Για να ξαναθυμηθούν οι παλιοί, να μαθαίνουν οι νέοι Του Γιώργου Φάκου Με αφορμή τα όσα συνέβησαν με τις Πανεπιστημιακές Σχολές στην Ηλ...
Για να ξαναθυμηθούν οι παλιοί, να μαθαίνουν οι νέοι
Να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα: Το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι στις βασικές υποδομές κάθε νομού για την τουριστική και όχι μόνο αναβάθμισή του συμπεριλαμβάνεται το αεροδρόμιο, το καλό σιδηροδρομικό δίκτυο, οι οδικοί άξονες κ.λ.π.
Το δεύτερο είναι ότι η διακοπή της λειτουργίας του αεροδρομίου της Ανδραβίδας ως πολιτικού, συνέβη στα μέσα της 10ετίας του '80, όταν με απόφασή του ο αείμνηστος Μένιος Κουτσόγιωργας το μετέφερε στον Αραξο. Αυτή η απόφαση δεν προκάλεσε αντιδράσεις από τους τοπικούς παράγοντες διότι δεν είχαν την διορατικότητα να αισθανθούν τον σημαντικό του ρόλο, αλλά και γιατί με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και κυρίως μ' έναν παντοδύναμο Κουτσόγιωργα ποιος τολμούσε από την Ηλεία να... σηκώσει το ανάστημά του;
Μέχρι τον Ιανουάριο του 1999 το θέμα βρισκόταν σε τέλμα. Οι αγωνιώδεις εκκλήσεις της τότε νομαρχιακής αυτοδιοίκησης προσέκρουαν σε έγγραφα, όπως αυτό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας [ΥΠΑ] στις 6 Φεβρουαρίου 1996 με το οποίο αναρωτιόταν για την αναγκαιότητα του έργου ή αυτό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας [ΓΕΑ] στις 7 Μαρτίου 1996 το οποίο ανέφερε πώς ήταν αντίθετο στην ανάπτυξη του πολιτικού αεροδρομίου στην Ανδραβίδα.
Στις 14 Ιανουαρίου 2000, μετά την διαπίστωση ότι το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας δεν είχε συμπεριληφθεί σε σχετικό πίνακα προγραμματισμού της ΥΠΑ, ξεκίνησε από τον τότε νομάρχη Τάκη Δημητρουλόπουλο έντονη διαμαρτυρία με τη συμμετοχή φορέων της Ηλείας.
Στις 19 Ιανουαρίου 2000 ο τότε υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Ιανουάριο του 2001 θα υπάρξει οριστική ένδειξη για την πορεία του έργου [μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας].
Στις 9 Φεβρουαρίου 2001 ο Τάκης Δημητρουλόπουλος κάνει συμβολική κατάληψη του δρόμου έξω από το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας έχοντας στο πλευρό του 2.000 αγανακτισμένους πολίτες. Η κίνηση θορύβησε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Περισσότερο θορυβήθηκαν οι Αχαιοί που στο πόσωπο του Δημητρουλόπουλου έβλεπαν τον πιο σκληρό αντίπαλό τους, αφού η βλέψη τους ήταν να υπάρχει μόνο το αεροδρόμιο του Αράξου για να εξυπηρετεί όλη την Δυτική Ελλάδα. Χαρακτηριστικά είναι τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Αχαίας.
Στις 15 Απριλίου 2004 έγγραφο του υπουργείου Μεταφορών αναφέρει ότι έχουν εγκριθεί από την ΥΠΑ [εννοεί τις απαραίτητες μελέτες] και εντός 10ημέρου θα διαβιβαστούν στο ΥΠΕΧΩΔΕ για δημοπράτηση και υλοποίηση από την ΕΥΔΕ Αεροδρομίων Νοτίου Ελλάδας. Φαίνεται πεντακάαθαρα ότι το 2004 τα πάντα ήταν έτοιμα για να δημοπρατηθεί το αεροδρόμιο... αλλά τίποτα δεν έγινε.
Τον Ιούνιο του 2007 ο τότε υπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης, επισκέπτεται το αεροδρόμιο Ανδραβίδας κι εξαγγέλει την... δημοπράτησή του!
Αναφέρει συγκεκριμένα:
"Υλοποιούμε ένα μεγαλόπνοο σχεδιασμό για την αναβάθμιση όλων των αεροδρομίων της χώρας, ύψους 800 εκατ. ευρώ. Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει κόμβος για τις αεροπορικές μεταφορές στην ευρύτερη περιοχή της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης. Σε αυτό τον σχεδιασμό εντάσσεται και η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Ανδραβίδας και η μετατροπή του από πολεμικό και σε πολιτικό. Ετσι θα δοθεί μεγάλη οικονομική και εμπορική ανάπτυξη στη περιοχή αλλά κυρίως τουριστική διότι η Ηλεία διαθέτει φυσικό και ιστορικό πλούτο. Μοναδικό θα έλεγα στη χώρα μας.
Ο σχεδιασμός αυτός υλοποιείται από σήμερα, υπάρχει μελέτη για τις κτηριακές εγκαταστάσεις και είμαι βέβαιος ότι μέσα στο φθινόπωρο θα έχει δημοπρατηθεί ο χώρος και το έργο. [...]
Επιβεβαιώνεται με άλλα λόγια ότι η σημερινή κυβέρνηση δείχνει έμπρακτα ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της περιφέρειας. [...]
Και είμαι βέβαιος ότι αρχές του χρόνου θα υπάρχει το πρώτο εργοτάξιο, έτσι ώστε σε δύο χρόνια από σήμερα να λειτουργήσει ο καινούργιος αεροσταθμός με τον περιβάλλοντα χώρο, με τις καινούργιες εγκαταστάσεις που θα ελέγχουν και θα εποπτεύουν την κυκλοφορία στον εναέριο χώρο και με την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. [...]".
Η παραπάνω δήλωση γίνεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου, τα τοπικά στελέχη της Ηλείας πανηγυρίζουν... αλλά πολιτικό αεροδρόμιο ποτέ δεν έγινε!
Να θυμίσουμε κάτι πολύ σημαντικό: Από το κλειστό στάδιο Πύργου στις 17 Ιανουαρίου 2004, ο Κώστας Καραμανλής [πρωθυπουργός] δεσμεύτηκε για λειτουργία πολιτικού αεροδρομίου με τους οπαδούς αλλαλάζων!!!
Και το "παραμύθι" συνεχίζεται, μόνο που δεν έχει ευτυχισμένο τέλος...