-->

Ανδρίτσαινα: Το ιστορικό κεφαλοχώρι της Πελοποννήσου

  Μια βόλτα στην πανέμορφη και άκρως γραφική Ανδρίτσαινα Πελοποννήσου, είναι ο επόμενος ορεινός προορισμός, όχι ότι “απαγορεύεται” τις υπό...

 


Μια βόλτα στην πανέμορφη και άκρως γραφική Ανδρίτσαινα Πελοποννήσου, είναι ο επόμενος ορεινός προορισμός, όχι ότι “απαγορεύεται” τις υπόλοιπες εποχές… αλλά μόλις πάρει να χειμωνιάζει η όρεξη για βουνό μας οδηγεί στα ορεινά της χώρας. Ευτυχώς, έχουμε πολλά από αυτά στις γωνιές της Ελλάδας μας! 

Η Πελοπόννησος φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει από τον κατάλογο με τα ξεχωριστά ορεινά χωριά. Κι όχι απλώς δε λείπει από αυτή τη λίστα, αλλά κατέχει και μια από τις ψηλότερες θέσεις. Μα το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα είναι πως σε μια απόδραση μπορείς να συνδυάσεις ιστορία, γραφικά χωριά, καλό φαγητό και φυσικά δράσεις στη φύση.

   
Επόμενος φθινοπωρινός προορισμός η γραφική Ανδρίτσαινα Πελοποννήσου στο νομό Ηλείας 

Η Ανδρίτσαινα βρίσκεται στο νομό Ηλείας και μέχρι σήμερα εξακολουθεί να αποκαλείται ιστορικό κεφαλοχώρι της Πελοποννήσου. Αν παρατηρήσεις το χάρτη θα δεις ότι ο οικισμός είναι σαν να βρίσκεται στο κέντρο τριών νομών, Ηλεία, Μεσσηνία και Αρκαδία . Είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Λυκαίου όρους. Η ιστορία αυτού του μέρους χάνεται στο χρόνο και σύμφωνα με τους ιστορικούς εδώ βρισκόταν η αρχαία πόλη Παρρασία. 

Ο οικισμός που γνωρίζουμε σήμερα συντροφεύεται από έναν παλιό θρύλο που θέλει να παίρνει την ονομασία του από μια γυναίκα. Λέγεται λοιπόν πως στις πλαγιές του Λυκαίου όρους έφτασε κάποτε ένας βοσκός από την Κρήτη. Στο σημείο που βρήκε νερό έφτιαξε τη στάνη του κι αργότερα ένα πανδοχείο.


 

Όταν όμως ο βοσκός πέθανε και η γυναίκα του συνέχισε να “κρατάει” το πανδοχείο ο κόσμος έλεγε: πάμε στις Ανρίκαινας. Το όνομα αυτό προκύπτει από τον βοσκό που λεγόταν Ανδρίκος (ή Ανδρίτσος). Όταν άρχισαν να χτίζονται κι άλλα σπίτια τριγύρω η περιοχή ονομάστηκε Ανδρίτσαινα. Το χωριό έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην προετοιμασία της Επανάστασης του ’21 και παρόλο που ο Ιμπραήμ κατέστρεψε ολοσχερώς το χωριό, οι κάτοικοί του το ξανά έφτιαξαν από την αρχή. 

Μάλιστα, μετά την επανίδρυση του οικισμού, το μέρος άκμασε και σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση του πληθυσμού στην ιστορία της Ανδρίτσαινας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα από τα πρώτα γυμνάσια της χώρας στο χωριό και η ανέγερση του Διδακτηρίου.

 

Αξιοθέατα, καλό φαγητό και βόλτες στη φύση
 

Φτάνοντας εδώ το πρώτο που προκαλεί εντύπωση είναι η πλατεία με τα τεράστια πλατάνια που τη σκεπάζουν. Τριγύρω κλασικά αρχοντικά, πέτρινα ψηλά σπίτια με περίτεχνα μπαλκόνια και η αύρα του περασμένου μεγαλείου που δε χάθηκε ποτέ. Μια βόλτα στο χωριό θα σου δείξει το μεράκι των κατοίκων και την αγάπη τους γι αυτό τον τόπο. Στάσου σε ένα καφενείο και απόλαυσε ζεστό καφέ και γλυκό του ταψιού. Αν πάλι έχεις όρεξη για καλό φαγητό, τρύπωσε σε κάποιο ταβερνάκι και καλή όρεξη. Ένα είναι βέβαιο, από δω δε θα θες να φύγεις!

 

Σημείωσε πως στην Ανδρίτσαινα στεγάζεται μια από τις σημαντικότερες και παλαιότερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας με σπάνια έγγραφα από την Επανάσταση, χειρόγραφα που χρονολογούνται από το 16ο αιώνα και μια πλούσια συλλογή 40.000 βιβλίων στα ράφια της. Το Λαογραφικό Μουσείο, εκθέτει πάνω από 4.000 αντικείμενα, όλα από την Ανδρίτσαινα. Υφαντά, οικιακά σκεύη, έπιπλα, πίνακες ζωγραφικής και τοπικές ενδυμασίες. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα τριώροφο, παλιό αρχοντικό του 1827. Τέλος, η Τρανή Βρύση πάνω στο δρόμο θεωρείται η αρχαιότερη στην Πελοπόννησο. Λογικό μου ακούγεται αφού η επιγραφή λέει πως η βρύση φτιάχτηκε το 1724!

 

Ναός Επικούριου Απόλλωνα, το μνημείο που πρέπει οπωσδήποτε να δεις 

Αν φτάσεις ως εδώ μην παραλείψεις μια επίσκεψη στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, χλμ 14 νότια της Ανδρίτσαινας. Είναι τέτοια η σπουδαιότητά του που ήταν το πρώτο ελληνικό μνημείο που συμπεριέλαβε η Unesco στους καταλόγους με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Περιληπτικά θυμήσου πως αυτός ο ναός έχει σπάνια αρχιτεκτονική αφού μοιράζεται και στους τρεις αρχαίους ρυθμούς. Δωρικό, Ιωνικό, Κορινθιακό. Μάλιστα το αρχαιότερο κορινθιακό κιονόκρανο έχει βρεθεί εντός του ναού. Δεν αποκαλείται τυχαία Παρθενώνας της Πελοποννήσου!

 

Βέβαια η φήμη περί περιστροφής του ναού που έκανε διάσημο τον Επικούριο Απόλλωνα σε όλο τον κόσμο, δεν ισχύει. Ακόμα κι έτσι όμως, το μνημείο αυτό παραμένει ένα θαύμα της μηχανικής που σχεδίασε ο Ικτίνος (επίσης σχεδιαστής του Παρθενώνα στην Αθήνα). Όπως καταλαβαίνεις η Ανδρίτσαινα ανήκει στους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς της Πελοποννήσου. Από πολλές απόψεις… Βάλε την λοιπόν στην ταξιδιωτική σου λίστα το συντομότερο!

#TravelDrops_by karidotsouflo

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ανδρίτσαινα: Το ιστορικό κεφαλοχώρι της Πελοποννήσου
Ανδρίτσαινα: Το ιστορικό κεφαλοχώρι της Πελοποννήσου
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6HZQSa6yH-KCBdw5IbDfUXsvrFcs7qKaBPBeGBqIkAXOG5n9vLxmEQrEYcnYdi0EnUihZt6dnfc_YIGv3U7RrNtyNZQySrCJb7UNMh3c8FTfQawFIrkxiPtVRqaiFtwU0sY1mRPRXFW2DWEbitwMJHsjfkZmPVDjB8P_r7BVPKCb3fzRTH9ImBtzPjLI/s600/andritsaina-peloponnese-10-1-800x533.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh6HZQSa6yH-KCBdw5IbDfUXsvrFcs7qKaBPBeGBqIkAXOG5n9vLxmEQrEYcnYdi0EnUihZt6dnfc_YIGv3U7RrNtyNZQySrCJb7UNMh3c8FTfQawFIrkxiPtVRqaiFtwU0sY1mRPRXFW2DWEbitwMJHsjfkZmPVDjB8P_r7BVPKCb3fzRTH9ImBtzPjLI/s72-c/andritsaina-peloponnese-10-1-800x533.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2024/01/blog-post_73.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2024/01/blog-post_73.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy