Η τέταρτη και τελευταία υπογραφή του Αμερικανού γερουσιαστή Τζιμ Ρις για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, ανοίγει τον δρόμο για την απόκτ...
H απόκτηση των «αόρατων» αεροσκαφών 5ης γενιάς μετατρέπει την Πολεμική Αεροπορία σε μια από τις παγκόσμιες αεροπορικές δυνάμεις.
Ο Μάνος Καραγιάννης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, επισημαίνει: «Η Ελλάδα θα εισέλθει σ` ένα κλειστό club των χωρών που διαθέτουν F-35 που έχουν πρόσβαση σ` αυτή την υψηλή τεχνολογία, επομένως μιλάμε για μια γεωπολιτική αναβάθμιση στην Αν. Μεσόγειο αλλά και πιο πέρα από αυτήν».
Θέμα ημερών είναι η επίσημη απάντηση της Αμερικανικής κυβέρνησης για την πώληση στην Ελλάδα των F-35, έπειτα από την τελευταία υπογραφή στο Κογκρέσο του αντιπροέδρου της επιτροπής διεθνών σχέσεων Τζιμ Ρις.
Ο Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, δήλωσε πως: «Το F-35 πρέπει να το βλέπουμε ως κάτι που έχει έρθει μαζί με την αμυντική συμφωνία που έκανε αυτή η κυβέρνηση. Τις επενδύσεις των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη και την Σούδα. Είναι δείγμα εμπιστοσύνης της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας».
Το F-35 δεν ανιχνεύεται εύκολα από ραντάρ. Λαμβάνει και μοιράζει στρατηγικές πληροφορίες σε άλλα μαχητικά και μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων. Μπορεί να φέρει ιδιαίτερα προηγμένα όπλα.
Ο Στέφανος Καραβίδας, επισμηναγός ε.α. εκπαιδευτής ιπταμένων, αναφέρει ότι: «Τα Stealth χαρακτηριστικά, οι αξεπέραστες δυνατότητες σύντηξης πληροφοριών, η αναμενόμενη ικανότητα εξαπόλυση βλημάτων meteor σε συνδυασμό με τα Rafale και F-16 Viper σε περιβάλλον δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων χτίζουν ένα αδιαπέραστο πλέγμα σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο. Η δε ικανότητα βαθιάς διείσδυσης και άφεσης ειδικών όπλων αέρος- εδάφους δίνουν τη δυνατότητα προβολής ισχύος έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου».
Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για 20 συν 20 μαχητικά F-35, της έκδοσης Block 4 με ιδιαίτερες ικανότητες στον ηλεκτρονικό πόλεμο. Η πολεμική αεροπορία γίνεται η πρώτη που μελλοντικά θα διαθέτει τους πιο προηγμένους τύπους αεροσκαφών. F-16 Viper, Rafale & F-35 από το 2028 και μετά.
Το χρονοδιάγραμμα
Έως την πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές περιμένει η Αθήνα την επίσημη επιστολή αποδοχής από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τα F-35.
Την ίδια στιγμή για την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα ο χρόνος ξεκινά να μετρά αντίστροφα. Έργα υποδομής, ηλεκτρονικά, θέματα ασφαλείας, οπτικές ίνες είναι ορισμένα μόνο απ’ όσα πρέπει να γίνουν.
Ημερομηνία ορόσημο για την Πολεμική Αεροπορία
Τα πρώτα F-35 θα φορέσουν το ελληνικό εθνόσημο στις πτέρυγές τους το 2028. Στις ΗΠΑ με αυτά τα αεροσκάφη θα εκπαιδευτούν οι πρώτοι αεροπόροι και τεχνικοί. Και τα επόμενα χρόνια έως το 2033 θα υπάρχει η πρώτη πλήρης μοίρα των 20 «αόρατων» αεροσκαφών.
Σήμερα 15 έγιναν τα Rafale με την άφιξη ακόμη ενός αεροσκάφους στην Τανάγρα. Και μέχρι να ολοκληρωθεί το 2024 ακόμη 9 θα φτάσουν στην Ελλάδα. Σύνολο 24 προηγμένα μαχητικά 4,5 γενιάς.
Στην Σούδα σχεδόν κάθε μήνα φτάνει ένα F-16 Viper από την ΕΑΒ που γίνεται η αναβάθμιση τους.
Με άλλα λόγια το πράσινο φως των ΗΠΑ για τα F-35 είναι ένα σαφές μήνυμα και προς την Τουρκία ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων εγκαταλείπεται. Και αυτό φαίνεται μέσα από τη δυναμική που προσδίδει η παρουσία F-16 Viper, Rafale και F-35 στο μέλλον.
Πηγή: ΕΡΤ
* Φωτογραφία αρχείου