-->

Καμία αντίδραση από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας & τον δήμο Ζαχάρως για την καταστροφή της ΝΕΔΑ!

Λίγες εβδομάδες μετά το ρεπορτάζ του Μάκη Νοδάρου για την καταστροφή της ΝΕΔΑ λόγω της κατασκευής εφτά [!!!] μικρών υδροηλεκτρικών σταθμ...


Λίγες εβδομάδες μετά το ρεπορτάζ του Μάκη Νοδάρου για την καταστροφή της ΝΕΔΑ λόγω της κατασκευής εφτά [!!!] μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών ακόμη και δίπλα από τις πηγές, καμία αντίδραση δεν υπήρξε από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και τον δήμο Ζαχάρως. 

Η υποφαινόμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και μάλιστα σ' ένα από τα ομορφότερα και τουριστικά μέρη της Ηλείας, φαίνεται πώς τους αφήνει αδιάφορους. 

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Μάκης Νοδάρος, "οικολογικές οργανώσεις και τοπικοί φορείς της Μεσσηνίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μυθικό ποτάμι και καταγγέλλουν ότι η ενδεχόμενη κατασκευή των υδροηλεκτρικών μονάδων μέσα στη Νέδα θα αποτελέσει την οριστική «ταφόπλακα» για το πανέμορφο ποτάμι καθώς οι αρνητικές συνέπειες θα είναι άμεσες και καταστροφικές. Μάλιστα το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών ΠελοπόννηSOS ενημέρωσε εγγράφως τις αρμόδιες γνωμοδοτούσες Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου..." 

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στις apokalypseis.com : 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Μάκης Νοδάρος 

Εν συντομία : 

Την ολική καταστροφή του γνωστού πανέμορφου και μυθικού ποταμού της Νέδας που αποτελεί το φυσικό όριο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας , μεθοδεύει με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η «γαλάζια» Περιφέρεια Πελοποννήσου , μέσω της κατασκευής εφτά συνολικά μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών ακόμη και δίπλα από τις πηγές ! 

Γιατί ενδιαφέρει : 

Οι πανέμορφοι καταρράκτες , η μαγευτική διαδρομή δίπλα από το ποτάμι και το πλούσιο υδάτινο οικοσύστημα που αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο από όλα τα μέρη της χώρας μας , πρόκειται να γίνουν θυσία στον βωμό των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και της δήθεν ανάπτυξης, με παράνομες μεθοδεύσεις «γαλάζιων» παραγόντων . Η πρόσφατη απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δ. Πτωχού και της παράταξης του να ψηφίσουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο την αναβολή στο θέμα της ΜΠΕ του ενός από τα εφτά υδροηλεκτρικά – ταφόπλακα της Νέδα μέγιστης ισχύος 0,90 MW, που έχει πάρει τις σχετικές εγκρίσεις, ενώ γνώριζαν ότι ο χρόνος, για να εκφράσει τη Γνωμοδότηση του το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει λήξει , δεν ήταν καθόλου αθώα απόφαση. 

« Ουσιαστικά η μη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ,δίνει τη δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αφού έχει παρέλθει ο χρόνος να θεωρήσει ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδοτεί σιωπηλά θετικά στη ΜΠΕ.» – καταγγέλλει η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου και καλεί τους φορείς και τις Οικολογικές Οργανώσεις να μην εφησυχάζουν.

 

Μελέτη με ψευδή και παραπλανητικά στοιχεία
 

Οικολογικές οργανώσεις και τοπικοί φορείς της Μεσσηνίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μυθικό ποτάμι και καταγγέλλουν ότι η ενδεχόμενη κατασκευή των υδροηλεκτρικών μονάδων μέσα στη Νέδα θα αποτελέσει την οριστική «ταφόπλακα» για το πανέμορφο ποτάμι καθώς οι αρνητικές συνέπειες θα είναι άμεσες και καταστροφικές. Μάλιστα το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών ΠελοπόννηSOS ενημέρωσε εγγράφως τις αρμόδιες γνωμοδοτούσες Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Όπως καταγγέλλεται το συγκεκριμένο έργο πρέπει να απορριφθεί καθώς χωροθετείται στη θέση GR0132R001500022N (ΜΠΕ, σελ. 36, 113, 117), η οποία προστατεύεται ως Περιοχή Αναψυχής Εσωτερικών Υδάτων (Ύδατα Αναψυχής) (σελ. 28, 52)» και η μελέτη του έργου αναφέρει ψευδώς και παραπλανητικά ότι η εν λόγω θέση εγκατάστασης GR0132R001500022N δεν κατατάσσεται στα ύδατα αναψυχής (ΜΠΕ, σελ. 120, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΤΕΥΧΟΣ ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑΣ, σελ.8 ) – ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΠΕ 

Εταιρείες …μέσα στην εταιρεία, με έδρα την Β .Ελλάδα 

Πίσω από την προσπάθεια εγκατάστασης των μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών στη Νέδα , βρίσκεται η εταιρεία Υδροδυναμική Πελοποννήσου ΑΕ η οποία ιδρύθηκε στις 17.5.2021 και έχει έδρα την Θεσσαλονίκη ! Σύμφωνα με τα στοιχεία που βρίσκονται αναρτημένα στο ΓΕΜΗ , τη συγκεκριμένη εταιρεία συνθέτουν τρείς άλλες εταιρείες : 

1) «ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΗ ΙΤΕΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη η οποία συμμετέχει με ποσοστό 35% . 

2) «BR ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» που εδρεύει εκτός οικιστικού σχεδίου της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας, του Δήμου Κιλελερ, με ποσοστό 15%. 

3) «ΚΑΤ ΓΚΡΟΥΠ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» που εδρεύει στην Αθήνα, με ποσοστό 50%.

 

Μικρά υδροηλεκτρικά στη Νέδα , αντίθετα με την οδηγία της Ε.Ε.
 

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας « Ο Επικούριος Απόλλων» στην προσπάθειά της να αποτρέψει την καταστροφή του ποταμού κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου «Απόψεις – Αντιρρήσεις» σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου Μικρός Υδροηλεκτρικός σταθμός κοντά στις πηγές της Νέδας» Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, οι αιτήσεις και των 7 μικρών υδροηλεκτρικών (όλα με μέγιστη ισχύ κάτω των 10 MW) στην Νέδα θα πρέπει να απορριφθούν στο σύνολό τους, καθώς σε πρόσφατη έκθεσή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Βιώσιμη Χρηματοδότηση συστήνει να αποφεύγεται εντελώς η κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών έργων ισχύος κάτω των 10 MW, καθώς αυτή οδηγεί σε αύξηση του κατακερματισμού των ποταμών. Επιπλέον, η νέα στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 προβλέπει την άρση εμποδίων και φραγμάτων σε ποτάμια, ώστε να αποκατασταθεί η ελεύθερη ροή τους σε μήκος τουλάχιστον 25 χιλιάδων χιλιομέτρων. 

Δασολόγος υπογράφει την ιχθυολογική μελέτη ! 

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας καταγγέλλει επίσης ότι οι αρμόδιοι που έδωσαν τις σχετικές εγκρίσεις δεν έλαβαν υπόψη τους την ιχθυοπανίδα του ποταμού και μάλιστα ψευδώς αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα . Αποκαλύπτει επίσης ότι την Ιχθυολογική μελέτη την υπογράφει Δασολόγος !!! ενώ έπρεπε να υπογράφεται από ειδικό στην Ιχθυοπανίδα. 

Καταστροφικές συνέπειες 

Επισημαίνεται επίσης ότι το συγκεκριμένο έργο αλλά και συνολικά τα ΜΥΗΕ που δρομολογούνται στην περιοχή της Νέδας, « … θα επηρεάσουν αφενός τη φύση των δραστηριοτήτων αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού και τη δυνατότητα να υφίστανται και αφετέρου θα προκαλέσουν αισθητική και περιβαλλοντική υποβάθμιση.» 

Κι αυτό διότι : 

1) Ανατρέπουν τον δρομολογημένο τρόπο ανάπτυξης της περιοχής, που βασίζεται στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, σε συνδυασμό με το ποτάμι της Νέδας, το εξαιρετικό οικοσύστημα της περιοχής και την Αρχιτεκτονική των χωριών. 

2) Η καταστροφή του μεγάλου πλατανοδάσους στις όχθες της Νέδας θα είναι τεράστια λόγων των έργων, της μείωσης των υδάτων στην κοίτη του ποταμού και της ανθρωπογενούς εν γένει παρέμβασης που ευνοεί την σύγχρονη ασθένεια των πλατανιών 

3) Θα καταστρέψει την ιχθυοπανίδα του ποταμού, από τα φράγματα αλλά και από την μεγάλη μείωση του νερού στο ποτάμι στα σημεία που θα υπάρχουν οι σωλήνες μεταφοράς, δηλαδή πολλά χιλιόμετρα. 

4) Θα επηρεάσουν αφενός τη φύση των δραστηριοτήτων αναψυχής και εναλλακτικού τουρισμού και τη δυνατότητα να υφίστανται και αφετέρου θα προκαλέσουν αισθητική και περιβαλλοντική υποβάθμιση. 

5) Θα επηρεαστεί αρνητικά το υπέδαφος λόγω της τεράστιας μείωσης του νερού στην κοίτη του ποταμού. 6) Θα επηρεαστεί αρνητικά η χλωρίδα και η πανίδα. 

Εντύπωση προκαλεί η …περίεργη σιωπή για το θέμα, των παραγόντων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, παρότι η Νέδα αποτελεί το φυσικό όριο του νομού με εκείνον της Μεσσηνίας.-
COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Καμία αντίδραση από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας & τον δήμο Ζαχάρως για την καταστροφή της ΝΕΔΑ!
Καμία αντίδραση από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας & τον δήμο Ζαχάρως για την καταστροφή της ΝΕΔΑ!
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhLsal2fZm5sHF8Wzn0Aajjs6gmya210vf7q3B7zTEy1K3joVWiLsuVYyYJpMyCgz8v5gtWiH4cJ53SiLsyg1TXKGL86Sy9qukEtjOWxc6kBzVKrwTclXkLcF3Uqa-N1KTLIZko7E9_eIULTZYoF-qPpsIG5_3h5ZXPYUNx997RgrOJyA-B1cVkHNLtlBM/s600/Nedariversp!ros.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhLsal2fZm5sHF8Wzn0Aajjs6gmya210vf7q3B7zTEy1K3joVWiLsuVYyYJpMyCgz8v5gtWiH4cJ53SiLsyg1TXKGL86Sy9qukEtjOWxc6kBzVKrwTclXkLcF3Uqa-N1KTLIZko7E9_eIULTZYoF-qPpsIG5_3h5ZXPYUNx997RgrOJyA-B1cVkHNLtlBM/s72-c/Nedariversp!ros.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2024/03/blog-post_92.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2024/03/blog-post_92.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy