Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους θρύλους της Γαλλίας, είναι ο πιο διάσημος πολιτικός κρατούμενος στην ιστορία της χώρας και η ιστο...
Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους θρύλους της Γαλλίας, είναι ο πιο διάσημος πολιτικός κρατούμενος στην ιστορία της χώρας και η ιστορία του αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για συγγραφείς, όπως ο Βολτέρος και ο Αλέξανδρος Δουμάς
Ένας άνθρωπος μυστήριο, ένας άνθρωπος που ακόμα και αν δεν υπήρξε ποτέ ως φυσική παρουσία, ο θρύλος του ήταν τέτοιος που τον έχει μετατρέψει στον πιο διάσημο πολιτικό κρατούμενο ακόμα και αν κανείς δε γνωρίζει ποιο ήταν το όνομά του!
Ιστορικές πηγές αναφέρουν πως ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος είχε το πρόσωπό του συνέχει καλυμμένο με μια μάσκα από μαύρο βελούδο.
Με το πέρασμα των χρόνων, ωστόσο, και όσο μεγάλωνε ο μύθος του, η βελούδινη μάσκα έγινε σιδερένια, πιθανότατα για να δείξει τη σιδερένια θέληση που είχε. Κάπως έτσι έμεινε στην ιστορία ως ο «άνθρωπος με το σιδηρούν προσωπείον», όπως αρχικά μεταφράστηκε στα ελληνικά το γαλλικό «L’ homme au masque de fer».
Ποιος ήταν ο άνθρωπος με τη σιδερένια μάσκα;
Ο άνθρωπος με το σιδηρούν προσωπείον, λοιπόν, φυλακίστηκε για τις πολιτικές ιδέες του, πριν το 1681 στις φυλακές του Πινιερόλ (το σημρινό Πινερόλο στην Ιταλία). Μεταφέρθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1698 στις φυλακές της Βαστίλης στο Παρίσι, όπου και πέθανε, μια ημέρα σαν τη σημερινή, στις 19 Νοεμβρίου του 1703, επί βασιλείας του Λουδοβίκου του 14ου. Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά τάφηκε την επόμενη ημέρα στο νεκροταφείο του Αγίου Παύλου. Εκεί είναι η πρώτη πραματική απόδειξη πως αυτός ο άνθρωπος πραγματικά υπήρχε αφού καταγράφηκε στα αρχεία της ενορίας αυτής ως «Μαρσιολί (Marchioly), ετών 45».
Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν ήξερες τίποτα για τον άνθρωπο με τη σιδερένια μάσκα, η φήμη του ολοένα και φούντωνε. Η άγνωστη ταυτότητά του προκάλεσε μία σειρά από υποθέσεις και μύθους σχετικά με το ποιος ήταν, τι έκανε και γιατί φυλακίστηκε. Κατά καιρούς, μάλιστα, οι άνθρωποι προκειμένου να συντηρούν τον μύθο αυτό τον ταύτιζαν με διάφορες προσωπικότητες της εποχής τους. Το 1711 ταυτίστηκε με τον άγγλο ευγενή Ρίτσαρντ Κρόμγουελ, γιο του Όλιβερ Κρόμγουελ, το 1745 με τον κόμη Λουδοβίκο του Βερμαντουά, εξώγαμο τέκνο του Λουδοβίκου του 14ου και της μετρέσας του Λουίζ ντε λα Βαλιέρ και το 1883 με τον Μολιέρο, που δήθεν φυλακίστηκε εξαιτίας του «Ταρτούφου».
Ο Βολτέρος και ο Αλέξανδρος Δουμάς
Όποιος και να ήταν ο άνθρωπος με τη σιδερένια μάσκα, ο μύθος του «απογειώθηκε» το 1771. Τότε ήταν ο Βολτέρος υποστήριξε ότι ο άνθρωπος με το σιδηρούν προσωπείον ήταν ο εξόριστος δίδυμος αδελφός του Λουδοβίκου του 14ου! Την εκδοχή αυτή υιοθέτησε ο Αλέξανδρος Δουμάς πατήρ στο μυθιστόρημά του «Ο Υποκόμης της Βραζελόνης: Δέκα χρόνια μετά», τελευταίο μέρος της επικής τριλογίας του «Οι Τρεις Σωματοφύλακες», που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες το 1844.
Ο Βολτέρος και ο Αλέξανδρος Δουμάς μετέτρεψαν μια φήμη σε ένα παγκόσμιο σύμβολο ενάντια στις συνθήκες εγκλεισμού για πολιτικούς λόγους και δεν έπαψε ποτέ να συναρπάζει. Η ιστορία του ανθρώπου με το σιδηρούν προσωπείον κέντρισε από πολύ νωρίς και το ενδιαφέρον των ανθρώπων του κινηματογράφου. Το 1909 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη. Τελευταία μεταφορά του στον κινηματογράφο έγινε το 1998 σε μια πανάκριβη χολιγουντιανή παραγωγή, με πρωταγωνιστές τους Λεονάρντο ντι Κάπριο, Ζεράρ Ντεπαρντιέ και Τζέρεμι Άιρονς («Ο άνθρωπος με τη σιδερένια μάσκα», 1998).