-->

Προς υλοποίηση το μεγαλύτερο έργο ορεινών μονοπατιών στην Ηλεία

-130 χιλιόμετρα διαδρομής στα πανέμορφα τοπία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας  -Συνέντευξη Τύπου από τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας και τον Δασά...


-130 χιλιόμετρα διαδρομής στα πανέμορφα τοπία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας 

-Συνέντευξη Τύπου από τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας και τον Δασάρχη Πύργου 

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το μεγαλύτερο έργο ορεινών μονοπατιών στην Ηλεία μετά την ένταξη στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας της σχετικής πρότασης που υπέβαλε ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, δίνοντας κίνητρα στους κατοίκους των ορεινών κυρίως περιοχών του Δήμου να ασχοληθούν με τον τόπο τους. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, θα γίνουν εργασίες σήμανσης και τοποθέτησης πληροφοριακών πινακίδων, εργασίες καθαρισμού των υφιστάμενων μονοπατιών, κατασκευή λιθόστρωτων σε τμήματα αυτών, κατασκευή πέτρινων σκαλοπατιών, τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, κατασκευή και τοποθέτηση ξύλινων κιγκλιδωμάτων, πέτρινων τραπεζόπαγκων, πέτρινων παγκακιών, ξύλινων κιοσκιών και τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων. 

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 607.732 ευρώ. Για το έργο έδωσαν συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο Δασάρχης Ηλείας κ. Παναγιώτης Λάττας. Έργο πνοής για τις ορεινές περιοχές Ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε ότι «ο αγώνας για τα μονοπάτια ξεκίνησε το 2017 όταν διαμορφωνόταν το Master Plan της ΟΧΕ “Κατάκολο Πύργος Αρχαία Ολυμπία” όπου αποφασίστηκε να περιληφθεί και μία παρέμβαση στον μοναδικού φυσικού κάλλους ορεινό όγκο της Αρχαίας Ολυμπίας με ένα δίκτυο μονοπατιών 130 περίπου χιλιομέτρων με αφετηρία την Ολυμπία, διασχίζει τα ποτάμια Αλφειό, Κλαδέο, Λευκυανία (παραπόταμο του Αλφειού), Ερύμανθο, τους καταρράκτες της Νεμούτας και από κει το δρυοδάσος της Φολόης και μέσω του δάσους με ένα μονοπάτι προς Λαμπεία μέχρι το Φαράγγι του Αντρωνίου. 

Μιλάμε για ένα έργο τεράστιο για τα δεδομένα της περιοχής, το μεγαλύτερο δίκτυο μονοπατιών που έχει γίνει ποτέ στο νομό Ηλείας, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες τουριστικές ροές της Αρχαίας Ολυμπίας. Βεβαίως η μελέτη δεν θα μπορούσε να έχει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα εάν το ίδιο το Δασαρχείο δεν παρέμβαινε συμβουλευτικά και εάν δεν συμμετείχε ενεργά σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό και ένας πατριώτης μας, ο κ. Νίκος Σιάκκουλης, ο οποίος δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια γύρω από τους καταρράκτες της Νεμούτας. Δυστυχώς η πυρκαγιά του 2021 έχει θέσει εκτός παρεμβάσεων την περιοχή κυρίως της Νεμούτας αλλά όχι μόνο. 

Για αυτό το λόγο θα γίνει τροποποίηση του τεχνικού δελτίου για να μην το χάσουμε και θα μεταφερθεί ένα κομμάτι αυτού του έργου σε περιοχές των Δ.Ε. Λασιώνος και Λαμπείας». Ο κ. Γεωργιόπουλος επεσήμανε ότι ήδη έχει γίνει σημαντικό έργο αποκατάστασης από το Δασαρχείο στην περιοχή Νεμούτας και προετοιμάζεται ένα ακόμη έργο μέσω μιας μελέτης σε συνεργασία Περιφέρειας και Δασαρχείου. Ταυτόχρονα, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας έχει χρηματοδοτηθεί με 211.000 ευρώ από μία χορηγία την οποία αναζήτησε και πήρε μέσω του Υπουργείου παρά τω Πρωθυπουργώ για έργα κυρίως υποστηρικτικά των καταστροφών, έτσι, ούτε οι καταρράκτες Νεμούτας μένουν χωρίς παρέμβαση. 

Πρόσθεσε ακόμη ότι στην ΟΧΕ 2021-2027 η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει παρεμβάσεις εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε όλο το Δήμο με επέκταση του δικτύου μονοπατιών, των θέσεων θέασης, αναψυχής, παρατήρησης της χλωρίδας και της πανίδας σε πολλές περιοχές. «Θέλουμε να προσθέσουμε διάφορες εμπειρίες σε έναν τομέα της οικονομίας μας που είναι ο τουρισμός, να το προτείνουμε στον δυνητικό επισκέπτη μας, διότι σήμερα έχουμε τουρισμό εμπειριών, αναζητώντας την ευκαιρία μιας δεύτερης, γιατί όχι και τρίτης διανυκτέρευσης ώστε να τονωθεί και η τοπική οικονομία», κατέληξε ο κ. Γεωργιόπουλος, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο έργο, όταν ολοκληρωθεί, θα πρέπει να τύχει της δέουσας προβολής από ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες τουριστικού ενδιαφέροντος. 

Ο κ. Λάττας από την πλευρά του τόνισε ότι η μελέτη του έργου ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με το Δήμο, επισημαίνοντας την αναγκαστική αλλαγή αντικειμένου στη μελέτη εξαιτίας των πυρκαγιών, επειδή απαγορεύεται να γίνουν έργα αναψυχής και τουρισμού σε περιοχές που έχουν καεί. Τόνισε ωστόσο ότι θα “μεταφερθεί” το έργο σε περιοχές των Δ.Ε. Λασιώνος και Λαμπείας για μονοπάτια και παραπόταμους του Πηνειού οι οποίοι παρουσιάζουν ιδιαίτερο αισθητικό ενδιαφέρον, ενώ στην πορεία, όταν το τοπίο στις πυρόπληκτες περιοχές αποκατασταθεί, θα γίνει νέα μελέτη ώστε να αναδειχθεί στο μέλλον και αυτό το κομμάτι. 

«Ταυτόχρονα με αυτά τα μονοπάτια και την χρηματοδότηση του έργου το οποίο θα εκτελέσει ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας με την επίβλεψη του Δασαρχείου, στοχεύουμε να βοηθήσουμε και μία προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος να αποκαταστήσουμε και τις ζημιές που υπάρχουν στους καταρράκτες Νεμούτας με μόνιμα έργα που να συγκρατούν βράχους και φερτά υλικά ώστε να υπάρξει μια ασφαλής κίνηση των επισκεπτών», σημείωσε ο κ. Λάττας. 

Τα ορεινά μονοπάτια 

Το έργο συνολικού μήκους 129.073 μέτρων χωροθετείται εντός των Δημοτικών Ενοτήτων Λάμπειας, Φολόης, Λασιώνος και Αρχαίας Ολυμπίας και αφορά: 

 Το μονοπάτι Κλαδέου ποταμού: Αποτελεί μια διαδρομή συνολικού μήκους 1.219 m που έχει αφετηρία χώρο στάθμευσης στην Αρχαία Ολυμπία και κινείται παράπλευρα του ποταμού μέχρι να συναντήσει τον επαρχιακό δρόμο. 
 Το μονοπάτι Αλφειού ποταμού: Η διαδρομή αυτή έχει αφετηρία το σημείο τερματισμού του μονοπατιού κλαδέου και σημείο τερματισμού στον οικισμό Νέα Καμένα, συνολικού μήκους 10.451 m. 
 Το μονοπάτι Άμπουλας: Αποτελεί μια διαδρομή συνολικού μήκους 6.094 m που έχει αφετηρία από το γήπεδο στον οικισμό Νεμούτα και καταλήγει στον Ερύμανθο ποταμό. 

Για το μονοπάτι του Άμπουλα υπάρχει πρόσβαση από τον οικισμό Νεμούτα μέσω υφιστάμενου αγροτοδασικού δρόμου, μήκους 946m, από την διαδρομή Νεμούτα – Σεϊντάγα μέσω αγροτοδασικού δρόμου μήκους 633m, από τον Άγιο Σπυρίδωνα και την βρύση Ροδιά μέσω αγροτοδασικού δρόμου μήκους 790m και από τον Ξηρόκαμπο μέσω αγροτοδασικού δρόμου μήκους 3.385m 

 Το μονοπάτι Φαράγγι Ανδρωνίου – Σελληείς Ποταμός - Κενταύρων: Αποτελεί μια διαδρομή συνολικού μήκους 9.038 m που έχει αφετηρία από τον οικισμό Αντρώνι και καταλήγει στον επαρχιακό δρόμο προς τον Οικισμό Κούμανι. Για το μονοπάτι υπάρχει πρόσβαση από τον οικισμό Φολόης, μήκους 1.335m. 
 Το μονοπάτι Φολόη - Εκκλησία Αναστάσεως του Σωτήρα – Λάσδικας: Αποτελεί μια διαδρομή συνολικού μήκους 22.167m που έχει αφετηρία τον οικισμό Φολόης. Ξεκινάει μέσα από τον οικισμό και οδεύει παράλληλα σε επαρχιακό και αγροτοδασικό δρόμο για περίπου 12χλμ. μέχρι την εκκλησία Αναστάσεως του Σωτήρα και στην συνέχεια μπαίνει στο μονοπάτι και καταλήγει στον οικισμό Λάσδικα. 
 Μονοπάτι Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης - Λαμπεία: Αποτελεί μια διαδρομή συνολικού μήκους 14.094m που έχει αφετηρία το Περιβαλλοντικό Μουσείο της Φολόης με κατάληξη τον οικισμό Λαμπεία. 

Μέχρι την αποκατάσταση του τοπίου από τις πυρκαγιές δεν θα γίνουν παρεμβάσεις σε μονοπάτια που προβλέπονταν από τη μελέτη και συγκεκριμένα στα μονοπάτια: Λευκυανία ποταμού, Φαράγγι Λακκώματος – Αλογοθέτη, Νεμούτα – Σειντάγα, Ερύμανθου ποταμού – Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης (θα γίνει μόνο ένα μέρος του), Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης – Φυτώριο - Φαράγγι Κενταύρων και Χαρατσάρι.

 

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Προς υλοποίηση το μεγαλύτερο έργο ορεινών μονοπατιών στην Ηλεία
Προς υλοποίηση το μεγαλύτερο έργο ορεινών μονοπατιών στην Ηλεία
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhN2cSR2T2k1_rngoNhJsXObx28JXbVH665eMslVeT9RWOPxnRghh6vpUs8FOGLmDBOU9aKO3yUYDipNAEcWtu-gOla4_zL9QoijkQHe7zffCuNFFnsat1iL8E6wx9cTMLCeGlTKAKjVaWw0WQonUVkSe_bnpFpkC2k4Z-0PmbcfiGvdSFCNCT-qgEQ/s600/Opera%20%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_2023-01-04_163300_mail.google.com.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhN2cSR2T2k1_rngoNhJsXObx28JXbVH665eMslVeT9RWOPxnRghh6vpUs8FOGLmDBOU9aKO3yUYDipNAEcWtu-gOla4_zL9QoijkQHe7zffCuNFFnsat1iL8E6wx9cTMLCeGlTKAKjVaWw0WQonUVkSe_bnpFpkC2k4Z-0PmbcfiGvdSFCNCT-qgEQ/s72-c/Opera%20%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_2023-01-04_163300_mail.google.com.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2023/01/blog-post_24.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2023/01/blog-post_24.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy