές στον Πύργο, όμως σηκώθηκε μια μεγάλη σημαία, ότι η περιοχή μας είναι παρούσα στον Αγώνα. Ο Πύργος με τα χωριά του απέδειξε ότι έχει δυνάμεις να αντισταθεί. Και έχουμε εκκρεμότητα απέναντι στην Ιστορία. Αυτή την ημέρα να τη θεσμοθετήσουμε ως ημέρα μνήμης και τιμής. Και θα το κάνουμε! Θα πάρει μόνιμη υπόσταση η 3η Απριλίου. Έχει ο Πύργος ιστορία, απλά η σκόνη της λήθης την έχει ξεχάσει. Και κάποιοι δεν “ξεσκόνισαν” ποτέ αυτές τις σελίδες της ιστορίας της πόλης μας. Όλοι μαζί θα το κάνουμε αυτό. Δεν δικαιούμαστε να ξεχνάμε την ιστορία μας, να απαξιώνουμε τους αγώνες του παρελθόντος. 

Είναι προσβολή να μην τιμούμε αυτούς που έχουν γίνει θεμέλιο για να είμαστε εμείς σήμερα τόσο ψηλά. Γιατί η Ελλάδα είναι ψηλά, με όλα τα προβλήματα που έχει. Είμαστε ψηλά στον Πολιτισμό, στις άυλες αξίες...Η εκδήλωση με ευκαιρία τα 200 χρόνια θα μονιμοποιηθεί σαν μια εκδήλωση με μεγαλύτερη διάσταση και διάρκεια. Μια εκδήλωση που θα καταγραφεί να έχει μόνιμη υπόσταση στο καταστατικό λειτουργίας του Δήμου και της περιοχής. Θα το ζητήσουμε και από το Υπουργείο Εσωτερικών να καταγραφεί αυτή η μέρα και θα διαμορφώσουμε τους όρους στις σελίδες της Ιστορίας να πάρουμε τη διάσταση που μας αξίζει. Είναι ευθύνη μας!”
Για την θεσμοθέτηση της ημέρας μίλησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Χάρης Μικελόπουλος τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Ο Οργανισμός Πολιτισμού οφείλει και πρέπει να είναι ο θεματοφύλακας της Ιστορίας και της Παράδοσης του τόπου μας. Γι’ αυτό σήμερα αναφερόμαστε σε αυτό το γεγονός, γι’ αυτό σήμερα είμαστε συγκεντρωμένοι εδώ, παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε για να τιμήσουμε τους αγωνιστές του Πύργου. Για να θεσμοθετήσουμε και επίσημα την 3η Απριλίου ως ημέρα τιμής και μνήμης για ολόκληρη την πόλη. 

Στη γη που πατούμε, πριν 200 χρόνια κάποιοι αγωνίστηκαν με σθένος και ψυχή και πολλοί έδωσαν το αίμα τους. Σ’ αυτή τη γη πατούμε κι εμείς σήμερα. Σ’ αυτή την πόλη που κάποιοι πολέμησαν ηρωικά για την ελευθερία της”. Αμέσως μετά ακολούθησε ένας σύντομος χαιρετισμός από τον ειδικό συνεργάτη του Δήμου Πύργου σε θέματα Ιστορίας του 1821 και πρόεδρο του “Συλλόγου Φίλων Ιστορίας Χαράλαμπος Βιλαέτης”, Θεόδωρο Λάμπρο για να δώσει το λόγο στον καθητηγή-φιλόλογο και ιστορικό ερευνητή Γεώργιο Κουρκούτα.
Ο κ. Κουρκούτας αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της ημέρας για να καταλήξει υπογραμμίζοντας πως “Η 3η Απριλίου 1821 ήταν ημερομηνία σταθμός για την ιστορία της πόλης αυτής αλλά και την πορεία της Ελληνικής Επαναστάσεως. Σήμερα που έχουμε βρει τις πηγές και έχουμε αξιόλογες έρευνες και εργασίες για το ιστορικό μας παρελθόν να προχωρήσουμε μπροστά τιμώντας την ιστορία, του ηρωικούς προγόνους μας και την προσφορά μας. Και η σημερινή εορταστική εκδήλωση ας γίνει η αφετηρία προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν το χρωστάμε μόνο στα παλληκάρια που τέτοια μέρα πριν 200 έτη πολέμησαν ηρωικά και άλλα έπεσαν άλλα αιχμαλωτίστηκαν αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό. Στο παρόν και το μέλλον του Πύργου και της Ηλείας μας”.

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ: Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους αγωνιστές της πόλης της 3ης Απριλίου 1821 [φωτογραφίες]
ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ: Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους αγωνιστές της πόλης της 3ης Απριλίου 1821 [φωτογραφίες]
https://1.bp.blogspot.com/-fE-0FQJ9Ep8/YGmdlwjPYBI/AAAAAAAElbc/SKKqJGMRjeom6KwBD2fftpT_d7Vz9AKBACLcBGAsYHQ/s600/Opera%2B%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%258C%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF_2021-04-04_140342_mail.google.com.png
https://1.bp.blogspot.com/-fE-0FQJ9Ep8/YGmdlwjPYBI/AAAAAAAElbc/SKKqJGMRjeom6KwBD2fftpT_d7Vz9AKBACLcBGAsYHQ/s72-c/Opera%2B%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%258C%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF_2021-04-04_140342_mail.google.com.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2021/04/3-1821_4.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/04/3-1821_4.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy