-->

Ολιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Βόρειας Ηλείας

Του Θεμιστοκλή Βεσκούκη   Προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Βόρειας Ηλείας είναι η αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων της, γι' ...


Του Θεμιστοκλή Βεσκούκη
 

Προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Βόρειας Ηλείας είναι η αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων της, γι' αυτό είναι αναγκαίο η πολιτεία να συνεργαστεί με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να γίνει λεπτομερής καταγραφή αυτών και να καταρτιστούν κατάλληλα σχέδια δράσης για την επίλυσή τους. 

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Το φράγμα Πηνειού που κατασκευάστηκε πριν εξήντα περίπου χρόνια, έδωσε ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα, πλούτο στους κατοίκους και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα πνοής για τον τόπο μας. Η μελέτη, που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το υπουργείο Υποδομών, πρέπει να δημοπρατηθεί το συντομότερο δυνατόν και να περιλαμβάνει έργα που να συμβάλλον στη συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών, την προστασία και την εξοικονόμηση των αποθεμάτων των υδάτων, την άρδευση και την ύδρευση του κάμπου και των ευρύτερων περιοχών, την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς και των αρχαιοτήτων, την χρήση των ΑΠΕ για εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και την αντιπλημμυρική θωράκιση και την απορρύπανση του Κυλλήνιου κόλπου. 

Τα τελευταία χρόνια, με την έξαρση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, έχουν σημειωθεί πλημμυρικά φαινόμενα που προξενούν μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες, είτε μέσα σε οικισμούς Είτε σε καλλιέργειες (π.χ. Γαστούνη, Λεχαινά, Βάρδα, Κυλλήνη κ.α.). Με δεδομένο ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες, δημιουργούνται χείμαρροι που πλημμυρίζουν τα μειούμενα ακάλυπτα εδάφη με νερά που δεν βρίσκουν διόδους απορροής προς τη θάλασσα. Σύμφωνα με αναφορές το αντιπλημμυρικό έργο, όπως έγινε στην παράδοσή του ήταν για 70 χιλιοστά βροχής σε ένα 24άωρο. Τον περασμένο χειμώνα είχαμε πάνω από 200 χιλιοστά βροχής σε 48 ώρες. Πρέπει επομένως να γίνουν παρεμβάσεις κι επανασχεδιασμός των αντιπλημμυρικών κι αποστραγγιστικών έργων. 

Υπάρχει εδώ ένα μεγάλο πρόβλημα που συνδέεται με την μόλυνση του Κυλλήνιου κόλπου. Το καλοκαίρι που η λειτουργία της άρδευσης είναι σε πλήρη εξέλιξη, η αποστράγγιση γίνεται μέσα από τους χείμαρρους και των καναλιών αποστράγγισης των περιοχών Νέοχωρίου, Μυρσίνης και Λεχαινών. Για την περιοχή του Κοτυχίου και της Βάρδας έχει γίνει μελέτη από τον φορέα διαχείρισης Στροφυλιάς-Κοτυχίου, η οποία ορίζει την ελεγχόμενη ροή των υδάτων προς το Κοτύχι και την θάλασσα χωρίς ωστόσο να έχει υλοποιηθεί. Επιπλέον, η αρχική μελέτη του έργου περιελάμβανε αντλιοστάσιο το οποίο δεν έγινε στη θέση Κραγκαρέικα. Για τον λόγο αυτό θα ήταν δόκιμο να υπάρξει εκ νέου μελέτη, η οποία θα περιλαμβάνει την αποστράγγιση κι επεξεργασία υδάτων με σύνδεση των χειμάρρων και του αντλιοστασίου. 

Όλα αυτά είναι ζητήματα που ελπίζουμε να διορθωθούν με την νέα μελέτη. Ένας από τους τρόπους αντιμετώπισης, εάν θέλουμε να υπάρχει κατεργασία των νερών αποστράγγισης τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι με την λειτουργία βιολογικής κατεργασίας και λίμνη ηρεμίας και μετά να οδηγούνται στη θάλασσα ή σε κεντρικό αγωγό της άρδευσης για να επαναχρησιμοποιηθούν. Δηλαδή το καλοκαίρι να έχουμε αποστράγγιση κι επεξεργασία υδάτων με σύνδεση των χειμάρρων και του αντλιοστασίου και το χειμώνα αντιπλημμυρική προστασία με τα νερά να οδηγούνται κατευθείαν στη θάλασσα μέσω των χειμάρρων και του αντλιοστασίου. Αναφορικά δε με την μείωση του κόστους της ενέργειας στους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ μπορεί να υπάρξει λύση με μικρές αλλαγές οι οποίες θα λάβουν χώρα μέσω εγκεκριμένων μελετών, όπως άλλωστε έχει πραγματοποιηθεί αντίστοιχα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) και στην Ιαπωνία. 

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι αλλαγές και ο μηχανολογικός/ηλεκτρολογικός εξοπλισμός που θα συμβάλουν για τη μείωση της τιμής του ρεύματος έχουν χαμηλό κόστος σε σχέση με την αξία της παραγόμενης ενέργειας. Οι αλλαγές αυτές θα πραγματοποιηθούν με εγκατάσταση μικρών κοχλιωτών υδροηλεκτρικών ροής και θα γίνεται συμψηφισμός ενέργειας με τον ΔΕΔΗΕ. Επιπροσθέτως είναι δυνατόν να εγκατασταθούν φωτοβολταικά πάνελ πάνω από τα αρδευτικά κανάλια. Πρέπει να τονιστεί ότι οι προαναφερθείσες ενέργειες είναι ανάγκη να γίνουν άμεσα, καθώς το κόστος άρδευσης του πρωτογενή τομέα είναι δυσβάστακτο. Ας μου επιτραπεί να τονίσω ότι η εγκατάσταση ΑΠΕ για γεωργική χρήση είναι έργο που πρέπει να πραγματωθεί με γοργούς ρυθμούς για λόγους οικονομικούς και περιβαλλοντικούς. Παραθέτω στο τέλος του κειμένου 4 μικρά βίντεο που δείχνουν πώς λειτουργούν τα μικρά υδροηλεκτρικά ροής. 

ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ 

Μεγάλο ζήτημα δημιουργείται επίσης με την αλλαγή των γεωργικών καλλιεργειών και τη χρήση νάιλον και πλαστικών σωλήνων στα θερμοκήπια και στις καλλιέργειες. Η περιοχή μας έχει κατακλυστεί από γεωργικά κατάλοιπα για τα οποία δεν υπάρχει σημείο να συγκεντρωθούν με αποτέλεσμα να είναι διάσπαρτα παντού (χωράφια, χείμαρρους, κανάλια και τέλος στη θάλασσα. Το φθινόπωρο και την άνοιξη δε, τα γεωργικά απόβλητα καίγονται μερικώς με συνέπεια την παραγωγή διοξινών και κατάλοιπων καύσης πλαστικών. Κατά καιρούς έχουμε ακούσει ότι θα γίνει σημείο συγκέντρωσης των αποβλήτων χωρίς ωστόσο αυτό να έχει υλοποιηθεί μέχρι και σήμερα. 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ 

Μεγάλο ζήτημα αποτελεί ο σύνδεσμος αποχετευτικού δικτύου ΗΡΑΚΛΗΣ. Η ελλιπής χρηματοδότηση από τους δήμους, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση ορισμού διοικητικού συμβουλίου τα προηγούμενα χρόνια, έχουν οδηγήσει σε δυσλειτουργία το σύστημα βιολογικού καθαρισμού της περιοχής και έχουν καθυστερήσει την επέκταση και την συντήρησή του. Για τον λόγο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει άμεσα και πλήρως ο βιολογικός καθαρισμός, καθώς και η επέκταση συνδέσεων χωρίς λύματα στα όμβρια, η επιμελής συντήρηση και δυνατότητα ελέγχου των αποτελεσμάτων στο διαδίκτυο καθώς και ο έλεγχος των λυμάτων των γεωργικών εργοστασίων. 

Επιπλέον δε, ο βιολογικός καθαρισμός του Κάστρου της Κυλλήνης και της Βάρδας θα δώσει "πνοή" στον καθαρισμό του Κυλλήνιου κόλπου. ΥΔΡΕΥΣΗ Το πρόβλημα της ύδρευσης στα χωριά του κάμπου είναι χρόνιο και, παρά τις διαρκείς εξαγγελίες από την εκάστουε δημοτική αρχή, δεν διαφαίνεται σύντομα η επίλυσή του. Ενώ επί χρόνια το πρώτο θέμα προ-εκλογικά είναι η παροχή καθαρού πόσιμου νερού και επιπλέον η τοποθέτηση φίλτρων στους υδατόπυργους, μετά τις εκλογές το θέμα παραμένει στο συρτάρι παρόλο που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των κατοίκων. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρουμε την δημιουργία δυιλιστηρίου που θα έλυνε μερικώς το πρόβλημα το οποίο ωστόσο δεν λειτούργησε ποτέ. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 

Εν κατακλείδι, υπάρχουν αρκετά προβλήματα που είτε υπήρχαν διαχρονικά στο Νομό, είτε δημιουργήθηκαν ύστερα από τις φονικές πυρκαγιές του 2007. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα όσα προβλήματα αναφέρθηκαν εκτενώς, θα πρέπει η πολιτεία να συνεργαστεί άμεσα με όλους τους αρμόδιους και τους τοπικούς φορείς και να δρομολογήσει έργα που θα συμβάλλουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου. 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ: 

https://www.youtube.com/watch?v=nywDIET3BdA&t=20s 
https://www.youtube.com/watch?v=G2BFpnWgpY0 
https://www.youtube.com/watch?v=VtZ7xIYBblo 
https:www.youtube.com/watch?v=D-ZGrGKW9Wo&feature=youtu.be

COMMENTS

https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiz6rV3JL2_MbZ9JedxVL8BB_0WG-37UT64zaQVv7ycuRLmw9jyOkuqg16xgJQv9YwpS9ZeXd4ZDs-ZA4iNqjGdfpQCRx6e5AWXLwF4EZyL-ECWQV1WBdyoNUUzEyenZ5OTU34dN0n514uJT3gx7M4VEyW4YneeOYzfs-FHxV4xzOH9cQ-mCQ0MmqD-=s929
Όνομα

Αγροτικά Αθλητισμός Ανδραβίδα-Κυλλήνη Ανδρίτσαινα-Κρέστενα Αρθρο Αρχαία Ολυμπία Αστυνομία ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ/ΜΟΤΟ βιβλία/περιοδικά ΓΥΝΑΙΚΑ/ΑΝΔΡΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΤΙΚΟΡΑΜΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Ζαχάρω ΖΥΜΑΡΙΚΑ Ηλιδα Θρησκεία ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΡΘΡΑ Ιστορία ΚΟΣΜΟΣ ΚΡΕΑΣ Κύπρος ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΟΔΑ-ΟΜΟΡΦΙΑ Ν.ΗΛΕΙΑΣ Ξέρετε ότι... ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ Π.Ε ΗΛΕΙΑΣ Παρουσίαση ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Πηνειός Πολιτική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Προορισμοί Πρόσωπα Πύργος Ρεπορτάζ Συνέντευξη Σχόλιο ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υγεία Φιλοσοφία & Φιλόσοφοι Φωτογραφία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Break News Crime stories EDITORIAL LIFESTYLE VIDEO
false
ltr
item
"Ενδείξεις-Αποδείξεις" : Ολιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Βόρειας Ηλείας
Ολιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη της Βόρειας Ηλείας
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEheZpI2pySiAM2Nu9UxCpi3j_PY8Ov0qN1yXe-nyvFGEOsG_m7KAcDAhFMOkn3PXNoBscVl8j2YW847yKG67TyvpkTYNqd7TxJuqLcIlVv6fCnvOVFjt_3GU6XKytHmKE2NDLppXNKMPeNgizRlm-SaXpbrGf9-aKE1iwhRrZ1h10ZHCEXVTVjWKIobaVw/s600/excavator-1212472_1280.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEheZpI2pySiAM2Nu9UxCpi3j_PY8Ov0qN1yXe-nyvFGEOsG_m7KAcDAhFMOkn3PXNoBscVl8j2YW847yKG67TyvpkTYNqd7TxJuqLcIlVv6fCnvOVFjt_3GU6XKytHmKE2NDLppXNKMPeNgizRlm-SaXpbrGf9-aKE1iwhRrZ1h10ZHCEXVTVjWKIobaVw/s72-c/excavator-1212472_1280.jpg
"Ενδείξεις-Αποδείξεις"
http://www.newsgf.net/2024/04/blog-post_199.html
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/
http://www.newsgf.net/2024/04/blog-post_199.html
true
534586854069144982
UTF-8
Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All Πριν φύγετε, διαβάστε επίσης... LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy