-->

Έξι λόγοι που αξίζει να ταξιδέψετε στη Λέσβο

Ένα αυθεντικό νησί, ανεξάντλητο και με μοναδική ταυτότητα   Η Λέσβος είναι ένα νησί πολύ πιο όμορφο απ’ ό,τι νομίζει κάποιος πριν την επισ...

Ένα αυθεντικό νησί, ανεξάντλητο και με μοναδική ταυτότητα 

Η Λέσβος είναι ένα νησί πολύ πιο όμορφο απ’ ό,τι νομίζει κάποιος πριν την επισκεφτεί. Στην πραγματικότητα, αυτό που ίσως… τρομάζει είναι το μεγάλο της μέγεθος. Αλλά και το γεγονός ότι οι -πολύ- αυτάρκεις ντόπιοι δεν προσπάθησαν ποτέ ιδιαίτερα να μετατρέψουν την Λέσβο σε ένα πολύ τουριστικό νησί, με αποτέλεσμα η ιλουτσρασιόν εικόνα αυτού του τόπου, να μας διαφεύγει. 

Η προσφυγική κρίση που σχεδόν μόνη της σήκωσε στους ώμους της η Λέσβος από το 2015 και έπειτα, έσπρωξαν ακόμα πιο βαθιά στο μυαλό του επισκέπτη αυτό το νησί. Με μια δική της πρωτότυπη ομορφιά, με έντονη ταυτότητα, εκατοντάδες μυστικά και δώρα, τα οποία αποκαλύπτει στους ταξιδιώτες που δεν βιάζονται και σε αυτούς που θέλουν να κοιτάνε πιο μακριά από τις πρώτες εντυπωσιακές εικόνες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως αυτή η ομορφιά αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες, ζωγράφους, συγγραφείς και ποιητές.
Η Λέσβος είναι λοιπόν είναι ένα νησί ιδανικό για παρέες, για οικογένειες, για μοναχικές διακοπές, για χαλάρωση, για περιπετειώδεις καταστάσεις και φυσικά για όλες τις εποχές του χρόνου. Γοητευτική και το φθινόπωρο και το χειμώνα αλλά και την άνοιξη. Για το καλοκαίρι, δεν το συζητάμε. Σημειώνεται πως πρόκειται για το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας μετά την Κρήτη και την Εύβοια και ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου με την ακτογραμμή της να φτάνει τα 370 χιλιόμετρα μήκος. Επίσης η Λέσβος είναι ένα πολύ εύφορο νησί, κατάφυτη, γεμάτη με πευκώνες και ελαιώνες. 

Περίπου 11.000.000 ελαιόδενδρα (!) φύονται στη Λέσβο, δημιουργώντας έναν συνεχή, μεγάλο ελαιώνα. Οι δε εναλλαγές των τοπίων είναι πολύ έντονες. Λιμάνι, παλιά πόλη και παλιά αγορά Μυτιλήνης. Λιμάνι μεγάλο και χορταστικό που δίνει ζωντανή, πολύχρωμη εικόνα. Κατά μήκος του λιμανιού θα βρείτε πολλά μαγαζιά που περιλαμβάνουν από όλα. Mainstream café και bar, ταβέρνες, σουβλατζίδικα, εμπορικά καταστήματα, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, super market, τουριστικά μαγαζιά ό,τι τραβάει η όρεξη σας γενικώς. Να πούμε εδώ πως η Μυτιλήνη είναι η έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αλλά και του Υπουργείου Αιγαίου.
Το Γενί Τζαμί και το Τσαρσί Χαμάμ είναι οι μάρτυρες ότι εκεί ήταν το σημείο αναφοράς της οθωμανικής περιόδου, ενώ τριγύρω τους αναπτύσσονται πάρα πολύ όμορφες χριστιανικές εκκλησίες. Άξιες αναφοράς και επίσκεψης είναι η Μητρόπολη Μυτιλήνης, οι Άγιοι Θεόδωροι, οι Άγιοι Απόστολοι και ο Άγιος Συμεών. Επιστρέφοντας στα μαγαζιά, το ενδιαφέρον είναι ότι δίπλα στις πιο γνωστές φίρμες και τις μεγάλες, εμπορικές αλυσίδες βρίσκονται μερικά από τα πιο παλιά μαγαζιά του νησιού τα οποία πωλούν από φρέσκα ψάρια, μέχρι χειροποίητα σαπούνια ελαιόλαδου Μυτιλήνης, όλα τα υπέροχα χειροποίητα τυριά του νησιού (όπως το ξακουστό λαδοτύρι αλλά και φανταστικές μυζήθρες), ούζα (φυσικά επίσης Λέσβου), κατσαρόλια, κεραμικά διακοσμητικά, και όλα τα τζίρια μίρια που μπορεί να φανταστεί κανείς. 

Θερμά Λουτρά στην περιοχή Θέρμα. Τα φανταστικά αυτά λουτρά βρίσκονται πολύ κοντά στην πόλη της Μυτιλήνης (στο 7ο χιλιόμετρο του εθνικού δρόμου Μυτιλήνης-Καλλονής) σε μια εξαιρετική τοποθεσία με θέα τον υπέροχο Κόλπο της Γέρας. Η τοποθεσία εδώ λέγεται Θέρμα. Το ιαματικό νερό που θα απολαύσετε στα λουτρά σας ξεκινούν την πορεία τους προς την επιφάνεια από βάθος 2.500 μέτρων από τα έγκατα της γης και αναβλύζουν σαν αρτεσιανό σε θερμοκρασία 39,5 βαθμών κελσίου. 

Στην μεγάλη τους πορεία μέχρι να φτάσουν σε αυτή την τοποθεσία διαπερνούν διάφορα πετρώματα τα οποία τα εμπλουτίζουν με πολύτιμα για την υγεία συστατικά. Όπως ακριβώς αναβλύζει το νερό από την γη, οδηγείται στις δύο πισίνες (μια γυναίκες, μια για άντρες) σε μια θερμοκρασία ιδανική για το σώμα. Αυτά τα λουτρά ανακαινίστηκαν πρόσφατα αλλά χωρίς να χάσουν αυτή την έντονα μυθιστορηματική αύρα που έχουν (δίνουν μια αίσθηση ατμόσφαιρας σε διήγημα του Ξανθούλη). 

Είναι πια πολύ σύγχρονα –και με εξωτερικές πισίνες με θέα στο κόλπο της Γέρας τους μήνες που ο καιρός είναι καλός-, πεντακάθαρα, οικονομικότατα (3 ευρώ το μπάνιο) ενώ στο χώρο τους λειτουργεί και café bar. Αν θέλετε να δροσιστείτε αμέσως μετά το θερμό λουτρό μπορείτε να ρίξετε μια βουτιά και στην παραλία ακριβώς μπροστά. Και αν θέλετε ακόμα περισσότερη χαλάρωση και καλοπέραση μπορείτε να ζητήσετε και μια από τις πολλές θεραπείες μασάζ που προσφέρουν εδώ.
Βόλτα στο Καγιάνι. Θα το βρείτε βγαίνοντας από την πόλη της Μυτιλήνης, πηγαίνοντας προς αεροδρόμιο, ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο με τη σήμανση προς Καγιάνι , στα 6 χιλιόμετρα από την πόλη. Ο κόσμος έρχεται εδώ για τρεις βασικά λόγους- ο ένας είναι για την υπέροχη, πανοραμική θέα που χαρίζει αυτή η τοποθεσία στην πόλη της Μυτιλήνης. 

Ο δεύτερος είναι για το καφενείο-ζαχαροπλαστείο στον προαύλιο χώρο της μεγάλης και επιβλητικής εκκλησίας των Ταξιαρχών. Νοστιμότατοι και πάμφθηνοι μεζέδες, ποικιλίες και γλυκά αλλά και άπλετος χώρος για να παίξουν τα πιτσιρίκια. Ο τρίτος -και για άλλους πρώτος- είναι το ουζερί του Αντώνη (καφετζής τρίτης γενιάς). Οι ντόπιοι πίνουν νερό στο όνομα του και μάλλον πρόκειται για το δημοφιλέστερο ουζερί όλου του νησιού. 

Το μαγαζί λειτουργεί από το 1990 και οι μεζέδες του είναι απλά ονειρικοί. Μερικά που μπορείτε να δοκιμάσετε εδώ είναι οι γκιουζλεμέδες (τηγανιτά τυροπιτάκια με χειροποίητη ζύμη), ο μαρινάτος γαύρος, οι παστές σαρδέλες και η μπιζελόφαβα. 

Απολιθωμένο Δάσος. Βρίσκεται στη δυτική Λέσβο και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά φυσικά μνημεία της χώρα μας. Εκεί όπου η λάβα και η ηφαιστειακή στάχτη συναντούν το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου, ο χρόνος και το κύμα φέρνουν σιγά-σιγά στο φως απολιθωμένα τμήματα δέντρων που έζησαν στο μακρινό παρελθόν. 

Στην πραγματικότητα, η περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους μπορεί να παρομοιασθεί με το βιβλίο της γεωιστορικής εξέλιξης του Αιγαίου μέσα στο οποίο καταγράφεται με μοναδικό τρόπο όλη η γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια και δίνονται πληροφορίες όχι μόνο για την πανίδα και την χλωρίδα, αλλά και για τις οικολογικές συνθήκες που επικρατούσαν, το κλίμα καθώς και τις μεγάλες τεκτονικές κινήσεις που διαμόρφωσαν τη σημερινή δομή της περιοχής, όπως αναφέρει το exploringgreece. 

Επίσκεψη στην Αγιάσο. Kωμόπολη της Λέσβου, χτισμένη στις πλαγιές του του όρους Όλυμπος. Σήμα κατατεθέν αυτού του πανέμορφου παραδοσιακού χωριού είναι η εκκλησία της Παναγίας. Το χωριό απέχει 27 χιλιόμετρα από την πόλη της Μυτιλήνης και βρίσκεται στο εσωτερικό του νησιού σε υψόμετρο 460 μέτρων. 

Όπως είπαμε, το χωριό διατηρεί αναλλοίωτα στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής γι’ αυτό άλλωστε και ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Όσο για την εκκλησία της Παναγιάς Αγιάσου, γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο και τότε πραγματοποιείται και ένα μεγάλο πανηγύρι με κάτοικους από όλο το νησί να συρρέουν εδώ, ακόμη και διανύοντας τη διαδρομή με τα πόδια. 

Το μοναστήρι χτίστηκε για να στεγάσει την εικόνα που μετέφερε ο μοναχός Αγάθωνας από την Ιερουσαλήμ. Από την επιγραφή που έφερε η εικόνα («ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ») προέρχεται το όνομα της Αγιάσου.
Βόλτα στον Μόλυβο. Άλλος ένας πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός τον οποίον επισκέπτονται όλοι οι τουρίστες, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο οικισμός είναι χτισμένος γύρω από μεσαιωνικό κάστρο και σήμα κατατεθέν του είναι τα γραφικά, λιθόστρωτα δρομάκια αλλά και τα πετρόστιχτα σπίτια. Λέγεται πως είναι το ελληνικό χωριό που έχει έναν από τους ομορφότερους πεζόδρομους του κόσμου.
www.news.gr

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Έξι λόγοι που αξίζει να ταξιδέψετε στη Λέσβο
Έξι λόγοι που αξίζει να ταξιδέψετε στη Λέσβο
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEikvU4mkk_mOMvoNlJygy-bnniVwLi7wjbO1zO1v4WUgtRBvR7LmJjoL0vR80RftayivsJshJkZPIfVIguVL0GyqNGBguNQSabqPiyuj8NvnIkhbe4hKcHURQdTa1ZXhjXxC5GM-NGBIthEg4eB9dTmj2WIdHKh9PCNX9YRnJ8jUFMN0NO_T3eR6AjZ=s600
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEikvU4mkk_mOMvoNlJygy-bnniVwLi7wjbO1zO1v4WUgtRBvR7LmJjoL0vR80RftayivsJshJkZPIfVIguVL0GyqNGBguNQSabqPiyuj8NvnIkhbe4hKcHURQdTa1ZXhjXxC5GM-NGBIthEg4eB9dTmj2WIdHKh9PCNX9YRnJ8jUFMN0NO_T3eR6AjZ=s72-c
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2022/03/blog-post_810.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2022/03/blog-post_810.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy