-->

Στην πόρτα της Πάτρας πάει το τρένο, σε δημοπράτηση το έργο Αίγιο-Ρίο

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τα ρεπορτάζ του ypodomes.com η ΕΡΓΟΣΕ έβγαλε σε δημοπράτηση τα έργα που φέρνουν στην πόρτα της Πάτρας το σύγχρονο τ...

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τα ρεπορτάζ του ypodomes.com η ΕΡΓΟΣΕ έβγαλε σε δημοπράτηση τα έργα που φέρνουν στην πόρτα της Πάτρας το σύγχρονο τρένο. Πρόκειται για την ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Κιάτο-Αίγιο και το έργο που ολοκληρώνει και θέτει σε λειτουργία τη γραμμή Αίγιο-Ρίο. 

Τα δύο έργα ουσιαστικά θα μεταμορφώσουν τις σιδηροδρομικές μεταφορές στην Πελοπόννησο και θα συνδέσουν ξανά την Πάτρα (μέχρι να υλοποιηθεί και το τελευταίο τμήμα Ρίο-Νέος Λιμένας Πάτρας) με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο. Τα δύο έργα συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Για τα δύο έργα λόγω του χρόνου αποπεράτωσης τους θα χρειαστεί χρηματοδότηση και από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 για να ολοκληρωθούν ως “έργα-γέφυρες”. 

Η ηλεκτροκίνηση στο Κιάτο-Αίγιο 

Στη διπλή γραμμή Κιάτο-Αίγιο που είναι σε λειτουργία από το καλοκαίρι του 2020, θα εγκατασταθεί ηλεκτροκίνηση αλλά και αντιθορυβικά πετάσματα. Πρόκειται για επαναδημοπράτηση του έργου μιας και ο προηγούμενος διαγωνισμός ακυρώθηκε λόγω προβλημάτων των συμμετεχόντων. Το κόστος του έργου με τον ΦΠΑ είναι 83,97 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 67,72 εκατ. ευρώ). 

Η δημοπράτηση του έργου έχει προγραμματιστεί για τις 11 Οκτωβρίου και η αποσφράγιση των προσφορών για τις 15 του ίδιου μήνα. Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Στόχος είναι το έργο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. 

Το αντικείμενο του έργου 

Το φυσικό αντικείμενο του δημοπρατούμενου έργου αφορά γενικότερα στην: 

1. Κατασκευή συστήματος ηλεκτροκίνησης με δύο υποσταθμούς τροφοδοσίας 150kv/25kv/50Hz ισχύος 2Χ15MVA και συστήματος εναέριας γραμμής επαφής 25 kV/50Hz, με τηλεδιοίκηση (SCADA) από το κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας. 

2. Φύτευση των χώρων πλησίον των υποσταθμών σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους και 

3. Εγκατάσταση αντιθορυβικών πετασμάτων και συστήματος σταθμών μέτρησης θορύβου που απαιτούνται βάσει των περιβαλλοντικών όρων και της ισχύουσας ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ορίων θορύβου που προέρχεται από τη λειτουργία συγκοινωνιακών έργων. 

4. Η εγκατάσταση παθητικού δικτύου μεταφοράς δεδομένων και σημάτων σιδηροδρομικών συστημάτων. 

5. Εγκατάσταση Συστήματος Πληροφόρησης Επιβατών – Passenger Information System (PIS). 

6. Εγκατάσταση Συστήματος Ανακοινώσεων, Κλήσεων Ανάγκης και Ενδοεπικοινωνίας – Public Address, Emergency Communication (PA/ΕC). 

7. Εγκατάσταση Συστήματος Κλειστού Κυκλώματος Τηλεόρασης (CCTV) στις Σιδηροδρομικές Σήραγγες του τμήματος γραμμής Κιάτο – Ροδοδάφνη. 

8. Εγκατάσταση Σήμανσης Στάσεων και Σταθμών του τμήματος 9. Στην επαλήθευση «ΕΚ» των υποσυστημάτων «ενέργεια» και «υποδομή» της γραμμής. 

Ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία της νέας γραμμής Αίγιο-Ρίο 

Το πιο σημαντικό έργο όμως είναι αυτό που ουσιαστικά ολοκληρώνει και βάζει σε λειτουργία τη νέα διπλή γραμμή υψηλών ταχυτήτων στο τμήμα Αίγιο-Ρίο, φέρνοντας το τρένο στην πόρτα της Πάτρας. Στα έργα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η κατασκευή των σταθμών και των στάσεων, οι γραμμές, η ηλεκτροκίνηση κ.α. Με την ολοκλήρωση του θα μπορεί να φτάσει μέχρι το σταθμό του Ρίου, το σύγχρονο ηλεκτροκινούμενο τρένο συνδέοντας “εξ` επαφής” την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε τελική φάση εργασιών είναι σήμερα τα έργα υποδομής στο τμήμα αυτό με δύο εργολαβίες (Αίγιο-Ψαθόπυργος και Ψαθόπυργος-Ρίο) που ξεκίνησαν το 2014 και το 2017 αντίστοιχα. Τα έργα συμπυκνώνονται στην προετοιμασία της γραμμής για να μπορέσουν να τοποθετηθούν οι γραμμές και να κατασκευαστούν οι σταθμοί και οι στάσεις. 

Το έργο έχει κόστος με τον ΦΠΑ 174,97 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 141,11 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου και η αποσφράγιση των προσφορών θα γίενι στις 27 του ίδιου μήνα). Η διάρκεια των εργασιών εκτιμήθηκε σε 36 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Με συντηρητικές προβλέψεις η νέα γραμμή θα μπορέσει πλήρως να λειτουργήσει το 2026 καθώς θα χρειαστούν και κάποιοι μήνες δοκιμών τόσο στις γραμμές όσο και στην εύρυθμη λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων και των σταθμών. 

Το αντικείμενο εργασιών

Συνοπτικά το αντικείμενο του υπό δημοπράτηση Έργου αφορά: 

– Κατασκευή 28,8 χλμ διπλής σιδηροδρομικής επιδομής από την είσοδο της Σιδ. Στάσης Ροδοδάφνης Χ.Θ. 193+950 μέχρι μετά το πέρας του υπογείου έργου (Cover and Cut) Ρίου Χ.Θ. 222+750.

– Κατασκευή 4 Σιδηροδρομικών Στάσεων (Ροδοδάφνη, Σελιανίτικα, Καμάρες, Άγιος Βασίλειος με το C&C), 3 Σιδηροδρομικών Σταθμών (Ψαθόπυργος, Αραχωβίτικα και Ρίο), δύο Κτιρίων Εξυπηρέτησης Η/Μ εγκαταστάσεων Σήραγγας (ΚΕΣ) (εισόδου & εξόδου σήραγγας Παναγοπούλας) με τους περιβάλλοντες χώρους αυτών και την διαμόρφωση της διασυνδετήριας στοάς Νο 5 της σήραγγας Παναγοπούλας για την στέγαση του Υ/Σ-2. 

– Κατασκευή των Η/Μ εγκαταστάσεων εντός της σήραγγας Παναγοπούλας, των κτιρίων εξυπηρέτησής της (ΚΕΣ), των τεχνικών χώρων του Υ/Σ-2 της διασυνδετήριας Νο.5 και του C&C Άγ. Βασιλείου. 

– Κατασκευή σύγχρονου σύστηματος αμφίδρομης σηματοδότησης με τηλεδιοίκηση και ETCS επιπέδου 1.

– Κατασκευή συστήματος ηλεκτροκίνησης 25kV/50Hz, με τηλεδιοίκηση (SCADA).

– Κατασκευή σύγχρονου συστήματος Τηλεπικοινωνιών. 

– Eπαλήθευση «EK» των υποσυστημάτων «υποδομή», «ενέργεια» και «έλεγχος-χειρισμός και σηματοδότηση» που κατασκευάζονται στο πλαίσιο του παρόντος έργου 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Στην πόρτα της Πάτρας πάει το τρένο, σε δημοπράτηση το έργο Αίγιο-Ρίο
Στην πόρτα της Πάτρας πάει το τρένο, σε δημοπράτηση το έργο Αίγιο-Ρίο
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgGoGGhA6RXBAlCsletz55hdZe90BE3Dw_rLKEXzwVSJaAZtM9VOSIEnpHa9RNOly3eCTifhqsTwpIjhd10U-SPUZHfib0cPLa8Ul-Ap7S0lo9-YtrXpJ1nQk6qq0CZE7hxUw3BcHvlCoc/s600/ose_ilektrokinisi_grammis_2021.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgGoGGhA6RXBAlCsletz55hdZe90BE3Dw_rLKEXzwVSJaAZtM9VOSIEnpHa9RNOly3eCTifhqsTwpIjhd10U-SPUZHfib0cPLa8Ul-Ap7S0lo9-YtrXpJ1nQk6qq0CZE7hxUw3BcHvlCoc/s72-c/ose_ilektrokinisi_grammis_2021.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2021/09/blog-post_83.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2021/09/blog-post_83.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy