Είναι γνωστό και ως Dunning-Kruger effect και εκδηλώνεται όταν άτομα περιορισμένων δεξιοτήτων αποκτούν μια ψευδαίσθηση ανωτερότητας, εκτιμ...
Είναι γνωστό και ως Dunning-Kruger effect και εκδηλώνεται όταν άτομα περιορισμένων δεξιοτήτων αποκτούν μια ψευδαίσθηση ανωτερότητας, εκτιμώντας εσφαλμένα οτι οι γνωστικές τους ικανότητες, είναι υψηλότερες από ό,τι πραγματικά είναι.
Όταν γνωρίζουμε έναν άνθρωπο, κυρίως υποσυνείδητα τσεκάρουμε εάν πληροί τις προϋποθέσεις και αν ταιριάζει στα κουτάκια που έχουμε βάλει στη λίστα μας.
To ίδιο συμβαίνει και με τους περισσότερους CEO στις εταιρείες, οι οποίοι επιζητούν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά από τα άτομα πριν την πρόσληψή τους.
Εάν τα προσόντα και τα χαρακτηριστικά ταιριάζουν στα κουτάκια τους, τότε αυτό που ακολουθεί, είναι μόνο ενθουσιασμός. Η επιστήμη κατέληξε ωστόσο ότι υπάρχουν τρία πολύ συγκεκριμένα γνωρίσματα, που παρόλο που τείνουμε να ξεχωρίζουμε αμέσως, είτε στον επαγγελματικό τομέα είτε σε οποιονδήποτε άλλο, τελικά είναι υπερεκτιμημένα και δεν θα έπρεπε να εστιάζουμε τόσο σε αυτά από την αρχή.
Σύμφωνα λοιπόν με τους επιστήμονες, τα πιο υπερεκτιμημένα χαρακτηριστικά είναι:
1. Η αυτοπεποίθηση
Κανένα χαρακτηριστικό δεν είναι πιο υπερεκτιμημένο από την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου. Παγκοσμίως, θεωρείται το κλειδί της επιτυχίας σε μια ηγετική θέση αλλά σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει ένα μεγάλο κενό ανάμεσα στο πόσο καλός νομίζει ότι είναι κάποιος επάνω σε κάτι και στο πόσο καλός είναι στην πραγματικότητα. Το χαρακτηριστικό που υπερτερεί σε αυτή την περίπτωση, είναι οι πραγματικές ικανότητες και τα προσόντα του ατόμου, και όχι η αυτοπεποίθηση του.
2. Η αυθεντικότητα
Κανείς δεν θέλει δίπλα του ένα άτομο που το εξαπατά αλλά εκείνο που έχει περισσότερο σημασία, είναι να μπορεί να ελέγχει κανείς τον εαυτό του μέσα σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον. Σύμφωνα με τον Freud, ο πραγματικός εαυτός κάποιου ξεδιπλώνεται μέσα από τα 4-5 άτομα που τον αγαπούν ή τουλάχιστον τον ανέχονται. Οι αυθεντικοί άνθρωποι είναι πιο αρεστοί αλλά η επιτυχία κάποιου έρχεται, όχι τόσο με το να είναι ο εαυτός του, όσο με το να ελέγχει τη συμπεριφορά του απέναντι στους άλλους.
3. Το χάρισμα
Ίσως αποτελεί ένα από τα πρώτα χαρακτηριστικά που ψάχνει κανείς σε ένα άτομο αλλά εάν το ξανασκεφτείτε, κοιτάζοντας πίσω στην ιστορία, οι ηγετικές και «χαρισματικές» προσωπικότητες τείνουν να επηρεάζουν ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων, οδηγώντας σε μια ολοκληρωτική καταστροφή αρκετές χώρες. Και αυτό δεν λέγεται χάρισμα αλλά ναρκισσισμός.
jenny.gr