-->

Πύργος: Πολίτες σε πανικό αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων

Συνεχίζεται το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων στην Ηλεία  *Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας: «Κάνω έκκληση προς τους πολίτες να αγοράζ...


Συνεχίζεται το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων στην Ηλεία 

*Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας: «Κάνω έκκληση προς τους πολίτες να αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα φάρμακα» 

Της Μάντως Ρέβελου 

Συνεχίζεται το πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων στην Ηλεία, με τους φαρμακοποιούς να σηκώνουν τα χέρια ψηλά και τον κόσμο να τρέχει στα φαρμακεία να προμηθευτεί όχι μόνο τα απαραίτητα, αλλά και φάρμακα που ίσως του χρειαστούν υπό το φόβο έλλειψής τους. Διαχρονικό χαρακτηρίζουν το πρόβλημα ωστόσο ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας, κ. Σπύρος Λιβαδάς, αλλά και οι φαρμακοποιοί της Ηλείας, κάνοντας όμως λόγο για μία έξαρση άνευ προηγουμένου σε αντιπυρετικά, αντιβιώσεις, εισπνεόμενα και παιδικά φάρμακα τη στιγμή που στα σχολεία επικρατεί ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» ιώσεων. 

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των πολιτών που αγοράζουν δέκα – δέκα τα κουτιά των αντιπυρετικών φοβούμενοι την έλλειψη τους. Γι’ αυτό οι φαρμακοποιοί του Νομού απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες, να αγοράζουν τα φάρμακα που χρειάζονται, αφήνοντας απόθεμα σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη, αποβάλλοντας το «κατοχικό σύνδρομο» που τους διακατέχει τον τελευταίο καιρό. 

Ελλείψεις παντού 

Φυσικά, η αναζήτηση από φαρμακείο σε φαρμακείο για ένα απλό φάρμακο δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο. Χώρες από την Ευρώπη έως την Ασία και τη Βόρεια Αμερική αναφέρουν αυτό το διάστημα σοβαρές ελλείψεις σε αντιβιοτικά, αναλγητικά, αντιπυρετικά, ακόμη και θεραπείες χρόνιων παθήσεων, καθώς η ζήτηση αυξάνεται εν μέσω έξαρσης των ιώσεων και οι φαρμακοβιομηχανίες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η αμοξυκιλλίνη, οι κεφαλοσπορίνες και άλλα ευρέως χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά είναι ελλιπή, σύμφωνα με στοιχεία από διάφορες χώρες, εγείροντας ανησυχίες μεταξύ γιατρών και αξιωματούχων για τη διαθεσιμότητα φαρμάκων που βασίζονται για τη θεραπεία παθήσεων που κυμαίνονται από ωτίτιδες έως πνευμονία. 

H αύξηση της ζήτησης 

Οι ελλείψεις αποδίδονται σε διάφορους παράγοντες. Η ζήτηση ανέκαμψε δυναμικά μετά την άρση των περιορισμών της πανδημίας. Έχοντας για πάνω από δύο χρόνια ζήσει σε συνθήκες «γυάλας», με lockdown, χρήση μάσκας και αποστάσεις, μέναμε μακριά από ιούς και ιώσεις. Όταν ήρθε η άρση των μέτρων είχαμε έξαρση των ασθενειών. Επιπλέον, η αλλαγή των προτύπων στιγμιογράφησης μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της ζήτησης. Μια πρόσφατη αλλαγή συμβουλών στην Αγγλία επέτρεψε τη χρήση αντιβιοτικών σε παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο στρεπτόκοκκου ως «συνολικό μέτρο», το οποίο με τη σειρά του πιθανότατα αύξησε τη ζήτηση για πενικιλίνη και αμοξικιλλίνη. 

Τα αγκάθια στην προσφορά 

Τα προβλήματα όμως είναι μεγάλα και σε επίπεδο προσφοράς. Οι φαρμακοβιομηχανίες και εταιρείες βιοτεχνολογίας αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στην προμήθεια συστατικών, συσκευασιών και άλλων εξαρτημάτων, εν μέρει λόγω των περιορισμών που διατήρησε για μεγάλο διάστημα η Κίνα, αλλά και προβλημάτων στην Ινδία. Σε αυτές τις πιέσεις ήρθε να προστεθεί το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, που κατέστησε δύσκολη υπόθεση τη διατήρηση ορισμένων ενεργοβόρων παραγωγής. H υπερβολική εξάρτηση από έναν μικρό αριθμό προμηθευτών για ενεργά φαρμακευτικά συστατικά και άλλες πρώτες ύλες έχει καταστήσει δύσκολο για τους κατασκευαστές να ανταποκριθούν στην τρέχουσα ζήτηση. 

Η Κίνα και η Ινδία μαζί αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 60% της προσφοράς ενεργών φαρμακευτικών συστατικών παγκοσμίως το 2020. Αυτό το επίπεδο συγκέντρωσης της αγοράς εφοδιασμού μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα διαθεσιμότητας όταν διακόπτονται οι αλυσίδες εφοδιασμού φαρμάκων. 

Για να γίνει αντιληπτή η κατάσταση να αναφέρουμε ότι η Sandoz, η επιχείρηση γενόσημων προϊόντων NVS 1,64% της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis AG, δήλωσε ότι αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στην πλήρωση των παραγγελιών επειδή δεν μπορεί να προμηθευτεί όλα τα βιδωτά καπάκια και άλλα εξαρτήματα που χρειάζεται. Η Centrient Pharmaceuticals Netherlands BV, ένας άλλος μεγάλος παραγωγός αντιβιοτικών, δήλωσε ότι μείωσε την παραγωγή ενός βασικού συστατικού επειδή δεν μπορεί να αυξήσει τις τιμές αρκετά ώστε να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. 

Δηλώσεις Φαρμακοποιών 

Σπύρος Λιβαδάς, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας 

«Κάνω έκκληση στους πολίτες να αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα φάρμακα»


«Το πρόβλημα των ελλείψεων είναι διαχρονικό, εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια και θα συνεχίσει να είναι. Η κύρια αιτία του είναι οι μειωμένες τιμές στην Ελλάδα και οι παράλληλες εξαγωγές που γίνονται από την Ελλάδα προς άλλες χώρες στο εξωτερικό. Δηλαδή φάρμακα που απευθύνονται σε ασθενείς στην Ελλάδα πηγαίνουν σε ασθενείς στο εξωτερικό λόγω χαμηλών τιμών. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει και μία έξαρση σε αντιπυρετικά και σε παιδικά φάρμακα. Αυτό έχει να κάνει με θέματα παραγωγής και θα αποκατασταθεί σχετικά σύντομα.

Ίσως υπήρξε αυξημένη ζήτηση, ίσως υπήρξαν άλλα θέματα που δεν τα γνωρίζουμε εμείς και στην ουσία λείπουν κάποια αντιπυρετικά, στα οποία πάντα υπάρχει άλλη λύση. Πιο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό των παιδικών αντιβιώσεων και των εισπνεόμενων το οποίο οφείλεται καθαρά στις ελλείψεις της εταιρίας glaxo. Για να πούμε τα ονόματά τους, η αντιβίωση augmentin και τα εισπνεόμενα aerolin και flixotide. Αυτά είναι τα κύρια προβλήματά μας. Και λόγω έλλειψης της augmentin μειωθήκαν αναγκαστικά και όλες οι άλλες αντιβιώσεις επειδή είχαν το μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Αυτό ελπίζουμε ότι θα αποκατασταθεί σχετικά σύντομα. 

Τώρα όσο αφορά τα μέτρα που εξέδωσε ο Υπουργός, σε εμάς δε πρόκειται να προσφέρουν κάτι. Είναι μέτρα τα οποία δε θα έχουν κάποιο άμεσο αποτέλεσμα. Αυτός ο πανικός που έχει πάθει ο κόσμος με τα αντιπυρετικά εκτιμούμε ότι θα αποκατασταθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες περίπου, αλλά το πρόβλημα των ελλείψεων είναι διαχρονικό και θα παραμείνει γιατί δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο. Ο κόσμος πάντα όταν υπάρχει μία τέτοια κατάσταση οδηγείται σε πανικό και προσπαθεί να δημιουργήσει αποθέματα και αυτό χειροτερεύει το πρόβλημα παρά το λύνει. Παρακαλούμε τον κόσμο να μην αγοράζει φάρμακα, παρά μόνο αν έχει ανάγκη, για να μπορούν να πάρουν πρώτοι, αυτοί που πραγματικά τα χρειάζονται». 

Μαριλού Διονυσοπούλου, Φαρμακοποιός 28ης Οκτωβρίου 21, Πύργος


«Οι ελλείψεις που υπάρχουν στα φάρμακα δεν είναι ένα τωρινό πρόβλημα. Υφίσταται εδώ και πάρα πολλά χρόνια απλά αυτό διαιωνίζεται και η λίστα των ελλείψεων μεγαλώνει. Αυτή τη στιγμή απλά είναι πιο κατανοητό στον περισσότερο κόσμο γιατί έχει προχωρήσει σε ελλείψεις φαρμάκων που είναι άμεσα κινούμενα και γνωστά από το ευρύ κοινό, όπως είναι η παρακεταμόλη και τα παυσίπονα. Βέβαια το πιο σημαντικό και ο καθημερινός αγώνας είναι σε φάρμακα τα οποία είναι για σοβαρές παθήσεις και αγωγές οι οποίες δε θα πρέπει να κόβονται, το οποίο τα τελευταία χρόνια είναι το μεγαλύτερο βάσανο των φαρμακοποιών, καθώς δεν μπορούν να είναι τυπικοί απέναντι στον πελάτη-ασθενή, επειδή τα χέρια τους είναι δεμένα. 

Μία από τις βασικές αιτίες είναι η χαμηλή τιμή των φαρμάκων στην Ελλάδα η οποία θα έχει επιπλέον μείωση αυτόν το μήνα, της τάξεως του 7% σε κάποια φάρμακα που είναι ήδη σε έλλειψη και αυτό γίνεται, λόγω ότι το κράτος μειώνει κάθε χρόνο την φαρμακευτική δαπάνη. Αυτό δημιουργεί ένα δυσοίωνο περιβάλλον για τη φαρμακοβιομηχανία να επενδύσει και να εισάγει στην Ελλάδα. Αυτό σε συνδυασμό με τα συστήματα επιστροφής χρημάτων από τις εταιρίες προς το κράτος, κάνουν ανέφικτη την ανάπτυξη μιας βιομηχανίας στην Ελληνική κοινότητα. 

Ο τελικός αποδέκτης σε όλο αυτό, στην αδυναμία δηλαδή εύρεσης του φάρμακου της επιλογής του, στο φαρμακείο της επιλογής του, είναι ο πελάτης-ασθενής. Βέβαια πολλές φορές υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα, τα λεγόμενα γενόσημα, τα οποία μας δίνουν την δυνατότητα σαν φαρμακοποιούς να καλύψουμε τον ασθενή χωρίς να διορθώσουμε την αγωγή ώστε να μην μείνει εκτεθειμένος απέναντι στην φαρμακευτική του θεραπεία. Παρ όλα αυτά όμως οι ασθενείς και ό κόσμος δεν είναι εκπαιδευμένοι σε αυτό. 

Υπάρχει μία αναξιοπιστία και ένας φόβος όσον αφορά το γενόσημο. Αυτό όμως μπορεί να γίνει σε ορισμένες περιπτώσεις φαρμάκων, όχι σε όλα. Η λίστα αυξάνεται καθημερινά και δυστυχώς αν δεν βρεθεί άμεση λύση θα επιδεινώνεται. Έχουμε έναν καθημερινό αγώνα για να τα βρούμε. Χάνεται πολύτιμος χρόνος και ουσιαστική λύση δεν βρίσκεται. Όλη αυτή η πληροφόρηση για τις ελλείψεις έχει οδηγήσει τους ασθενείς σε πανικό, ο οποίος δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς στην ανάγκη να μην ξεμείνουν, παίρνουν ποσότητες μεγαλύτερες από τις ανάγκες τους για να κάνουν «στοκ» στο σπίτι. Αυτό έχει να κάνει με την εκπαίδευση του Έλληνα ασθενή, η οποία δεν υπάρχει και σε αυτό θα πρέπει να βοηθήσουν τα ΜΜΕ. Γι αυτό ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται και να εμπιστεύεται τον φαρμακοποιό του και το γιατρό του». 

Τριανταφυλλιά Νικολοπούλου, Φαρμακοποιός, 28ης Οκτωβρίου 1, Πύργος 

«Αντιπυρετικά, παρακεταμόλη, σιρόπια αντιβηχικά, παιδικά εισπνεόμενα, αντιβιώσεις κυρίως για παιδιά αλλά και για ενήλικες βρίσκονται σε έλλειψη πριν από τα Χριστούγεννα. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να τα προμηθευτεί ο κόσμος αντί αυτών, αλλά κάποια είναι αναντικατάστατα. Δεν υπάρχουν στην αγορά. Οπότε και να θελήσει κάποιο γενόσημο ο ασθενής, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Η μόνη ενημέρωση που έχουμε είναι ότι θα αρχίσει η αποκατάσταση σταδιακά τις επόμενες ημέρες. Δυσκολευόμαστε όλοι πάρα πολύ. Όταν έχουμε εφημερία και δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τα περιστατικά και τα παιδάκια, σαφώς και δυσκολευόμαστε». 

Βαρδαμίδης Νικόλαος, Φαρμακοποιός, Ερμού 2, Πύργος


«Αυξάνονται συνεχώς τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη. Τώρα τελευταία έχουν προστεθεί και τα αναλγητικά, κυρίως για παιδιατρική χρήση, όπως είναι τα σιρόπια της παρακεταμόλης, τα εισπνεόμενα και ένας μακρύς κατάλογος ο οποίος δυστυχώς δεν σταματάει. Το πρόβλημα αυτό είναι διαχρονικό. Ο κόσμος τις τελευταίες μέρες έχει πανικοβληθεί, λόγω της διαρκούς έλλειψης που υπάρχει. Προσπαθεί να κάνει μαζικές αγορές αλλά το θέμα είναι ότι δυστυχώς πλέον δεν υπάρχουν για να τις κάνει».

Διονυσία Αδαού, Φαρμακοποιός, Πατρών 8, Πύργος 

«Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τις ελλείψεις των φαρμάκων σε βασικά είδη όπως είναι οι αντιβιώσεις, τα εισπνεόμενα, τα αντιπυρετικά, τα σιρόπια για παιδιά που είναι απολύτως απαραίτητα αυτήν την εποχή, λόγω των ιώσεων που βρίσκονται σε έξαρση. Περιμένουμε τώρα που θα ξανανοίξουν οι εταιρίες μήπως αποκατασταθεί το πρόβλημα και βρούμε κάποια φάρμακα βασικά για να γεμίσουμε και εμείς τα ράφια μας. Ο κόσμος ευτυχώς επειδή είναι υποψιασμένος δεν είναι τόσο επιθετικός όσο ήταν στην αρχή, αλλά λόγω της ανάγκης αγοράζει φάρμακα για να αποθηκεύει για πιθανές μελλοντικές ελλείψεις κυρίως σε αυτά που έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση, όπως το depon». 

Σαργιάνου Άννα, Φαρμακοποιός, Μανωλοπούλου 73, Πύργος



«Ο κόσμος αγοράζει προληπτικά φάρμακα για να έχει στοκ στο σπίτι. Αυτό είναι μία λογική αντίδραση ως ένα βαθμό. Το πρόβλημα είναι ότι αγοράζουν μεγάλες ποσότητες, πέντε… δέκα κουτιά depon, το οποίο είναι υπερβολή. Αυτή η έλλειψη ναι μεν υπάρχει αλλά δεν είναι έλλειψη δραματική. Το φάρμακο δεν είναι αναντικατάστατο. Μπορεί να αντικατασταθεί από κάποια άλλη παρακεταμόλη ή από κάποιο παυσίπονο, αντιφλεγμονώδες αντιπυρετικό. 

Υπάρχει δηλαδή στην αγορά σε κάθε κατηγορία αντίστοιχο φάρμακο. Ο κόσμος σιγά-σιγά αρχίζει να το καταλαβαίνει αυτό και γίνεται δεκτικός όταν ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός του, προτείνει να καλύψει την ανάγκη του με κάποιο άλλο φάρμακο. Σύμφωνα με αυτά που λένε οι εταιρίες και ελπίζουμε ότι θα ισχύσουν, μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό η έλλειψη σε κατηγορίες φαρμάκων που είναι άμεσης ανάγκης για την εποχή, όπως είναι τα εισπνεόμενα, τα αντιπυρετικά και οι αντιβιώσεις». 


COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Πύργος: Πολίτες σε πανικό αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων
Πύργος: Πολίτες σε πανικό αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8VGypEBkEZ6dU7DXO3KcylEPOC4Ac2fPJr6aqYD5OznFX_xtoup0fkqx_C67j_wVWfqFZxHo4VwV_ks6hpi_YtRjHA-PPJmhvckDwprd69GV8UvDaqdpcVPlmHHatmdVAWBoFvpVd3h74XBE-E7ceci80B7MDV1WuX_ZQw-qD7QYQwiWJ2bDs9M_q/s600/Opera%20%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_2023-01-11_145712_pixabay.com.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8VGypEBkEZ6dU7DXO3KcylEPOC4Ac2fPJr6aqYD5OznFX_xtoup0fkqx_C67j_wVWfqFZxHo4VwV_ks6hpi_YtRjHA-PPJmhvckDwprd69GV8UvDaqdpcVPlmHHatmdVAWBoFvpVd3h74XBE-E7ceci80B7MDV1WuX_ZQw-qD7QYQwiWJ2bDs9M_q/s72-c/Opera%20%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_2023-01-11_145712_pixabay.com.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2023/01/blog-post_85.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2023/01/blog-post_85.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy