Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Πανεπιστημιακά τμήματα Ηλείας: Οριστικά τέλος!

Την σύμφωνη γνώμη της εξέφρασε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος του Υπουργείου Παιδείας που ...

Την σύμφωνη γνώμη της εξέφρασε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος του Υπουργείου Παιδείας που αποτελεί την ταφόπλακα για τις σχολές της Ηλείας, κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης Η έγκρισή του πέρασε κατά πλειοψηφία αφού τρείς καθηγητές ανάμεσα στους οποίους και η πρόεδρος του τμήματος Μουσειολογίας του Πύργου Αναστασία Ζαφειροπούλου-Μακρυγέννη διαφώνησαν με το σχέδιο αυτό. 

Με βάση λοιπόν τα όσα προβλέπει το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το Τμήμα Μουσειολογίας με έδρα τον Πύργο συγχωνεύεται με το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών με έδρα την Πάτρα. 

Επίσης τα Τμήματα Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα, Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής με έδρα το Μεσολόγγι και Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών συγχωνεύονται σε Τμήμα Γεωπονίας που ιδρύεται με έδρα το Μεσολόγγι.

 Παράλληλα προβλέπει ότι τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Γεωπονίας με έδρα την Αμαλιάδα του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής και του Τμήματος Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής με έδρα το Μεσολόγγι πηγαίνουν στο Τμήμα Γεωπονίας με έδρα το Μεσολόγγι καθώς και ότι τα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος Μουσειολογίας εντάσσονται στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών. 

Από το 2022 φεύγουν οι φοιτητές 

Το προσχέδιο αυτό του Προεδρικού Διατάγματος που έχει πάρει τον δρόμο της επιστροφής για το Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου μετά από μία σειρά διαδικασιών που θα διαρκέσουν περίπου εφτά μήνες να γίνει νόμος του κράτους, παίρνει ουσιαστικά και τους φοιτητές από την Ηλεία. “Από την ώρα που το Προεδρικό Διάταγμα θα γίνει νόμος οι φοιτητές θα πρέπει από την 1η Σεπτεμβρίου του 2022 να πάνε σε Πάτρα και Μεσολόγγι να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Εμείς σήμερα συζητήσαμε για το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που έστειλε το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο θα πάρει εφτά περίπου μήνες για να γίνει νόμος του κράτους”, τόνισε μιλώντας στην Εφημερίδα “Πατρίς” ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας 

Η πρόεδρος του Τμήματος Μουσειολογίας αναφερόμενη στο θέμα αυτό τόνισε ότι: “Κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Σύγκλητο του συγκεκριμένου θέματος έγιναν κάποιες αλλαγές σε ορισμένα σημεία της διατύπωση του προεδρικού διατάγματος και εγκρίθηκε κατά πλειοψοφία. Μειοψήφησαν μαζί με εμένα άλλοι δύο συνάδελφοι. Εγώ εξαρχής έχω διαφωνήσει με την ενσωμάτωση του τμήματος με το Αρχαιολογικό-Ιστορικό και εμμένω σε αυτή την άποψή μου”, κατέληξε η κ Ζαφειροπούλου-Μακριγέννη. 

Ασάφειες και ερωτηματικά…. 

Η διατύπωση ορισμένων άρθρων του προεδρικού δημιουργούν προβληματισμό όσον αφορά του τι ακριβώς θα συμβεί σε σχέση με την μεταφορά των σχολών αφού σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζει κεκτημένα θεσμικά πλαίσια που ισχύουν σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Ειδικότερα στο άρθρο 6 που αφορά την μετονομασία τμήματος και την μεταβολή έδρας αναφέρεται ότι: “Οι κατωτέρω αλλαγές είναι δυνατόν να υλοποιηθούν με υπουργική απόφαση σύμφωνα με τις διατάξεις τη κείμενης σχετικής νομοθεσίας (άρθρο 10 του ν. 4485/17)”. Δηλαδή μεταφέρει την αρμοδιότητα για την αλλαγή της έδρας και τη μεταφορά της στο Υπουργείο. 

Θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση, αφού χωρίς αυτή δεν μπορούν να γίνουν οι αλλαγές αυτές με βάση το άρθρο 6. Οι συγχωνεύσεις των τμημάτων δεν χρειάζονται, σύμφωνα με την σαφή διατύπωση που υπάρχει στο προεδρικό διάταγμα, υπουργικές αποφάσεις. Οπότε για να φύγει το Ιστορίας Αρχαιολογίας από το Μεσολόγγι μετά την συγχώνευση με το Τμήμα Μουσειολογίας θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση. Το ίδιο ισχύει και για το τμήμα του Αιγίου. Κάτι που κανείς δεν θεωρεί δεδομένο ότι θα συμβεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κλείσουν τα δύο της Ηλείας. 

Παράλληλα στις μεταβατικές διατάξεις στην παράγραφο 13 αναφέρεται το εξής: «Φοιτητές των Τμημάτων Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, Μουσειολογίας στον Πύργο, Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο και Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο που η μόνιμη κατοικία αυτών και των γονέων τους βρίσκεται στις εν λόγω περιοχές αντίστοιχα θα στεγαστούν κατά προτεραιότητα στην φοιτητική εστία ή σε μισθωμένες κλίνες του ιδρύματος”. 

Με αυτή την παράγραφο ουσιαστικά αγγίξει το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας των Φοιτητικών Εστιών, κάτι που έως σήμερα δεν έχει συμβεί ποτέ. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πίσω από αυτή την παράγραφο κρύβεται η προσπάθεια του Υπουργείου να κάμψει της αντιδράσεις των ντόπιων φοιτητών για τις αλλαγές αυτές και να περιορίσει και τις αντιδράσεις της κοινωνίας στο σχέδιο αυτό. Είναι γεγονός πως με αυτό το προεδρικό διάταγμα δημιουργούνται δύο νέες σχολές με τμήματα σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι που έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα. 

Επίσης απορία άξιον είναι το γεγονός γιατί τους φοιτητές που εισήχθησαν τελευταίοι στα δύο τμήματα δεν τους αφήνουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στις υπάρχουσες στην Ηλεία. Το 2013 με το σχέδιο Αθήνα όπου έκλεισε το Τμήμα ΜΜΕ και Πληροφορικής αυτοί που είχαν εισαχθεί τελευταίοι τελείωσαν τις σπουδές τους στο Πύργο, όπου η σχολή παρέμεινε σε λειτουργία χωρίς να δέχεται νέους φοιτητές έως το 2018. 

www.patrisnews.com

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Πανεπιστημιακά τμήματα Ηλείας: Οριστικά τέλος!
Πανεπιστημιακά τμήματα Ηλείας: Οριστικά τέλος!
https://1.bp.blogspot.com/-Broz81FB8VA/YQQqGoTLjuI/AAAAAAAExLI/J-L8mw9yQnEPMrc9lSweugIECJjRG2ldQCLcBGAsYHQ/s600/TEI.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-Broz81FB8VA/YQQqGoTLjuI/AAAAAAAExLI/J-L8mw9yQnEPMrc9lSweugIECJjRG2ldQCLcBGAsYHQ/s72-c/TEI.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2021/07/blog-post_634.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/07/blog-post_634.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy