Κατά 8,7% αυξήθηκε ο τζίρος των σούπερ μάρκετ το πρώτο εξάμηνο του 2023 την ίδια στιγμή που ο όγκος των πωλήσεων υποχώρησε κατά 2,5%, με...
Η άνοδος των πωλήσεων σε αξία αποδίδεται στις πληθωριστικές πιέσεις ενώ όπως επισημαίνει η NielsenIQ σχετικά με την εξέλιξη των τιμών μετά την αύξηση ρεκόρ που σημειώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, στο +13,5%, φαίνεται σταδιακά από την αρχή του 2023 να υπάρχει μια αποκλιμάκωση στο ποσοστό αύξησης, παρόλο που συνεχίζει να διατηρείται σε διψήφια επίπεδα και συγκεκριμένα στο 11,1%, το χρονικό διάστημα από αρχές Απριλίου ως 18 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων η ανοδική τάση οδηγείται κυρίως από τα τρόφιμα, τόσο τα φρέσκα (+9,2%) όσο και τα τυποποιημένα (+9,4%), με τα bazaar προϊόντα να εμφανίζουν την πιο μετριοπαθή ανάπτυξη, στο +2,7%, ενώ την ίδια στιγμή οι μεγάλες FMCG κατηγορίες της οικιακής χρήσης, καθώς και της προσωπικής φροντίδας παρουσιάζουν σημαντική αύξηση πωλήσεων σε αξία, στο +10,6% και +7,8% αντίστοιχα.
Στο 24,8% το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας
Αυξημένη προτίμηση συνεχίζουν να δείχνουν οι καταναλωτές στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας τα οποία παρότι έχουν αυξήσει σημαντικά τη μέση τιμή πώλησής τους, συνεχίζουν να είναι η πιο φτηνή εναλλακτική στην πλειονότητα των κατηγοριών.
Το μερίδιο αγοράς των PL προϊόντων έχει φτάσει πλέον στο 24,8% ενώ σε κατηγορίες όπως τα προϊόντα οικιακής φροντίδας εμφανίζεται ακόμα υψηλότερο, στο 35,2%, σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα απ’ ότι ήταν στο κλείσιμο του 2022.
Την ίδια στιγμή το ποσοστό προωθητικής έντασης στην αγορά έχει φτάσει για το πρώτο εξάμηνο του έτους το 69,3% για τα επώνυμα FMCG προϊόντα, με τους λιανέμπορους και προμηθευτές στην προσπάθειά τους να είναι όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικοί να παρέχουν στους αγοραστές περισσότερες προσφορές και προωθητικές ενέργειες.