Ερμού 16, Αμαλιάδα, Τηλέφωνο: 26220 27473

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Επιτακτική η ανάγκη επίσπευσης αντιπλημμυρικών έργων σε Αλφειό – Πηνειό

Κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή επισημαίνοντας το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές...

Κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για τον Υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή επισημαίνοντας το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές στην Ηλεία μετά τις πυρκαγιές. 

Την ανάγκη της δημοπράτησης μελετών και της άμεσης κατασκευής των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων που αφορούν στα Φράγματα Αλφειού και Πηνειού, τονίζει ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή για τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. 

Ο κ. Νικολακόπουλος επισημαίνει την σπουδαιότητα που έχουν πλέον αυτά τα έργα πολύ περισσότερο τώρα μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές, με σκοπό να προληφθούν δύσκολες καταστάσεις για τους κατοίκους των πυρόπληκτων και όχι μόνο περιοχών την περίοδο του χειμώνα. Ο βουλευτής της ΝΔ υπενθυμίζει την ύπαρξη μελετών για την οριοθέτηση του ποταμού Αλφειού από το Φράγμα του Φλόκα μέχρι τις εκβολές του, την οριοθέτηση επίσης του ποταμού Νέδα ανάντη των εκβολών του, ενώ θέτει και το ζήτημα ενός ολοκληρωμένου έργου εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης του Φράγματος Αλφειού. 

Αναφέρεται ακόμη και στις μελέτες συμπληρωματικών έργων για το Φράγμα Πηνειού όπως και σε εκείνες που έχουν σχέση με την μεγάλη παρέμβαση για την ύδρευση και άρδευση του τέως Δήμου Ωλένης. 

Αναλυτικά η ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Νικολακόπουλος έχει ως εξής : «Εν όψει της χειμερινής περιόδου και με δεδομένο ότι ο νομός Ηλείας επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021, αναδεικνύεται ως επιτακτική ανάγκη πλέον να προχωρήσει η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, για την προστασία των πληττόμενων και όχι μόνο περιοχών από πλημμυρικά φαινόμενα. Πάγια αιτήματα για το Νομό Ηλείας είναι οι αναγκαίες παρεμβάσεις τόσο στο φράγμα Πηνειού όσο και στο φράγμα του Αλφειού, τα οποία είναι έργα ζωτικής σημασίας για τη βόρεια και τη νότια Ηλεία αντίστοιχα και χρίζουν ουσιαστικών έργων συντήρησης και προστασίας, προκειμένου να επιτευχθεί η ασφαλής λειτουργία τους και ο ρόλος για τον οποίο έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν στο Νομό.

 ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΠΗΝΕΙΟΥ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ τ. ΔΗΜΟ ΩΛΕΝΗΣ 

Είναι γνωστό ότι στον προγραμματισμό του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών έχει ενταχθεί η προκήρυξη της μελέτης με τίτλο: «Μελέτες συμπληρωματικών έργων φράγματος Πηνειού για ανακαίνιση προσβασιμότητα ασφάλιση και ανάδειξή του και μελέτες έργων ταμίευσης άρδευσης και ύδρευσης τ. Δήμου Ωλένης Ηλείας», με προεκτιμώμενη αμοιβή 8.750.000,00€, και εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η αρχική εκτίμηση ήταν ότι η δημοπράτηση θα γινόταν το Β’ τρίμηνο του 2021. 

Η εν λόγω μελέτη περιλαμβάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις για την προστασία και ενίσχυση του φράγματος, βελτίωση λειτουργίας και συντήρησης των υπαρχόντων δικτύων του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων, αλλά και κατασκευή νέων αρδευτικών δικτύων στην περιοχή της Μανωλάδας, καθώς και νέα έργα άρδευσης και ύδρευσης του τ. Δήμου Ωλένης. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη μελέτη και για ένα έργο που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία, ανάδειξη και αποτελεσματική λειτουργία του συγκεκριμένου φράγματος, με την μεγαλύτερη αποκόμιση οφελών για την περιοχή, σε συνδυασμό δε και με το έργο της ολοκλήρωσης των τουριστικών υποδομών στην τεχνητή λίμνη του φράγματος Πηνειού, έργο συνολικού προϋπολογισμού 661.900 ευρώ που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο διακρατικού προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTEREG Ελλάδας – Ιταλίας και θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. 

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΑΛΦΕΙΟ ΚΑΙ ΦΡΑΓΜΑ ΦΛΟΚΑ… 

Στον αντίποδα και εν προκειμένω στη νότια Ηλεία, βρίσκεται το φράγμα του Αλφειού, στην περιοχή Φλόκα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Αρχικά κατασκευάστηκε σαν ταμιευτήρας νερού για την άρδευση της περιοχής αλλά, από το 2010 λειτουργεί και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ με δύο υδροστροβίλους. Το φράγμα αποτελεί φυσικό εμπόδιο για φερτά υλικά, ενώ αρδεύει μεγάλες αγροτικές εκτάσεις. Στην περιοχή έχουν σημειωθεί αλλοιώσεις από διάφορες παρεμβάσεις και με δεδομένο ότι δεν έχει γίνει οριοθέτηση της κοίτης του ποταμού Αλφειού, κάθε χρόνο κατά τους χειμερινούς μήνες παρατηρούνται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία αναμένεται να ενταθούν κατά την προσεχή χειμερινή περίοδο εξαιτίας των επιπτώσεων από τις καταστροφικές πυρκαγιές. 

Ήδη έχουν εγκριθεί σε πρώτη φάση δύο μελέτες: «Μελέτη αντιπλημμυρικών έργων και οριοθέτηση ποταμού Αλφειού Π.Ε. Ηλείας από το φράγμα Φλόκα έως τις εκβολές του», προϋπολογισμού 800.000 ευρώ και «Μελέτη αντιπλημμυρικών έργων και οριοθέτηση ποταμού Νέδα Π.Ε. Ηλείας σε μήκος 7,00 χλμ. ανάντη των εκβολών αυτού», προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, και αναμένεται να ακολουθηθεί η διαδικασία ένταξης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και με την ολοκλήρωση της μελέτης προβλέπεται να ενταχθεί ως έργο στην προγραμματική περίοδο 2021-2027 για να προχωρήσει η υλοποίησή του. Με βάση και τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, η κατασκευή ενός ολοκληρωμένου έργου, εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης του φράγματος Αλφειού, σε συνδυασμό με στοχευμένα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και τη διευθέτηση της κοίτης του ποταμού, λαμβάνοντας ως παράμετρο και τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, είναι πιο αναγκαία από ποτέ». 

ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ 

Καταλήγει στην αναφορά του ο Ηλείος βουλευτής με το ερώτημα νέων παρεμβάσεων για αντιπλημμυρικά έργα από νέα προβλήματα που δημιούργησαν οι φωτιές . 

Συγκεκριμένα : 

«-Θα προχωρήσει εντός του τρέχοντος έτους η δημοπράτηση της μελέτης: «Μελέτες συμπληρωματικών έργων φράγματος Πηνειού για ανακαίνιση προσβασιμότητα ασφάλιση και ανάδειξή του και μελέτες έργων ταμίευσης άρδευσης και ύδρευσης τ. Δήμου Ωλένης Ηλείας»; 

-Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι μελέτες αντιπλημμυρικών έργων και οριοθέτησης που αφορούν στο φράγμα του Αλφειού ; Έχει εξασφαλιστεί η ένταξή τους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων; -Έχουν δρομολογηθεί άλλες παρεμβάσεις στην Ηλεία, σε επίπεδο αντιπλημμυρικών έργων, για να αντιμετωπιστούν τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές;»

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΟΡΕΣ Αγροτικά ΑΘΛΗΤΙΑΤΡΙΚΗ Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Ανθολογία Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Ασκηση Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ ΒΙΒΛΙΑ βιβλία/περιοδικά ΓΛΥΚΑ ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΤΕΙΛ/ΠΟΤΑ ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Μουσική Μυθολογία Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολεμικές Τέχνες Πολιτική Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΑΡΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ανδρέας Νικολακόπουλος: Επιτακτική η ανάγκη επίσπευσης αντιπλημμυρικών έργων σε Αλφειό – Πηνειό
Ανδρέας Νικολακόπουλος: Επιτακτική η ανάγκη επίσπευσης αντιπλημμυρικών έργων σε Αλφειό – Πηνειό
https://1.bp.blogspot.com/-SN5ana9ne5Q/YSUTvKnaBqI/AAAAAAAEzP0/bMHRz8kapsoN2Hndv9oErpGqZ8Y5ZeAnwCLcBGAsYHQ/s600/Opera%2B%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%258C%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF_2021-08-24_183942_mail.google.com.png
https://1.bp.blogspot.com/-SN5ana9ne5Q/YSUTvKnaBqI/AAAAAAAEzP0/bMHRz8kapsoN2Hndv9oErpGqZ8Y5ZeAnwCLcBGAsYHQ/s72-c/Opera%2B%25CE%25A3%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25B3%25CE%25BC%25CE%25B9%25CF%258C%25CF%2584%25CF%2585%25CF%2580%25CE%25BF_2021-08-24_183942_mail.google.com.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2021/08/blog-post_886.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/08/blog-post_886.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy