Αγωγή κατά της Ελλάδας κατέθεσε την Παρασκευή στο ΕΔΑΑ Γαλλίδα τουρκικής καταγωγής για επαναπροώθηση. Μια Γαλλίδα κατηγόρησε την Παρασκε...
Αγωγή κατά της Ελλάδας κατέθεσε την Παρασκευή στο ΕΔΑΑ Γαλλίδα τουρκικής καταγωγής για επαναπροώθηση. Μια Γαλλίδα κατηγόρησε την Παρασκευή τις Αρχές της Ελλάδας ότι ανάγκασαν την ίδια και άλλους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα με την Τουρκία, παραβιάζοντας τα δικαιώματά της τόσο ως άτομο που διαφεύγει από διώξεις όσο και ως Ευρωπαία πολίτης, αναφέρει σε δημοσίευμα του του Associated Press. Όπως επικαλείται το Διεθνές Πρακτορείο ειδήσεων που είδε τα δικαστικά έγγραφα, η 32χρονη Γαλλίδα, η οποία έχει τουρκική καθώς και γαλλική υπηκοότητα, ισχυρίζεται ότι η ίδια και ο σύζυγός της προσπαθούσαν να διαφύγουν από την Τουρκία για να γλιτώσουν από ποινές φυλάκισης που είχαν πολιτικά κίνητρα.
Όπως σημειώνει διέσχισαν τον ποταμό Έβρο με βάρκα προς την Ελλάδα, καθ’ οδόν για τη Γαλλία, όπου η γυναίκα γεννήθηκε και μεγάλωσε. Εκεί όπως αναφέρει η ίδια και αποκαλύπτει το Associated Press (ΑΡ), Έλληνες αξιωματούχοι την κακομεταχειρίστηκαν και την γύρισαν πίσω. Τώρα βρίσκεται σε φυλακή στην Τουρκία.
Από το κελί της, η γυναίκα, καθώς βρίσκεται σε φυλακή της Τουρκίας. Ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία της για την ασφάλειά της, κατέθεσε αγωγή κατά της Ελλάδας την Παρασκευή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ενώ οι λεγόμενες «επαναπροωθήσεις» μεταναστών έχουν γίνει όλο και πιο συχνές, παρά το γεγονός ότι παραβιάζουν το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, οι ειδικοί λένε ότι η ιστορία της Γαλλίδας φαίνεται να είναι η πρώτη τέτοια υπόθεση που οδηγείται στο δικαστήριο και αφορά Ευρωπαίο πολίτη, αναφέρει το ΑΡ.
«Έχουμε περάσει από τους ισχυρισμούς στο να είναι δημόσιο μυστικό ότι οι επαναπροωθήσεις γίνονται από τις ελληνικές αρχές σε τακτική βάση», δήλωσε η Hanne Beirens, διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ευρώπης.
«Αυτή θα ήταν μια αρκετά μοναδική περίπτωση... Επειδή θα έδειχνε πόσο αδιακρίτως ενεργούν οι ελληνικές αρχές και πόσο επηρεάζει ανθρώπους από κάθε υπόβαθρο» πρόσθεσε.
Όπως σημειώνει το Διεθνές Πρακτορείο, εδώ και χρόνια, δημοσιογράφοι, δικηγόροι και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγράψει απωθήσεις από την Ελλάδα μεταναστών και προσφύγων από τα θαλάσσια ή χερσαία σύνορα, αρνούμενοι το δικαίωμα σε διαδικασίες ασύλου. Σύμφωνα με την αρχή της μη επαναπροώθησης στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιστραφούν σε μια χώρα όπου θα αντιμετώπιζαν βασανιστήρια, τιμωρία ή βλάβη.
Οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν στα πολλαπλά αιτήματα για σχόλια που απέστειλε το ΑΡ στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι.
Ωστόσο, η Ελλάδα εξέδωσε ανακοίνωση το βράδυ της Πέμπτης μετά από κοινή έρευνα των μέσων ενημέρωσης που υποστήριξε μια ξεχωριστή απώθηση που αφορούσε δύο αιτούντες άσυλο που βρέθηκαν αργότερα νεκροί στις ακτές του Αιγαίου.
«Η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και με πλήρη σεβασμό του χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Αγνοούμενων Μεταναστών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης τουλάχιστον 21 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στα χερσαία σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με το.
Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε ανακοίνωση την Παρασκευή στην οποία αναφέρει ότι «ανησυχεί για την αύξηση των θανάτων μεταναστών και τις συνεχείς αναφορές για απωθήσεις στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».