-->

Η Αρχαία Ολυμπία Εμπνέει Το «Παρίσι 2024»

  -Χώμα από την ιερή Άλτη στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες  Η πρόθεση της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» ...

 


-Χώμα από την ιερή Άλτη στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 


Η πρόθεση της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» να εντάξει την Αρχαία Ολυμπία στις δράσεις που προγραμματίζει, αρχίζει να υλοποιείται με την πρώτη επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας της Οργανωτικής Επιτροπής στο λίκνο του Ολυμπισμού. 

Συγκεκριμένα, το πρωί της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου 2022, μια ομάδα της «Terre de Jeux 2024», της δράσης του «Paris-2024» που έχει αναλάβει την διάδοση του αθλητισμού σε όλη τη Γαλλία, επισκέφθηκε την Αρχαία Ολυμπία, όπου σε ειδική τελετή στο αρχαίο Γυμνάσιο, παρέλαβε 2.024 γραμμάρια χώματος από τον αρχαιολογικό χώρο για να το μεταφέρει στο Παρίσι. 

Όπως έγινε γνωστό, φέτος το «Paris-2024» θα βραβεύσει είκοσι πολύ αφοσιωμένους τοπικούς φορείς της Γαλλίας για την συνεισφορά τους στη διάδοση του αθλητισμού. Το βραβείο αυτό θα ενσωματώνει μερικά γραμμάρια από το ιερό χώμα της Αρχαίας Ολυμπίας, ως ισχυρό σύμβολο της οικουμενικότητας.

 

Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κα Ερωφίλη Κόλλια, ανοίγοντας την εκδήλωση, τόνισε ότι ο συμβολισμός του χώματος από το Γυμνάσιο είναι ιδιαίτερα ισχυρός γιατί σ’ αυτό το χώρο αγωνίζονταν οι αρχαίοι αθλητές. Κάθε κόκκος αυτού του χώματος, τόνισε, συμβολίζει τη διαρκή προσπάθεια του ανθρώπου για βελτίωση, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. 

Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα. Το χώμα, η ψυχή της Ολυμπίας, θα ταξιδέψει από τον ιερό χώρο για να βρεθεί σε κάθε γωνιά της φίλης χώρας της Γαλλίας και να μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης, της συναδέλφωσης και της αλληλεγγύης των λαών και της υψηλής αξίας του Αγώνα στην ανθρώπινη ζωή. Οι δεσμοί της Ολυμπίας με τη Γαλλία είναι διαχρονικοί και ακατάλυτοι. 

Είναι οι Γάλλοι επιστήμονες αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες που διενήργησαν την πρώτη ανασκαφή στο ναό του Διός το 1829, με την άδεια του νεοσύστατου τότε κράτους. Και βεβαίως ο βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν, του οποίου η καρδιά φυλάσσεται σε ιδιαίτερο μνημείο στην Ολυμπία, αναβίωσε τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες με τη σύσταση της ΔΟΕ το 1894 και τους πρώτους Αγώνες στην Αθήνα το 1896.

 

Οι τελευταίοι Αγώνες στο Τόκιο και στο Πεκίνο, εξαιτίας της πανδημίας, δοκιμάστηκαν δεινά. Έχουμε την προσδοκία, για να μην πω τη βεβαιότητα, ότι η πόλη του Παρισιού θα καταφέρει με το φως της να ενδυναμώσει πάλι τη Φλόγα της Ολυμπίας. Εύχομαι στο Παρίσι μια επιτυχή και άρτια διοργάνωση!». 

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας κ. Θανάσης Βασιλειάδης, ανέφερε: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν το δώρο των Αρχαίων Ελλήνων στην ανθρωπότητα και με όλες τις οικουμενικές αξίες και συμβολισμούς που εμπεριέχει, συνεχίζει και τη σύγχρονη εποχή να διατηρεί αναλλοίωτη τη σημασία και την αίγλη του, προκαλώντας έντονα συναισθήματα σε δισεκατομμύρια ανθρώπους. 

Το δώρο αυτό καλείστε και εσείς, σε λιγότερο από δύο χρόνια από τώρα, να το παρουσιάσετε και να το αναδείξετε, διοργανώνοντας λαμπρούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Η πορεία των προετοιμασιών έως τώρα, αλλά και τα σχέδια που έχετε αποκαλύψει, φανερώνουν ότι θα διοργανώσετε εξαιρετικούς Αγώνες που θα αφήσουν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην ιστορία της διοργάνωσης. 

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μεταφέροντας τα συναισθήματα και τη θέληση όλων των Ελλήνων, θέλει να σας γνωστοποιήσει ότι θα είμαστε στο πλευρό σας και θα σας βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο για μία άρτια διοργάνωση». 

Στο χαιρετισμό του ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής κ. Θανάσης Τσιβίλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρεσβεύουν τις αξίες, το ήθος, το πάθος και την προσπάθεια του ανθρώπου να προοδεύσει και να κατακτήσει την κορυφή. Αυτές τις αξίες, τόνισε, οφείλουν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες να τις μεταλαμπαδεύσουν σ’ όλο τον κόσμο και να τις καταστήσουν στάση ζωής.

 

Στη συνέχεια η κα Aimee-Lou Le Floch, υπάλληλος στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τόνισε: «Αυτή η στιγμή ενσωματώνει τόσο καλά την ιδέα να μοιραστούμε το πνεύμα των Αγώνων. Είμαι πολύ περήφανη που βρίσκομαι ανάμεσά σας ως εκπρόσωπος των νέων της Γαλλίας που ετοιμάζονται να ζήσουν τους Αγώνες τους. Ο Ολυμπισμός είχε πάντα απήχηση σε μένα γιατί γεννήθηκα 100 χρόνια μετά την αναβίωση των Αγώνων από τον βαρόνο Pierre de Coubertin. Με αυτό το χώμα της Ολυμπίας, θα δημιουργηθεί για πάντα ένας δεσμός με την Ολυμπία και το Ολυμπιακό κίνημα». 

Ανάμεσα στα μέλη της αποστολής ήταν και η αργυρή ολυμπιονίκης με την εθνική ομάδα μπάσκετ Γαλλίας, κα Émilie Gomis η οποία τόνισε μεταξύ άλλων: «Αυτή είναι μια μοναδική στιγμή στην ιστορία των Αγώνων. Πέρα από τη σύνδεση της Ολυμπίας και της Ελλάδας με το Παρίσι και τη Γαλλία, θέλουμε να ανοίξουμε τους Αγώνες διάπλατα μέσα από αυτό το ιερό χώμα που θα έχω την τιμή να την φέρω πίσω στη Γαλλία». 

Η κα Gomis τοποθέτησε πρώτη χώμα σε ειδικό σωλήνα, για να ακολουθήσουν συμβολικά όλοι οι επίσημοι συμμετέχοντες. Εκτός των προαναφερθέντων, στην τελετή παραβρέθηκαν οι κ.κ. Raphaël Leclerc, υπεύθυνος για την κινητοποίηση των τομέων «Παρίσι 2024», Olympe Chabason, διευθυντής έργου διεθνούς συνεργασίας για το «Παρίσι 2024», Δημήτρης Κωσταριάς, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, κ.α. 

Να σημειωθεί ότι το βράδυ της Τρίτης 14 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας παρέθεσε δείπνο στη Γαλλική αποστολή, όπου συζητήθηκαν θέματα ευρύτερης συνεργασίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Συμφωνήθηκε να υπάρξει συνέχεια στη συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές με στόχο την ενδυνάμωση της σύνδεσης της Αρχαίας Ολυμπίας και με τον Δήμο του Παρισιού.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Η Αρχαία Ολυμπία Εμπνέει Το «Παρίσι 2024»
Η Αρχαία Ολυμπία Εμπνέει Το «Παρίσι 2024»
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRkJKbwZ8moJPYO_MZPtFJSKYwtRW_-T7VSYFJZUqeeBVtUViOuPae1q5hCbNWLoRMbo__TWQBqCqKeRiwc95YNpauD03zFkSe1w_EKj4q_4DP6a4sgBY-jcOGpNoJdlw3Lq2020hS8ju_ruetZZMXNa5qSpM9PSRe7dCD7sv4Zl129MZYstFLAUq_/s600/Opera%20%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_2022-09-15_150216_mail.google.com.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRkJKbwZ8moJPYO_MZPtFJSKYwtRW_-T7VSYFJZUqeeBVtUViOuPae1q5hCbNWLoRMbo__TWQBqCqKeRiwc95YNpauD03zFkSe1w_EKj4q_4DP6a4sgBY-jcOGpNoJdlw3Lq2020hS8ju_ruetZZMXNa5qSpM9PSRe7dCD7sv4Zl129MZYstFLAUq_/s72-c/Opera%20%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_2022-09-15_150216_mail.google.com.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2022/09/2024.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2022/09/2024.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy