-->

Εξελίξεις με τη φάλαινα στον Άλιμο: Οι διασώστες την μετέφεραν στα ανοιχτά -«Ελάχιστες οι πιθανότητες να ζήσει, το πρωί θα ξέρουμε»

Πολύωρες συγκινητικές προσπάθειες καταβάλουν οι διασώστες για να κρατήσουν στη ζωή το είδος φάλαινας που ξεβράστηκε στις ακτές του Αλίμου....

Πολύωρες συγκινητικές προσπάθειες καταβάλουν οι διασώστες για να κρατήσουν στη ζωή το είδος φάλαινας που ξεβράστηκε στις ακτές του Αλίμου. 

Το βράδυ της Παρασκευής, αποφάσισαν «να της δώσουν μια ευκαιρία για να ζήσει». Λίγο μετά τις 21:00 της Παρασκευής, και ενώ οι ειδικοί ολοκλήρωσαν την φαρμακευτική αγωγή στη φάλαινα (ονομάζεται ζιφιός το συγκεκριμένο κήτος), οδηγήθηκε στα βαθιά, περίπου 2 μίλια μακριά από την ακτή, χωρίς να υπάρχει δίπλα του ανθρώπινη παρουσία. 

Όπως εξήγησε στο iefimerida.gr η καθηγήτρια κτηνιατρικής ΑΠΘ, Νατάσα Κομνηνού, η οποία βρίσκεται από νωρίς στο σημείο και η υπεύθυνη για τη φροντίδα του κήτους, «του δίνουμε μια ευκαιρία, και περιμένουμε μέχρι αύριο το πρωί να δούμε πώς θα ανταποκριθεί. Αν επιστρέψει στα ρηχά, τότε τα νέα δεν θα είναι καλά. Τότε, θα δούμε τι θα κάνουμε και ποια αγωγή θα ακολουθήσουμε. Αν το κήτος αποχωρήσει, τότε αυτό θα σημαίνει ότι προσπαθεί να ζήσει». 

Άλλωστε, όπως εξηγεί η Νατάσα Κομνηνού, οι ειδικοί και εθελοντές που βρίσκονται μέσα στα κρύα νερά, επί πολλές ώρες μαζί με το κήτος, δεν έχει νόημα, να παραμείνουν και τη νύχτα μαζί του. Ωστόσο, σκάφη του λιμενικού βρίσκονται στο σημείο και θα παρακολουθούν τις κινήσεις του ζιφιού. «Αν προσαράξει στα ρηχά, θα τρέξουμε αμέσως», μας λέει η κτηνίατρος. Οι άνθρωποι που κάνουν το παν για να διασώσουν το θηλαστικό, του έδωσαν το συμβολικό όνομα «Σωτήρης». 

Συγκινητικές προσπάθειες για τη διάσωση του κήτους 

Το iefimerida.gr επικοινώνησε νωρίτερα με την Αιμιλία Δρούγα, Βιολόγο- Ωκεανογράφο, επιστημονική υπεύθυνη της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρίων». Πρόκειται για το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλάι του ζιφιού, προσπαθώντας να το διασώσουν.
Το θηλαστικό, που έχει συντριπτικό κάταγμα στο ρύγχος, όλες αυτές τις ώρες υποστηρίζεται από κτηνιάτρους, βιολόγο και εθελοντές της ομάδας διάσωσης. Όπως μας ενημερώνει, γίνονται συνεχόμενες εξετάσεις επί τόπου, ώστε να επιλέγεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, κορτιζόνη, αντιβίωση και ορός. «Η κατάσταση του κήτους είναι στάσιμη. Διαρκώς, εθελοντές το έχουν στα χέρια τους ώστε να μην τρίβεται το σώμα του στον βυθό. Κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να μην υποφέρει. Δυστυχώς, οι πιθανότητες να επιβιώσει, είναι ελάχιστες.

«Εξαρτάται από το ίδιο το ζώο πόσο μπορεί να αντέξει. Όταν βγαίνουν στις ακτές όμως, συνήθως αυτό είναι το τέλος», μας αναφέρει. Ο Νικήτας Βογιατζής, εθελοντής διασώστης που βρίσκεται στη θάλασσα του Αλίμου, τονίζει στο iefimerida.gr ότι «όλοι εμείς θα παραμείνουμε διαρκώς δίπλα στο ζώο, για όσο χρειαστεί και για όσο μας έχει ανάγκη. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Θέλω να ευχαριστήσω τους δημόσιους φορείς, που συνεργάζονται άψογα για αυτή την επιχείρηση, το Λιμεναρχείο, τον Δήμαρχο Αλίμου, την Πολιτική Προστασία και το υπουργείο Περιβάλλοντος».
Ζιφιός, το στολίδι των ελληνικών θαλασσών 

Το iefimerida.gr επικοινώνησε με τον Δρα Αλέξανδρο Φραντζή, επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», ο οποίος μας ενημέρωσε αναλυτικά για αυτό το σπουδαίο κήτος των ελληνικών θαλασσών. Οι θάλασσες της χώρας μας μάλιστα, αποτελούν τη μία από τις τέσσερις παγκοσμίως σπουδαιότερες περιοχές για την επιβίωση αυτού του ιδιαίτερου και αξιοθαύμαστου θηλαστικού: Ο ζιφιός είναι ο καλύτερος δύτης του κόσμου, αφού με μια ανάσα μπορεί να φτάνει σε βάθη μέχρι τα 3.000 μέτρα και να παραμείνει για 90 λεπτά, προκειμένου να θραφεί με μεσοπελαγικά ή βαθυπελαγικά καλαμάρια, που στη χώρα μας αποτελούν και την αποκλειστική του τροφή. Αυτό που το ξεχωρίζει από τις φάλαινες -και το καθιστούν πιο συγγενές είδος του δελφινιού - είναι το γεγονός ότι έχει δόντια. 

Το μέγεθος του φτάνει τα 5,5 μέτρα, ζει έως 40 χρόνια και στις ελληνικές θάλασσες ο πληθυσμός τους ανέρχεται σε λίγες εκατοντάδες. Είναι μοναχικά κήτη, αλλά συχνά διαμορφώνουν μικρά κοπάδια, από 3 έως 7 μέλη.
Ο ζιφιός ζει στη λεγόμενη ελληνική τάφρο, συνήθως σε βάθη 500 μέτρων, η οποία και έχει ανακηρυχθεί ως περιοχή υψηλής σπουδαιότητας παγκοσμίως για αυτό το κητώδες, συνήθως εκεί που υπάρχουν μεγάλοι υποβρύχιοι γκρεμοί, διότι εκεί συγκεντρώνεται και το θήραμά τους, τα καλαμάρια. Συνολικά στον κόσμο υπάρχουν 25 είδη ζιφιών, στη Μεσόγειο όμως μόνο το συγκεκριμένο. 

Τα πιθανά ενδεχόμενα οδήγησαν τον ζιφιό στην ακτή της Αττικής 

Σύμφωνα με τον δρα Φραντζή, δυστυχώς όταν ένα τέτοιο θηλαστικό εντοπίζεται στις ακτές, τα νέα δεν είναι καθόλου καλά και οι πιθανότητες επιβίωσης του είναι ελάχιστες. Στον Σαρωνικό, άλλωστε, δεν προσεγγίζει ποτέ, αφού διαβιεί στις βαθιές λεκάνες του Αιγαίου. Ο ζιφιός εντοπίστηκε χθες στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης, όπου και πάλι οι διασώστες το φρόντισαν. Το κητώδες κινήθηκε προς τα ανοιχτά, όμως μάλλον τραυματίστηκε σε βράχια (φέρει κοψίματα) και η κατάσταση του επιδεινώθηκε. 

Τα ακριβή αίτια του θανάτου μπορούν να γίνουν γνωστά μόνο αν το κήτος πεθάνει και γίνει νεκροψία, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι αιφνίδιος θάνατός του επέρχεται λόγω των ακόλουθων αιτιών: Στρατιωτικές ασκήσεις με σόναρ, που τα επηρεάζουν Σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες Να έχει καταπιεί το κήτος σακούλες ή πλαστικό, καθώς το «Πέλαγος» έχει εντοπίσει πολλές φορές τέτοια αντικείμενα στα στομάχια νεκρών ζιφιών. «Στην περίπτωση αυτή, ο θάνατος είναι φριχτός και επέρχεται από ασιτία, ενώ το κήτος πονάει έντονα μέχρι την τελευταία του ανάσα», μας λέει ο Δρ. Φραντζής. 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Εξελίξεις με τη φάλαινα στον Άλιμο: Οι διασώστες την μετέφεραν στα ανοιχτά -«Ελάχιστες οι πιθανότητες να ζήσει, το πρωί θα ξέρουμε»
Εξελίξεις με τη φάλαινα στον Άλιμο: Οι διασώστες την μετέφεραν στα ανοιχτά -«Ελάχιστες οι πιθανότητες να ζήσει, το πρωί θα ξέρουμε»
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhQyoRYU_MwSwpp0Nm5hw2tYvT2ytNDgod9kiOP-A5M7dUEAKgELWocsuQUBv30P6bvF_mOpw2WFRXr8Gs53CsF2Cbzb8kkwU1I261LF8yb95GbP0NASl4wtAu47HVdFI1x4g6zJtrDBC9DUXzXAg7AaMFJEtVgU5MZj-WPducxyHCZPUGObt5QSm5E=s600
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhQyoRYU_MwSwpp0Nm5hw2tYvT2ytNDgod9kiOP-A5M7dUEAKgELWocsuQUBv30P6bvF_mOpw2WFRXr8Gs53CsF2Cbzb8kkwU1I261LF8yb95GbP0NASl4wtAu47HVdFI1x4g6zJtrDBC9DUXzXAg7AaMFJEtVgU5MZj-WPducxyHCZPUGObt5QSm5E=s72-c
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2022/01/blog-post_295.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2022/01/blog-post_295.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy