-->

Με πολλαπλά μηνύματα η Ημερίδα για το περιβάλλον παρουσία της ΑΘΠ Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου

  - «Η οικολογική κρίση είναι πνευματική κρίση»   Μηνύματα ανησυχίας για την περιβαλλοντική κρίση του πλανήτη όπως και άλλης ιεράρχησης τω...

 


- «Η οικολογική κρίση είναι πνευματική κρίση»
 

Μηνύματα ανησυχίας για την περιβαλλοντική κρίση του πλανήτη όπως και άλλης ιεράρχησης των προβλημάτων που βιώνει η ανθρωπότητα, θέτοντας ως κορυφαίο την προστασία του περιβάλλοντος, αναδειχθήκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας: "Η κοινή αειφόρος συνθήκη στο φυσικό και αστικό περιβάλλον- Εκφάνσεις του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου". 

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Συνεδριακού κέντρου της Π.Ε. Ηλείας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και διοργανώθηκε από το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών σε συνδιοργάνωση με Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πολεως, την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης, τους Δήμους Πύργου, Ανδραβίδας - Κυλλήνης, τα Φροντιστήρια Βιωσιμότητας Δήμου Νεαπόλεως- Συκεών, Νοτίου Πηλίου, Πύργου και Ανδραβίδας- Κυλλήνης και τους Φίλους της Φύσης Θεσσαλονίκης. 

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχτηκε στην είσοδο αντιπροσωπεία παιδιών του Σώματος Ελλήνων Προσκόπτων και ο Αλέξανδρος Λευθεριώτης του πρόσφερε την ανθοδέσμη. Η ημερίδα ξεκίνησε με το πιο μελωδικό τρόπο, με την παιδική χορωδία του Δημοτικού Σχολείου Επιταλίου, υπό τη διεύθυνση της κ. Α. Παρασκευά.

 

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Η φύση εκδικείται όταν την πειράζουμε εμείς»
 

Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος στην ομιλία του, μίλησε για τη σχέση ανθρώπου και περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ηλείας που την φέρνουν στις πιο σεισμόπληκτες, πλημμυρόπληκτες και πυρόπληκτες περιοχές υπογραμμίζοντας ότι «η φύση εκδικείται όταν την πειράζουμε εμείς». 

Αναφέρθηκε με παραδείγματα στον μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης του πλανήτη, λόγω του οικονομικού μοντέλου του Δυτικού κόσμου, συμπληρώνοντας ότι επιβάλλεται αλλαγή νοοτροπίας ώστε «το μόνο κέδρος για όλους να είναι η ζωή και η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για τις επόμενες γενιές ώστε να παραδώσουμε αυτόν τον πλανήτη όπως τον παραλάβαμε. Πρέπει να γίνει μια επανάσταση συνείδησης, να αντιληφθούμε ότι το περιβάλλον είναι ότι μας περιβάλλει και δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Αν δεν το προστατέψουμε απειλούμε την ίδια μας τη ζωή», υπογραμμίζοντας ότι: «Η μόνη φιλοσοφία που αντιστέκεται στην αδικία του ισχυρού είναι ο Χριστιανισμός.

 

- Αναφερόμενος στην περιοχή, μίλησε για την περιβαλλοντική «βόμβα» που παρέλαβε η Δημοτική Αρχή από το παρελθόν, το Ποτόκι, τονίζοντας ότι γίνονται συστηματικές και μελετημένες δράσεις για την οριστική λύση του προβλήματος. Επίσης ενημέρωσε για την προγραμματική σύμβαση που έχει συνάψει ο Δήμος Πύργου με το ΕΜΠ για την έγκαιρη πρόγνωση πλημμυρικών φαινομένων στον ποταμό Αλφειό, την σύμβαση με την ΠΔΕ για το ενδεχόμενο επαναπλημμυρισμού της λίμνης Μουριάς, όπως και μέσω της ΠΔΕ προωθείται μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχολεία για την ανακύκλωση. 

Απευθυνόμενος στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη δήλωσε: «Θεωρώ ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι από τους πιο φερέγγυους και κατάλληλους θεσμούς να καθοδηγήσει την ανθρώπινη σκέψη στη λογική της συμβίωσης με το υπόλοιπο σύμπαν. Ο Παναγιώτατος, ένα φωτισμένο μυαλό, εκπέμπει φως για την οργάνωση της κοινωνίας μέσω των μηνυμάτων και των ενεργειών Του. Έχει διαρκώς μια έντονη ανησυχία για το μέλλον της ανθρωπότητας ανεξαρτήτου γεωγραφικής αναφοράς».

 

Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρώτο ανέδειξε το οικολογικό μήνυμα του Χριστιανισμού»
 

Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος τόνισε πως: «το Οικουμενικό Πατριαρχείο, πρώτον μεταξύ των Χριστιανικών Εκκλησιών και των Ομολογιών, ανέδειξε το οικολογικό μήνυμα του Χριστιανισμού. - Χαιρόμεθα ιδιαιτέρως, επειδή η διάδρασις αυτή εμπνέεται από τας πολλάς πρωτοβουλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήδη από του έτους 1989, εις τον τομέα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, δράσεις, αι οποίαι συνδυάζονται με τον τονισμόν των κοινωνικών επιπτώσεων της οικολογικής κρίσεως και την θέσιν ότι ο αγών δια την προστασίαν του ανθρωπίνου προσώπου και του «οίκου» του, του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος, είναι αδιαίρετος». 

Επίσης, πρόσθεσε ότι «η σύγχρονος οικολογική κρίσις είναι κρίσις του ιδίου του ανθρώπου, της ελευθερίας του, του πολιτισμού του, της θρησκείας και των ιδεολογιών του” και ότι “πρόκειται περί πνευματικής κρίσεως, η οποία απαιτεί αντιμετώπισιν εις το επίπεδον του πνεύματος, της νοοτροπίας, των αξιών”. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει, πρέπει “να μεταβώμεν από το έχειν εις το είναι, από την κτητικήν εις την μετοχικήν σχέσιν με τον κόσμον». Τόνισε επίσης ότι η «ιδία η ζωή της Εκκλησίας είναι νίκη εναντίον όλων των δυνάμεων” που “συμβάλλουν ιδεολογικώς” και εμπράκτως στην καταστροφή της φύσης και την διατάραξη των ανθρωπίνων σχέσεων, δυνάμεων, “όπως ο ατομοκεντρισμός, η πλεονεξία, ο καταναλωτισμός, η αδιαφορία δια τον πλησίον, η αλαζονία της γνώσεως».

 

Οι ομιλίες
 

- Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Β’, υπογράμμισε τα σημαντικά μηνύματα ζωής μέσω της ημερίδας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα οικολογικά προβλήματα. 

- Ο Αντιπεριφερειάχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα μεγάλα οικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ηλεία, και τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Η Π.Δ.Ε. αξιολογώντας όλα τα δεδομένα και με γνώμονα την προστασία του θεϊκού δώρου της ανθρώπινης ζωής και της φύσης, έχει κάνει συστηματική δουλειά σε αυτήν την τετραετία για να θωρακίσει το φυσικό περιβάλλον, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη. Ταυτόχρονα, επενδύσαμε στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών με ημερίδες, εκδηλώσεις και δράσεις, σε συνεργασία με τους επιστημονικούς συλλόγους και την εκπαιδευτική κοινότητα της Ηλείας». 

- Ο δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας μίλησε για το θεσμό των φροντιστηρίων βιωσιμότητας, στο δίκτυο του οποίου ανήκουν οι Δήμοι Πύργου και Ανδραβίδας-Κυλλήνης από την Ηλεία, αναφέρθηκε στα ερευνητικά πεδία και τους άξονες τονίζοντας πως το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στην ενημέρωση των παιδιών. 

- Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής Ηλείας (παριστάμενος και ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων) Ανδρέας Νικολάκοπουλος, ο οποίος εξήρε το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

 

Καινοτόμες δράσεις οικολογικής ευαισθητοποίησης
 

Στη συνέχεια της Ημερίδας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαρίου και Πρόεδρος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών κ. Νικηφόρος και η Ιωάννα Κλιάρη, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, παρουσίασαν τα Εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος. Ομιλίες και παρουσιάσεις δράσεων έκαναν επίσης ο πρ. δ/ντης του δημοτικού σχολείου Επιταλίου Α. Σοφιανόπουλος, η εκπαιδευτικός Αναστασία Αναγνωστοπούλου (γυμνάσιο Λεχαινών), ο πρ. σχολικός σύμβουλος- Υδρογεωλόγος Ζ. Αγγελίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Νεάπολης- Συκεών Μ. Βουλγαρίδης, η τ. υπεύθυνη Π.Ε. Δυτικής Θες/νίκης Δ. Μιχελάκη, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Ν. Πηλίου Δ. Ραμματάς και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Ανδραβίδας –Κυλλήνης Κ. Χαντζής. Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο Γιώργος Σαραντόπουλος.

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Με πολλαπλά μηνύματα η Ημερίδα για το περιβάλλον παρουσία της ΑΘΠ Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου
Με πολλαπλά μηνύματα η Ημερίδα για το περιβάλλον παρουσία της ΑΘΠ Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3LwsSpb-oek6q0PKRAOOwUeSuZ25_GK7Iq9OoeFj9FFbioHzhnAKmIShI0pus9KrzSsEQqyYJILt02SvPD8Tjc9hpJGLlnNmbnb4Pduc4cicbZXluHu7KD9n7zoTTHiBc92cq93KcIOx7_H-R6JY6HWbd4Kyb6oIktR3LQ9kL552ANVGGjl1AXzM2MeI/s600/Opera%20%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_2023-09-04_164923_mail.google.com.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3LwsSpb-oek6q0PKRAOOwUeSuZ25_GK7Iq9OoeFj9FFbioHzhnAKmIShI0pus9KrzSsEQqyYJILt02SvPD8Tjc9hpJGLlnNmbnb4Pduc4cicbZXluHu7KD9n7zoTTHiBc92cq93KcIOx7_H-R6JY6HWbd4Kyb6oIktR3LQ9kL552ANVGGjl1AXzM2MeI/s72-c/Opera%20%CE%A3%CF%84%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B9%CF%8C%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_2023-09-04_164923_mail.google.com.png
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2023/09/blog-post_69.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2023/09/blog-post_69.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy