Ο συμπρόεδρος της ελληνικής νομοθετικής ομάδας του Κογκρέσου, Κωνσταντίνος Μπιλιράκης, και ο συμπρόεδρος της αντίστοιχης αρμενικής, Φραν...
Ο συμπρόεδρος της ελληνικής νομοθετικής ομάδας του Κογκρέσου, Κωνσταντίνος Μπιλιράκης, και ο συμπρόεδρος της αντίστοιχης αρμενικής, Φρανκ Παλόουν, ενώθηκαν με μια διακομματική ομάδα περισσότερων από 50 Αμερικανών βουλευτών που κάλεσαν το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να εμποδίσουν την πώληση προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία.
«Σας προτρέπουμε έντονα να απορρίψετε το αίτημα της Τουρκίας για νέα F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού και να λάβετε άμεσα μέτρα για να θέσετε το καθεστώς Ερντογάν προ των ευθυνών του», αναφέρεται σε επιστολή με ημερομηνία 4/2/2022 προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να παράσχουν περαιτέρω υποστήριξη στον τουρκικό στρατό μέχρι ο πρόεδρος Ερντογάν να λάβει απτά μέτρα για να σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές του ενέργειες και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
»Αυτά δείχνουν ότι δεν θα αλλάξει τη συμπεριφορά του μέχρι οι Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν όλα τα διπλωματικά τους εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων», αναφέρεται επίσης στην επιστολή.
Η Τουρκία αποβλήθηκε από το αμερικανικό πρόγραμμα των F-35 πέμπτης γενιάς και της απαγορεύτηκε η αγορά του προηγμένου μαχητικού, αφού προχώρησε στην αγορά των πυραύλων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία.
Σχεδίαζε να αγοράσει έως και 100 από αυτά τα αεροσκάφη για να εκσυγχρονίσει την πολεμική της αεροπορία.
Τον Οκτώβριο, η Άγκυρα επανήλθε με νέα αίτημα ζητώντας αυτή τη φορά να αγοράσει 40 F-16 Block 70, την πιο προηγμένη έκδοση του μαχητικού αυτού, μαζί με 80 κιτ εκσυγχρονισμού για την αναβάθμιση των παλαιότερων F-16 της.
Ωστόσο, στο Κογκρέσο υπήρξαν εκτεταμένες αντιδράσεις για τη συμφωνία αυτή λόγω της αγοράς των S-400 από την Τουρκία και των διαφόρων πολιτικών της κυβέρνησης Ερντογάν.
«Το Κογκρέσο υπενθυμίζει στην Τουρκία ότι κανένα δείπνο και καμία δραστηριότητα στο Twitter από τον πρέσβη του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον δεν θα εξομαλύνει τις θεμελιώδεις διαφορές πολιτικής που οδήγησαν στην άρνηση προς την Τουρκία να αποκτήσει προηγμένα αμερικανικά όπλα», δήλωσε ο διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης.
«Το Κογκρέσο έχει δίκιο να απαιτεί μια αλλαγή ουσίας και όχι απλώς στυλ».